Kiknek javasolt a korona felhelyezése fogra?

Kiknek javasolt a korona felhelyezése fogra?

A korszerű fogászat ma már minden korábbinál színvonalasabb alapanyagokkal és megoldásokkal áll rendelkezésre. A saját fogak színével, formájával való elégedetlenség esetében éppen úgy megtalálhatóak az ideális beavatkozások, mint akkor, ha például a szuvasodást szeretnénk a leginkább esztétikusan orvosolni.

De mi a helyzet, ha a fogsor esztétikai problémája sem töméssel, sem a szintén nagy népszerűségnek örvendő porcelán héjjal nem hozható helyre? Ilyenkor kerül képbe a cirkónium kerámia korona, amely erős és tartós megoldásként szolgálja a fogsor teljességét.

korona felhelyezése fogra

Mikor van szükség fogkoronára?

 • Gyökérkezelt fog végleges és tartós ellátáshoz: legoptimálisabb megoldás, ha a fog kiszáradását megelőzve, egy szép és tartós koronát készítünk rá, amely mintegy „bukósisakként” védi a fogakat.

 • Erősen lekopott fog helyreállításához

 • Letört fogak restaurálásához

 • Fogszabályozás helyett

 • Szuvas, agyontömött fog esetén

 • Beültetett műgyökér esetén: az implantátum a fog gyökerét pótolja, viszont a rágást és esztétikumot a fogászati korona biztosítja.

 • A régi, ronda, elszíneződött korona helyett

Fogkorona készítése abban esetben NEM javasolt, ha a mosolyzónában csak apróbb esztétikai hibák jelentkeznek:

 • nem egységes fogszín

 • egy - egy fog alaki eltérése

Ebben az esetben a kisebb foganyag veszteséggel járó kerámia héjakat javasoljuk.

Milyen típusú koronák léteznek?

A páciensek számára a legfőbb szempont az esztétikum, a tartósság és az allergia mentesség. Ezen szempontrendszer szerint orvosaink a következő sorrendben javasolják a koronafajtákat:

1. fémmentes, teljes kerámia koronák: nincs külön váza, a korona egyben, préstechnikával kerül kialakításra. Nem allergizál. Tökéletesen élethű, a természetes fogaktól megkülönböztethetetlen.

2. cirkónium koronák: nem allergizál, fehér színű a váz, így esztétikus mosolyt alkothatunk.

3. fémkerámia koronák: a fémváz tartós és rugalmas, ámde szürke ínyszéli elszíneződést okoz. Manapság inkább csak a rágófogakra készítjük. Allergiát okoz.

4. aranykerámia koronák: szövetbarát arany vázra készül a porcelán leplezés. Az arany magas ára viszont jelentősen megdobja a kezelés költségét.

  Kérjen időpontot!

  Bejelentkezés telefonon:

  06 1 801 2250

  Melyek a cirkónium fogkorona készítés előnyei?

  A korábban alkalmazott fémkerámia sok tekintetben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám ma már a cirkónium korona elvitathatatlan előnyeivel átvette a vezető szerepet a korona készítésben.

  • Nemcsak az őrlőfogaknál, hanem a frontfogak esetében is gond nélkül alkalmazható a cirkon, és semmiféle allergiás reakcióval sem kell számolni.

  • A fém koronák esetében tapasztalható szürkés ínyszél hátulütőitől sem kell tartani, ráadásul a saját fog külalakjához teljesen passzoló megoldás születhet a cirkónium korona alkalmazásával.

  • Fogágybetegségben szenvedő páciensek fogpótlásához első osztályú megoldás, hiszen szövetbarát természete miatt, sem ínygyulladás sem ínyvisszahúzódás nem fenyeget.

  • A cirkon váz tervezése és megalkotása számítógép vezérelt rendszer segítségével történik, ami tűpontos széli záródást eredményez.

  Pácienseinknek jellemzően a fémmentes pótlásokat javasoljuk első körben. A fémkerámia koronára való érzékenység ugyanis bármilyen korban előfordulhat, még akkor is, ha korábban sosem tapasztaltunk érzékenységre utaló jeleket.

  A fog és a korona előkészítése

  A korona készítését a fogak előkészítése előzi meg. Ilyenkor az orvos teljes érzéstelenítés mellett csiszolja le a fogakat olyan mértékben, hogy a csonk a vállas előkészítéssel alkalmas legyen a korona megtartására. Ez a fázis jellemzően sok foganyag veszteséggel jár, ami szükségessé teheti a fog gyökérkezelését is. Ilyen esetben csak a gyökérkezelés befejeztével rögzíthető az elkészült korona.

  A lecsiszolt fogakról az orvos lenyomatot vesz, amely alapján a fogtechnika elkezdheti a kiválasztott fogkorona típus legyártását.

  A korona a fogtechnikai laboratóriumban készül, ami néhány napot vesz igénybe, azonban ebben a pár napban sem kell fogak nélkül boldogulni. A fogak védelme érdekében kényelmes, átmeneti megoldást jelent, ha ideiglenes koronát viselünk. Ezek nem csupán esztétikai szerepet töltenek be, de az érzékenységtől is óvják az előkészített csonkokat.

  CAD/CAM technológia a tökéletesen passzoló végeredményért

  Míg a korábban használt koronákat emberi kéz készítette, addig napjainkban már a modern technológia újdonságait vehetjük igénybe. A robottechnológia segítségével, az úgynevezett CAD/CAM tervező és kivitelező rendszerrel megalkotott korona prémium színvonalat képvisel, és rendkívül tartós megoldásnak bizonyul. Nemcsak a fogakat tapogatja le szkenner, hanem a számítógépes program vezérli a váz kifaragását is.

