Fogászati implantátum – Teljes fogsor implantátum beültetésre

A műfogsor viselése életkortól függetlenül szükségessé válhat, sokszor korábban, mint remélnénk. De mit tehetünk, ha az aktív társasági élethez stabil és élethű fogsorra van szükségünk?

Cikkünkben leírtuk, hogy mi az a fogászati implantátum milyen egy implantátumos fogpótlás és hány implantátum kell az áhított, biztosan rögzülő fogsorhoz. Melyik a legstabilabb megoldás fogatlanságra és mire kell ügyelni implantátum behelyezése után egy teljes fogsor pótlás esetén.

Fog implantátum teljes foghiányra

5 ok, amiért a stabil fogpótlás készítése nem halogatható sokáig

Lehet, hogy egy hátsó fog elvesztése elsőre nem tűnik nagy problémának, mégis már egyetlen fog hiányánál is a mihamarabbi pótlást javasolják a szakemberek. Amennyiben pedig több fog hiányzik, vagy akár teljes a fogatlanság, akkor pedig még sürgetőbb a kérdés.

1. Csökkent rágás és emésztés: A foghiány megnehezíti a megfelelő harapást és rágást, ami gyakori emésztési problémákhoz vezethet.

2. Táplálkozási hiányosságok: Hiányzó fogak esetén automatikusan kerülni fogjuk azokat az ételeket, amelyek több rágást igényelnek. A nem kiegyensúlyozott étrend pedig hiányállapotokat okozhat.

3. Beszédzavarok: A hiányzó fogak, különösen az elülső fogak, befolyásolhatják a beszéd tisztaságát, a hangképzést, s így negatívan hatnak a kommunikációra.

4. Megváltozott arcszerkezet: A fogak az arc, az ajkak és emellett persze az állcsont fenntartását is támogatják. Foghiány esetén az állcsont sorvadni kezd, az arc „térfogata” csökken, megereszkedik. Ezért tűnik idősebbnek az, aki foghiánnyal él.

5. Pszichológiai hatás: A hiányos fogazat hat az önbecsülésre és az önbizalomra. Szégyenérzet és szorongás jelentkezhet, ami pedig negatív hatással van a társasági életre, de befolyásolja az általános életminőségét és a mentális jólétet is.

Több kutatás is már a rágás hiánya és a demencia közötti összefüggést vizsgálja. Svéd kutatók megállapították, hogy akiknek nehézséget okozott a kemény étel rágása (pl.: alma), azoknál lényegesen nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata is.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A rágás hatására több vér áramlik az agyba. Azoknál, akiknek kevés foga van, vagy nincs foguk – a kevesebb rágás eredményeként-, csökken az agyba történő véráramlás.

A rágás tehát áttételesen segíthet fenntartani a kognitív funkciókat és a memóriát az agy központi idegrendszeri régiójában.

Mi az a fogászati implantátum és milyen az implantátumos fogpótlás?

Esztétikus fogsor esetén tehát az egészséges, teljes és elegáns mosolyra asszociálunk, s mivel életünk során számos tényező hatással van a fogazatra, így sok múlik azon, hogy az idő előrehaladtával milyen állapotba kerülnek a fogaink.

Bár a modern fogászat igyekszik a saját fogak megőrzését a fókuszba helyezni, akadnak helyzetek, amikor már a gyökérkezelés sem segít, vagy amikor a fogínysorvadás sem fordítható már vissza és foghúzásra kerül sor.

Neked ajánljuk:

Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

 

Ideiglenes fogpótlás foghúzás után – Ezekből válogathatunk az implantációra készülve

Fogászati implantátum több fog vagy teljes foghiány pótlására

A fogászati implantátum egy olyan műgyökér, mellyel egy vagy több hiányzó fogat élethűen, stabilan és akár egy életre pótolni tudunk:

 • Kicsi csavarszerű, menetes eszköz.
 • Műtéti úton helyezik be az íny alá, az állcsontba.
 • A titán implantátum mesterséges foggyökérként működik, erős alapot biztosít a pótfoghoz, fogászati hídhoz, de akár egy teljes körhídhoz és fix fogsorhoz is.
 • A rágás stimuláló hatására az implantátumok segítenek megtartani a csontszintet, megakadályozhatják annak leépülését, így pedig tovább megőrizhetjük az arc természetes teltségét.
 • Rendelőnkben a különböző implantátumokra minimum 10 év, maximum élethossz garancia jár.

