Ezek a fogfájás leggyakoribb okai

Ezek a fogfájás leggyakoribb okai

A fogszuvasodás, a fogágybetegség vagy a bölcsesség fog probléma különböző okokra vezethetők vissza, ami közös bennük az a fájó fog. Fogfájást kiválthatja fertőzés, gyenge fogszerkezet, de akár a fog növekedése is. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amellyel beazonosíthatók a problémák. Jellemző, hogy a fogfájással kapcsolatos írások sajnos már csak akkor kerülnek elő, amikor a probléma felüti a fejét.

Fogfájás ellen a sokszor emlegetett rendszeres fogorvos látogatással, fogászati szűréssel küzdhetünk a leghatékonyabban. Javasoljuk tehát, ha bármilyen fogászati tünetet tapasztalsz, kérj segítséget szakértőinktől, hogy időben és fájdalommentesen, minél kisebb beavatkozással kezelhessük a problémát.

 fogfájás

fogfájás

A fogfájás leggyakoribb oka: szuvasodás

A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége – és akármilyen meglepőnek is tűnik – de fertőző betegségről van szó, melyet baktériumok okoznak. Ezeket a baktériumokat legtöbbször még gyermekkorban a szüleinktől kapjuk meg, a közös kanálhasználattal vagy a földre pottyant cumi lenyalásával. Tehát rossz fogakat nem örökölhetünk a szülőktől, csak gyengébb fogszerkezetet, ami hamarabb vagy könnyebben szuvasodik, ha nem ügyelünk rá kellőképpen. A megfelelő szájápolás és rendszeres szűrővizsgálat mellett tehát megelőzhető még a fogszuvasodás is.

A fogmosás azt a célt szolgálja, hogy a baktériumokat tartalmazó lepedéket eltávolítsuk a fogak felszínéről. A baktériumok által termelt savak ugyanis kikezdik a zománcot és elindítják a kóros folyamatot.

1. A lepedék tartós jelenléte tehát meggyengíti a zománcot, melyet apró fehér pöttyök jeleznek. Ez a folyamat még visszafordítható, orvos segítségével fúrás nélkül is kezelhető.

2. Amikor a savak hatására meggyengült zománc megrepedezik, megkopik, az sajnos már nem visszafordítható, ám kisebb fogtöméssel gyorsan orvosolható.

3. Orvosi beavatkozás nélkül, a szuvasodás tovább terjed a dentin irányába. A dentin a zománc és a fogbél, vagyis a pulpa közötti állomány. Ha a folyamat a dentint eléri, a fogbetegség terjedése felgyorsul, és fájdalmat okoz. A fájdalom hirtelen jelentkezik, hidegre-melegre, vagy édes ételekre, majd rövid idő után meg is szűnik. A fogszuvasodás kezelése ebben az esetben is a helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végzett fogtömés.

4. Amikor a szuvasodás eléri a fogbelet az olyankor jelentkező fájdalom folyamatos, sokszor éjjeli pihenéskor jelentkezik, a fájdalomcsillapító hatását pedig kevéssé érezzük. Ilyenkor a pulpa gyulladt, mely gennyképződéssel jár. Az eleinte érzékenykedő fog addigra sajgó foggá változik és szünet nélkül képes kínozni egészen addig, míg gyökérkezeléssel meg nem szüntetjük.

Egyenletlen terhelés okozta fájdalom

A fogfájás olyan esetben is jelentkezhet, amikor a fogunk kezelését már éppen befejezték és szeretnénk végre elfelejteni a fogászati rendelőt. A kezelés utáni fájdalomnak több oka is lehet, ám mindig orvosi ellenőrzést vagy beavatkozást igényel.

