Fájdalommentes gyökérkezelés – van rá lehetőség

Főoldal / Fájdalommentes gyökérkezelés – van rá lehetőség

A fogfájdalom kínzó érzés, pláne, ha tartunk egy még nagyobb fájdalomtól, amely a fogászati székben, a kezelés során várhat ránk. A gyökérkezelés a fogászat egyik legkevésbé kedvelt beavatkozása, mert ez jellemzően már csak akkor kerül terítékre, ha a fog begyulladt, elhalt, de leginkább, amikor fájdalmat okoz. Pedig valójában ez is csak addig kellemetlen, amíg az orvos be nem adja az érzéstelenítést. Egy foghúzáshoz viszonyítva pedig összehasonlíthatatlan előny, ha megmenthetjük a fogunkat.

Lelepleztük neked a sikeres kezelés fortélyait, hiszen, ha ismered a folyamatot, akkor már nincs is mitől tartani. Bemutatjuk a gyökérkezeléshez használt professzionális eszközeinket, melyek a legmodernebb érzéstelenítés mellett egyben a garanciát is jelentik a fájdalommentes gyökérkezelés megtapasztalásához.

Gyökérkezelés menete

  Kérjen időpontot!

  Mikor és milyen esetben jelent megoldást a gyökérkezelés?

  A csillapíthatatlan fogfájás mindig azt jelzi, hogy a fájdalomcsillapító bevétele után azonnal kérjünk időpontot a fogorvosunkhoz. Minél hamarabb, annál jobb a fognak és a gazdájának is.

  A mai modern ellátás kapcsán már elmondható, hogy nagyobb fájdalommal az jár, ha nem kezeljük a fogat. A gyulladás pedig egy igen alattomos és kínzó fájdalomérzetet tud generálni.

  Ezek lehetnek a halogatott kezelések következményei

  • Súlyosabb fogkárok és akár extrém fájdalom, mely jellemzően éjjel, vízszintes testhelyzetben fokozódik.
  • A szuvasodás, a gyulladás tovább terjed, mely gennyképződéssel is járhat.
  • Ha a genny nem tud ürülni, akkor az arc feldagad, láz és csillapításra nem reagáló fájdalom tapasztalható.
  • A tünetmentes, de a röntgen szerint elhalt fog gócnak számít mely kezelés nélkül gócbetegséghez vezet.
  • A menthetetlenné vált fogat húzni kell, melynek pótlása költségesebb a gyökérkezelésnél.

  Tehát minél hamarabb fogorvoshoz fordulunk, annál kisebb lesz a beavatkozás mértéke és a költsége is. Ha azonban végképp elhanyagoljuk a segítségre szoruló fogat, végső soron az egyetlen megoldás a foghúzás lesz, mely nyomán vagy a foghiánnyal küzdhetünk meg vagy költségesebb módokon pótoltathatjuk az elvesztett fogat.

  Az elhanyagolt fogazat miatti kellemetlenségeknek se szeri se száma, így érdemes gyökérkezelés mellett dönteni, ha megkímélnénk magunkat ezektől.

  Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

  Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

  Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

  Neked ajánljuk!

  Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

  Klinikánk szakemberei a modern diagnosztikai eszközeinknek köszönhetően gyorsan be tudják azonosítani a problémát majd fájdalommentesen, szinte észrevétlenül kezelik a beteg fogakat.

  Gyökérkezelés régen és most: tényleg fájdalmas?

  Sokszor találkozunk olyan páciensekkel, akiknek régebben, fogfájás esetén szinte azonnal fogat húztak a fogorvosok. A gyakorlat talán azért is alakult oly szerencsétlenül, mert csak rövid időre lehetett fájdalommentességet biztosítani, mely mellett a gyökérkezelést kevesen vállalták.

  Az elmúlt évtizedekben óriásit fejlődött a fogászat ezen szakterülete, így a páciens a kezelés közben nyugodtan és ellazulva ülhet a székben.

  További előnyt jelent az eszközök fejlődése is, hiszen a folyamatos innovációknak köszönhetően a kezeléshez használt aprócska „szerszámok” is tovább finomodtak. A digitális világ vívmányai pedig az orvosi ellátásba ugyanúgy beférkőztek mára, akár a háztartásokba.

  Mi garantálja klinikánkon a fájdalommentes gyökérkezelést?

  • A páciensbarát érzéstelenítő folyamat, mellyel már a szúrás érzése is kiiktatható.
  • A nagyító vagy mikroszkóp melletti kezelés finomabb, precízebb munkavégzést biztosít.
  • A digitális képalkotás: részletgazdag röntgen- és CT felvételek készülnek.
  • Digitális gyökérkezelő műszerek alkalmazása.
  • A finoman precíz eszközök professzionális kezelést biztosítanak.