  Végezetül erre a vázra égetik rá a porcelánleplezést, mely az eredeti fog színéhez tökéletesen passzol. A fogkorona egy fogra, vagy híd részeként is alkalmazható.

  mosolytervezés, esztétikai fogászat

  CAD/CAM technológia

  Korona felhelyezése fogra: a készítéstől a felhelyezésig

  A korábbiakban már említett korszerű CAD/CAM technológia során elkészült végleges cirkon korona, az ideiglenes korona lecserélése után kerül rögzítésre.

  A végleges koronára ugyan körülbelül egy hetet kell várni, de sokak számára fontos, hogy ekkor is emberek közé tudjanak menni és mindennapi elfoglaltságukat gond nélkül végezhessék. Ebben áll rendelkezésre az ideiglenes korona.

  A korona felhelyezésének lépései

  1. Ideiglenes koronákat levesszük, a maradék ragasztót eltávolítjuk, megtisztítjuk a csonkokat.

  2. Az elkészült koronát felpróbáljuk. Az orvos ilyenkor ellenőrzi a széli záródásokat, a korona magasságát, a harapásban való részvételét. Ilyenkor még kényelmesen korrigálható a magassági eltérés.

  3. A páciens a fog színének és formájának ellenőrzését végzi, tükör előtt próbálgathatja az új mosolyát. Az az egyik legfontosabb, hogy ő teljes mértékben elégedett legyen, hiszen beragasztás után, az esztétikai kívánságok már nem igazán korrigálhatók.

  4. Ha mindenki elégedett, akkor a fogcsonkot is előkészíthetjük a ragasztáshoz: tisztítjuk, zsírtalanítjuk, szárítjuk, majd egy speciális, a fog színéhez illeszkedő ragasztóval rögzítjük a kész koronát a lecsiszolt fogra.

  5. A ragasztó típusától függ, hogy mennyi idő szükséges a tökéletes kötéshez. Mindig az orvos határozza meg, mikortól lehet 100%os igénybevételnek kitenni az új fogpótlást. Általában ez néhány órán belül lehetséges, ezért is kérjük pácienseinket, hogy lehetőleg ne éhgyomorra érkezzenek a beragasztásokra.

  Mire számíthatunk a korona felhelyezése után?

  Sokan érdeklődnek az iránt, hogy mennyi ideig tart a korona kezelés, a felhelyezése utáni fájdalom milyen mértékű, valamint mennyire könnyen lehet hozzászokni annak viseléséhez?

  A korona készítése általában 7-10 napot vesz igénybe, ami függ a koronák számától és az eset komplexitásától. A korona elkészüléséig kb. 3-5 alkalommal kell a fogorvosunknál megjelenni:

  1. alkalom: csiszolás, lenyomatvétel, ideiglenes koronák: 1óra+

  2. vázpróba: 20 perc+

  3. matt vagy nyerspróba: 20 perc+

  4. átadás, beragasztás: 30 perc+

  5. kontroll: 15 perc

  A tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány nap alatt meg lehet szokni a fogkorona jelenlétét, és onnantól szinte teljesen úgy funkcionál, mintha saját fogak lennének.

  Ettől függetlenül -a korona magasságából adódóan- előfordulhat ráharapási érzékenység. Ez jellemzően néhány tized milliméternyi differenciát jelent, ami gyorsan és könnyen orvosolható. Ha viszont ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor rágási problémák jelentkeznek és a fogat túlterheljük. Tehát bátran keressük fogorvosunkat, amíg teljesen el nem érjük a tökéletes komfortérzetet.

  Az éves kontrollokon való részvétel kötelező feladat, hiszen új fogpótlásunk 3 évre garanciát élvez. Élettartama akár 12-15 év+ is lehet abban az esetben, ha betartjuk a rá vonatkozó „használati utasítást”: megfelelően ápoljuk és rendszeresen járunk fogkőeltávolításra.

  Kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika. A doktornő jelenleg szülési szabadságon van.
  Dr. Mihály Eszter

  Dr. Mihály Eszter

  konzerváló fogászat, protetika. A doktornő jelenleg szülési szabadságon van.

  A fogkorona árak Budapest egyik leginkább kedvelt magánklinikáján, a Clinident Fogászati Centrumnál bárki számára megfizethetők. Tény az is, hogy a fogkorona készítés ár és minőség tekintetében is megéri, hiszen ez egyfajta befektetés a jövőre nézve.

  Az esztétikus és vonzó megjelenés szerves részét képezi a fogsor, így, ha azzal elégedettek vagyunk, az életminőségünket is jobbá teheti. A teljesen fémmentes cirkónium korona számos előnnyel bír a korábban alkalmazott fémkerámia koronákkal szemben, és a végeredmény tekintetében teljesen természetes megoldásnak örvendhetnek a páciensek. A cirkónium fogkorona készítés hosszú évekig kifogástalan állapotban szolgálja a vonzó megjelenést és a fogsor teljességét. Clinident Fogászati Centrum szakemberei jelentős tapasztalattal rendelkeznek a fogkorona készítés kapcsán is, és emberközpontú hozzáállással, maximális odafigyeléssel igyekeznek a páciensek szolgálatára lenni.

  Kérjen időpontot!