Azonnali implantáció – foghúzás és fogbeültetés egyidőben

Azonnali implantáció – foghúzás és fogbeültetés egyidőben

Az azonnali implantáció számos előnnyel jár. Egyrészt nem jelent olyan komoly műtéti beavatkozást, mivel elmaradhat a klasszikus implantációnál alkalmazott ínyfeltárás és furat készítése sem szükséges. További pozitívumot jelent, hogy ez a módszer megakadályozhatja a csontleépülést, kisebb eséllyel van szükség csontpótlásra, így alacsonyabb az implantáció költsége is.

Bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőség van arra, hogy a foghúzást követően legfeljebb néhány napon belül, tehát akár azonnal implantátumot helyezzen a szájsebész szakorvos a kihúzott fog helyére.

fogászati implantáció

azzonali implantáció, fogászati implantátum, fogbeültetés, fogpótálás

fogászati implantáció kezelés

azonnal implantáció, fogászatni implantátum, fogbeültetés

Azonnali implantáció folyamata

1. Az azonnali implantációnál a fog eltávolításával egy időben az implantátumis beültetésre kerül.

2. A sebgyógyulással egy időben történik az implantátum csontintegrációja is, amivel a csontmennyiség és ínylefutás kedvezőtlen változásai megelőzhetőek.

3. Az implantátum csökkenti, vagy akár meg is állíthatja a foghúzás után szokásos csontfelszívódást, továbbá megmarad az íny eredeti vonala, nem kell vágni és varrni ahhoz, hogy a végeredmény igazán esztétikus legyen.

Milyen esetben nem lehet azonnali implantációt végrehajtani

Mozgó fog: mozgatható fog esetében arról van szó, hogy a fog tartó szövetei – íny, csont – lepusztultak, károsodtak, aktívan is betegek. Jellemzően a fogágybetegség tünetei ezek. Ilyenkor nincs megfelelő környezet egy implantátum beültetéséhez. Tehát a mozgó fogat mihamarabb el kell távolítani, a száj egészséges miliőjét vissza kell állítani, mielőtt implantátum beültetésen gondolkodnánk.

Traumás foghúzás: ha azonnali implantációt szeretnénk, fontos, hogy a fogat eltávolító orvos ügyeljen az állcsontgerinc megőrzésére. Egy nehéz foghúzás, amikor a fogat tartó csont traumatizálódik – reped, törik, feszül – ellehetetleníti az azonnali fogbeültetés kivitelezéséről szőtt álmokat.

A fogat ugyanis – azonnali implantációra készülve-, nem hagyományos módon húzzák ki, hanem sebészi fúrót használnak, hogy minél kisebb darabokra vágva távolíthassák el a foggyökeret, így védve a csontfal épségét. Nem feszegetik feleslegesen az alveolust (a fogtartó szövet), hiszen a cél az, hogy a csontfal lehetőleg ép maradjon, minél több csont maradjon.

A fog eltávolítását követően a seb alapos tisztítására van még szükség, a gyulladt szövet maradéktalan eltávolítására. Egy precíz fogeltávolítás után a maradék csont térfogata lesz irányadó az implantátum típusának és méretének kiválasztásakor.

Ha valamikor is implantátummal pótoltatnánk a kihúzásra ítélt fogunkat, akkor javasolt már a foghúzást is az implantátum beültetését végző szájsebésszel végeztetni, ő ugyanis eszközök és módszerek tekintetében is felkészültebb és tapasztaltabb.

Csonthiány: ha a foghúzás végén a csontveszteséget nem sikerült minimalizálni, vagy korábbi fogágybetegség, illetve valamely háttérbetegség miatt a csontállomány minőségben és mennyiségben nem kielégítő, akkor a csontveszteséget csontpótló műtéttel kell helyreállítani előbb. Ez az alapozás, amikor a szájsebész egy alkalmas és biztos talapzatot épít ki, mely később az implantátum számára ideális és stabil helyet biztosít.

Gyulladt íny – rossz szájhigiénia: ha a száj egészsége elhanyagolt, vagy a húzásra ítélt fog szomszédjait is elérte a gyulladás, akkor nem lehet egy fázisban elvégzeni az implantációt. A fog beültetése steril körülmények között zajlik, mely sterilitás azt a célt szolgálja, hogy több vagy újabb baktérium már ne veszélyeztesse a beültetett implantátum gyógyulását, csontosodását.

A fogbeültetés előtt minden esetben fogkőeltávolítás és szanálás zajlik, vagyis a fogak professzionális megtisztításán túl minden olyan fog, -amely potenciális gócforrás-, kezelésre kerül. Ezzel minimálisra csökkentjük a száj patogén flóráját, egészséges egyensúlyt és közeget teremtve a fog implantátum beültetéséhez.

Dohányzás: ha a páciens dohányzik, azzal a szájsebészeti beavatkozások, valamint a fogbeültetés hosszú távú sikerét teszi kockára. A dohányzás mentesség, a tilalom nem csupán a műtét idejére, valamint a gyógyulási időszakra vonatkozik. Optimális esetben a páciens már a beültetésre leteszi a cigarettát, máskülönben növeli az implantátum kilökődés lehetőségét.

A dohányfüst elpusztítja a védő hatású molekulákat és ez az agresszív vegyületkeverék támadja a nyálkahártya sejtjeit, kiszárítja a nyálkahártyát, érszűkítő hatású, ezáltal pedig romlik a nyálkahártya keringése. A cigarettának súlyos hatása van mindenre, amellyel kapcsolatba kerül. Gyulladásba hozza a szöveteket, így a sebek gyógyulására is káros hatással van.

Együttműködés hiánya: amikor a páciens nem tartja be az orvos előírásait – javaslatait, azzal hosszú távon befolyásolja a kezelés kimenetelét. A szájsebész azon túl, hogy lépésről lépésre megtervezi a beavatkozásokat, javaslatokat tesz páciensének a foghúzás, a fogbeültetés gyógyulási szakaszára, az egészséges szájhigiénia fenntartására.

 

Ezek a javaslatok nem csupán a megszívlelendő jótanácsok sorát bővítik. Be nem tartásukkal a kezelés időtartama hosszabbá válik, további beavatkozások válhatnak szükségessé, a hosszú távú sikeresség lehetősége lecsökken, újabb költségek adódnak.

Kezelést végző orvosaink:

Kérjen időpontot!

  A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.

  Fogászati implantátum, fog implantátum – 13. kerület

  A korszerű megoldás foghiány kezelésére. Évente több mint 500 ezer felnőtt választja a fogbeültetést, amely az egyik legmodernebb és legjobb megoldás az elveszített fogak pótlására.

  Irányított implantáció – fogbeültetés kockázat nélkül

  Az implantáció területén a legújabb fejlesztés az irányított implantáció, vagyis a sablonos fogbeültetés, amely teljes mértékben kizárja az orvos által szabad kézzel végzett beültetésnél esetlegesen felmerülő pár tized, vagy század miliméteres pontatlanságokat, amire különösen nagy szükség lehet a bonyultabb, nehezebb implantációs eseteknél.

  All on 4 implantáció

  A legújabb kutatási eredményeknek és technikai újításoknak köszönhetően a teljes fogatlanság állapota ma már jóval kisebb fájdalommal és kevesebb költséggel is orvosolható. Rendelőnkben is elérhető az All on 4 implantáció, amelynek köszönhetően csupán négy műfoggyökér beültetése után akár azonnal búcsút inthet műfogsorának és fix műfogsora lehet.