Összes tudnivaló és tipp a baba fogzás otthoni kezeléséhez

Összes tudnivaló és tipp a baba fogzás otthoni kezeléséhez

A fogzás tünetei kapcsán sok tévhit kering a szülők körében, ezért összegyűjtöttük a legjellemzőbb tüneteket, melyeket a fogzás ideje alatt tapasztalhatunk gyermekünkön.

Amikor az újszülöttel hazaérkezünk, a legtöbb esetben elkezdődik az a bizonyos hasfájós korszak, mely sokszor úgy tűnik, soha nem ér véget.

A szülők kimerülnek, a baba pedig csak sír. Sír, ha éhes, sír, ha evett. Néha pedig tart néhány perc szünetet. Sőt alighogy véget ér ez az szülőknek és a babának is nehezebb időszak és végre nyugodtan pihenhetne a család, be is indul a kisbaba fogzása.

Baba fogzás összes tudnivalója

Ahhoz, hogy ne érjen váratlanul, felkészületlenül, hogy gyorsan tudj segíteni a kisbabádnak, – akár abban a pillanatban, amikor a fogzás jelei legelőször jelentkeznek-, egy csokorba gyűjtöttünk minden lényeges információt a baba fogzásról.

A fogzás kezdete, mikor számítsunk rá?

A baba első foga 6 hónapos kor körül bújik ki és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind a 20 tejfog kinő. Ettől eltérő időpontoktól sem kell megrémülni, mert a fogak előtörésének időpontja széles skálán mozoghat, akad olyan baba is, akinél csak 11 hónapos korban bújnak ki az első fogak és olyan is, aki már 4 hónapos korában fogzik.

A fogzás menete

Ahogyan a fogzás kezdetében való különbségeknek úgy annak sincs jelentősége, hogy milyen sorrendben bújnak elő a kis fogacskák. Tehát nem kell pánikolni, ha valamivel korábban vagy később, de akkor sem ha nem a papírforma szerinti fog bújik elő először.

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy általában mi a jellemző sorrend. Ám a tejfogak ápolása még a sorrendnél is fontosabb, amiről bővebben ezen az oldalon többet is megtudhatsz.

Nem lehet előre megjósolni, hogy a fogak előtörése milyen mértékű fájdalommal, és hány átvirrasztott éjszakával jár majd. Vannak szerencsésebb babák is, akiknek hipp-hopp kibújnak a fogai és fogzásuk folyamata nem jár különösebb kellemetlenséggel.

Csecsemő fogzás menete és tünetei

Kérjen konzultációs időpontot és ismerkedjen meg gyermekfogász specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

 

 

A fogzás tünetei, gyakori előjelei

 • Fogzáskor fokozottabb a nyáltermelődés.
 • A fokozott nyáltermelődés miatt köhögés.
 • Irritáció a pici állán, amely úgyszintén a nyáladzásnak köszönhető. (Törölgessük, amilyen gyakran csak lehet, kössünk puha kendőt a nyakába, hidratáljuk a bőrét)
 • A baba ínye fogzáskor sokkal érzékenyebbé válik, megduzzad (főként a nagyőrlők és az első fogak környékén).
 • Harapás és rágcsálás, mellyel a baba igyekszik a fogzást kísérő kellemetlenségeket csillapítani.
 • A fájdalom kisugározhat az arcra és a fülre, ezért ezeket a területeket gyakran dörzsölgetheti.
 • Nyugtalanság, rossz alvás.
 • Ritkább esetekben hőemelkedés, alacsony láz.
 • Orrfolyás, hasmenés.

Baba ínye fogzáskor fájdalmas Fogzásra legjobb fájdalomcsillapító

Ez történik a baba fogzás során

A fogzás folyamatának ismerete azért fontos, mert olyan folyamatok zajlanak a babák szervezetében, amire, ha odafigyelünk, megkönnyíthetjük ezt az átmeneti időszakot. Az információ segítség a babának, nyugalom a mamának és a papának.

A fogzás beindulásával a kis tejfogak elindulnak a szájüreg irányába. Az ínyben ettől fokozódik a vérkeringés és a nyálkahártya mirigyeinek hatékonysága is. Ugyanerre az időszakra tehető általában az immunrendszer gyengülése, vagyis veszít abból az ellenállóképességéből, amit még az anyaméhben megszerzett, de nézzük sorban, melyik miért fontos.

Fogzás és köhögés? Mi a kapcsolat?

A nyálmirigyek extrém munkájának eredményeként nő a kiválasztott nyál mennyisége, melyet nem győz nyelni, megállás nélkül folyik a szájából, átnedvesíti a ruháit. Pihenés alatt, de nap közben is előfordulhat, hogy a sok nyál visszafelé is csorog vagy leszippantja, ami köhögteti a babákat.

