Leggyakrabban ezek a fogfájás okai – Így tehetsz ellenük!

A fogszuvasodás, a fogágybetegség vagy a bölcsesség fog probléma jellemzően különböző okokra vezethetők vissza, ami azonban közös bennük, az a fájó fog. A fogfájást kiválthatja fertőzés, gyenge fogszerkezet, de akár a fog növekedése is.

Jellemző, hogy csak akkor kezdünk a fogfájással érdemben is foglalkozni, amikor a probléma már akut, pedig megelőzni sokkal egyszerűbb lenne. 

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amellyel beazonosíthatók a fogfájás okai, a várható következmények és kezelések.

fogfájás

Fogfájás okai

A fogfájás leggyakoribb oka a szuvasodás

A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége – és akármilyen meglepőnek is tűnik – de fertőző betegségről van szó, melyet baktériumok okoznak. Ezeket a baktériumokat legtöbbször még gyermekkorban a szüleinktől kapjuk meg, a közös kanálhasználattal vagy a földre pottyant cumi lenyalásával.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Rossz fogakat nem, csak gyengébb fogszerkezetet örökölhetünk a szülőktől, ami hamarabb vagy könnyebben szuvasodik, ha nem ügyelünk rá kellőképpen. A megfelelő szájápolás, a rendszeres szűrővizsgálat és egy speciális fogkőeltávolítás, a modern, Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítás mellett még a fogszuvasodás is megelőzhető.

Kipróbálnád a legmodernebb fogtisztítást? Szeretnél többet tudni róla?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

A fogmosás azt a célt szolgálja, hogy a baktériumokat tartalmazó lepedéket eltávolítsuk a fogak felszínéről. A baktériumok által termelt savak ugyanis kikezdik a zománcot és elindítják a kóros folyamatot.

Mennyire súlyos a fogszuvasodás? – Tünetek az enyhétől a súlyosabbakig

1. A lepedék tartós jelenléte tehát meggyengíti a zománcot, melyet apró fehér pöttyök jeleznek. Ez a folyamat még visszafordítható, orvos segítségével fúrás nélkül is kezelhető.

2. Amennyiben a savak hatására meggyengült zománc meg is repedezik, megkopik, sajnos az már nem visszafordítható, ám kisebb fogtöméssel gyorsan orvosolható.

3. Fogorvosi beavatkozás nélkül, a szuvasodás tovább terjed a dentin irányába. A dentin, a zománc és a fogbél, vagyis a pulpa közötti állomány.

• Amennyiben a folyamat a dentint eléri, a fogbetegség terjedése felgyorsul és fogfájást okoz.

• A fájdalom hirtelen jelentkezik, hidegre-melegre, vagy édes ételekre, majd rövid idő után meg is szűnik.

• A fogszuvasodás miatti lyukas fog kezelése ebben az esetben is a helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végzett fogtömés.

4. Amint a szuvasodás elérte a fogbelet, a fájdalom folyamatossá válik és sokszor az éjszakai pihenéskor jelentkezik, a csillapítása nehéz, a gyógyszer hatását kevéssé érezzük.

• Ilyenkor a pulpa gyulladt, mely gennyképződéssel járhat.

• Az eleinte érzékenykedő fog addigra sajgó, lüktető foggá változik és szünet nélkül képes kínozni egészen addig, míg gyökérkezeléssel meg nem szüntetjük.

A fog túlterheléséből eredő fájdalom

A fogfájás olyan esetben is jelentkezhet, amikor a fogunk kezelését már éppen befejezték és szeretnénk végre elfelejteni a fogászati rendelőt. A kezelés utáni fájdalomnak több oka is lehet, ám mindig fogorvosi ellenőrzést vagy beavatkozást igényel.

Magas fogtömés vagy korona esetén az egyenetlen terhelés a fő gond. A probléma kiváltója a valóságban apróság, mégis komoly gondot okozhat.

• A tömés készítésének vagy a korona beragasztásának utolsó lépcsőfoka a magasság ellenőrzése.

• Amikor a páciens zsibbadt az érzéstelenítőtől egy tömés után, nem mindig érzi, hogy kényelmetlen a harapás.

• Egy új korona beragasztásakor pedig nem mindig sikerül „természetes” rágást – összezárást produkálni.