  Kezeléseinkhez olyan fejlett technikai eszközök állnak rendelkezésünkre, melyek pontos visszajelzést adnak arról, hogy a gyökér mely részén jár éppen műszereivel az orvos, így garantálva, hogy ne csak fájdalommentes, de igazán eredményes is legyen a fogmentés.

  clinident-guarantee-badge

  Fájdalommentes gyökérkezelés garanciája

  A gyökérkezelés menete

  Előkészület – a fog beazonosítása:

  1. Precíz diagnózis: A fájdalomérzet képes arra, hogy kisugározzon, ami azt is eredményezi, hogy lényegében nem is a kezelendő fog helyén tapasztaljuk a sajgást, vagy érzékenységet. A precíz diagnózis tehát nagyrészt a kezelés sikeréhez is hozzájárul.

  2. Digitális röntgen felvétel: Fontos, hogy mindig készüljön röntgen, vagy akár CT felvétel, ami a fájdalomanalízist és a többlépcsős vizsgálatot támasztja alá. Ezek együtt segítenek abban, hogy biztonsággal meghatározzuk melyik lesz az a fog, amit kezelni kell.

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   Kérjen visszahívást

   Fájdalomérzet kiiktatása – érzéstelenítés:

   Miután az orvos beazonosította a gyökérkezelendő fogat mind manuális, mind röntgen vizsgálat segítségével, az érzéstelenítés következik. A fogászatban dolgozók mindent elkövetnek, hogy a páciens minimális kellemetlenséggel találkozzon.

   1. Az érzéstelenítés helyét előre egy zsibbasztó zselével kezelik, hogy még a tűszúrást se kelljen megérezni.

   2. Az új generációs injekciók gyorsan és célzottan, a beadott területen fejtik ki hatásukat, hosszú időre kivonva a területet az érzékelésből.

   3. Ha a kezelés elején vagy alatt mégis tapasztalunk valamennyi érzékenységet, az jellemzően azért lehet, mert a gyulladt részeket nehezebb elzsibbasztani. Ilyenkor nyugodtan kérhetünk még szurit, hiszen egy picivel több nem árt, és a szúrást sem érezzük már. A lényeg a fájdalommentes gyökérkezelés, és hogy minél kevésbé terhelje a pácienst a beavatkozás.

   Fájdalommentes gyökérkezelés lépései:

   1. A gyökérkezelés első lépésével az orvos eltávolítja a szuvas részeket, majd a gyulladásban lévő pulpa tartalmát is.

   2. Gyökérkezelés során a fogbélüreg szabaddá válik, elérhetőek lesznek a gyökerek csatornái is. Nem csak a pulpa eltávolítása fontos ilyenkor, hanem az is, hogy a csatorna falat végig megtisztítsuk a gyulladásos törmeléktől. Ehhez többször is, speciális, fertőtlenítő anyaggal kell átöblíteni, majd ideiglenes, gyógyszeres töméssel zárni, ami segíti a fogat a baktériumokkal szembeni küzdelemben.

   3. A gyökér mellett a koronai rész is megsínyli a szuvasodást, s hogy a maradékot épségben megőrizzük, a rágófelszínre is ideiglenes tömést kell készíteni, hogy rágáskor ne törhessen el. Ez jóval puhább a véglegesnél, könnyebben el is távolítható, ami nagy előny, amikor egy újabb alkalommal megismételjük a gyökerek átöblítését.

   4. A fog tünetmentességével elérkezik az idő arra, hogy a gyökércsatorna teljes hosszában gyökértömő anyagot juttassunk a csatornákba. Ezzel zárjuk le a fogat és akadályozzuk meg, hogy újabb fertőzés érje a belsejét. A végleges tömés csak ezután következhet, ám a legjobbat akkor tesszük, ha a tartósabb inlayt választjuk, mely a rágófelszín nem csak funkcionális, de esztétikai helyreállítását is jelenti.

   gyokerkezeles_fajdalommentesen

   Gyökérkezelés fájdalommentesen

   Gyökérkezelt fog utógondozása

   A végleges gyökértömést követően a gyökérkezelt fog speciális, élethosszig tartó nyomonkövetést igényel. A rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával elkészült röntgenfelvétel a szakember munkáját támogatja, abban segíti, hogy egy krónikus elváltozást mihamarabb felfedezzen és kezelni tudjon.

   Gyökértömés utáni krónikus gyulladás leggyakoribb oka ugyanis az, ha a fogat nem sikerült 100%-ig lezárni a korona felől, vagy a baktérium már kijutott az apikális – gyökércsúcsi részbe.