Orrfolyás a csecsemő fogzás idején?

Az ínyben és az egész szájüregben a fokozódó vérkeringés az orrnyálkahártyára, ezzel együtt pedig a nyálkát termelő sejtek munkájára is hatással van, serkenti a működésüket. Így fordulhat elő a náthához hasonló orrfolyásos tünet.

 

A gyermek fogainak növekedése idején tapasztalt orrváladék áttetsző, vizes állagú, amennyiben ez sűrűbbé válik, nehezen tisztul, akkor azt az immunrendszer gyengülése melletti vírusfertőzés megjelenése okozza, ezzel már érdemes gyermekorvoshoz fordulni.

Ez okozza a hasmenést fogzás idején

Sok szülő beszámol a fogzást kísérő hasmenésről. Nos ennek legfőbb oka, a rágással, harapdálással a szervezetbe juttatott kórokozók, melyek fertőzést idéznek elő. A gyerekek sokszor a saját öklüket harapdálják, miközben a földön kúsznak másznak, tehát nem árt szappannal és vízzel sűrűbben megmosni a kezüket, a szájba vett játékokat pedig rendszeresen fertőtleníteni kell a gyomorfertőzés elkerülése érdekében.

Itt is igaz, hogy a hasmenés tüneteit tapasztalva konzultálni kell egy gyermekorvossal is!

Kérjen konzultációs időpontot és ismerkedjen meg gyermekfogász specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

 

A legjobb otthoni módszerek fogzásra

A fogzó baba megnyugtatására, a tünetek enyhítésére számos módszer létezik. Hűthetjük finoman a területet, masszírozhatjuk, ecsetelhetjük illóolaj keverékkel vagy segítségül hívhatjuk a borostyán gyógyító hatását. A lényeg azonban az, hogy a fogzás idejére sem hagyhatjuk abba a szájüreg tisztítását.

Az alábbiakban felsorolunk néhány bevált módszert, amivel enyhíthetjük a fogzással járó kellemetlenségeket. Fontos, hogy ha már van előbújt foga a kisgyermeknek, a fogzási fájdalom ellenére se hanyagoljuk el a fogak tisztítását, mert a fogmosás hiányában kialakuló ínygyulladás tovább ronthatja a tüneteket.

Cikkajánló:

Mire figyelj szülőként? Hogyan előzd meg a tejfogak romlását 3 lépésben? Megtörtént a baj? Így tudod csillapítani a tejfog fájdalmát otthon.

Baba fogzásra rágcsálás

A kicsik sokszor ösztönösen rágják az öklüket ilyenkor. Rágható és hűthető dolgokat adjunk a kezükbe: lehűtött fogzási karikát, de jól jöhet még az ujjunkra húzható fogdörzsölő is.

Baba fogzásra otthoni enyhítés

Fogzásra fájdalomcsillapító – illóolaj-keverék

A híres aromaterapeuta, Ingeborg Stadelmann kifejlesztett egy „fogolajat”, ami segít a fogzás kínjainak csökkentésében, elviselhetőbbé tételében. Ha a gyermek nagyon szenved, dörzsöljük be többször a fogolajjal a meleg arcát kívülről.

A keverékben római kamilla, valamint levendulaolaj van, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak, míg a szegfűszegolaj összetevő melegítő és érzéstelenítő hatással bír. Fontos, hogy használat után kerülni kell az intenzív napsugárzást.

Fogzásra gél és fogíny ecsetelés

 • Kamillába- vagy zsályateába áztatott vattával finom kenjük be az ínyt, ennek ugyanis nyugtató hatása van.

 • A kifejezetten fogzás jelei enyhítésére készült tinktúrákat a patikában készen is megvásárolhatjuk.

 • Nagyobb fájdalom esetén alkalmazhatunk fogzselét, amely helyi érzéstelenítőt tartalmaz (itt azonban fontos odafigyelnünk az adagolásra).

Fogzásra ecsetelő illóolajjal

Ha nem válnak be a gyógyszertári kenegetők, illetve a fenti módszerek, nyugodtan adagoljunk kisgyermeknek való fájdalomcsillapító készítményt. (Gyógyszertárban kapható hatásos készítmények: Dentinox, Panadol Baby, Germicid C)

Fogzásra mi a legjobb alternatív módszer?

A gyógyító kristályok! A borostyán a legáltalánosabban használt gyógyító kristály, melyet a fogzási tünetek csillapítására használnak.

Borostyán fogzásra

 • A legtöbb bababoltban már árusítanak fogzáskönnyítő láncot.

 • A borostyán csökkenti a fájdalmat, magába szívja a hőt, csökkenti a gyulladást, csillapítja a nyugtalanságot, enyhíti a rossz közérzetet.

