Azonnali implantáció – foghúzás és fogbeültetés egyidőben

Azonnali implantáció – foghúzás és fogbeültetés egyidőben

Az azonnali implantáció számos előnnyel jár. Egyrészt nem jelent olyan komoly műtéti beavatkozást, mivel elmaradhat a klasszikus implantációnál alkalmazott ínyfeltárás és furat készítése sem szükséges. További pozitívumot jelent, hogy ez a módszer megakadályozhatja a csontleépülést, kisebb eséllyel van szükség csontpótlásra, így alacsonyabb az implantáció költsége is.

Bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőség van arra, hogy a foghúzást követően legfeljebb néhány napon belül, tehát akár azonnal implantátumot helyezzen a szájsebész szakorvos a kihúzott fog helyére.

 azzonali implantáció, fogászati implantátum, fogbeültetés, fogpótálás

azzonali implantáció, fogászati implantátum, fogbeültetés, fogpótálás

 azonnal implantáció, fogászatni implantátum, fogbeültetés

azonnal implantáció, fogászatni implantátum, fogbeültetés

Azonnali implantáció folyamata

1. Az azonnali implantációnál a fog eltávolításával egy időben az implantátumis beültetésre kerül.

2. A sebgyógyulással egy időben történik az implantátum csontintegrációja is, amivel a csontmennyiség és ínylefutás kedvezőtlen változásai megelőzhetőek.

3. Az implantátum csökkenti, vagy akár meg is állíthatja a foghúzás után szokásos csontfelszívódást, továbbá megmarad az íny eredeti vonala, nem kell vágni és varrni ahhoz, hogy a végeredmény igazán esztétikus legyen.

Milyen esetben nem lehet azonnali implantációt végrehajtani

Mozgó fog: mozgatható fog esetében arról van szó, hogy a fog tartó szövetei – íny, csont – lepusztultak, károsodtak, aktívan is betegek. Jellemzően a fogágybetegség tünetei ezek. Ilyenkor nincs megfelelő környezet egy implantátum beültetéséhez. Tehát a mozgó fogat mihamarabb el kell távolítani, a száj egészséges miliőjét vissza kell állítani, mielőtt implantátum beültetésen gondolkodnánk.

Traumás foghúzás: ha azonnali implantációt szeretnénk, fontos, hogy a fogat eltávolító orvos ügyeljen az állcsontgerinc megőrzésére. Egy nehéz foghúzás, amikor a fogat tartó csont traumatizálódik – reped, törik, feszül – ellehetetleníti az azonnali fogbeültetés kivitelezéséről szőtt álmokat.

A fogat ugyanis – azonnali implantációra készülve-, nem hagyományos módon húzzák ki, hanem sebészi fúrót használnak, hogy minél kisebb darabokra vágva távolíthassák el a foggyökeret, így védve a csontfal épségét. Nem feszegetik feleslegesen az alveolust (a fogtartó szövet), hiszen a cél az, hogy a csontfal lehetőleg ép maradjon, minél több csont maradjon.

A fog eltávolítását követően a seb alapos tisztítására van még szükség, a gyulladt szövet maradéktalan eltávolítására. Egy precíz fogeltávolítás után a maradék csont térfogata lesz irányadó az implantátum típusának és méretének kiválasztásakor.

Ha valamikor is implantátummal pótoltatnánk a kihúzásra ítélt fogunkat, akkor javasolt már a foghúzást is az implantátum beültetését végző szájsebésszel végeztetni, ő ugyanis eszközök és módszerek tekintetében is felkészültebb és tapasztaltabb.

Csonthiány: ha a foghúzás végén a csontveszteséget nem sikerült minimalizálni, vagy korábbi fogágybetegség, illetve valamely háttérbetegség miatt a csontállomány minőségben és mennyiségben nem kielégítő, akkor a csontveszteséget csontpótló műtéttel kell helyreállítani előbb. Ez az alapozás, amikor a szájsebész egy alkalmas és biztos talapzatot épít ki, mely később az implantátum számára ideális és stabil helyet biztosít.

Gyulladt íny – rossz szájhigiénia: ha a száj egészsége elhanyagolt, vagy a húzásra ítélt fog szomszédjait is elérte a gyulladás, akkor nem lehet egy fázisban elvégzeni az implantációt. A fog beültetése steril körülmények között zajlik, mely sterilitás azt a célt szolgálja, hogy több vagy újabb baktérium már ne veszélyeztesse a beültetett implantátum gyógyulását, csontosodását.

A fogbeültetés előtt minden esetben fogkőeltávolítás és szanálás zajlik, vagyis a fogak professzionális megtisztításán túl minden olyan fog, -amely potenciális gócforrás-, kezelésre kerül. Ezzel minimálisra csökkentjük a száj patogén flóráját, egészséges egyensúlyt és közeget teremtve a fog implantátum beültetéséhez.

Dohányzás: ha a páciens dohányzik, azzal a szájsebészeti beavatkozások, valamint a fogbeültetés hosszú távú sikerét teszi kockára. A dohányzás mentesség, a tilalom nem csupán a műtét idejére, valamint a gyógyulási időszakra vonatkozik. Optimális esetben a páciens már a beültetésre leteszi a cigarettát, máskülönben növeli az implantátum kilökődés lehetőségét.

A dohányfüst elpusztítja a védő hatású molekulákat és ez az agresszív vegyületkeverék támadja a nyálkahártya sejtjeit, kiszárítja a nyálkahártyát, érszűkítő hatású, ezáltal pedig romlik a nyálkahártya keringése. A cigarettának súlyos hatása van mindenre, amellyel kapcsolatba kerül. Gyulladásba hozza a szöveteket, így a sebek gyógyulására is káros hatással van.

Együttműködés hiánya: amikor a páciens nem tartja be az orvos előírásait – javaslatait, azzal hosszú távon befolyásolja a kezelés kimenetelét. A szájsebész azon túl, hogy lépésről lépésre megtervezi a beavatkozásokat, javaslatokat tesz páciensének a foghúzás, a fogbeültetés gyógyulási szakaszára, az egészséges szájhigiénia fenntartására.

 

Ezek a javaslatok nem csupán a megszívlelendő jótanácsok sorát bővítik. Be nem tartásukkal a kezelés időtartama hosszabbá válik, további beavatkozások válhatnak szükségessé, a hosszú távú sikeresség lehetősége lecsökken, újabb költségek adódnak.

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.

Fogászati implantátum, fog implantátum – 13. kerület

A korszerű megoldás foghiány kezelésére. Évente több mint 500 ezer felnőtt választja a fogbeültetést, amely az egyik legmodernebb és legjobb megoldás az elveszített fogak pótlására.

Irányított implantáció – fogbeültetés kockázat nélkül

Az implantáció területén a legújabb fejlesztés az irányított implantáció, vagyis a sablonos fogbeültetés, amely teljes mértékben kizárja az orvos által szabad kézzel végzett beültetésnél esetlegesen felmerülő pár tized, vagy század miliméteres pontatlanságokat, amire különösen nagy szükség lehet a bonyultabb, nehezebb implantációs eseteknél.

All on 4 implantáció

A legújabb kutatási eredményeknek és technikai újításoknak köszönhetően a teljes fogatlanság állapota ma már jóval kisebb fájdalommal és kevesebb költséggel is orvosolható. Rendelőnkben is elérhető az All on 4 implantáció, amelynek köszönhetően csupán négy műfoggyökér beültetése után akár azonnal búcsút inthet műfogsorának és fix műfogsora lehet.