   Miért fájhat még a fog a gyökérkezelés után?

   A kezelés után pár nappal még természetes, ha érzékenységet tapasztalunk, sőt súlyosabb gyulladás ellátása után akár még fájdalom is jelentkezhet. A fájdalom érzet mindenkinél egyedi, így azt sem lehet általánosítani, mennyire fájhat vagy érzékenykedhet egy fog a kezelést követően.

   A fájdalom okai:

   • A gyökérkezelő tű kezelés közben elérheti a gyökér csúcsát, az ottani szövetek megbolygatása néhány napig fájdalommal, érzékenységgel járhat.
   • Kiterjedtebb, régebb óta fennálló gyulladásnak a csúcsról el kell múlnia, melyhez időre van szükség.
   • Feltáratlan csatornák, csatorna elágazások esetén a baktérizmok toxinjai fenntartják a gyulladást.
   • Gyökércsúcsi görbületek, melyek kezelése, tisztítása nehezen megoldható, így ott visszamaradhatnak baktériumok, gyulladt maradványok

   Ha tanácstalanok vagyunk a fájdalom mértékét illetően, ne habozzunk az orvost felkeresni, hiszen a gyökérkezelés sikere is az együttműködésen múlik. Mindenesetre fájdalomcsillapítót nyugodtan szedhetünk a házi patikánkból. Ilyen mértékű gyulladás esetén még akár antibiotikumra is szükség lehet. Érdemes hallgatni az orvosra, ha ezt írja elő, hiszen ezt csak azért teszi, hogy gyorsabban, komplikáció mentesen gyógyulhasson a fogunk és mi magunk is.

   A fájdalom mellett ezek lehetnek még a fennálló gyulladás tünetei:

   • az arc feldagadhat
   • láz jelentkezik
   • genny ürülését tapasztaljuk

   Fontos tisztában lenni azzal, hogy minél előrehaladottabb egy gyulladás, annál tovább érezhetünk fájdalmat és annál tovább tarthat a felépülés is. A sokcsatornás fogak esetében pedig találkozhatunk olyan egyedi anatómiájú fogakkal melyek gyógyítása tovább tart.

   A gyökérkezelés komplikációi

   Egyes fogak egyedi felépítése, anatómiája jelentik tehát azokat a nehezítő körülményeket melyek miatt komplikációk léphetnek fel, hiszen ezek a gyulladás kiiktatásának nehézségét jelentik a kezelés során.

   Gyökérkezelést nehezítő körülmények:

   • feltáratlan csatornák, csatorna elágazások,
   • gyökércsúcsi görbületek
   • korábban gyökértömött fog esetén visszamaradt feltáratlan csatornák

   Ezek estében a legprofibb műszerek is csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak hatékonyan működni. Azonban jó hír, hogy ilyen esetekben is van megoldás, melyet a kezelőorvos rendszerint jelez és a pácienssel együtt módosítanak a kezelési terveken.

   A gyökérkezelés tehát rengeteget változott a fogászat modernizációjának köszönhetően. A legújabb fájdalomcsillapítók mellett professzionális diagnosztikai eszközök és precíz kezelőműszerek segítik a szakemberek munkáját.

   A gyökérkezelés sikeréhez a páciens anatómiai adottságán kívül a kezelés időzítése, tehát az is hozzájárul, hogy meddig halogattuk a beavatkozást.

   A gyulladás nem csupán belülről képes a fogat felemészteni, de a gyökércsúcson átjutva a fog tartószöveteit, a csontot is pusztítani képesek, ami sajnos foghúzáshoz vezethet.

   Amennyiben továbbra is kételkednénk a fájdalommentes gyökérkezelés lehetőségében, akkor mindenképpen érdemes félévente részt venni egy teljes fogászati állapotfelmérésen. Ilyenkor ugyanis még idejében kiszűrhetők azok a problémák, amelyek fogfájáshoz és gyulladáshoz vezetnek.

   Kezelést végző orvosaink:

   Dr. Mihály Eszter

   Dr. Mihály Eszter

   konzerváló fogászat, protetika. A doktornő jelenleg szülési szabadságon van.
   Dr. Sas Krisztina

   Dr. Sas Krisztina

   konzerváló fogászat, protetika. A doktornő jelenleg szülési szabadságon van.
   Dr. Koncz Zsófia

   Dr. Koncz Zsófia

   konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
   Dr. Albeck Anna

   Dr. Albeck Anna

   endodoncia, hagyományos- és mikroszkópos gyökérkezelés

   Kérjen időpontot!