A magas tömés tünetei és megoldása, a túlterhelés megelőzése

Magas tömés vagy korona esetén is rövid ideig fájdalmat tapasztalunk, mely ráharapásra, terhelésre jelentkezik. Kényelmetlenné válik a rágás, nem is szívesen használjuk a kérdéses fogakat.

• A harapás ellenőrzéséhez az orvos egy jelölő papírt használ, amire ráharapva az ott színezi el a fogat, ahol a felszín magasabb.

• Bár a fájdalom kellemetlen, a magasság korrigálásával az teljesen és azonnal megszüntethető. 

• Fontos, hogy mihamarabb fogorvoshoz forduljunk vele, mert magától nem múlik el a probléma, viszont a fog túlterhelését idézi elő. Ez már folyamatos fogfájást is jelenthet és végeredményben gyökérkezeléshez is vezethet.

Fogérzékenység vékony vagy sérült fogzománc miatt

A fogzománc a fogat borító kemény szövet, melynek a kopása, sérülése megnyitja az utat a szuvasodás előtt, a fog mélyebb rétegei, a dentin és a fogbél felé.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Fontos, hogy a fog „rendellenes”, sérülékenyebb szerkezete, a vékonyabb zománcréteg örökölhető tulajdonság.

A zománc sérülését azonban mi magunk is elő tudjuk idézni a túl erős dörzsöléssel, ami még egy egészséges zománcot is képes tönkre tenni.

Amikor a sérült fog fáj

Milyen tünetek jelzik a fogérzékenységet?

• Sérült fogzománc esetén hirtelen fellépő és rendkívül kellemetlen érzést tapasztalhatunk.

• Az elvékonyodott zománc okozza a tipikus, éles nyilallást, mely jeges italokra, fagylaltra jelentkezik, súlyosabb esetben pedig a fogak levegővel való érintkezése is fájdalmat válthat ki.

• A legtöbbször tehát a fagylalt és a hűsító üdítő elfogyasztása is küzdelmes lehet.

Amennyiben ilyen tünetet tapasztalunk azonnal kérjünk segítséget a fogorvostól, mert egyszerű módszerekkel gyors javulást érhetünk el. Gondos fogápolás mellett még az ilyen, kevésbé előnyös tulajdonságokkal is lehet teljes életet élni, nem kell feltétlenül a fagylaltról lemondani.

Mit tehetünk a fogérzékenység ellen?

1. Pontosítani kell a fogmosási technikát: nem az erősség a lényeg, hanem a rendszeresség és a precizitás.

2. Le kell cserélni a fogkefét egy puha sörtéjűre.

3. El kell felejteni a szemcsés, fehérítő fogkrémeket, mert abrazív, dörzsölő hatásával tovább roncsolja az egyébként is sérült fogfelszínt.

4. Naponta érdemes használni a kifejezetten fogérzékenység, éles fájdalom elmulasztására szolgáló fogkrémeket. (Sensodyne Rapid, Himalaya Sensi-Relief, Elmex SENSITIVE)

5. A legjobb, ha kerüljük a savas üdítőket, a fogmosást pedig az étkezést követően, 20-30 perccel később végezzük reggel és este lefekvés előtt.

Éppen ezek miatt fontos a gyermekkorban elkezdett rendszeres ellenőrzés, ahol felhívják a figyelmet a problémára és megoldást is kínálnak az érzékeny fogakra. Ilyen probléma esetén nagyon nem mindegy, hogy mivel és hogyan mossuk a fogakat, a vékonyka zománcrétegre nagyon kell vigyázni.

Fogfájás okai lehetnek a fogínygyulladás és a fogágybetegség is, de mi a különbség?

A helyes fogmosás tehát egyáltalán nem egyszerű műfaj. Ha túl erősen tesszük elsúrolhatjuk a zománcot, ha pedig nem elég hatékony a művelet, akkor meg ott marad a lepedék, ami idővel fogkővé szilárdul és az ínyt és a fogágyat is pusztítja. Az ínygyulladás a gingivitisz, a fogágybetegség a parodontitisz.

Fogínygyulladás tünetei

• A fogínygyulladást a fognyak körül felhalmozódott lepedék idézi elő.

• A lepedék és fogkő irritálja az ínyt, mely gyulladással reagál.

• Ilyenkor az íny érzékeny, vöröses és duzzadt is lehet.

• Fogmosáskor vérzés tapasztalhatunk.

• A tompa fogfájás okai ilyenkor az érzékeny íny mellett a fogközökben megjelenő, gyulladt tasakok is lehetnek.

