Mozgó fog – Mi okozza, hogyan kezelik, mit tehetünk ellene?

Az emberi fogazat szünet nélkül, a nap 24 órájában különféle igénybevételnek van kitéve. A fogaink nagyon enyhén mindig mozgatható állapotban vannak, még akkor is, ha ez nem látványos. Ennek az az oka, hogy a fogak nem mereven rögzülnek az állcsontban, hanem rugalmas gyökérhártya rostok rögzítik őket, amelyek a kellő mobilitást biztosítják a mindennapos igénybevételhez.

A természetes, rostok által biztosított mozgás normálisan észrevehetetlen. Ám a legjobb mihamarabb fogászati időpontot egyeztetni ha például a mozgás érezhető, ha a rágás kényelmetlen, ha a fogak között rés jelenik meg, vagy éppen a fogselymet már nem tudjuk behúzni a fogak közé. A mozgó fog megmentése lehetséges, a probléma kezelhető, a szövődmények pedig megelőzhetők.

Mozgó fogak tünetei

Mi okozza a fogak mozgását, meddig normális a mozgásuk?

A fog fogmederben ágyazódó része a foggyökér, melynek felszínét fogcement és egy vékony gyökérhártya fedi. A fog gyökerei a fogüregben a gyökérhártya rostjaival, más néven a parodontális szalagokkal rögzülnek. 

A fog rögzítésén túl a gyökérhártya feladata még a rágóerők átvitele a csontra, míg a cement a gyökérhártya rostjainak elhorgonyzását adja.

Megfelelő körülmények között ez a szalag elmozdulhat és megnyúlhat, lehetővé téve a fog elmozdulását. Normális esetben tehát a gyökérhártya rugalmas rögzülést biztosít a fogaknak, a fogak ilyenfajta mobilitása nem észrevehető, a fogakat stabilnak és nem mozgathatónak érzékeljük.

Fogak felépítése és a mozgó fogak okai

Léteznek azonban olyan, a szalagokra ható befolyásoló tényezők, amelyek így hatással vannak a fogak helyzetére és idővel akár látványosabb elvándorlást vagy érezhető mozgást is képesek kiváltani.  Pl.:

Gyulladt fog, fogtályog, gyökércsúcs körüli gyulladás

Fogínysorvadás

• A fogat ért ütés, sérülés

Terhességi hormonális változás: a relaxin hormon a szalagok meglazulását okozza, beleértve azokat a parodontális szalagokat is, amelyek feladata a fogak megfelelő helyzetben tartása.

• Bruxizmus: fogcsikorgatás és fogsor szorítás

• Nyaki vagy gerinc sérülés

• Ferdén növő bölcsességfog, bölcsességfog gyulladás

Foghiány

• Fogszabályozás utáni utókezelés, a retainer elhanyagolása

• Rossz szokások: nyelvlökéses nyelés, helytelen hangképzés, köröm vagy ceruza rágás…stb.

• Harapási rendellenesség

• Az idő előrehaladtával, az öregedéssel az állcsont alaki változásai is előfordulhatnak, ami ugyan természetes folyamat, de a fogak elmozdulását okozza.

Csontritkulás: a csont térfogatcsökkenése a fogak stabilitásának elvesztését okozza.

Mennyi időbe telik a fogak látványosabb elmozdulása?

Ez általában attól függ, hogy mi az oka a mozgásnak, és hogy hány tényező hat az állcsontra és a fogak állapotára. Fontos tehát, hogy van-e rossz szokásunk, csikorgatunk-e, van-e foghiányunk vagy csontritkulásra való hajlamunk, és milyen gondosan ápoljuk a fogainkat. Ha a normál öregedési folyamat miatt mozognak a fogak, akkor az nagyon lassan történik, hosszú évekig tarthat.

Milyen tünetekkel kell fogorvoshoz fordulni?

A fogmederből kifelé vagy az oldal irányba elmozduló fogak általában jellemző tünetekkel járnak, így, ha odafigyelünk a fogainkra és a jelekre, megelőzhetünk egy sor kellemetlenséget is.

A mozgó fog tüneti a következők lehetnek:

• A fogszabályozás utáni retainer elkezd rosszul illeszkedni.

• Olyan rések jelentkeznek a fogsorban, amelyek korábban nem voltak ott.

• A tükör előtt állva feltűnik, hogy egyik-másik fog iránya, helyzete megváltozott.