Megoldások teljes foghiányra és a fogsorragasztó elhagyására

A kivehető fogsorok sokak számára adják vissza a rágóképességet, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy számos esetben nem kényelmesek és a legrosszabbkor hagynak cserben. Az implantátumokban rejlő lehetőséget tehát akkor is érdemes kihasználni, ha teljes fogsor pótlás válik szükségessé.

A fogimplantátum beültetéséhez megfelelő csontmennyiségre van szükség, ami például teljes fogatlanság esetén, ritkán elegendő ahhoz, hogy az összes fogat implantátummal pótoljuk.

 

Kényelmes és megbízható fix fogsor típusok implantátumra

Csonthiány esetén kerülhet tehát szóba a fix fogsor, amely akár már két fogászati implantátum behelyezésével is elkészülhet és lehetőséget teremthet ahhoz, hogy elhagyhassuk a fogsorragasztót.

Gömbfejes műanyag fogsor – lokátoros fogsor – pattintós fogsor: 

 • Kivehető, de fixen rögzülő, magas minőségű, műanyag fogsor.
 • 2 vagy 4 db implantátumra készül (alsó állcsont esetén akár 2db is elegendő lehet).
 • A beültetett implantátumokban speciális felépítmények rögzülnek, melyek párja a fogsorba ágyazódik, kettejük összekapcsolódása biztosítja a fogsor rögzülését.
 • Nincs szájpadlási rész, nincs hányinger.
 • Könnyű a kivétele, egyszerű a kezelése, nincs szükség fogsorragasztóra.
 • Megfelelő tartást ad, visszaadja a rágóképességet, megszűnnek a beszédzavarok.
 • Éjjel is viselhető.

fix fogsor implantátumra

Stéges fogsor – overdenture:

 • Kivehető, de stabilan rögzülő, kiváló minőségű műanyag fogsor.
 • 4 db implantátumra készül.
 • A beültetett implantátumokat egy stég köti össze, a fogsorba beépített rögzítő elemek pedig ehhez a stéghez kapcsolódnak.
 • Nincs szájpadlási rész, nincs hányinger.
 • Megfelelő tartást ad, visszaadja a rágóképességet, eltűnnek a beszédzavarok.
 • Éjjel is viselhető.

Implantátum előtte és utána

Ezt tudja a nem kivehető, csavarral rögzülő All on 6 fogpótlás

Bár az eredeti all on 4 technika csupán 4 implantátum beültetését igényelte, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy minél több implantátum kerül beültetésre, annál jobbak az esélyek arra, hogy megbízhatóbb, stabilabb és biztonságosabb legyen a csavarokkal rögzített fogsor.

S mivel ez a csavaros típusú fogpótlás otthon nem eltávolítható, így rendkívül fontos, hogy a folyamatos terhelést megfelelő számú implantátum viselje. Klinikánk szájsebészei ezért a tartósabb és hosszú távon sikeresebb all on 6 fogpótlást ajánlják a hagyományos all on 4 fogsor helyett.

Az All on 6 fogsor egy rendkívül precíz gyártási folyamat eredménye. A fogpótlás a saját fogakra is megtévesztésig hasonlító porcelánból készül és az implantátumokban rögzülő felépítményekhez (csonkokhoz) a porcelán fogpótlás (porcelán híd) csavarokkal rögzül.

Neked ajánljuk:

Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

 

Mi a csontpótlás, és kinek, mikor szükséges?

Hogyan zajlik a fogászati csontpóló műtét, mi történik a csontpótlás után?

A csavarokkal rögzülő All on 6 előnyei:

 • 6 db implantátumra épülő rögzített, speciális porcelán korona híd
 • Egyáltalán nincs, vagy csak minimális csontpótlásra van szükség.
 • Stabil, csavarokkal rögzített, nem kivehető pótlások.
 • Gondtalan rágás, normális hangképzés és természetes esztétikai hatás.
 • Könnyű gondozás.

teljes fogsor implantátum beültetéssel

Fogászati implantátum beültetése és fogpótlás készítés 7 lépésben

Manapság tehát a fogászati implantátum a legkorszerűbb módja a foghiány pótlásának.

Maga az eljárás, a fog implantátum menete több szakaszból áll, és egy-egy szakasz között hónapok is eltelhetnek. 

1. Fogászati állapotfelmérés és szájsebészeti konzultáció: 

 • Első lépésben a fogorvos vagy szájsebész megvizsgálja a szájat.
 • Az orvos és páciense eldöntik, hogy adott esetben melyik a legjobb fog implantátum.
 • A szájsebész vagy a panoráma röntgen alapján vagy a CT felvételeket tanulmányozva állítja össze a megfelelő kezelési tervet.

