Szuvas fog – Hogyan kezdődik, mik a jelei, meddig fajulhat?

Főoldal / Szuvas fog – Hogyan kezdődik, mik a jelei, meddig fajulhat?

Az érzékeny fogak okozta panaszokat, a kisebb-nagyobb fogfájás tüneteit jellemzően a lyukas fog okozza, ami a fogazat leggyakoribbnak számító betegsége.

A szuvas fogak elhanyagolása sokszor erős fájdalommal jár, és végül akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

A kezeletlen szuvasodás idült folyamat és komolyabb következményekkel, akár gócbetegséggel is járhat amellett, hogy a fogakban levő barnás-feketés lyukak látványra sem szépek.

Szuvas fog kezelése

  Időpontot kérek

  Hogyan lyukad ki a fog, mik a legelső tünetei?

  A szuvas fog, más néven a fogszuvasodás, az egyik leggyakoribb fogászati probléma, amely akkor fordul elő, ha a szájban élő, szuvasodást okozó baktériumok savtermelése kikezdi a fogak kemény külső rétegét, vagyis a zománcot.

  A fogak szuvasodása a lepedékből indul ki, amely nem más, mint a baktériumok összetett, ragadós filmrétege. Ez természetes módon képződik a szájban, és már röviddel a fogmosás után elkezd kialakulni, a fogak felületén megtapadni, felhalmozódni. Ezért is fontos a napi 2-3 alkalommal való fogmosás.

  Így keletkeznek a szuvas fogak

  A száj tehát a baktériumok sokféle közösségének ad otthont. Vannak amelyek a szuvasodásért felelősek, míg mások az ínygyulladás kiváltásáért.

  • Kialakul a bakteriális biofilm réteg: Fogmosás után, a visszamaradt baktériumok kolonizálódnak, telepeket hoznak létre, s idővel elkezdenek egy összefüggő, ragadós, nyálkás filmréteggé alakulni. Ez a lepedék beborítja a nyelvet, az ínyt, a teljes fogfelszínt, de még a fogpótlásokon és a fogszabályozón is megtapad.
  • Plakk képződik: Ha a biofilmet nem távolítják el napi többszöri fogmosás és fogselyem használatával, akkor elkezd sűrűsödni. A nyálból származó ásványi anyagok (például kalcium, foszfát) hatására pedig megkeményedik, és egyre nehezebb eltávolítani.
  • Támadnak a savak: A lepedék szuvasodást okozó baktériumai az ételeinkből származó keményítővel és cukrokkal táplálkoznak, azokat bontva savakat termelnek. Ezek a savak pedig folyamatosan gyengítik és erodálják a fogzománcot. A fogak külső védő rétege fokozatosan gyengül, amit demineralizációnak nevezünk.
  • Kialakul a foltos fog: A fogzománc gyengülését jelzik például – a legkönnyebben a fog felszínén észrevehető-, foltszerű képződmények.
  • Üreg képződik: A meggyengült zománc nem képes tovább ellenállni, áteresztővé válik a baktériumok számára, így apró, de folyamatosan növekvő lyukak, majd üregek jelennek meg a fogakban.

   

  A fog szuvasodásának jellemző tünetei

  A szuvasodás legelső jelei közé tartozik a hidegre-melegre, édesre való fogérzékenység, de az ismert tünetek közé tartozik a harapás vagy rágás közbeni fájdalom, a fogakon látható sötét foltok, elszíneződések, a lyukak, a letört fog.

  A szuvas fog rossz lehelet okozója is lehet. A fog- és ínybetegséget okozó baktériumok lebontó, rothasztó tevékenysége okán az erőteljesen szuvas fog büdös is lehet.

  Kérjen időpontot kezelésre és ismerkedjen meg fogorvos specialistáinkkal!

   

  Vagy jelentkezzen be telefonon:

  06 1 801 2250

  A szuvas fog leggyakoribb okai és fajtái

  A fog szuvasodását elsősorban olyan tényezők kombinációja okozza, mint a baktériumok jelenléte, az étrend, a szájhigiénia és egyéb kockázati tényezők.