• Egy vagy több fog is lazábbá, érezhetően is mozgathatóvá válik. A mozgás mellé fájdalom is társulhat.

• Egyik-másik fog a normálistól eltérően, furán, nem komfortosan érintkezik a párjával.

• A fogak érzékennyé válnak, a hideg és meleg kellemetlen érzést vált ki.

• Egy gyulladt fog mellé olyan érzés is társulhat, mintha a fog megnagyobbodott, kiemelkedett volna a helyéről. Ezt a gyökércsúcs körüli gyulladás okozza, ami miatt a rágás és összezárás is kényelmetlenné válik.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Milyen esetekben javasoljuk a mikroszkópos kezelést, mik az előnyei?

Mi a kezelés menete?

Mitől függ a mikroszkópos gyökérkezelés ára a Clinidentben?

Mikroszkópos gyökérkezelést végző specialista a Clinidentben

Neked ajánljuk:

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A gyulladt fog hatása a szervezetre a nem kívánt szövődményekben mérhető. Fontos, hogy a legelső tünetnél forduljunk orvoshoz. Halogatással a gyulladás fokozódik, brutális fogfájás, a fog „megnagyobbodásának” érzése, lüktetés, láz, arcduzzanat jelentkezhetnek. A fog gyökérkezelése mellett antibiotikum kúrára is szükség lesz.

 

A mozgó fogak legveszélyesebb okai és kezelésük

Az, hogy a fogsorban melyik fog milyen irányba mozdul el, arra a kiváltó ok is hatással van. Tulajdonképpen bármelyik fog elmozdulhat. Valaki a metszőfogaknál fedez fel torlódást, van, aki a rágófogak stabilitásának elvesztéséről számol be. Az okok feltárása tehát kezelést meghatározó szempont, vagyis mozgó fog esetére sajnos nem létezik „egyenmegoldás”.

A fogágybetegség miatt mozgó fogak megmentése

A fogágy betegsége a fogakat körülvevő tartó szövetek, a csont- és az ínyszövet gyulladását, fertőzését, a parodontális rostok pusztulását jelenti. A jelenségért az egyes alapbetegségek mellett a rossz szájhigiénia, a baktériumok és a fogkő felhalmozódása tehető felelőssé.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Az ínybetegség korai, megállítható és visszafordítható fajtája a fogínygyulladás, másnéven gingivitis. Gyulladt, piros, érzékeny íny és fogínyvérzés a jellemző tünete, melyhez rossz lehelet is társulhat. Fontos figyelni a jelekre, mert az elhanyagolt fogínygyulladás fogínysorvadáshoz és a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A fogágybetegség, fogínysorvadás tünetei: 

 • Gyulladt, vérző, érzékeny íny, fájdalmas, gennyes tasakok
 • Rossz lehelet
 • Ínyrecesszió, az íny visszahúzódása a fognyakról
 • Érzékeny fogak a szabaddá váló fognyak miatt
 • A csont pusztulása miatt a fog tartása, stabilitása csökken
 • A fogak mozgathatóvá válnak, emiatt rések keletkeznek a fogak között
 • Fogvesztés

A fogínysorvadás miatt meglazult fogak stabilizálásához az első lépés egy komplex szájhigiéniai – parodontológiai gondozás. Klinikánkon ehhez a legmodernebb Irányított Biofilm Terápiát alkalmazza a parodontológus fogorvos, mely nem csupán a fogkövet távolítja el, hanem a fogkő kialakulásáért felelős baktériumot is.

Mi a fogínysorvadás, mik lehetnek az ínysorvadás szövődményei?

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

Ínysorvadás kezelés nélkül – ezek az stádiumai

Fogínysorvadás kezelése házilag és a megelőzése

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

A gyulladás miatt meglazult fogak stabilizálásának módszere attól függ, milyen súlyos állapotba került a fogágy:

A mozgó fogak megelőzése vagy kezelése foghiány esetén

Az egyetlen fog, melynek hiánya inkább előnyökkel jár, mint hátránnyal, az a bölcsességfog. A rendellenesen növő, szomszédnak nekifeszülő fog rosszul tisztítható, feszülést – torlódást, fogszuvasodást és fogínygyulladást okoz, a bölcsességfog gyulladás pedig akár az állcsontra is kihathat. A problémás bölcsességfog eltávolításával szívességet teszünk magunknak, s mivel a rágásban nincs már szerepük, így pótolni sem kell őket.