Magas fogtömés vagy korona esetén az egyenetlen terhelés a fő gond. A probléma kiváltója a valóságban apróság, mégis komoly gondot okozhat. A tömés készítésének vagy a korona beragasztásának utolsó lépcsőfoka a magasság ellenőrzése. Amikor a páciens zsibbadt az érzéstelenítőtől egy tömés után, nem mindig érzi, hogy kényelmetlen a harapás. Egy új korona beragasztásakor pedig nem mindig sikerül „természetes” rágást – összezárást produkálni. A harapás ellenőrzéséhez az orvos egy jelölő papírt használ, amire ráharapva az ott színezi el a fogat, ahol a felszín magasabb.

Magas tömés vagy korona esetén is rövid idejű fájdalmat tapasztalunk, mely ráharapásra, terhelésre jelentkezik. Bár a fájdalom kellemetlen, a magasság korrigálásával az teljesen és azonnal megszüntethető. Fontos, hogy ne halogassuk, mert magától nem múlik el, viszont a fog túlterhelését idézi elő, ami akár gyökérkezeléshez is vezethet.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Vékony vagy sérült fogzománc

A fogzománc a fogat borító kemény szövet, melynek a kopása, sérülése megnyitja az utat a szuvasodás előtt, a fog mélyebb rétegei: a dentin és a fogbél felé. A fog „rendellenes”, sérülékenyebb szerkezete, a vékonyabb zománcréteg örökölhető tulajdonság. Éppen ezért fontos a gyermekkorban elkezdett rendszeres ellenőrzés, ahol felhívják a figyelmet a problémára és megoldást is kínálnak az érzékeny fogakra. Ilyen probléma esetén nagyon nem mindegy, hogy mivel és hogyan mossuk a fogakat, a vékonyka zománcrétegre nagyon kell vigyázni.

A zománc sérülését sajnos mi magunk is elő tudjuk idézni a túl erős dörzsöléssel, ami még egy egészséges zománcot is képes tönkre tenni. Sérült fogzománc esetén hirtelen fellépő és rendkívül kellemetlen érzést tapasztalhatunk. Az elvékonyodott zománc okozza a tipikus nyilallást, mely hidegre-melegre jelentkezik, súlyosabb esetben pedig a fogak levegővel való érintkezése is fájdalmat válthat ki.

A legtöbbször tehát a fagylalt és a forró kávé elfogyasztása is küzdelmes lehet. Ha ilyen tünetet tapasztalunk azonnal kérjünk segítséget a fogorvostól, mert egyszerű módszerekkel gyors javulást érhetünk el. Gondos fogápolás mellett még az ilyen, kevésbé előnyös tulajdonságokkal is lehet teljes életet élni, nem kell feltétlenül a fagylaltról lemondani.

1. Pontosítani kell a fogmosási technikát: nem az erősség a lényeg, hanem a rendszeresség és a precizitás.

2. Le kell cserélni a fogkefét egy puha sörtéjűre.

3. El kell felejteni a szemcsés, fehérítő fogkrémeket, mert abrazív, dörzsölő hatásával tovább roncsolja az egyébként is sérült fogfelszínt.

4. Naponta érdemes használni a kifejezetten fogérzékenység elmulasztására szolgáló fogkrémeket. (Sensodyne Rapid, Himalaya Sensi-Relief, elmex SENSITIVE)

5. Kerüljük a savas üdítőket, a fogmosást pedig az étkezést követően, 20-30 perccel később végezzük reggel és este lefekvés előtt.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Fogínygyulladás és fogágybetegség

A fogmosás tehát egyáltalán nem egyszerű műfaj. Ha túl erősen tesszük elsúrolhatjuk a zománcot, ha pedig nem elég hatékony a művelet, akkor meg ott marad a lepedék, ami idővel fogkővé szilárdul és nem csak a fogat, de az ínyt és a fogágyat is pusztítja.

