Miért fáj a fogam, ha nem lyukas?

Miért fáj a fogam, ha nem lyukas?

Ha sorra vennénk a fogászati megbetegedéseket, akkor a fogszuvasodás minden valószínűség szerint a leggyakrabban problémát okozók között végezne. Gyakran fordulnak orvoshoz azonban olyan panaszokkal is, melyeknek forrása nem egyértelmű és nem a lyukas fogakra vezethetőek vissza.

Mitől fájhat egy ép fog

Miért fáj a fog egyáltalán, ha ép és egészséges?

Cikkünkből megtudhatod, mik állhatnak a kísérteties fájdalmak hátterében!

Miért fáj a tömött fog?

Mitől fájhat az egészséges fog?

Fogmosáskor fáj! Ezek az ínygyulladás jellemzői?

Mi lehet a baj, ha egyszerre az összes fogad fáj, feszül?

Ez a 3 betegség okozhat fogfájást!

  Kérjen időpontot!

  Amikor a tömött fog fáj

  Mi a helyzet akkor, ha nem lyukas egyetlen fogunk sem, mégis fáj valami? Na, ilyenkor érdemes átvizsgálni a korábban kezelt, tömött fogakat.

  • Egy régi, rosszul záródó tömés gyorsan és könnyen alászuvasodhat.
  • Bármikor letörhet egy darabka a fogból, ami ugyan alig észrevehető és csak legyintenénk rá, az azonban mégis érzékenységet okoz.
  • Ugyanígy egy agyonfoltozott fog töméséből egy jelentősebb darab is kitörhet.

  A hideg /meleg és az édes /savanyú érzékenységnek oka lehet a fogszuvasodás, amelynek megszüntetésére házi praktika nincs. Mielőbb el kell menni a fogorvoshoz, hogy betömjék a fogat.

  Mit csináljak, ha fáj a fogam tömés után?

  • Tömés után néhány napig számíthatunk érzékenységre. A hidegre érzékeny tömött fog néhány napon belül megnyugszik, nagy méretű szuvasodás után ez normális jelenség.
  • Ráharapásnál, rágásnál rendszeresen tapasztalt fájdalom esetén érdemes kontrollra jelentkezni, ugyanis ez lehet a tünete a túl magas tömésnek, amit viszont gyorsan lehet korrigálni.
  • Akár egy precízen kivitelezett fogtömés után is előfordulhat kínzó fájdalom. Az elhúzódó, lüktető, sajgó fogfájás arra utal, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére sem úszhatjuk meg a gyökérkezelést.

   

  Cikkajánló:

  Brutális fogfájás kínoz? A fogfájdalom jellegéből és a kiváltó ingerekből megtudhatod milyen fogászati kezelésre lesz szüksége a fogadnak! Jótancsok, amivel egy akut fogászati ellátásra is felkészülhetsz.

  A fájás jelentkezhet rágáskor, vagy meleg étel fogyasztása során. A fog ilyen esetekben a kopogtatásra is érzékennyé válik.  Éjjel, fekvő helyzetben, -a fejben megnövekedett vérnyomás hatására-, még jobban fokozódik a fájdalom.

  Sokan még ilyenkor is csak gyógyszerekkel kúrálják magukat. Fontos tudni azonban, hogy a fájdalom elmúlása nem a gyulladás megszűnését, csak a pulpa elhalását jelenti.

  A baktériumok azonban a gyökércsúcs irányába tartanak, s ha kijutnak a környező szövetekbe, akkor állandó, tompa fájdalom, feszítő érzés, arcduzzanat, láz is előfordulhat. Ez a gyulladásos folyamat már a szomszédos fogakat is veszélyezteti és gócnak számít.

  Cikkajánló:

  Begyulladt a fogad? Gyors segítség kell? Tudd meg hogyan kezelheted a gyulladás otthon is biztonságosan!

  Mitől fájhat egy ép fog? Ismerd fel a fognyaki kopást

  Sokak számára ismerős az érzés, amikor se egy fagylaltot, se forró levest nem lehet anélkül elfogyasztani, hogy fel ne szisszennénk a fogba nyilalló fájdalomtól.

  A hidegre, melegre jelentkező fogérzékenység könnyen és gyorsan kezelhető fogorvos beavatkozása által.

  Az egészséges fog is fájhat

  A fognyaki kopás okai és kezelésük:

  • Helytelen fogmosási technikánkkal, az erőteljes, vízszintes irányú sikálás miatt az íny visszahúzódik és szabaddá válik a fog nyaki része, a

  • Éjszakai csikorgatás és szorítás miatt a fogak zománcrétege meggyengül és kitöredezik. Ezt idővel ék alakú, fognyaki kopás és fognyaki érzékenység is jelzi.

  A fognyaki kopásokat esztétikus tömésekkel lehet kíméletesen korrigálni. A helytelen fogmosási technikán könnyű változtatni, ám az elsikált zománcréteg vissza már nem képes nőni, így orvosi beavatkozásra van szükség.

  Az nem fordulhat elő, hogy a fognyaki tömés fáj, mert helyi érzéstelenítésben végzi az orvos a beavatkozást. Bár nem jár jelentős fúrással a folyamat, de a vízhűtés nem esik jól az amúgy is irritált fogaknak.

