Azonnali implantáció és azonnali terhelés – Melyik javasolt?

Egy implantációs fogpótlás készítésének rendszerint van egy általános idő- és menetrendje. Általában a foghúzást követően néhány héttel történik a műgyökér beültetése az állkapocs csontba, majd amint megtörtént a csontosodás (általában 3-6 hónap), rákerülhet az úgynevezett felépítmény, arra pedig az elkészült fogpótlás.

Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy fel lehet-e gyorsítani ezt a folyamatot, lehet-e foghúzással egyidőben megkapni az implantátumot és azonnal vagy az általánosnál jóval korábban elkészíteni a koronát, hidat vagy hídprotézist.

Szakértő implantológussal az azonnali implantáció és az azonnal terhelhető implantátum lehetőségeit jártuk körbe. Melyik, mit jelent, mi a különbség a kettő között és megvalósíthatók biztonságosan?

Azonnali implantáció foghúzás után

Mit jelent az azonnali implantáció, mik az előnyei és hátrányai?

Egy fog eltávolítása után a sebgyógyulás folyamata néhány hetet vesz igénybe. A gyógyulás során a fogat eredetileg tartó csont egy része gyorsan felszívódik, az állcsont vastagsága akár nagyobb mértékben is csökkenhet a fogeltávolítást követő hónapokban.

A fog implantátum mihamarabbi beültetése tehát megoldást jelenthet a csontvesztés elkerülésére.

Bizonyos feltételek mellett lehetőség van arra, hogy a szájsebész szakorvos akár a foghúzást követően azonnal, vagy legfeljebb néhány napon belül implantátumot helyezzen be a kihúzott fog helyére. A foghúzás és fogbeültetés tehát akár egyidőben is megtörténhet, vagyis azonnali implantátum beültetésre is sor kerülhet.

Az azonnali implantáció számos előnnyel járhat. Pozitívumot jelent, hogy ez a módszer megakadályozhatja a csontleépülést, kevesebb csontpótlásra lehet szükség, így alacsonyabb lehet az implantáció költsége is.

Milyen szövődményekre számíthatunk fog implantátum beültetés nélkül?

Milyen típusú implantátumok léteznek, melyiket válasszuk?

A fogbeültetés menete egyszerűen

Gyakori páciens kérdések a fog implantátum beültetése kapcsán

Élethossz garancia implantátumra – Ezt kell tennünk érte

 

Neked ajánljuk:

Fog implantátum – Típusai, a beültetés menete, garanciák, árak

Az azonnali implantáció folyamata

Ha valamikor is implantátummal pótoltatnánk a kihúzásra ítélt fogunkat, akkor javasolt már a foghúzást is az implantátum beültetését végző szájsebésszel végeztetni, ő ugyanis eszközök és módszerek tekintetében is felkészültebb és tapasztaltabb.

Egy azonnali implantáció előtti gondos foghúzás különösen fontos. Amennyiben lehetőség nyílik arra, hogy foghúzás után implantátum beültetés is történjen, akkor a fogat hagyományos módon és atraumatikusan húzzák ki, ami azt jelenti, hogy nem feszegetik feleslegesen az alveolust (fogmeder), hiszen a cél az, hogy a csontfal lehetőleg ép maradjon, minél több csont maradjon.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A fog eltávolítását követően a seb nagyon alapos tisztítására van még szükség. S mivel egy súlyosan fertőzött fog esetén nagyobb a kockázata annak, hogy az implantátumot is veszélyeztető baktériumok maradnak vissza, így az azonnali implantálásról a szájsebész dönt a kihúzásra ítélt fog állapota alapján.

 

Egy precíz fogeltávolítás után a maradék csont térfogata lesz irányadó az implantátum típusának és méretének kiválasztásakor.