A fogínygyulladást a fognyaknál felhalmozódott lepedék idézi elő. Irritálja az ínyt, mely gyulladással reagál. Ilyenkor az íny érzékeny, duzzadt, fogmosáskor vérzékeny lehet. A fogínygyulladás sikeresen megállítható és visszafordítható folyamat, rendes fogápolással egy életre el is felejthetjük. Fontos, ha a tüneteket tapasztaljuk, ne kíméljük a fogat azzal, hogy kihagyjuk a fogmosásból, hiszen éppen az elégtelen fogtisztítás a probléma. A vérzés ellenére is alaposan mossuk meg, koncentrálva a fognyakakra is, majd forduljunk a Clinidenthez egy professzionális fogkő eltávolítás kezelésre.

A fogágybetegség egy idült gyulladásos folyamat, ami a fog környékét érinti, az őt tartó szövetek megbetegedését jelenti, fogvesztéssel járhat. A lepedék és a fogkő tartós jelenléte nemcsak irritációt okoz az ínyben, de el is távolítja azt a fognyakról, fájdalmas gennyel teli tasakokat képezve. A tasakok idővel egyre mélyebbre húzódnak, s mihelyt elérik a csontot, az is pusztulni kezd a fog körül, mire alig marad már valami, ami a helyén tartja a fogat.

A fogágybetegség kialakulhat azért, mert elhanyagoljuk a szájápolást, de sajnos a legnagyobb igyekezet ellenére is felütheti a fejét. Ilyenkor valamilyen háttér ok, vagy egy alap betegség után szoktak kutatni, ami miatt a szájban jelen levő gyulladással szemben a szervezet külső segítség nélkül nem képes hatékonyan küzdeni. Kiváltó ok lehet a cukorbetegség, a változókori hormonváltozás, bizonyos ásványi anyagok és vitaminok tartós hiánya, sőt a dohányzással a szájüregbe kerülő számos méreganyag is képes előidézni.

Fogágybetegség esetén a fogkőeltávolítás önmagában már nem elegendő. Szoros együttműködésre van szükség a páciens és a fogágybetegség szakértője, a parodontológus között. Ő az, aki személyre szabott kezelés sorozattal igyekszik kordában tartani a betegséget: felszámolni a gyulladást és megóvni a még menthető fogakat.

A fogágybetegség kialakulhat azért, mert elhanyagoljuk a szájápolást, de sajnos a legnagyobb igyekezet ellenére is felütheti a fejét. Ilyenkor valamilyen háttér ok, vagy egy alap betegség után szoktak kutatni, ami miatt a szájban jelen levő gyulladással szemben a szervezet külső segítség nélkül nem képes hatékonyan küzdeni. Kiváltó ok lehet a cukorbetegség, a változókori hormonváltozás, bizonyos ásványi anyagok és vitaminok tartós hiánya, sőt a dohányzással a szájüregbe kerülő számos méreganyag is képes előidézni.

Fogágybetegség esetén a fogkőeltávolítás önmagában már nem elegendő. Szoros együttműködésre van szükség a páciens és a fogágybetegség szakértője, a parodontológus között. Ő az, aki személyre szabott kezelés sorozattal igyekszik kordában tartani a betegséget: felszámolni a gyulladást és megóvni a még menthető fogakat.

Online bejelentkezés

Egy sérült fog is fájdalmat okozhat

Bizonyos külső hatásoktól, -mint a hideg és meleg étel, vagy a levegővel való érintkezés-, fájdalmat érezhetünk a sérült fogban. Az arcot ért sérülés esetén, -ha nem is tört ki a fog-, az ütés nyomán még érzékeny lehet a terület, nem esik jól a harapás – rágás. Lényegében mindegy, hogy hogyan történt a sérülés, ami fontos, hogy forduljunk vele szakemberhez. Mindenképpen érdemes azt megmutatni a fogorvosunknak, aki ilyenkor megvizsgálja, röntgenfelvételt készít, amin látható, ha esetleg nagyobb-e a sérülés, vagy eltört a fog.