  Íme a legfontosabb okok, amelyek hozzájárulhatnak a fogak szuvasodásához:

  • Baktériumok: Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fogszuvasodás egy olyan fertőző betegség, mely a Streptococcus mutans nevű baktérium munkájának köszönhető. Ezzel a baktériummal leghamarabb kisgyermekkorban találkozhatunk először, a saját szüleinktől kaphatjuk el. A közös evőeszközzel való étkezés, vagy a cumi lenyalása lehet a probléma legelső forrása.
  • Nem megfelelő szájhigiénia: A szuvasodást okozó baktérium pusztító tevékenységét leginkább akkor tudja végezni, ha megfelelő közeget teremtünk hozzá, vagyis a nem elégszer vagy a rosszul elvégzett tisztítással a lepedék felhalmozódik, a szájüregben lévő baktérium pedig zavartalan tevékenykedik a számára kellemes környezetben.
  • Kiegyensúlyozatlan étrend: A keményítős és cukros ételek – italok fogyasztása „üzemanyagot” biztosít a szájban lévő káros baktériumok számára, erjesztő hatásukra a szájüreg ph-ja csökken, a savas közeg pedig gyengíti a zománcot. A rágcsálnivalók és üdítők gyakori, különösen az étkezések közötti fogyasztása növeli a szuvasodás kockázatát.
  • Egészségügyi állapotok: A reflux, az étkezési zavarok savasabb közeget teremtenek a szájban, ami fogerózióhoz és a fog kilyukadásához vezethet.
  • Dohányzás: A dohányzás növeli az ínybetegség kockázatát, előidézheti az egészséges ínyvonal visszahúzódását. Az ínyvisszahúzódás miatt a fog azon része is (fognyak, gyökérfelszín) a felszínre kerülhet, amelyet egyáltalán nem véd zománcréteg.
  • Szájszárazság: A nyál döntő szerepet játszik a száj egészségének megőrzésében, mivel semlegesíti a savakat és ásványi anyag tartalmánál fogva remineralizálhatja a fogzománcot. Bizonyos gyógyszerek vagy betegségek által kiváltott szájszárazság, illetve a kevés vízfogyasztás miatt csökkent nyáltermelés növeli a fog elromlásának esélyét.
  • Fluorid hiány: A fluorid egy olyan vegyület, amelyet okosan alkalmazva segíthetjük megerősíteni a fogzománcot azáltal, hogy ellenállóbbá teszi azt a savas hatással szemben.
  • Genetikai örökség: Egyesek genetikailag is hajlamosak lehetnek a kevésbé ellenálló, gyengébb, vékonyabb zománcra ez pedig hajlamosabbá teszik őket a fogszuvasodásra is.

  A szuvas fog fajtái

  Rágófelszíni, barázdából kiinduló szuvasodás: A rágófogak mély barázdái egyfajta csapdaként működnek a baktériumok és ételmaradékok számára. A maradó rágófogak előbújását követően a barázdák feltöltése, zárása a legbiztosabb módszer, hogy megelőzzük a fogak romlását.

  Fogak közötti szuvasodás: A fogak egymással érintkező felszíne a kontaktpont, ahová a fogkefe sörtéje nem ér el. Felnőttkorban ez a második leggyakoribb szuvasodásra fogékony felszín, ami sokszor mindkét fog kezelését igényli, pedig fogselyem használatával meg lehetne előzni.

  Fognyaki szuvasodás: A probléma jellemzően a rossz fogmosás miatt alakul ki, mert az ínyszél mentén felhalmozódik a lepedék. A fognyaki szuvasodás kezelése akkor eredményes, ha a páciens elsajátítja a helyes fogmosási technikát.

  Secunder caries: A fogtömés alászuvasodását jelenti, ami előfordulhat azért, mert a régi tömés elhasználódott és nem zár jól, vagy mert a rossz szájhigiénia miatt a fertőzés kikezdte a tömés környékét és ismét bejutott a fogba.

  Szuvas bölcsességfog: A leghátsó és legnehezebben tisztítható fog általában csak a problémát jelenti. Nehéz a kezelése, könnyen szuvasodik, fájdalmas, ha begyullad. Ha a fog kezelését nem vállalják az orvosok, akkor a szájsebész a bölcsességfog húzást javasolja.