 • Az azonnali implantációnál a fog eltávolításával egy időben az implantátum is beültetésre kerül.
 • Az eltávolított fog és az implantátum alakja közötti különbség miatt minimális csontpótló használata szükséges lehet.
 • A sebgyógyulással egy időben történik az implantátum csontintegrációja is, amivel a csontmennyiség és ínylefutás kedvezőtlen változásai megelőzhetőek.
 • Az implantátum csökkenti, vagy akár meg is állíthatja a foghúzás után szokásos csontfelszívódást, továbbá megmarad az íny eredeti vonala, nem kell újra vágni és varrni ahhoz, hogy a végeredmény igazán esztétikus legyen.

Az azonnali implantáció előnyei:

 • Nincs szükség külön műtétre az implantátum beültetéséhez.
 • Lerövidül a kezelési idő.
 • Megmarad az eredeti vagy ahhoz közeli ínykontúr.
 • A műgyökér az eredeti fog helyére kerül.

Milyen esetekben nem lehet azonnali implantációt végrehajtani?

Az implantáció optimális szájhigiéniés körülmények között zajlik, mely azt jelenti, hogy előbb inkább szanálják a fogazatot, hogy egy lehetséges fertőzéssel ne veszélyeztessék a beültetett implantátum gyógyulását, csontosodását.

Tehát amennyiben nem az eltávolításra kerülő fog az egyetlen probléma, mert a fogazat elhanyagolt, sok a fogkő, az íny gyulladt…stb., akkor a száj egészséges miliőjét vissza kell állítani, mielőtt implantátum beültetésen gondolkodnánk.

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés – Kinek ajánlott?

 

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Foghúzás után azonnali implantátum – Ezek a kizáró okok

Rossz, elhanyagolt szájhigiénia esetén: egy elhanyagolt száj, a fogínygyulladás, a fogkő, a szuvas fogak nem biztosítanak megfelelő környezetet az implantátum azonnali beültetéséhez.

Mozgó fog: mozgatható fog esetében arról van szó, hogy a fog tartó szövetei – íny, csont – lepusztultak, károsodtak, aktívan is betegek. Jellemzően a fogínysorvadás tünetei ezek. Ilyen esetben nincs megfelelő környezet egy implantátum beültetéséhez.

Traumás foghúzás esetén: egy nehéz foghúzás, amikor a fogat tartó csont traumatizálódik – reped, törik, feszül – ellehetetleníti az azonnali fogbeültetés kivitelezéséről szőtt álmokat.

Csonthiány esetén: ha a foghúzás végén a csontveszteséget nem sikerült minimalizálni, vagy korábbi fogágybetegség, illetve valamely háttérbetegség miatt a csontállomány nem kielégítő.

Gyulladt, elhanyagolt fog esetén: ha a húzásra ítélt fog gyulladása kiterjedt, esetleg más fogakat is érint, akkor nem lehet a húzással egyidőben az implantációt is elvégzeni. 

Dohányzás esetén: a dohányfüst káros anyagai károsítják a nyálkahártya sejtjeit, a füst kiszárítja a nyálkahártyát, érszűkítő hatású, ezáltal pedig romlik a nyálkahártya keringése. Gyulladásba hozza a szöveteket, így a sebek gyógyulására is rossz hatással van.

Ideiglenes fogpótlás esztétikai tervezéssel – Mi a mosolyminta előnye?

Ideiglenes fogpótlás foghúzás után – Ezekből válogathatunk az implantációra készülve

Ideiglenes fogpótlás lehetőség teljes fogatlanság esetén

Hogyan kell ápolni az ideiglenes fogakat, mit ne rágjunk egy ideiglenessel

 

Neked ajánljuk:

Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

Mi a különbség az azonnal terhelhető implantátum és azonnali implantáció között?

Az azonnali implantáció vagy azonnali fogimplantátum beültetés a foghúzással egyidőben történik, majd utána hagyjuk azt kellő ideig (általában 3-6 hónap) gyógyulni, csontosodni.