Minden más fog esetében azonban más a helyzet. Ha a foghúzás után a hiányt nem pótoljuk, akkor két dolog is a fogak elmozdulását okozza:

• Ellentartás hiányában a szomszédos fogak a hiány felé dőlnek, míg az a párja, akivel egykor összezárt, szintén a hiány felé mozdul, vagyis kiemelkedik a sorból.

• Míg normálisan a fogak gyökerei segítenek fenntartani az állcsont mennyiségét, azzal, hogy stimuláló hatást fejtenek ki az állcsontra, addig a hiány területén idővel a csont zsugorodását tapasztalhatjuk.

• Amint az állcsont veszít tömegéből, a megmaradt fogak elkezdhetnek mozogni, hogy alkalmazkodjanak az állkapocs megváltozott állapotához. Az, hogy mennyit és milyen irányban mozognak, attól is függ, hogy milyen mértékű és ütemű a csont felszívódása. Így akár egy fog hiánya is dominó effektust, vagyis újabb fogak elvesztését képes előidézni a fogsorban.

Fogak pótlása nélkül a mozgó fogak problémái

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A fogsorban minden fognak fontos szerepe van, s már egyetlen fog elvesztésével is felborul a fogsor kényes egyensúlya. Megváltozik a harapás, ezáltal pedig a fogak egyenetlenül terhelődnek. Bár a hátsó fogak hiánya nem feltétlenül jelent nagyobb esztétikai problémát, idővel azonban mégis gondot okoz és a front fogakra, a mosolyra is látványos hatással lesz. 

A nem kívánt helyzet megelőzésére 2 lehetőség is adott: 

• Az egyik a foghiány híddal való megszüntetése. Ezzel a megoldással a fogak elmozdulása megelőzhető, sem a szomszédok, sem a rágópár nem vándorol el a helyéről.

A már elmozdult fogak esetén a fogpótlás, a fogak kiegyensúlyozott terhelését biztosíthatja. Segítségével újabb fogak túlterhelődése és elvesztése előzhető meg.

• A másik megoldás a fogbeültetés, mellyel nem csak a fogak elmozdulása, de az állcsont zsugorodása is csökkenthető, hiszen a műgyökér képes hasonló stimuláló hatást elérni, mint az igazi fogak gyökerei.

Az implantátum gyógyulási idejére a helyfenntartó klipsz viselését azért javasolják az orvosok, mert egyrészt ideiglenes fogpótlásként esztétikusan takarja a hiányt, másrészt, megakadályozza a fogak elmozdulását.

Csonthiány esetén hogyan lehet a műgyökérnek ideális feltételeket teremteni?

Milyen típusú csontpótló műtétek léteznek?

Mekkora csonthiányt lehet egyszerű fogászati műtéttel pótolni?

Hogyan zajlik a műtét?

Implantáció és csontpótlás – Gyakori kérdések páciensektől

Neked ajánljuk:

Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

Fogcsikorgatás miatt meglazult fogak kezelése

A bruxizmus, vagyis az éjjeli fogcsikorgatás és a nappali fogsor szorítás jellemzően a stresszre adott öntudatlan cselekedet és eltolódást is okozhat a fogsorban. Bármelyik is legyen a gond, ha tartóssá válik, akkor az állandó és extrém terhelést jelent a fogak számára. A nyomás hatására ugyanis a fogak sérülhetnek és különböző irányokba kezdhetnek mozogni. Egy nemzetközi felmérés szerint a lakosság közel 10%-át érintheti a probléma, tehát gyakoribb, mint gondolnánk.

A fogcsikorgatás és szorítás tünetei:

 • Ébredés utáni fogfájás, állkapocs fájás, fejfájás
 • Állkapocs kattogás, fülzúgás
 • Ébredés után, rágás közbeni nehézség, állkapocs fájdalom
 • Kiesett fogtömés, lepattant fogzománc, kopott rágófelszínek, letört fog, leesett korona.
 • Fognyaki érzékenység, ék alakú kagylóhéj-szerű kopások a fognyakon
 • Mozgó fog, fogtorlódás vagy nagyobb rések megjelenése

Az állkapocsízületi problémák legfőbb okai

Mik a tünetek, honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk-e?

Milyen lépésekből áll a személyre szabott gnatológiai terápia?

