Így kezelhető gyorsan és hatékonyan a szuvas fog

Főoldal / Így kezelhető gyorsan és hatékonyan a szuvas fog

Ugye önnek is volt már érzékeny a foga, esetleg kisebb-nagyobb fogfájással is küzdött már? A tüneteket valószínűleg fogszuvasodás okozta, ami a leggyakoribb fogakat érintő betegség.

A szuvas fogak elhanyagolása komoly következményekkel járhat amellett, hogy a fogakban levő barnás-feketés lyukak látványa sem szép. Az előrehaladott fogszuvasodás a fogbél gyulladását okozhatja, ami nagyon erős fájdalommal jár, és végül a fog elhalásához vezet, amit csak gyökérkezeléssel lehet orvosolni.

Ezek a problémák azonban egyszerűen megelőzhetők, a rendszeres kontroll vizsgálatok során felfedezett folyamat már a kialakulásakor könnyen gyógyítható. A lyukas fog kezelésére a súlyosságától függően többféle módszert alkalmazhatunk, melynek mindegyikét megtalálja rendelőnkben.

fogszuvasodas

Szuvas fog kezelése

Mi idézheti elő a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás fertőző betegség, melyet leghamarabb már csecsemőkorban a saját szüleinktől kaphatunk el. A közös evőeszközzel való étkezés, vagy a cumi lenyalása a probléma első forrása. A fog romlását tehát baktérium okozza, mely leginkább akkor tudja pusztító tevékenységét végezni, ha megfelelő közeget teremtünk hozzá.

A fogaink romlására bizonyos tényezők még inkább ráerősíthetnek. A túl sok szénhidrát és cukros ételek – italok hatására a szájüreg ph-ja csökken. A savas közeg gyengíti a zománcot, a szájüregben lévő baktérium pedig zavartalan tevékenykedik a számára kellemes környezetben. A rossz fogmosási technikai a lepedék felhalmozódásáért, a fogkő szaporodásáért felelős, amely a fogak felszínén megtelepedve képez baktérium ágyat.

A fogszuvasodás megelőzésének házi praktikái:

 • Kerülni az egészségtelen ételeket, de legalábbis fogyasztásukkor plusz fogmosást beiktatni a reggelin és estin kívül.

 • Előnyben kell részesíteni az egészséges, rostdús és ásványi anyagokat is tartalmazó táplálékot.

A fogszuvasodás kezelésére és rendelői megelőzésére több módszer is létezik:

 • rendszeres fogászati szűrés, panoráma röntgen,

 • ultrahangos fogkő eltávolítás évente legalább egyszer,

 • esztétikus fogtömések, porcelán betétek készítése;

Ha pedig kihagyjuk a rendszeres ellenőrzést, a fog romlása gyors ütemben le is zajlik. Kezelés nélkül, a gyulladás hatására a fogbél is elhal, és a fogban lévő baktériumok képesek a véráramon keresztül a testünk bármely szervéhez eljutni és ott gócbetegségeket kiváltani. Ez egy olyan idült folyamat, amely talaján kialakult betegségek újabb kellemetlenségeket és gyógykezelések sorát jelentik majd számunkra.

Szuvas fog kezelése esztétikus fogtöméssel

A kifogástalan esztétikum érdekében klinikánkon olyan töméseket alkalmazunk, amelyek színükben és formájukban is teljesen hasonlóak az eredeti foghoz, szinte észrevehetetlenek.

A Clinident Fogászati Centrumban a legmodernebb fogászati technikákat ötvözzük a legkiválóbb fogtechnikai anyagokkal, így a tömések évekre biztosítják az esztétikum és funkció harmóniáját.

A modern kompozíciós fogtömések anyaga műgyanta és nano méretű üvegszemcsék kombinációja.

A kompozit töméseket használhatjuk szuvas fogak ellátására, vagy régi amalgám tömések cseréje során.