Az azonnal terhelhető implantátum esetében a fogpótlás elkészítésére és átadására már a fogbeültetés utáni napokban sor kerül. A fogpótlással tehát szinte azonnal „megterhelik” az implantátumokat, melyeket csupán pár nappal korábban, sokszor a foghúzással egyidőben ültettek be.

 • Létezik olyan implantátum gyártó, aki csak ilyen, azonnal terhelhető, ún. bazális implantátumokat gyárt, ami gyors eredményt és azonnali fogpótlást ígér a foghiánnyal küzdő pácienseknek.
 • Az ilyen azonnali terhelésű fogimplantátum rendszerek szerint sem a csonthiány, sem a dohányzás nem kizáró tényező.
 • Fontos tudni, hogy a Magyar Implantológiai Társaság nem ismeri el a bazális implantátumok -mint az azonnal terhelhető fog implantátum-, biztonságosságát és hatékonyságát.
 • Az erre a gyors megoldásra specializálódott gyártó sem vállal évtizedekben mérhető garanciát az implantátumaira (átlag 5 évet ígér a prémium kategóriás implantátumok élethossz garanciájával szemben).

A hagyományos implantológia álláspontja szerint:

 • a páciens általános egészségi állapota és a szájüreg kiindulási helyzete,
 • a rendelkezésre álló csontállomány,
 • a rendszeresen alkalmazott gyógyszerek,
 • az alapbetegség szájüregre gyakorolt hatása és / vagy a dohányzás hatása,
 • a páciens szájhigiéniás gyakorlata,
 • és az együttműködési készsége

mind olyan tényező, melyek egyike sem elhanyagolható, hiszen alapvetően befolyásolják az implantáció kimenetelét és hosszútávú sikerét. 

Fogbeültetés után milyen hamar kaphatunk új fogpótlást?

Számos tényezőn múlik az, hogy a szervezetünk hogyan reagál az implantátumra, illetve annak megterhelésére, vagyis a fogpótlás rendeltetésszerű használatára.

Ezek egy része ismert és előre számolhatunk velük, ám vannak olyanok is, melyek hatása (pl.: csontképzési folyamatok) a legnagyobb körültekintés ellenére sem számítható ki előre.

Az azonnali fogpótlás lehetőségei

Hagyományos implantológia – fogpótlás normál terhelés mellett:

 • A legtöbb implantológus műgyökér beültetés esetén a normál terhelést választja.
 • A legbiztosabb eredmény érdekében az implantátum csontosodására időt kell hagyni, csakúgy, mint egy csonttörés gyógyulásához. Ahhoz, hogy a csont regenerálódjon, vagy éppen benője az implantátumot, időre van szüksége.
 • A foghiány helyén a csontfelszívódás mértéke teljesen egyedi, így alakulása sem megjósolható. A hagyományos implantológia csontpótló műtéttel pótolja a beültetéshez szükséges, hiányzó mennyiségű csontot, amelyre aztán elkészülhet az élethű fogpótlás.
 • Csontpótlás, traumás foghúzás után, nem kielégítő stabilitás esetén mindenképpen biztosítani kell a csontosodás zavartalan folyamatát. 

Mi a csontpótlás, és kinek, mikor szükséges?

Milyen típusú csontpótló műtétek és -anyagok léteznek?

A csontpótló műtét előkészületei

Hogyan zajlik a fogászati csontpóló műtét, mi történik a csontpótlás után?

Gyakori kérdések páciensektől

Hogyan alakulnak a fogászati csontpótlás árak?

 

Neked ajánljuk:

Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

Azonnal terhelhető implantátum – Mit nyerhetünk és mit veszíthetünk?

A hagyományos implantológia szerint az azonnali terhelés csak nagyon ritka esetben lenne megvalósítható, nagyon sok tényezőn múlik a siker.

