Azonnali implantáció

Főoldal / Azonnali implantáció

Bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőség van arra, hogy a foghúzást követően legfeljebb néhány napon belül, tehát akár azonnal implantátumot helyezzen a szájsebész szakorvos a kihúzott fog helyére.

Azonnali implantáció

Az azonnali implantáció számos előnnyel jár. Egyrészt nem jelent olyan komoly műtéti beavatkozást, mivel elmaradhat a klasszikus implantációnál alkalmazott ínyfeltárás és furat készítése sem szükséges. További pozitívumot jelent, hogy ez a módszer megakadályozhatja a csontleépülést, kisebb eséllyel van szükség csontpótlásra, így alacsonyabb az implantáció költsége is.

Egy fog eltávolítása után a sebgyógyulás folyamata néhány hónapot vesz igénybe.  A gyógyulás során a fogat eredetileg tartó csont egy része gyorsan felszívódik, az állcsont vastagsága akár ötven százalékkal csökkenhet a fogeltávolítást követő hónapokban. Teljesen egyéni a felszívódás mértéke, de fokozottabb, ha a fog eltávolítása csak nagy trauma árán sikerül, illetve ha a csontmennyiség már eleve csekély volt a fogat érintő krónikus gyulladás miatt. Ez a gyors ütemű csontvesztés a beavatkozás utáni fél-egy évre jellemző, később a felszívódás üteme lelassul, de a foghiány miatt terhelés nélkül maradt állcsonton továbbra is megfigyelhető.

Az íny is változik a gyógyulási folyamat során, ami később szintén korrekciót igényelhetnek. Ezek a folyamatok megnehezítik az implantációt, a felszívódás miatt csontpótlásra lehet szükség, valamint az íny is korrekcióra szorulhat. Ezek a beavatkozások a páciens számára nagyobb műtéti megterhelést és magasabb költségeket jelentenek.

Az azonnali implantációnál a fog eltávolításával egy időben az implantátum is beültetésre kerül. Ilyenkor a sebgyógyulással egy időben történik az implantátum csontintergációja is, amivel a fent leírt kedvezőtlen változások megelőzhetőek. Az implantátum csökkenti, vagy akár meg is állíthatja a foghúzás után szokásos csontfelszívódást, továbbá megmarad az íny eredeti vonala, nem kell vágni és varrni ahhoz, hogy a végeredmény igazán esztétikus legyen.

Az eljárás csak bizonyos feltételek mellett alkalmazható. A pontos tervezéshez fontos a beavatkozás előtt 3 dimenziós CT felvételt kell készíteni a kiindulási csontmennyiség felméréséhez, amelynek megőrzésére törekszik a szájsebész szakorvos a fogeltávolítás során. Az esetek egy részében az implantátum olyan szorosan rögzül a csontban már közvetlen a felhelyezés után, hogy azonnal terhelhető és ideiglenes korona kerülhet rá.

Az azonnali implantáció előnyei

  • nincs szükség külön műtétre az implantációhoz

  • megelőzhető a fogeltávolítás utáni kedvezőtlen változások

  • lerövidül a kezelési idő

  • megfelelő stabilitás esetén akár azonnali terhelés

  • megmarad az eredeti vagy ahhoz közeli ínykontúr

  • az implantátum az eredeti fog helyére kerül

Az azonnali implantáció hátrányai

  • az eltávolított fog és az implantátum alakja közötti különbség miatt csontpótló használata szükséges lehet

  • az eltávolítandó vagy a szomszéd fogakat érintő gyulladás esetén nem alkalmazható

  • ellenjavallatot jelenthetnek helyi anatómiai tényezők, mint például az eltávolítandó gyökerek száma és alakja

 

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.