  Metszőfog szuvasodás: Metszőfogak esetén a leggyakoribb a fognyaki szuvasodás, illetve azon felszínek szuvasodása melyek tisztítása nem megfelelő. Amikor a minden irányból toldozott – foltozott fog a mosolyvonalban van, akkor az akár szembetűnőbb is lehet, s így ez a magabiztosságra is rányomja a bélyegét.

  Íny alatti szuvasodás – foggyökér szuvasodás: A gyökérszuvasodás a fogak gyökérfelszínén történik. Történhet azért, mert az íny visszahúzódott és szabaddá vált a gyökér, ami gyakoribb az idősebbeknél, de fiatalabb korban lehet olyan súlyos a szuvasodás, hogy a fertőzés az íny alá terjedt. Ez utóbbi esetben valószínűleg foghúzás szükséges.

  Módszerek a szuvas fogak kezelésére

  A fogorvosok a leggyakrabban úgy kezelik a fogszuvasodást, hogy eltávolítják a fog sérült részét, majd kompozit tömőanyaggal vagy inlay betéttel állítják helyre a formáját. Az esztétikus tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az, hogy az amalgám fogtömésekkel ellentétben nem tartalmaznak sem higanyt, sem egyéb toxikus anyagot.

  1. A kis – és közepes méretű szuvasodások ellátása kompozit fogtöméssel:

  A kompozit töméseket a szuvas fogak ellátására, vagy a régi amalgám tömések eltávolítása után használják.

  A modern kompozit fogtömések anyaga műgyanta és nano méretű üvegszemcsék kombinációja.

  Általában egy jól elkészített kompozit tömés élettartama megfelelő szájhigiénia mellett 3-6 év. A Clinident Fogászat a legmodernebb fogászati technikákat ötvözi a legkiválóbb fogtechnikai anyagokkal, így a tömések évekre biztosítják az esztétikum és funkció harmóniáját. Teljesen hasonlóak az eredeti foghoz, szinte észrevehetetlenek.

  2. Nagyobb mértékű szuvasodás ellátása inlay betéttel:

  A betét vagy szakszóval inlay a fogra vagy fogba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített nagyobb méretű tömés. A rágásban szerepet játszó kis- és nagyőrlő fogak esetében használjuk.

  Az inlay tömés nagy előnye, hogy sokkal tartósabb és időtállóbb típus.

  Anyaga lehet a fogakkal megegyező színű porcelán, vagy a porcelán részecskékkel megerősített kompozit, de akár arany ötvözetből is készülhet.

  • Precízebb kialakítása miatt tökéletesen helyreállítja a fog formáját és a rágóképességet.
  • A fogtechnikus által készített betétek 3 típusát különböztetjük meg, melyek közti különbséget a méretük és funkciójuk jelenti. Ezen szempontok szerint beszélhetünk inlay, onlay vagy overlay készítéséről.

   

  Inlay, onlay fogbetétek

  • A gyökérkezelt, toldozott-foltozott, szerkezetileg meggyengült fog esetére ideális megoldás. Jobban bírja a fogra nehezedő terhelést, mint egy fogtömés.

      3. A letört szuvas fog kezelése:

  Az erősen sérült, letört fogakra jellemző, hogy a koronai rész nagy része hiányzik, így, gyökérkezelést követőenezeket fel kell építeni. Ilyenkor csapos fog készül, amire már koronát helyeznek, hogy helyreállítsák a fog terhelhetőségét.

   

  Kérjen időpontot kezelésre és ismerkedjen meg fogorvos specialistáinkkal!

   

  Vagy jelentkezzen be telefonon:

  06 1 801 2250

  A fogszuvasodás kezelése házilag – Lehetséges?

  Amikor az első tünetek megjelennek, sokan úgy gondolják, hogy elég egy új szájvíz vagy fogkrém szuvas fogra, a picit erősebb sikálás, vagy ne adj isten egy hangzatos internetes praktika ahelyett, hogy fogorvoshoz fordulnának. Azonban a fogszuvasodás kezelése házilag nem lehetséges, sőt!