Az azonnal terhelhető implantátum esetén sokkal nagyobb a komplikáció- és magának az implantátum elvesztésének a kockázata.

Persze bármikor találhatunk olyan fogászatot, akik az azonnal terhelhető fog implantátum sikerét ígérik, és a nagyobb rizikó ellenére is elvégzik a beavatkozást, de az a néhány hónapnyi előny nem biztos, hogy megéri a kockázatot.

 • A gyors és azonnali terhelésű implantációs rendszerek szerint nem szükséges a csontot pótolni, ám a fog elvesztése általában függőleges és vízszintes csontvesztéssel is jár, így az új azonnali fogpótlás fogai túlságosan nagyok és szélesek lesznek, nem lehetnek természetesek.
 • Foghúzás utáni gyógyulási folyamat során, ha a csont nincs pótolva, akkor még az íny lefutása is látványosan változhat, így az implantátumok és a felépítmény találkozásánál a fémszélek mindig láthatóak lesznek, még az oly fontos mosolyzónában is. Ezeknek köszönhetően a fogpótlás nem lesz esztétikus.
 • Az állcsont és így az íny zsugorodása miatt láthatóvá válik és folyamatosan növekszik a híd és az íny közötti rés. Újabb felépítményekre, a fogpótlás folyamatos korrekciójára lesz szükség, ami optikailag még hosszabb és nagyobb fogakat és állandó költségeket eredményez.

Azonnali implantáció vagy azonnal terhelhető implantátum? Mit ajánl a Clinident szájsebészete?

A fogorvosok és szájsebészek véleménye abban biztosan megegyezik, hogy a foghiány számos hátránnyal jár, ezért az elvesztett fog pótlására érdemes mihamarabb megoldást találni.

Gyorsabb ütemű csontvesztés a beavatkozás utáni fél-egy évre jellemző, később a felszívódás üteme lelassulhat, de egy hosszabb időre fogpótlás és terhelés nélkül maradt állcsonton továbbra is megfigyelhető a veszteség.

Klinikánkon az elmúlt évtizedekben, az implantáció és az implantációs fogpótlások készítése területén jelentős tapasztalatra tettünk szert, gyakorlatunk meghatározott protokoll szerint történik. 

Szakmai csapatunk kiemelten fontosnak tartja, hogy a páciensek bizalommal fordulhassanak fogászatunkhoz, ezért a felesleges kockázatot rejtő, de annál bizonytalanabb kimenetelű műtéteket nem javasoljuk és nem végezzük el!

Fémmentes és fehér színű cirkónium kerámia implantátum a Clinidentben!

Mi az a cirkónium, és mit jelent a biokompatibilitása?

Miből van a cirkónium implantátum?

A cirkon implantátum 5 legfontosabb előnye

Milyen esetekben ajánlott a kerámia implantátum?

Kerámia implantátum és cirkon fog garanciával

 

Neked ajánljuk:

Biokompatibilis cirkónium implantátum beültetés – Budapest

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

 • Klinikánkon az azonnali implantáció vagyis az azonnali fog implantátum beültetés – a páciens hosszútávú érdekében-, szigorú feltételekhez kötött, az elvégzéséről minden esetben a szájsebész dönt.
 • Az azonnali implantációt nem kombináljuk az implantátumok azonnali terhelésével.  
 • Az implantátumok azonnali és végleges fogpótlás általi terhelését nem ajánljuk és nem is végezzük. 
 • Egyes esetekben lehetőség van implantátumra készülő ideiglenes, azonnali fogpótlás viselésére, de ezt is csak teljes mértékű tehermentesítés mellett tesszük lehetővé és csak a mosolyzónában.

 

Ideiglenes, azonnali fogpótlás az implantátum gyógyulásához

Foghúzás után a páciens részéről természetes és érthető elvárás a foghiány esztétikai célú azonnali pótlása.

