Így kezelhető gyorsan és hatékonyan a szuvas fog

Ugye önnek is volt már érzékeny a foga, esetleg kisebb-nagyobb fogfájással is küzdött már? A tüneteket valószínűleg fogszuvasodás okozta, ami a leggyakoribb fogakat érintő betegség.

A szuvas fogak elhanyagolása komoly következményekkel járhat amellett, hogy a fogakban levő barnás-feketés lyukak látványa sem szép. Az előrehaladott fogszuvasodás a fogbél gyulladását okozhatja, ami nagyon erős fájdalommal jár, és végül a fog elhalásához vezet, amit csak gyökérkezeléssel lehet orvosolni.

Ezek a problémák azonban egyszerűen megelőzhetők, a rendszeres kontroll vizsgálatok során felfedezett folyamat már a kialakulásakor könnyen gyógyítható. A lyukas fog kezelésére a súlyosságától függően többféle módszert alkalmazhatunk, melynek mindegyikét megtalálja rendelőnkben.

 Szuvas fog kezelése

Szuvas fog kezelése

Mi idézheti elő a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás fertőző betegség, melyet leghamarabb már csecsemőkorban a saját szüleinktől kaphatunk el. A közös evőeszközzel való étkezés, vagy a cumi lenyalása a probléma első forrása. A fog romlását tehát baktérium okozza, mely leginkább akkor tudja pusztító tevékenységét végezni, ha megfelelő közeget teremtünk hozzá.

A fogaink romlására bizonyos tényezők még inkább ráerősíthetnek. A túl sok szénhidrát és cukros ételek – italok hatására a szájüreg ph-ja csökken. A savas közeg gyengíti a zománcot, a szájüregben lévő baktérium pedig zavartalan tevékenykedik a számára kellemes környezetben. A rossz fogmosási technikai a lepedék felhalmozódásáért, a fogkő szaporodásáért felelős, amely a fogak felszínén megtelepedve képez baktérium ágyat.

A fogszuvasodás megelőzésének házi praktikái:

 • Kerülni az egészségtelen ételeket, de legalábbis fogyasztásukkor plusz fogmosást beiktatni a reggelin és estin kívül.

 • Előnyben kell részesíteni az egészséges, rostdús és ásványi anyagokat is tartalmazó táplálékot.

A fogszuvasodás kezelésére és rendelői megelőzésére több módszer is létezik:

 • rendszeres fogászati szűrés, panoráma röntgen,

 • ultrahangos fogkő eltávolítás évente legalább egyszer,

 • esztétikus fogtömések, porcelán betétek készítése;

Ha pedig kihagyjuk a rendszeres ellenőrzést, a fog romlása gyors ütemben le is zajlik. Kezelés nélkül, a gyulladás hatására a fogbél is elhal, és a fogban lévő baktériumok képesek a véráramon keresztül a testünk bármely szervéhez eljutni és ott gócbetegségeket kiváltani. Ez egy olyan idült folyamat, amely talaján kialakult betegségek újabb kellemetlenségeket és gyógykezelések sorát jelentik majd számunkra.

Szuvas fog kezelése esztétikus fogtöméssel

A kifogástalan esztétikum érdekében klinikánkon olyan töméseket alkalmazunk, amelyek színükben és formájukban is teljesen hasonlóak az eredeti foghoz, szinte észrevehetetlenek.

A Clinident Fogászati Centrumban a legmodernebb fogászati technikákat ötvözzük a legkiválóbb fogtechnikai anyagokkal, így a tömések évekre biztosítják az esztétikum és funkció harmóniáját.

A modern kompozíciós fogtömések anyaga műgyanta és nano méretű üvegszemcsék kombinációja.

A kompozit töméseket használhatjuk szuvas fogak ellátására, vagy régi amalgám tömések cseréje során.