A fehér tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az, hogy az amalgám fogtömésekkel ellentétben nem tartalmaz sem higanyt, sem egyéb toxikus anyagot. Általában egy jól elkészített kompozit tömés élettartama 5-8 év.

fronttomes1

fogszuvasodas-kezelese

tömés

Lyukas fog kezelése fogtöméssel

Klinikánkon a kompozit töméseket kis- és közepes méretű szuvas területek ellátásánál javasoljuk. Nagyobb kiterjedésű fogszuvasodás esetén jobb megoldásnak tartjuk betét, inlay használatát.

A betét vagy szakszóval inlay a fogra vagy fogba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített nagy tömés. A betétek nagy előnye, hogy sokkal tartósabbak, mint a kompozit tömések, így időtállóbb fogpótlás típus. Precízebb kialakítása miatt tökéletesen helyreállítja a fog formáját és a rágóképességet. A rágásban szerepet játszó kis- és nagyőrlő fogak esetében használjuk. Anyaga lehet a fogakkal megegyező színű porcelán, vagy a porcelán részecskékkel megerősített műgyanta, ezen felül arany ötvözetből is készülhet.

A fogtechnikus által készített betétek 3 típusát különböztetjük meg, melyek közti különbséget a méretük és funkciójuk jelenti. Ezen szempontok szerint beszélhetünk inlay, onlay vagy overlay készítéséről.

Inlay-t készít az orvos, ha a rágófog csücskei még egészségesek, a betét tehát csak a barázdák területét tölti ki.

Onlay-re akkor van szüksége a fognak, ha már legalább egy csücske érintett és áldozatául esett a szuvasodásnak.

Overlay esetén a fog teljes rágófelszíne érintett, a betét a fog valamennyi csücskét lefedi. Az overlay-t sokszor az onlay „nagytestvéreként” emlegetik, aki tökéletesen alkalmas arra, hogy visszaadja a fog hibátlan rágófunkcióját a rágófelszín csücskeinek pótlásával, de ezt mégsem egy nagyobb csiszolást és foganyag veszteséget jelentő koronával érjük el.

Inlay, onlay fogbetétek

  Kérjen időpontot!

  Milyen esetekben alkalmazunk betétet?

  • Ha a fogszuvasodás a fogak akkora részét pusztította el, hogy nem maradt elég foganyag ahhoz, hogy ezt töméssel is meg tudjuk oldani.

  • Gyökérkezelt fogak esetében a fog letöréstől való megvédésének érdekében.

  • Az őrlőfogak területén korona készítésének elkerülésére abban az esetben, ha elegendő fogszövet maradt az inlay rögzülésére.

  • A tömésnél tartósabb megoldást szeretnénk a szuvas fog ellátására.

  A betétek elkészítése két látogatást igényel:

  • Első alkalommal eltávolítjuk a szuvas részt, vagy a régi tömést, és kialakítunk egy speciális formát a betét számára. Ezután veszünk lenyomatot, melyet elküldünk a fogtechnikusnak. Az előkészítés után a fogakba ideiglenes betét kerül, ezzel védjük a kialakított üreget.

  • A második találkozásra kb. 5 munkanap múlva kerül sor, amikor a technikus által készített gyönyörű, természetes hatású betétet a fogba ragasztjuk.

  Ha a szuvasodás elérte a fogbelet: gyökérkezelés

  Ha fog erős fájdalommal jár, mely nehezen, vagy nem szűnik napokon múltán sem, akkor a fogon már nagy valószínűséggel csak a gyökérkezelés segíthet. A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, melynek során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük.

  86870e7f00e51db9ab7379dc4bffe2d1

  Fogszuvasodás kezelés gyökérkezeléssel

  Miért gyullad be a fogbél?

  A fogbél (pulpa) speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból, idegekből áll. A pulpát elérő fertőzés olyan mértékű, hogy gyulladást idéz elő, mely hatására a fog intenzív fájdalommal reagál. Gyökérkezelés során azt a fertőzött pulpát távolítjuk el, ami a kínzó fájdalmat okozza, majd a helyét és a gyökércsatornák terét kitisztítjuk és fertőtlenítjük mielőtt töméssel látjuk el.