 

Fogínygyulladás kezelése

1. Fontos, hogy amennyiben a tüneteket tapasztaljuk, ne kíméljük a fogat azzal, hogy kihagyjuk a fogmosásból, hiszen éppen az elégtelen fogtisztítás a probléma.

2. A panaszok, a vérzés ellenére is alaposan mossuk meg, koncentrálva a fognyakakra is!

3. Rövid időn belül forduljunk a Clinident szakembereihez és foglaljunk időpontot egy professzionális fogkő eltávolítás kezelésre.

Fontos tudni, hogy a fogínygyulladás kezelhető és sikeresen visszafordítható folyamat, rendes fogápolással egy életre el is felejthetjük.

A fogágybetegség legfőbb okai

A parodontitisz egy idült gyulladásos folyamat, egy fogászati góc, ami a fog környékét érinti, az őt tartó szövetek megbetegedését jelenti, fogvesztéssel járhat.

• A fogágybetegség kialakulhat azért, mert elhanyagoljuk a szájápolást, de sajnos a legnagyobb igyekezet ellenére is felütheti a fejét.

• Amennyiben a rendes fogápolás mellett is jelentkezik a probléma, akkor valamilyen háttér ok, egy alap betegség után szoktak kutatni. Ez lesz az, ami miatt a szájban jelen levő gyulladással szemben, a szervezet külső segítség nélkül, nem képes hatékonyan küzdeni.

Fogágybetegséget kiváltó okok a következők is lehetnek:

  • cukorbetegség,
  • változókori hormonváltozás,
  • bizonyos ásványi anyagok és vitaminok tartós hiánya,
  • a dohányzás során, a szájüregbe kerülő számos méreganyag is képes előidézni;

A fogágybetegség tünetei

A lepedék és a fogkő tartós jelenléte nemcsak irritációt okoz az ínyben, de el is távolítja azt a fognyakról, fájdalmas gennyel teli tasakokat képezve.

• A tasakok idővel egyre mélyebbre húzódnak, s mihelyt elérik a csontot, az is pusztulni kezd a fog körül, mire alig marad már valami, ami a helyén tartja a fogat.

• A fájdalmas tasakok, a fogak mozgása miatti kényelmetlen rágás a fogfájás okai között említhetők.

Különbség ínygyulladás és fogágybetegség között

A fogágybetegség kezelése – mit tesz a fogorvos?

1. Fogágybetegség esetén a fogkőeltávolítás önmagában már nem elegendő.

2. Szoros együttműködésre van szükség a páciens és a fogágybetegség szakértője, a parodontológus között. Ő az, aki személyre szabott kezeléssorozattal igyekszik kordában tartani a betegséget: felszámolni a gyulladást és megóvni a még menthető fogakat.

3. A Clinident fogászaton, a parodontológiai gondozás az Irányított Biofilm Terápiával (GBT) történik.

A súlyos fogínygyulladás megszüntetéséhez és a fogágybetegség megállításához fontos, hogy mielőbb megszabaduljunk a fogakon megtelepedő, gyulladást kiváltó baktériumoktól vagyis a szabad szemmel nem látható biofilm rétegtől. Ebben segíti a szakembereket a fogászat legmodernebb parodontológiai eszköze, az Irányított Biofilm Terápia.

Teendők letört, sérült fog esetén

Egy letört fogra számtalan módon szert lehet tenni, a magra való ráharapástól kezdve, a sportsérülésen át, az evőeszközökkel, magunknak okozott sérülésekig széles a paletta.    Lényegében mindegy, hogy hogyan történt a sérülés, ami fontos, hogy forduljunk vele szakemberhez. 

A sérült fog tünetei

A problémás fogat mindenképpen érdemes megmutatni a fogorvosunknak, aki ilyenkor megvizsgálja, hogy van-e szemmel látható, ellátást is igénylő külső tünete a sérülésnek vagy éppen, hogy mozgatható-e a fog.

A teljes precizitás érdekében röntgenfelvételt is készít, hogy biztosan kizárható legyen, a komolyabb a sérülés vagy a törött a fog.

Elengedési fájdalmat tapasztalhatunk, amennyiben valóban eltört a fog. Ilyenkor, a rágónyomás megszűnésekor, nagyobb fájdalmat érzünk, mint ráharapáskor. Ez a tünet törött, repedt fogat jelez.