A fehér tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az, hogy az amalgám fogtömésekkel ellentétben nem tartalmaz sem higanyt, sem egyéb toxikus anyagot. Általában egy jól elkészített kompozit tömés élettartama 5-8 év.

 fogszuvasodas-kezelese

fogszuvasodas-kezelese

 Lyukas fog kezelése fogtöméssel

Lyukas fog kezelése fogtöméssel

Klinikánkon a kompozit töméseket kis- és közepes méretű szuvas területek ellátásánál javasoljuk. Nagyobb kiterjedésű fogszuvasodás esetén jobb megoldásnak tartjuk betét, inlay használatát.

A betét vagy szakszóval inlay a fogra vagy fogba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített nagy tömés. A betétek nagy előnye, hogy sokkal tartósabbak, mint a kompozit tömések, így időtállóbb fogpótlás típus. Precízebb kialakítása miatt tökéletesen helyreállítja a fog formáját és a rágóképességet. A rágásban szerepet játszó kis- és nagyőrlő fogak esetében használjuk. Anyaga lehet a fogakkal megegyező színű porcelán, vagy a porcelán részecskékkel megerősített műgyanta, ezen felül arany ötvözetből is készülhet.

A fogtechnikus által készített betétek 3 típusát különböztetjük meg, melyek közti különbséget a méretük és funkciójuk jelenti. Ezen szempontok szerint beszélhetünk inlay, onlay vagy overlay készítéséről.

Inlay-t készít az orvos, ha a rágófog csücskei még egészségesek, a betét tehát csak a barázdák területét tölti ki.

Onlay-re akkor van szüksége a fognak, ha már legalább egy csücske érintett és áldozatául esett a szuvasodásnak.

Overlay esetén a fog teljes rágófelszíne érintett, a betét a fog valamennyi csücskét lefedi. Az overlay-t sokszor az onlay „nagytestvéreként” emlegetik, aki tökéletesen alkalmas arra, hogy visszaadja a fog hibátlan rágófunkcióját a rágófelszín csücskeinek pótlásával, de ezt mégsem egy nagyobb csiszolást és foganyag veszteséget jelentő koronával érjük el.

 Inlay, onlay fogbetétek

Inlay, onlay fogbetétek

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Milyen esetekben alkalmazunk betétet?

 • Ha a fogszuvasodás a fogak akkora részét pusztította el, hogy nem maradt elég foganyag ahhoz, hogy ezt töméssel is meg tudjuk oldani.

 • Gyökérkezelt fogak esetében a fog letöréstől való megvédésének érdekében.

 • Az őrlőfogak területén korona készítésének elkerülésére abban az esetben, ha elegendő fogszövet maradt az inlay rögzülésére.

 • A tömésnél tartósabb megoldást szeretnénk a szuvas fog ellátására.

A betétek elkészítése két látogatást igényel:

 • Első alkalommal eltávolítjuk a szuvas részt, vagy a régi tömést, és kialakítunk egy speciális formát a betét számára. Ezután veszünk lenyomatot, melyet elküldünk a fogtechnikusnak. Az előkészítés után a fogakba ideiglenes betét kerül, ezzel védjük a kialakított üreget.

 • A második találkozásra kb. 5 munkanap múlva kerül sor, amikor a technikus által készített gyönyörű, természetes hatású betétet a fogba ragasztjuk.

Ha a szuvasodás elérte a fogbelet: gyökérkezelés

Ha fog erős fájdalommal jár, mely nehezen, vagy nem szűnik napokon múltán sem, akkor a fogon már nagy valószínűséggel csak a gyökérkezelés segíthet. A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, melynek során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük.

 Fogszuvasodás kezelés gyökérkezeléssel

Fogszuvasodás kezelés gyökérkezeléssel

Miért gyullad be a fogbél?

A fogbél (pulpa) speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból, idegekből áll. A pulpát elérő fertőzés olyan mértékű, hogy gyulladást idéz elő, mely hatására a fog intenzív fájdalommal reagál. Gyökérkezelés során azt a fertőzött pulpát távolítjuk el, ami a kínzó fájdalmat okozza, majd a helyét és a gyökércsatornák terét kitisztítjuk és fertőtlenítjük mielőtt töméssel látjuk el.