Kezelést akkor igényelnek a sérült fogak, ha beszakadt a rágófelület, ha kitört egy darab, vagy akár a fog nagy részét elveszítettük. Ha a fogbél is érintett, azaz a törés úgy történt, hogy a pulpa is megnyílt, akkor előbb a fogat gyökérkezelni kell, majd csak azután lehet felépíteni és esztétikus, porcelán fogkoronát készíteni rá.

 sérült fog fáj

sérült fog fáj

Bizonyos külső hatásoktól, -mint a hideg és meleg étel, vagy a levegővel való érintkezés-, fájdalmat érezhetünk a sérült fogban. Az arcot ért sérülés esetén, -ha nem is tört ki a fog-, az ütés nyomán még érzékeny lehet a terület, nem esik jól a harapás – rágás. Lényegében mindegy, hogy hogyan történt a sérülés, ami fontos, hogy forduljunk vele szakemberhez. Mindenképpen érdemes azt megmutatni a fogorvosunknak, aki ilyenkor megvizsgálja, röntgenfelvételt készít, amin látható, ha esetleg nagyobb-e a sérülés, vagy eltört a fog.

Kezelést akkor igényelnek a sérült fogak, ha beszakadt a rágófelület, ha kitört egy darab, vagy akár a fog nagy részét elveszítettük. Ha a fogbél is érintett, azaz a törés úgy történt, hogy a pulpa is megnyílt, akkor előbb a fogat gyökérkezelni kell, majd csak azután lehet felépíteni és esztétikus, porcelán fogkoronát készíteni rá.

Amire sokan nem gondolnak: fogszorítás és csikorgatás

Manapság egyre sűrűbben találkozunk olyan pácienssel, aki fogfájással érkezik, ami az állkapocsba sugárzik, a vizsgálata után azonban nem találunk olyan fogat, ami a problémát kiváltaná. Ilyenkor érdemes tovább kutakodni, több információt begyűjeni, ugyanis a kissé rejtélyes tünetet egy egyre gyakrabban előforduló jelenség a bruxizmus is okozhatja.

A probléma több okra is visszavezető, mint például a tartós stressz, depresszió, alvászavar, de ugyanígy lehet neurológiai oka is, mint például a Parkinson- vagy a Huntington-kór.

A jelenség mindenképpen fogászati megközelítést igényel, mert az előbbi okokon túl akár a letört fogak vagy egy rendellenes harapás is kiválthatja.

Az orvos munkáját azzal segíthetjük, ha végig gondoljuk az egyéb, kísérő tüneteinket:

  • reggeli fejfájás, migrén, fülzúgás
  • fájó állkapocs,
  • kattogás, ropogás rágás, szájnyitás közben, vagy ásításkor
  • fogak nyakánál lévő ék alakú kopások
  • fogak rágófelszínének vagy éli részének töredezése, erős kopása

Klinikánkon az a gnatológiai vizsgálati is elérhető, amely az egyéb fogproblémák kizárása után kifejezetten az állkapocs problémákkal foglalkozik. A fájdalom kiváltására a legelső lehetőség – a letört fogak kezelésén túl-, egy speciális, éjszakai harapásemelő viselése, amely általában egy áttetsző sín. A sín felhelyezésével tehermentesíthető a fogsor, mert hatékonyan kíméli a fogakat a csikorgatástól.

A fogfájás mindig azt jelzi, hogy feltétlenül fel kell keresni a fogorvost. Még akkor sem kell a legrosszabbra gondolni, ha fájdalmat érzünk. Minél hamarabb lépünk, annál kisebb beavatkozásra lesz szükségünk, annál valószínűbb, hogy a szuvasodás nem terjed tovább, a gyulladás nem ér el újabb fogakat, a beteg fog pedig menthető. Ráadásul teljesen felesleges együtt élni a fogfájással, amikor a modern, helyi érzéstelenítésnek köszönhetőn a kezelések teljesen fájdalommentesek is. Ha pedig részt veszünk rendszeres fogászati kontroll vizsgálatokon legalább félévente, akkor az összes későbbi kellemetlenséget megspórolhatjuk. Az orvos ilyenkor már a probléma legelső tünetét elcsípheti és akár a fájdalmat kiváltó bajt is megelőzhető.

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés