Leesett korona visszaragasztása – Házilag vagy fogászaton?

A koronák számos különböző okból lazulhatnak meg vagy eshetnek le. Olykor magával a koronával van probléma, míg máskor az alatta lévő foggal vannak gondok. A koronák és hidak azonban meglazulhatnak olyan külső tényezők miatt, mint például egy sérülés vagy egy kemény, rágós étel elfogyasztása.

Ha megtörténik a baj, akkor a legfontosabbnak a leesett korona visszaragasztása tűnhet, így különböző házi praktikák után kutatunk. E helyett azonban sokkal fontosabb, hogy azonnali időpontot foglaljunk a fogorvoshoz, utána pedig kövessük a leesett korona esetére vonatkozó tanácsokat. 

Fogkorona ragasztás előtt

  Időpontot kérek

  Mitől eshet le a korona?

  A fogkorona egy fog formájú védősapka, melyet az előkészített, lecsiszolt fogra rögzítenek. Koronával helyreállítható egy törött fog, megóvható a túl sokszor tömött, legyengült vagy gyökérkezelésen átesett fog is. A fog lecsiszolása után a koronát fogtechnikus készíti el, majd a kész fogpótlást, az előkészített csonkra fogászati cementtel rögzítik.

  A koronák megfelelő gondozás mellett 10-15, de akár 20 évig is eltarthatnak, mégis előfordulhat, hogy az évekkel vagy akár a hónapokkal korábban felhelyezett korona idő előtt leesik.

  A leesett korona okai:

  • Az előkészített csonk túl pici ahhoz, hogy a koronát megtartsa az őt ért rágóerővel szemben.

  • A korona technikai kivitelezése pontatlan volt, a váz nem illeszkedett megfelelően.

  • A korona alatti fog a nem megfelelő fogápolás miatt legyengült, fertőződött.

  • A korona nincs megfelelően rögzítve.

  • Nincs elegendő ragasztó cement, amely a helyén tartja a koronát.

  • A szájat, arcot ért ütés elmozdította a koronát.

  • A fogcsikorgatás, az úgynevezett bruxizmus meglazította a koronát.

  Mi a fogcsikorgatás, mik az okai?

  Mik a fogcsikorgatás jelei, tünetei?

  Fogcsikorgatás gyermekeknél – mire figyeljünk, hogyan segítsünk?

  A felnőtt fogcsikorgatás szövődményei és kezelésük

  Hogyan szoktassuk le a gyereket a fogcsikorgatásról?

  Miért káros a fogcsikorgatás?

  Fogcsikorgatás ellen házilag – mit tehetünk otthon?

  Neked ajánljuk:

  Fogcsikorgatás ellen- azonnali kezelés harapásemelő sínnel

  Sajnos a fogászati tapasztalatok azt mutatják, hogy bizony a rossz szájhigiénia az egyik gyakori oka annak, ha a korona, híd, héj és fogtömés meglazul vagy leesik.

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Sokan nem tudják, de sajnos a korona alatti fog bizony megfertőződhet, ha nem tisztítjuk megfelelően, nem használunk fogköztisztítót és fogselymet minden esti fogmosás alkalmával. A baktériumok így a korona alá kerülnek, amik pedig a fog romlását okozzák. 

  Az alapos és precíz fogtisztítás, valamint a baktériummentes szájhigiénia az Irányított Biofilm Terápiával érhető el.

  Mi a teendő, ha leesik a korona?

  Ha leesik a korona, nem kell pánikba esni, fontos azonban, hogy azonnal kezelni kell a helyzetet. Mivel a legtöbb esetben a koronák alatti fogak gyökérkezeltek, így nagyobb érzékenységre, fájdalomra nem is kell számolni, ugyanakkor fontos, hogy a fog csonkját védjük a töréstől, sérüléstől. 

  Ha gond van a koronával, valójában, nincs túl sok teendőnk. Ez a rövid lista mindenkit végigvezet a tennivalókon, ha a korona meglazult, elmozdult vagy leesett.

   

  1. Azonnal fogorvoshoz kell fordulni, időpontot kell egyeztetni: 

  • Fontos, hogy mihamarabb tájékoztassuk a fogorvost, ha a korona elmozdult, leesett vagy elveszett, illetve, ha az érintett fog fáj.

   

  2. Ha a korona meglazult, billeg, de nem esett ki:

  • A mozgó, billegő koronát nem szabad feszegetni. A fogkorona eltávolítása ilyenkor fájdalommal és a fog sérülésével is járhat.

  • Kerülni kell a ragacsos és kemény ételeket, valamint minden olyan ételt, amelyet nehéz rágni vagy sokat kell rágni.

  • Az is bölcs dolog, ha elkerüljük az érintett oldalon való rágást.

  • Fogmosáskor nagyon óvatos mozdulatokkal szabad tisztítani az érintett fogat.

   

  3. Ha a korona könnyen eltávolítható:

  • A leesett korona meleg vízben óvatosan megtisztítható, de ügyeljünk, hogy ne essen a lefolyóba.

  • Tisztítás után érdemes biztonságos helyen tárolni a fogászati időpontig.

  • Fogkorona ragasztó nélkül ne helyezzük vissza a fogra, mert ismét leeshet, ami már a lenyelés vagy félrenyelés kockázatával járhat.

  • A leesett fogkorona visszaragasztása házilag csupán ideiglenes megoldást jelent, s ilyenkor a korona teljes biztonsággal csak mosolygásra használható.

  • Vizsgálatkor a fogorvos majd eldönti, hogy lehetséges-e a leesett korona visszaragasztása, ami jó esetben megspórolná az új korona elkészítésének költségeit.

   

  +1 Ha a korona elveszett:

  Amennyiben a koronát nagy lendülettel lenyeltük, nem kell pánikba esni. A koronák anyaga nem mérgező és szerencsére természetes úton távozni tudnak, tehát aggodalomra semmi ok.

  Ilyenkor csak az azonnali fogorvosi időpont egyezetetése és a fog kímélése a feladatunk. Az orvos pedig a fog vizsgálata és előkészítése után lenyomatot vesz és egy ideiglenes koronát készít nekünk az új korona elkészültéig.

  A leesett korona visszaragasztása

  Mielőtt a leesett korona visszaragasztása megtörténne, és a fog és a korona vagy a foghíd sorsáról döntene a fogorvos, előbb mindkettőt alaposan megvizsgálja. 

  • Ha a korona a fogszuvasodás miatt esett le, valószínű, hogy a fogat előbb kezelni kell.

  • Ha a korona rosszul zár és a fog fertőzött, akkor már a leesése előtt árulkodhat a rossz lehelet és kellemetlen szájíz.

  • Ha a korona alatti fog letört és nem zár jól a korona, nem illeszkedik megfelelően a foghoz, akkor ilyen esetben új koronára lesz szükség.

  Mi az a halitózis?

  A rossz lehelet száj eredetű okai

  Rossz leheletet okozó betegségek

  Honnan tudhatom, hogy büdös a leheletem?

  A rossz lehelet fogorvosi, orvosi kezelése

  Mit tegyünk a szájszag ellen?

  Neked ajánljuk:

  A rossz lehelet okai. Hogyan kezeljük, mit tegyünk ellene?

  A korona visszaragasztás lépései:

  1. A fog vizsgálata

  2. Fogröntgen készítése, amennyiben a gyulladás gyanúja áll fent.

  3. A fogpótlás megtisztítása, előkészítése

  4. A fog előkészítése

  5. A korona vagy a híd visszaragasztása fogászati korona ragasztó segítségével

  6. A harapás, a fogak érintkezésének ellenőrzése

  Leesett fogkorona visszaragasztása házilag

  A korona külseje kerámiából készül, egyes esetekben pedig fémváz az alapja. A legtöbb fogorvos a porcelán korona átlagos élettartamát 10-15 évre becsüli, de az idő előrehaladtával különböző okok miatt jóval hamarabb is meglazulhatnak vagy kieshetnek.

  Fontos, hogy a leesett koronát otthon ne próbáljuk véglegesen rögzíteni, mert az komoly szövődményekkel járhat:

  • Bolti forgalomban, professzionális fogászati cement nem kapható, a műfogsorragasztó csupán ideiglenes megoldást jelenthet és csak a hiánytalan mosolyt szolgálja. Az így rögzített korona nem alkalmas rágásra, a rágóerő terhének elviselésére. A korona újra le fog esni, ami balesetveszélyes!

  • A háztartási ragasztók, pillanatragasztók egyáltalán nem alkalmasak, hiába tűnik jó ötletnek. Tilos a használatuk! Olyan méreganyagokat tartalmaznak, melyek a szájba kerülve komoly egészségügyi problémákat, súlyos mérgezést okozhatnak.