Így történik a helyes harapás beállítása új fogpótlás készítése esetén

Neked ajánljuk:

Állkapocsfájdalom gyógyítása, ízületi terápia gnatológussal

Az időben elcsípett fogcsikorgatás esetén éjszakai fogvédő sín segítségével tehermentesíthetjük a fogakat, ám fontos, hogy a kiváltó okkal is foglalkozni kell. A stressz levezetésére feltétlenül időt kell szánni.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Minél több a tünet, és minél intenzívebben tapasztaljuk őket, annál valószínűbb, hogy a fogak is sérülni fognak, így például egy leesett vagy mozgó fogkorona visszaragasztása is csak átmeneti megoldás. A régóta fennálló fogcsikorgatás kezeléséhez érdemes egy gnatológus véleményét is kikérni, aki a fogazat, az állkapocs ízület és a rágóizomzat elváltozásait komplexen kezeli.

Mitől törhet vagy repedhet el egy fog, és mennyire fájhat?

Hogyan kezelik az elrepedt fogat és hogyan menthető meg a letört fog?

Mit tehetünk otthon egy sérült, letört fog esetén?

Neked ajánljuk:

Letört fog vagy törött fog? Mi a különbség, melyik menthető? 

Fogszabályozás utáni mozgó fog, fogvándorlás kezelése

Ha a fogaink fogszabályozó kezelésen estek át, akkor az a fogak természetes helyzetéből való elmozdítással járt. Akár felnőttkori fogszabályozás történt, akár gyermekkorban – tinédzser korban zajlott a kezelés, a kívánt állapot – helyzet elérésével még nem ér véget a folyamat, hiszen a fogak folyamatosan használatban vannak, napi szinten kopnak, nyomás, terhelés alatt állnak.

A fogak új helyzete a fogszabályozás után még nem stabilizálódott, így idővel a normál napi igénybevétel miatt a fogak ismét kimozdulhatnak a fogszabályozóval beállított, megfelelő helyzetükből.

• Tapasztalhatjuk, hogy elkezdhetnek visszatérni régi helyzetükbe, ami valójában egy természetes folyamat. Ez a jelenség egyes embereknél látványosabb lehet, míg mások minimális visszarendeződést tapasztalnak csupán.

A problémára való megoldást az utókezelés, vagyis a retainer használata jelenti. A retainer lehet egy sín, melyet minden nap, minél több órán át kell hordani, a fogakon tartani. A másik lehetőség a fogak sínezése, mely a fogak belső felszínére rögzített diszkrét és kényelmes megoldás. Fontos tudni, hogy utókezelés nélkül sajnos igen nagy annak a valószínűsége, hogy a fogak nem maradnak a helyükön és újabb kellemetlenségnek nézünk elébe.

Hogyan előzhetjük meg otthon a mozgó fogak okozta problémákat?

A mozgó fog problémáját, az elvándorló fogakat, a fogak között megjelenő réseket és a megváltozott harapást semelyik életkorban nem szabad alul becsülni, félvállról venni. Ezek következményei, szövődményei hosszú távon több nehézséget, rosszabb szájhigiéniát és magasabb fogászati költséget jelentenek.

Ha rendelleneset tapasztalunk, akkor a fogak helyzetét akár célirányosan is ellenőriztethetjük. Azonban a legegyszerűbb és legfontosabb stratégia még mindig a jó szájhigiénia folyamatos fenntartása.

 • Napi kétszeri fogmosás: a fogpótlások, hidak, koronák, implantátumok környékének alapos tisztítása.
 • Fogselyem és fogköztisztító használata minden este.
 • Évente 1-2 alkalommal szükséges a fogkőleszedés.
 • Fontos a javasolt harapásemelő, fogvédő, retainer, vagy fogsín viselése.

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

Neked ajánljuk:

Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés – Kinek ajánlott?

Mozgó fogak kezelése házilag

A nagyobb problémák megelőzéshez rendszeres fogászati állapotfelmérések, szükség szerinti kezelések és az orvossal való együttműködés is szükségesek:

 • Érdemes tudatosítani és elhagyni az olyan fogakat károsító rossz szokásokat, mint a fogcsikorgatás, vagy a fogágybetegséget is súlyosbító dohányzás.
 • A fogágybetegség megkövetelheti a gyakoribb fogorvosi találkozókat, a szoros együttműködést és a parodontológiai terápiát.
 • Fogágybetegség esetén fogkőeltávolításra, az évi 1-2 alkalomnál sűrűbben kerülhet sor.

Kérjen időpontot!