Sérült fog esetén, bizonyos külső hatásoktól, -mint a hideg és meleg étel hatására, vagy a levegővel való érintkezésre is fájdalmat érezhetünk a fogban.

Az arcot ért ütés esetén, -ha nem is tört ki a fog-, az ütés nyomán még érzékeny lehet a terület, nem esik jól a harapás – rágás.

Letört fog kezelése

• Kezelést akkor igényelnek a sérült fogak, ha beszakadt a rágófelület, ha kitört egy darab, ha a fog nagy részét elveszítettük vagy fájdalmas.

• Amennyiben a fogbél is érintett, a pulpa is megnyílt, akkor előbb a fogat gyökérkezelni kell, majd csak azután lehet felépíteni és esztétikus, porcelán fogkoronát készíteni rá.

• Ha pedig úgy tört el a fog, hogy az már nem menthető, akkor szájsebész által végzett foghúzásra lesz szükség, hogy minél több csontot megőrizzünk a húzást követő implantációhoz.

 

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

Neked ajánljuk!

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Amikor a fogfájás okai a fogszorítás és a csikorgatás

Manapság egyre sűrűbben találkozunk olyan pácienssel, aki olyan fogfájással érkezik, ami az állkapocsba sugárzik, a vizsgálata után azonban nem találunk olyan fogat, ami a problémát kiváltaná.

  • Ilyenkor érdemes tovább kutakodni, több információt begyűjeni, ugyanis a kissé rejtélyes tünetet, az egyre gyakrabban előforduló jelenség, a bruxizmus is okozhatja.
  • A probléma, fogfájás okai, több olyan, hétköznapi- okokra is visszavezető, mint például a tartós stressz, a depresszió, az alvászavar, de akár lehet komolyabb neurológiai oka is, pl.: a Parkinson- vagy a Huntington-kór.

Állkapocsízületi problémák és bruxizmus

A bruxizmus tünetei

A jelenség mindenképpen fogászati megközelítést igényel, mert az előbbi okokon túl akár a letört fogak vagy egy rendellenes harapás is kiválthatja.

Az orvos munkáját azzal segíthetjük, ha végig gondoljuk az egyéb, kísérő tüneteinket:

• reggeli fejfájás, migrén, fülzúgás

• fájó állkapocs,

• kattogás, ropogás rágás, szájnyitás közben, vagy ásításkor

• fogak nyakánál lévő ék alakú kopások

• fogak rágófelszínének vagy éli részének töredezése, erős kopása

Klinikánkon az a gnatológiai vizsgálat is elérhető, amely az egyéb fogproblémák kizárása után kifejezetten az állkapocs problémákkal foglalkozik. A fájdalom kiváltására a legelső lehetőség – a letört fogak kezelésén túl-, egy speciális, éjszakai harapásemelő viselése, amely általában egy áttetsző sín.

A sín felhelyezésével tehermentesíthető a fogsor, mert hatékonyan kíméli a fogakat a csikorgatástól.

Ezt teheted a fogfájás okai ellen

Fogfájás okai és a kísérő panaszok ellen, a sokat emlegetett, fogászati állapotfelméréssel és precíz fogkő eltávolítással tehetünk a legtöbbet. Az orvos ilyenkor már a probléma legelső tünetét elcsípheti és akár a nagyobb baj is megelőzhető.

Fogfájás esetén válassz magadnak egy fogorvost

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Javasoljuk:

  • Ha bármilyen fogászati tünetet is tapasztalsz, kérj segítséget szakértőinktől, hogy időben és fájdalommentesen, minél kisebb beavatkozással kezelhessük a problémát.
  • Ha pedig, legalább félévente részt veszel egy fogászati szűrésen, akkor az összes későbbi kellemetlenség is megspórolható.

A fogfájás mindig azt jelzi, hogy feltétlenül fel kell keresni a fogorvost. Még akkor sem kell a legrosszabbra gondolni, ha fájdalmat érzünk. Minél hamarabb lépünk, annál kisebb beavatkozásra lesz szükségünk, annál valószínűbb, hogy a szuvasodás nem terjed tovább, a gyulladás nem ér el újabb fogakat, a beteg fog pedig menthető. Ráadásul teljesen felesleges együtt élni a fogfájással, amikor a modern, helyi érzéstelenítésnek köszönhetőn a kezelések teljesen fájdalommentesek is.

Kérjen időpontot!