  Hogyan tudhatom a fájdalomból, hogy gyulladt a fogam?

  A fogbél fertőzését, gyulladását a fogat pusztító baktérium okozza. A fájós fog gazdájaként pedig onnan tudhatjuk, hogy gyökérkezelésre lehet szükségünk, ha nem csak elnyomjuk a fájdalmat, de meg is figyeljük, amíg orvoshoz nem kerülünk vele. A gyulladt gyökér előbb hosszabb – rövidebb sajgó, hasogató fájdalmat idéz elő, mígnem állandósul a fájdalom. Ezután gyorsan lüktetéssé és éjszakai vízszintes helyzetben erősödő, fájdalomcsillapításra kevéssé reagáló kellemetlenséggé fokozódik.

  Mit nyerek a gyökérkezeléssel?

  A gyökérkezelés legfőbb előnye, hogy már az első alkalommal megszabadulhatunk a kínzó fogfájástól, majd a kezelés sorozat végével elmondhatjuk, hogy hosszú évekre megmentettük a fogunkat a kihúzástól. Ezzel persze nem „csak” egy foghúzást úsztunk meg, de a fog pótlásának tortúráját vagy éppen a fogatlansággal járó kellemetlenségeket is elkerüljük. A fogorvos halogatása tehát nemcsak a fájdalmat tartja fent, de borítékolja azt is, hogy a fogunk nagyon gyorsan menthetetlenné válik, eltávolítása szükséges lesz.

  A gyökérkezelős kaland utáni rendszeres fogászati kontrollal pedig sokat teszünk azért, hogy elkerüljük az újabb beavatkozásokat.

  Milyen tünetek esetén lehet még szükség gyökérkezelésre?

  A gyökérkezelés a megbetegedett fog gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a fájdalmon túl még a következők lehetnek:

  • érzékenység forró és hideg ételekre és italokra
  • érzékenység harapásnál és rágásnál
  • ínyduzzanat a fertőzött fog közelében
  • genny ürülése a fertőzött fog közelében
  • arcduzzanat

  A fogak gyökérkezelésének lépései

  Fogászati klinikánkon a legmodernebb fogorvosi eszközök állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a gyökérkezelés a legideálisabb feltételek mellett kerüljön kivitelezésre. A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, de az elkészült gyökértömés is ilyen módon, nagy biztonsággal értékelhető.

  A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében. A gyökércsatornát erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.

  Mindezek biztosítják azt, hogy a gyökérkezelés kellemetlenségektől mentes beavatkozás legyen, és az így kezelt fog hosszú évekig jól funkcionáljon.

  Gyökérkezelés eredményessége

  A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre. Természetesen sem a terápia, sem a pótlás nem olyan tökéletes, mint az egészséges fog.

  A gyökérkezelt fogak tulajdonságai

  Nagyon fontos megemlíteni, hogy a gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek, mint a még élő fogak, mert kiszáradtak, elvesztették vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.

  Ismerje meg a fogászati klinikánkat, szakorvosainkat, az árainkat, és jelentkezzen be hozzánk!

  Bármely fogászati problémáról legyen is szó, a hangsúly a megelőzésen van, melyre a leghatékonyabb módszer a helyes fogmosási technika. Segítségével elkerülhetjük nemcsak a szuvasodást, de az ínygyulladást és fogágybetegséget okozó fogkő felhalmozódását is:

  • minden nap, reggel és este 2-3 percig mossunk fogat,
  • a fogak között használjunk fogselymet,
  • két fog között, a fognyakaknál lévő résekben fogköztisztító kefével takarítsunk,
  • nyelvkaparóval távolítsuk el a nyelvünkre rakódott lepedéket.

  Ha a fogmosáskor fájdalmat, érzékenységet tapasztalunk, vagy nem érezzük megfelelőnek a végeredményt, érdemes szakemberhez fordulni. A Clinident Fogászati Centrum orvosai és fogmosás szakértő dentálhigiénikusai személyre szabott tanácsadást nyújtanak nemcsak a fogászati ellenőrzés során, de akár azon kívül is.

  A kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!