 • Fontos, hogy a babaláncot csak szülői felügyelet mellett használhatjuk, éjszakára ne hagyjuk a láncot a babán.

Minden szülő a saját felelősségére alkalmazza a terápiát, mely egyébként rendkívül hasznos és hatékony.

/Forrás: Dr. Csomai Zita – Gyógyító kristályok – Édesvíz Kiadó Kft. 2017./

Száj- és fogápolás fogzás idején

A fogak előbújásának pillanatától szülőként nagy felelősségünk van abban, hogy mivel és hogyan itatjuk és etetjük a kicsiket. A rossz fogakat nem lehet örökölni, csak a gyengébb szerkezetét, ami nem jelenti automatikusan a fogak romlását és elvesztését. Mindig a szájhigiénia hiánya, -a rendszertelen és nem megfelelő fogmosás- az, ami a fogakat kiszolgáltatottá teszi a baktériumoknak, az ételek savasságának.

Kérjen konzultációs időpontot és ismerkedjen meg gyermekfogász specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Praktikus tanácsok szájápoláshoz

 • Etetésre, itatásra kanalat és poharat használjunk.

 • Cumisüvegből történő itatásra csak tiszta „babavizet”, vagy szűrt vizet használjunk. A cukros babateákat, gyümölcsleveket felejtsük el. Ásványvizeket kerüljük, mivel ásványianyag tartalma nem a baba szervezetéhez van kalibrálva.

 • A baba megnyugtatására soha, semmilyen körülmény között ne adjunk cukorba vagy mézbe mártott cumit.

Baba fog ápolása

A kis tejfogak sokkal gyengébb szerkezetűek, mint a maradó fogak. Nagyon könnyen és nagyon gyorsan romlanak, sőt a szuvasodást okozó baktérium a szomszédos fogakat is megtámadja. A cukros italok fogyasztása a metsző fogak legnagyobb ellensége, ráadásul a tejfog is képes komoly fájdalmat okozni, ha elromlik.

 • Adjunk rágni valót a kezébe! A lehűthető rágóka fogzásra remek segítség, de emellett nyers répa vagy 1-1 szelet alma is kerülhet a kezükbe. (Fontos, hogy étellel a kezükben soha ne hagyjuk gyermekünket egyedül! A légutakba került ételdarab fulladást, balesetet okozhat!)

 • A fogak előbújásától fokozatosan bevezethető a rágást igénylő táplálék.

 • Az íny felesleges sérülését kerülendő, a hosszabb baba körmöket időben le kell vágni, a fertőzések elkerülésére pedig többször mossuk meg a kicsik kezét.

Cikkajánló:

Mi a legjobb a gyemekfogaknak? Hogyan kell ápolni, gondozni? Hogyan válassz fogkefét, milyen a jó fogkefe?

 

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Minden étkezés után, – még a mellről való táplálás esetén is – a fogatlan szájat töröljük át pelenkával, s amint előbújnak az első fogak erre fokozottan figyeljünk. Az első fogkefe és fogkrém kiválasztásában pedig a fogászatunk gyermekfogorvosa szívesen ellátja tanáccsal a hozzá forduló szülőket.

Clinident gyermekfogászat a fogzás első jeleitől!

A gyermekfogászati szűrést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen minél hamarabb hozzászoknak a kicsik ehhez a programhoz, annál kevésbé lesz szükség később fájdalmas beavatkozásra. A Clinident gyermekfogorvosa barátságos körülmények között, a legkisebbek igényeit szem előtt tartva fogadja a szülőket és a gyerekeket.

Az első gyermekes szülők sokszor megriadnak a tünetektől vagy nem tudják hogyan segítsenek gyermeküknek átvészelni ezt az időszakot, nem tudják hogyan működik a baba fogzás enyhítése.

Gyermekfogászati rendelésünkön a helyetek, ha a következők bármelyike igaz rátok:

 • Ha bizonytalan vagy a fogzás tüneteit illetően vagy attól eltérő jeleket is tapasztalsz.
 • Ha úgy érzed kisbabádnál a fogzás folyamata nem „normális”.
 • Ha az előbújt tejfog nem tűnik egészségesnek.
 • Ha nem tudod milyen fogkefét vagy fogkrémet válassz az első tejfogakhoz.
 • Ha nem tudod, hogyan mosd a kicsi fogait, hogy hatékony is legyen és ne okozz fájdalmat.
 • Ha szeretnéd kisbabádat hozzászoktatni a szűrővizsgálatokhoz.

Fogzás és tejfogak gondozása Clinident gyermekfogászati rendelésén

Kezelést végző orvosunk:

Kérjen időpontot!