  • A nem szakszerű rögzítés miatt az újra és újra leeső korona a lenyelés, illetve a félrenyelés kockázatával jár, amely akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

  Amikor a leesett korona visszaragasztása nem lehetséges

  Előfordulhat az is, hogy nem korona, hanem egy kiesett fogtömés vagy egy inlay távozik fogból, de akár a mosoly szépítésére való porcelán héj is leeshet a fogunkról.

  Ilyenkor a letört fog károsodása lehet olyan mértékű is, hogy azon már egy új tömés, vagy egy új inlay, illetve porcelán héj nem segít. Ilyen esetekben kerül képbe a fogkorona, mely megfelelő gondozás mellett, minden másnál jobban védi a sérült fogat és nagyobb terhelést képes elviselni.

  A tartósságánál és esztétikus megjelenésénél fogva a legnépszerűbb a cirkónium korona. A modern megoldás fémmentes végeredménnyel társul, amelynek számos előnye van a későbbi viselés során:

  • Garantáltan nem okoz allergiát, ráadásul a cirkónium egy biokompatibilis anyag, ami nem kedvez a baktériumok megtapadásának sem. 

  • Az esztétikus megoldásnak köszönhetően biztosan nem kell szürkés ínyszéllel számolni, hiszen a cirkónium váz hasonló fehér színű lesz, mint a saját, természetes fogak. 

  A cirkónium korona nem csak frontfogaknál, hanem a rágásban fontos szerepet játszó őrlőfogaknál is alkalmazható, sőt, foghíd elemeként is eshet rá a választás.

  • A cirkon korona ár már tartalmazza a korszerű CAD/CAM rendszerrel történő koronatervezést és készítést is.

  • Amennyiben a fogbeültetés után az implantátumra szeretnénk egy élethűbb megoldást, akkor a cirkon koronával elegáns és természetes hatást érhetünk el.

  Így történik az új fogpótlás tervezése fémallergia vizsgálatok mellett

  Mi az a fogászati allergia, milyen fajtái és milyen tünetei lehetnek?

  Jó tudni! Ezek a fémes és fémmentes fogpótlások jellemzői

  Műgyökértől a koronáig – Allergia esetén ilyen a 100%-ig fémmentes fogpótlás foghiányra

  A fém allergia megszüntetése – Mi a leghatékonyabb módszer?

  Neked ajánljuk:

  A fémallergia tünetei és a fémmentes fogpótlás lehetőségei

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  A CAD/CAM rendszerről napjainkban sokat lehet hallani. Ez a korszerű megoldás robottechnológia által teszi lehetővé, hogy a korona pontos váza elkészüljön. Az eljárás során egy szkenner tapogatja le a lenyomat alapján készült fogmintát, majd a számítógépbe bevitt adatok alapján faragja ki a készülék a vázat, majd erre kerül a porcelánleplezés. 

  Technológiai garancia

  A leesett korona helyett

  Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kezelés személyenként változó lehet, ugyanis, ha a szomszédos fog sérült, vagy a fogínyvérzéssel is járó fogínygyulladás, vagy már a fogínysorvadás a probléma, akkor elsőként azokat kell orvosolni.

   

  1. Amennyiben szükséges, helyi érzéstelenítés után megtörténik a fog előkészítése.

  2. Ha a fog törött, sérült, legyengült, akkor csap behelyezésével felépítik a fog csonkját, mely kellő támasztékot ad majd a koronának.

  Mit jelent a fogínyvérzés, milyen betegség válthatja ki?

  A fogínyvérzés 7 legjellemzőbb oka

  A fogínyvérzés kezelése fogorvossal

  A vérző fogíny kezelése házilag 5 lépésben

  Mikor kell feltétlenül fogorvosi időpontot foglalni?

  Neked ajánljuk:

  Fogínyvérzés: mit jelez, mik a szövődmények, hogyan kezeljük?

  3. A végleges korona elkészültéig ideiglenes fogpótlást kapunk. Ha az új koronára várva az ideiglenes korona leesett, akkor a fogkorona ragasztás otthon szintén csak ideiglenes cementtel lehetséges. Gyors segélyt ilyenkor is a műfogsor ragasztó jelenthet.

  4. A lenyomatvétel történhet a hagyományos módon, illetve kérhetjük a fog digitális szkennelését is, ami nagy fokú precizitást biztosít, ugyanakkor kényelmes a páciensnek is. Garatérzékenység esetén elkerülhető az irritáció és hányinger.

  5. A fogtechnika a lenyomat alapján és a már említett CAD/CAM technológia segítségével elkészíti a koronát.

  Leggyakoribb páciens kérdések a leesett koronáról

  Mennyi ideig maradhat a fog korona nélkül?