2. Beavatkozás helyi érzéstelenítésben:

 • Sokan azt gondolják, hogy a fog implantátum fáj, de a szájsebész csak akkor ejt bemetszést az ínyen, amikor a terület már érzéketlenné vált.

3. Implantáció – műgyökér beültetés:

 • Az orvos elkészíti a csontfészkeket, amibe betekeri a fogászati implantátumot, azt pedig vagy egy zárócsavarral, bizonyos esetekben ínyformázóval zárja le.

4. Seb zárása varratokkal:

 • A sebszéleket vagy a zárócsavar felett, vagy az ínyformázó körül zárják.

5. Osseointegráció – csontosodás – gyógyulási időszak: 

 • Az implantátum terhelhetőségéhez szükséges gyógyulási idő a beavatkozás mértékétől függően általában 2-6 hónap.

6. Fogpótlás készítése:

 • A fogorvos lenyomatokat vesz a fogakról, a fogtechnika elkészíti az egyedi fogpótlást, ami lehet hídprotézis vagy teljes fogsor pótlás is.

7. A kész fogpótlás átadása: 

 • A kész fogpótlást az orvos a helyére rögzíti, majd ellenőrzi a harapást, és elvégzi a szükséges igazításokat

Fog implantátum árak, rögzített fogsor árak, teljes fogsor árak

Az implantátum ára iránt érdeklődve érdemes sorra venni az implantátumon rögzülő valamennyi fogpótlás típust, ugyanis a több fog hiányára és a teljes foghiányra is számos megoldás kínálkozik. 

 • Teljes fogatlanságra, 6 db implantátumra készülhet teljesen rögzített, nem kivehető all on 6 fogpótlás. Ennél a speciális technikánál magasabb fogászati költséggel kell számolnunk.
 • A fix fogsor típusok hátrányaként annyi róható fel, hogy azok igény és szükség szerint kivehetőek, így azonban a fog implantátum ár is megfizethetőbb kategóriát képvisel.

Tehát 2 vagy 4 implantátum beültetésre készülő fogpótlással rendkívül stabil, de kivehető fogsort kapunk. 

 • Különbséget kell még tennünk a fogbeültetés és a rögzített fogsor árak között. A fogbeültetés ára az implantátumokat és a műtét folyamatát rejti, míg a másik a fogpótlás készítését. Ebből áll össze a kezelési terv, melyik minden esetben egyedi és egyénre szabott.

A fog implantátum hátrányai, tudnivalói

Az igényes külső és magabiztos mosoly tehát nem csak a fiatalok kiváltsága. A Clinident Fogászat fog implantátumra készülő fogpótlásainak köszönhetően bárki búcsút mondhat a billegő fogsornak és fogsorragasztónak.

Újra élhetünk társasági életet, akárcsak a saját fogakkal tettük egykor. Egy csavarral rögzített porcelán fogpótlással, vagy egy fix fogsorral gondtalanul élvezhetjük a közös étkezéseket, takargatás nélkül mosolyoghatunk, beszélgethetünk.

implantatum-tervezes

Mik a fog implantátum hátrányai?

Bár az implantátum beültetéssel tartós életminőségbeli javulást érhetünk el, néhány szemponttal azért fontos tisztában lennünk:

 • A fogászati implantátumok elhelyezése sebészeti beavatkozást igényel.
 • A műtét és a fogpótlás készítése több fogorvosi látogatást igényelhet, mint a hagyományos műanyag fogsor készítése.
 • Az implantátumos fogsor többe kerül, mint a hagyományos műfogsor készítése.
 • Az implantátum nem tud elromlani ugyan, de van olyan állapot, amely veszélyeztetheti és a kiesését okozhatja.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A peri-implantitis például olyan gyulladást jelent, ami az implantátum körüli ínyt és az azt tartó csontot érinti és pusztítja. A problémát a fogkő és a rossz szájhigiénia okozza és sajnos az implantátum elvesztésével járhat.

 

Fontos tudni, hogy beavatkozás után a fogpótlást, a fix fogsort, és az implantátumokat is ugyanúgy gondozni, tisztítani kell, ahogyan a saját fogakat. A rendszeres fogorvosi kontroll és fogkő-eltávolítás pedig abban segít, hogy jó kondícióban tarthassuk őket.

A fogászati implantátumok egyik előnye a tartósság, hiszen jó szájhigiénia mellett akár élethosszig tartó megoldást is jelenthetnek a foghiány pótlására. Helyreállítják a mosolyt és visszaadják a kényelmes és aktív társasági élet örömét.

Fogászati implantátum beültetést végző orvosaink:

Kérjen időpontot!