  • Tünetek esetén egy rendes fogászati állapotfelmérés és alapos fogkőleszedés a legelső lépés ahhoz, hogy megfelelően kezeljük a problémát és a szuvasodás súlyosabb szövődményeit elkerüljük.
  • A fogfájás gyógyszer is csak átmeneti megoldás lehet. A fogorvos halogatásával csak hagyjuk elfajulni a problémát, ártunk magunknak és a fogainknak. A kezdeti, enyhébb tünetek súlyosabbra váltanak, a fertőzés pedig elérheti a fogbelet.

  Hová fajulhat, milyen szövődményekkel jár a súlyos szuvasodás?

  Ha kihagyjuk a rendszeres ellenőrzést, a fog romlása gyors ütemben le is zajlik. Ha nem kezelik a szuvas fogat, akkor baktériumok a zománcon átjutva elérik az alatta lévőt dentint, majd annak csatornáin keresztül még mélyebbre hatolnak.

  • Amennyiben a fertőzés eléri a fogbelet, vagyis a pulpát – ami speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból és idegekből áll-, akkor az gyulladásba jön és sokszor kibírhatatlan fogfájással jár. A szuvas fog megmentése ilyenkor gyökérkezeléssel történik.

   

   

  Fogszuvasodás kezelése gyökérkezeléssel

  • Ha a gyulladás hatására a fogbél elhal, a fájdalom is megszűnhet. Gyökérkezelés nélkül azonban a baktériumok komoly gócbetegségeket tudnak kiváltani. (Pl.: szív- és érrendszeri betegségek, ízületi fájdalom, hajhullás, ekcéma…stb.)
  • Ha nehezen múlik és állandósul a fájdalom, akkor szintén csak az azonnali gyökérkezelés segíthet.
  • A fogak gyökérkezelése az a fogászati eljárás, melynek során a fertőzött fogbelet eltávolítják, majd a gyökércsatornákat is megtisztítva, azokat gyökértöméssel látják el. Segítségével teljes fájdalommentesség érhető el és menthető lesz a fog.

   

  A fogszuvasodás megelőzésének házi praktikái

  Bármely fogászati problémáról legyen is szó, a hangsúly a megelőzésen van, melyre a leghatékonyabb módszer a helyes fogmosási technika. Segítségével elkerülhetjük nemcsak a szuvasodást, de akár a fogínygyulladást és fogágybetegséget okozó fogkő felhalmozódását is.

   

  Szuvas fog ellen:

  • Naponta legalább kétszer, reggel és este 2-3 percig mossunk fogat!
  • A fogak között használjunk fogselymet!
  • Két fog között, a fognyakaknál lévő réseket fogköztisztító kefével tisztítsuk meg!
  • Nyelvkaparóval a lepedékes nyelvet is rendszeresen takarítsuk!
  • Gyengébb fogzománc esetén fluoridos termékek használata javasolt!
  • Kerülni kell az egészségtelen ételeket, de legalábbis fogyasztásukkor plusz fogmosást kell beiktatni a reggelin és estin kívül!
  • Jobb előnyben részesíteni az egészséges, rostdús és ásványi anyagokat is tartalmazó élelmiszereket.
  • Rendszeresen részt kell venni az éves fogorvosi ellenőrzéseken és fogkő-eltávolításon!

  Kérjen időpontot kezelésre és ismerkedjen meg fogorvos specialistáinkkal!

   

  Vagy jelentkezzen be telefonon:

  06 1 801 2250

  A szuvasodás rendelői megelőzésére több módszer is létezik:

  • A fogak állapotának felmérése panoráma röntgen alapján.
  • Irányított biofilm terápiás fogtisztítással már a gondot okozó bakteriális biofilm réteg is eltávolítható.
  • Barázdazárással a rágófogak mély barázdáiból kiinduló szuvasodást előzhetjük meg. Ezt érdemes minél fiatalabb korban elvégezni, de akár még felnőtt fogak esetén is bevethető a kezelés.

  Neked ajánljuk:

  Barázdazárás – Miért fontos az időzítés, kinek, mikor végezzük

  Mi a barázdazárás, milyen típusai léteznek?

  Miért fontos a barázdazárás időzítése?

  Mik a barázdazárás előnyei és hátrányai?

  A kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!