  A korona védi a fogat, biztosítja a rágáshoz megfelelő anatómiai formát és terhelést. Korona nélkül a fog ki van téve a külső erőknek, amelyek további károsodást okozhatnak benne. Bár néhány napig korona nélkül is lehet létezni, de ez nem ideális.

  A gyökérkezelt fogra azért készítenek koronát, mert a kezelés után törékennyé, sérülékennyé válik, s ha a korona leesése után szabadon hagyjuk a fogat, az további károsodást és akár fájdalmat is okozhat. Ha a fogorvos nem tudja visszahelyezni a régi koronát, akkor az új tartós korona elkészültéig az ideiglenes korona védi majd a fogat. 

  A meglazult korona vagy a lepattant szélű korona is sürgős ellátásra szorul?

  Ha nem is sürgősen, de mindkét probléma mihamarabbi fogászati ellátást igényel.

  A meglazult korona bármikor leeshet, ráadásul baktériumok kerülhetnek a korona alá, melyek a fog károsodását okozzák.

  • Az instabil korona hatással lehet a páciens harapására. Ez megnehezíti vagy fájdalmassá teheti a rágást, túlterhelheti a fogakat.

  • Szintén ellátást igényel, ha a korona ugyan nem esik ki, de lepattan belőle egy darab. Még a legkisebb hiány is a korona épségének elvesztéséhez vezet, mivel a törés helyén egyre nagyobb darabok törhetnek le. Akármilyen pici a sérülés, az mégis rontja a korona terhelhetőségét.

  Leesett fogkorona visszaragasztása házilag

  Veszélyes lehet a fogcsikorgatás a koronákra?

  A fogak rendszeres csikorgatása vagy az állkapocs szorítása az a jelenség, melyet bruxizmusnak nevezünk. Ha már a fogakon is látható jelei vannak a csikorgatásnak, akkor orvosaink felismerik a bruxizmus jeleit, ilyenkor pedig a koronák érdekében éjszakai harapásemelő viselését javasolják. Amennyiben nem védjük a koronát, a csikorgatás és szorítás bizony a korona elvesztéséhez is vezethet.

  Sokan nem ismerik fel, hogy ez a rossz szokás mekkora terhet jelent a fogaikra és a koronákra. Sajnos az is előfordul, hogy a javaslat ellenére sem használja valaki a harapásemelőt, ami viszont a koronákra vállalt garanciális feltételek elvesztését jelenti.

  Mennyire biztonságos enni vagy inni, mielőtt a fogorvos kezelné a problémát?

  • A fogorvosok azt javasolják, hogy ne rágjunk azon az oldalon, ahol a korona nélküli fog is van.

  • Ne rágjunk túl kemény vagy rágós ételt, ha mozog a korona.

  • Fájdalmat lehet tapasztalni, ha hideg italok vagy ételek hozzáérnek a foghoz, ezért jobb ezeket elkerülni. Ha nem volt korábban gyökérkezelés, de fájdalmat tapasztalunk ezekre, vagy a levegővételre, akkor valószínűleg sor fog rá kerülni. Az ínygyulladás, a gyökérkezelés, illetve a végleges korona elkészültéig ideiglenes fogpótlás fog készülni a fogra, hogy védjék a további kellemetlenségtől.

  • Ha a fog fájdalmas a leesett korona után, akkor problémát jelenthet egy fogínygyulladás vagy a fog fertőzöttsége. Érdemes kerülni ilyenkor a csípős, fűszeres, vagy édes ételeket, melyek a szuvas fog és a gyulladt íny fájdalmát idézhetik elő.

  Ideiglenes fogpótlás esztétikai tervezéssel – Mi a mosolyminta előnye?

  Melyik Ideiglenes korona típus a tartósabb?

  Az ideiglenes fogpótlás meddig tart, meddig kell viselni az ideiglenes fogakat?

  Hogyan kell ápolni az ideiglenes fogakat, mit ne rágjunk egy ideiglenessel

  Neked ajánljuk:

  Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

  Sajnos a korona leesésének az oka sokszor súlyosabb, mint, hogy újra rögzíthető lenne a fogpótlás. Az esetek többségében tehát újra kell készíteni a koronát, melyek költsége attól függ, hogy milyen típusú az új korona, illetve milyen egyéb fogászati kezelés szükséges még a felhelyezés előtt. Így plusz kiadást jelenthet például a gyökérkezelés, vagy egy csap általi fogcsonk felépítés is.

  Kérjen időpontot!