Hogyan tudhatom a fájdalomból, hogy gyulladt a fogam?

A fogbél fertőzését, gyulladását a fogat pusztító baktérium okozza. A fájós fog gazdájaként pedig onnan tudhatjuk, hogy gyökérkezelésre lehet szükségünk, ha nem csak elnyomjuk a fájdalmat, de meg is figyeljük, amíg orvoshoz nem kerülünk vele. A gyulladt gyökér előbb hosszabb – rövidebb sajgó, hasogató fájdalmat idéz elő, mígnem állandósul a fájdalom. Ezután gyorsan lüktetéssé és éjszakai vízszintes helyzetben erősödő, fájdalomcsillapításra kevéssé reagáló kellemetlenséggé fokozódik.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Mit nyerek a gyökérkezeléssel?

A gyökérkezelés legfőbb előnye, hogy már az első alkalommal megszabadulhatunk a kínzó fogfájástól, majd a kezelés sorozat végével elmondhatjuk, hogy hosszú évekre megmentettük a fogunkat a kihúzástól. Ezzel persze nem „csak” egy foghúzást úsztunk meg, de a fog pótlásának tortúráját vagy éppen a fogatlansággal járó kellemetlenségeket is elkerüljük. A fogorvos halogatása tehát nemcsak a fájdalmat tartja fent, de borítékolja azt is, hogy a fogunk nagyon gyorsan menthetetlenné válik, eltávolítása szükséges lesz.

A gyökérkezelős kaland utáni rendszeres fogászati kontrollal pedig sokat teszünk azért, hogy elkerüljük az újabb beavatkozásokat.

Milyen tünetek esetén lehet még szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés a megbetegedett fog gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a fájdalmon túl még a következők lehetnek:

 • érzékenység forró és hideg ételekre és italokra
 • érzékenység harapásnál és rágásnál
 • ínyduzzanat a fertőzött fog közelében
 • genny ürülése a fertőzött fog közelében
 • arcduzzanat

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

A fogak gyökérkezelésének lépései

Fogászati klinikánkon a legmodernebb fogorvosi eszközök állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a gyökérkezelés a legideálisabb feltételek mellett kerüljön kivitelezésre. A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, de az elkészült gyökértömés is ilyen módon, nagy biztonsággal értékelhető.

A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében. A gyökércsatornát erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.

Mindezek biztosítják azt, hogy a gyökérkezelés kellemetlenségektől mentes beavatkozás legyen, és az így kezelt fog hosszú évekig jól funkcionáljon.

Gyökérkezelés eredményessége

A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre. Természetesen sem a terápia, sem a pótlás nem olyan tökéletes, mint az egészséges fog.

A gyökérkezelt fogak tulajdonságai

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek, mint a még élő fogak, mert kiszáradtak, elvesztették vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.

Ismerje meg a fogászati klinikánkat, szakorvosainkat, az árainkat, és jelentkezzen be hozzánk!

Bármely fogászati problémáról legyen is szó, a hangsúly a megelőzésen van, melyre a leghatékonyabb módszer a helyes fogmosási technika. Segítségével elkerülhetjük nemcsak a szuvasodást, de az ínygyulladást és fogágybetegséget okozó fogkő felhalmozódását is:

 • minden nap, reggel és este 2-3 percig mossunk fogat,
 • a fogak között használjunk fogselymet,
 • két fog között, a fognyakaknál lévő résekben fogköztisztító kefével takarítsunk,
 • nyelvkaparóval távolítsuk el a nyelvünkre rakódott lepedéket.

Ha a fogmosáskor fájdalmat, érzékenységet tapasztalunk, vagy nem érezzük megfelelőnek a végeredményt, érdemes szakemberhez fordulni. A Clinident Fogászati Centrum orvosai és fogmosás szakértő dentálhigiénikusai személyre szabott tanácsadást nyújtanak nemcsak a fogászati ellenőrzés során, de akár azon kívül is.