Ha a Clinident Fogászati és Szájsebészeti Klinikáról azonnali terhelésű implantátummal nem is távozhatunk, de bizonyos esetekben, egy frissen beültetett implantátumra készülhet olyan ideiglenes fogpótlás, amely az implantátumhoz rögzített, azaz fix és a végleges fogpótláshoz is nagyon hasonlít: 

 • Implantátumra készülő ideiglenes koronát csak azoknál a pácienseknél készítünk, akiknél jó a szájhigiénia és a befogadó csont elegendőnek bizonyul az implantátum elsődleges – primer stabilitásához.
 • Ideiglenes koronát csak a mosolyzónába beültetett implantátumra készítünk, mert az egyik előnye, hogy implantátum körüli természetes és esztétikus ínylefutás kialakulását segíti.
 • Az ideiglenes koronát az orvos „kiveszi a harapásból”, vagyis az implantátumra terhelést jelentő érintkezésből.
 • Az ideiglenes korona másik előnye, hogy a gyógyulási idő alatt a páciens természetes és elegáns megjelenését is szolgálja.
 • Az Implantációs fogpótlás árai viszonylatában mindenképpen plusz költséget jelent a hagyományos, általában kivehető ideiglenes pótláshoz viszonyítva, ilyenkor ugyanis ideiglenes felépítményre is szükség van.

Foghiány a mosolyzónában!

Esetleírás előtte-utána képekkel

Ilyen egy láthatatlan és elegáns fogpótlás

Esztétikus cirkon fog csontpótlás és fogbeültetés után

Hogyan néz ki egyáltalán a fehér és fémmentes cirkónium implantátum?

 

Neked ajánljuk:

Foghiány esztétikus pótlása cirkon implantátum segítségével

Miért éri meg jobban kivárni a gyógyulási időt és nem azonnal terhelni az implantátumot?

Amennyiben a páciens szájüregi egészségének komplex kezelése – pl.: fogínysorvadás kezelése – gondozása; a dohányzás miatti rossz szájhigiénia helyreállítása; a fertőző fogak eltávolítása mindkét állcsonton; csontpótlás…stb. – az implantátum beültetése előtt nem valósul meg, akkor a gyors megoldást kínáló azonnali terheléssel csak rövid távra szóló, átmeneti sikerről beszélhetünk.

Azonnali terheléssel, vagyis a rágóképesség azonnali helyreállításával:

 • A fogvesztést kiváltó betegség még nem múlik el.
 • A rossz szájhigiéniáért felelős szokások sem változnak meg néhány nap alatt.
 • A jelentős és nem pótolt csonthiány miatt a lágyrészek esztétikuma és a fogpótlás élethű megjelenése sajnos az „azonnaliság” rovására megy.
 • Az azonnal terhelhető implantátumokra a gyártók legfeljebb 5 év garanciát kínálnak.

Prémium minőségű implantátumok és esztétikus fogpótlások garanciával

Ezzel szemben a szükséges gyógyulási idő után megterhelt prémium implantátum egész életen át tartó szolgálatot tehet. A páciens szájhigiéniája, a szájhigiéniás gyakorlatának fejlesztése, az általános egészségi állapota és az együttműködési készség döntő szempontok a beültetés sikerére és a fogpótlás élettartamára nézve.

A hagyományos implantológiai eljárás kínálta megoldások:

 • A páciensek számára több lépcsős beavatkozást és kisebb kockázatot jelenthetnek.
 • A végleges pótlásig ideiglenes fogpótlást mindenkinek biztosít az orvos.
 • Végleges fogpótlásként az igazi fogakhoz hasonló, pontos és élethű koronákat, hidakat nyernek a páciensek.
 • A legjobb prémium implantátumokra sok esetben élethossz garancia jár.

Foghúzás után implantátum és esztétikai célú azonnali fogpótlás

A hagyományos és az azonnali implantáció kérdésében jártas implantológusaink:

Kérjen időpontot!

  A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.