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Fogtömés kezelés ára az árlista menüpont alapján

Fogszínű esztétikus tömés:

19 000  –  26 000 Ft

• helyi érzéstelenítés

• fogak előkészítése

• fogszínű kompozit tömőanyaggal való töméskészítés

• tömés illeszkedésének ellenőrzése

• polírozás

Időtartam: 30 perc

Gyökérkezelés:

14 900  –  35 900 Ft

• helyi érzéstelenítés

• trepanálás (gyökércsatorna megnyitása)

• csatornák digitális műszeres bemérése

• gyökércsatornák tisztítása, tágítása

• gyökércsatornák fertőtlenítő átöblítése

• ideiglenes fedőtömés

A kezelés díja az alábbi kezeléseket nem tartalmazza:

• Gyökércsatorna trepanálás

• Gyökércsatorna tágítás

• Gyökércsatornák ideiglenes gyógyszeres lezárása

• Gyökércsatornák végleges gyökértömése

A kezelés díja a fogak gyökércsatorna számától függően változik.

Időtartam: 45 perc

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika
Szívéhez közel álló terület a gyökérkezelés és az esztétikai fogászat. Szeret olyan munkát kiadni a kezéből, mely a legközelebb áll természeteshez. Az esztétika tárgykörében az aranymetszés jelentősége érdekli újabban, melynek a fogászatban betöltött szerepéről kutató munkát is végzett.
Dr. Daubner Roland

Dr. Daubner Roland

konzerváló fogászat, protetika
Egykori páciensként pontosan tudja, hogy a betegek olyan orvos székébe ülnek be szívesen, akiben megbíznak, aki törekszik a maximális fájdalommentesség elérésére és akihez szívesen, félelem nélkül térhetnek vissza. Munkájában a minőség nem opció, hanem egy önmagával szembeni alapelvárás.
Dr. Borbély Judit

Dr. Borbély Judit

konzerváló fogászat, protetika
Diplomám 2001-ben történt megszerzése óta a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján dolgozom, 2011-ben egyetemi adjunktusi majd 2013-ban egyetemi docensi kinevezést szereztem. Szakterületem az esztétikai fogászat és a CAD/CAM technológia, azaz a fogpótlások tervezésének és készítésének számítógépes lehetőségei.
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika
Akkor köteleződött el végleg az esztétikus fogpótlások készítése iránt és választotta hivatásaként, amikor meglátta benne a precíz munkával kivitelezhető egyediséget és szépséget és megtapasztalta a páciensek erre irányuló igényét. Így nem csupán esztétikus, de egészséges mosolyt is alkothat egy művészi vénával megáldott fogorvos.
Dr. Kőnig János

Dr. Kőnig János

konzerváló fogászat, protetika
Harmadik generációs fogorvosként a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján kezdte pályafutását. Az esztétikai fogászat, valamint a hagyományos és implantációs fogpótlások készítése jelentik számára azt a területet, melyben igazán ki tud teljesedni és képességei legjavát vetheti latba a hozzá forduló páciensek kezelésében.
Dr. Schekk Anna

Dr. Schekk Anna

konzerváló fogászat, protetika
Anna gyermekkori álma vált valóra, amikor orvosként lediplomázott. Azon szerencsések közé tartozik, akik számára a munkája a hivatása. A természetesség és szépség iránti ösztönös vonzódása vezette az esztétikai fogászat irányába. Magával ragadta a mosoly és az arc harmóniája, annak finomítása vagy éppen megalkotása.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.
Dr. Kelemen Anikó

Dr. Kelemen Anikó

konzerváló fogászat, protetika
A törékenynek tűnő, ám mindig mosolygós doktornő munkájában igazi maximalista, melyhez a színvonalat szakmai továbbképzésekkel és a legmodernebb technológiák megismerésével és alkalmazásával tartja fent.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.