  A csikorgatás miatti kagylószerű kopásra is a tömés vagy az esztétikus korona a megoldás, ám itt még az is fontos, hogy a fogakat is tehermentesítésük, amihez éjszakai harapásemelő sín készül.

  Extrém fogérzékenység? Kit érinthet?

  Amikor valaki olyan komolyabb érzékenységet tapasztal, amelynél még a hideg levegő is fáj az egyébként egészséges fogaknak, akkor genetikai eredetű érzékenységről lehet szó.

  Ilyenkor vékony zománcréteggel áldott meg minket a sors, ami egy rossz fogmosási technikával gyorsan kophat, míg a fogérzékenység extrém mértékű lehet. Ez a jelenség általában már nem csupán a fognyaki területet, hanem a teljes zománcfelszínt érinti.

  Ennél az érzékenységnél hosszú távon az esztétikus korona lesz a megoldás. Egészséges fog extrém érzékenysége esetén eleinte használhatunk ecsetelőket, speciális géleket, fogkrémeket a tünetek enyhítésére. Azoknál azonban, akiknél jelentős zománchiány áll fent, ott héjak vagy koronák bevetésére is szükség lehet.

   Kérjen időpontot!

   A Sensodyne Rapid és a Colgate Sensitive Pro Relief fogkrémek valóban nagyon gyorsan hatnak, tartós használatuk során védőréteget alkotnak, ami megakadályozza, hogy a fájdalmat okozó inger elérje a fogideget.

   Fogmosáskor fáj! Ezek az ínygyulladás jellemzői

   A fogon visszamaradt lepedék viszonylag gyorsan fogkővé alakul, aminek következtében az íny irritálttá válik. A gyulladástól megduzzad, nyomásra érzékeny, fogmosáskor fájdalmas és vérzik.

   • A tünet helyileg, egy-egy fog körül is felbukkanhat, melyet a fogak közé szorult ételmaradék, sérülés, vagy a túl sok lepedék is okozhat. Ebben az esetben az érzékenység és vérzés ellenére történő alapos fogmosás az egyik segítség. Rossz döntés ilyenkor az érzékeny területek elkerülése. Ne kíméljük csak mert vérzik! Azért vérzik, mert kíméltük!

   • A gyulladás lehet általánosan az egész szájban uralkodó jelenség is. A fogkő tartós jelenléte miatt a fogról az íny elemelkedik, helyén pedig fájdalmas, gennyel teli tasakok keletkeznek, melyek már komoly gyulladást és komolyabb fájdalmat is jelenthetnek.

   Ínygyulladás miatt fáj a fogam

   A fogkő eltávolítása házilag nem lehetséges, ezen is csak az orvos segíthet egy professzionális, ultrahangos fogkő eltávolítással.

   Otthon végzett fogápoláshoz ajánlott a szájvíz, érzékeny ínyre puha sörtéjű fogkefe, fogselyem és fogköztisztító is kell. Fogínygyulladásra a Paradontax fogkrém ajánlott.

   • Szintén általánosan az egész szájra nézve váltanak ki ínygyulladást különböző betegségek vagy hormonális változások. Súlyos ínygyulladás kialakulhat fiataloknál a pubertás idején, a várandósoknál vagy a változó kor idején is, de köthető még a diabéteszhez, vagy más az immunrendszert legyengítő folyamatokhoz is.

   Az összes fogam fáj, fáj a fogsorom! Bölcsességfog gondok

   Nem ritka, hogy a helytelen irányba növő bölcsességfog áll a fogsor egészének sajgó fájdalma mellett. A panaszok rendszerint időszakosan jelennek meg, majd elmúlnak.

   • A fájdalom kisugározhat a fülbe, előidézhet szájnyitási nehézséget.

   • A leghátsó fog ilyenkor nyomhatja a mellette levőt, ami feszülést idéz elő a fogsorban.

   • A helyzet együtt járhat az állcsont fájdalmával, vagy érzékelhetünk egyszerűen feszítő érzést a hátsó részen, de fájhat még az állkapocsízület is.

   • Jelentkezhet még hőemelkedés, sőt akár a nyaki nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

   A bölcsességfog eltávolítása segítséget jelenthet azok számára, akik helytelen irányba növő, vagy az ínyben rekedt bölcsességfoggal rendelkeznek.

   Cikkajánló:

   Félsz a bölcsességfog húzásától? Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan érdemes rá felkészülni és mit tehetsz a gyors gyógyulásért!

   Ez a 3 betegség okozhat fogfájást!

   1. Arcidegzsába

   Az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) a fogfájdalmat okozó betegségek kakukktojása. Az állkapocsba nyilalló vagy a rágás, fogmosás közben jelentkező villámcsapásszerű fájdalomból elsőre, akár fogproblémára is tippelhetnénk.

   A problémával mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki be tudja azonosítani a probléma forrását.

   Az arcidegzsába, a homlokot, arcot, állkapcsot beidegző három ágú ideg, a nervus trigeminus valamely ágán jelentkező, hirtelen fellépő, villanásszerű arcfájdalom.

   Tünetei:

   • Jellemzően egyszerre, csak az arc egyik felén jelentkező fájdalom.

   • Villámcsapás szerű, hirtelen fájdalomérzet.

   • Jelentkezhet beszédkor, rágáskor, fogmosáskor, borotválkozás közben…stb.

   • A fájdalom 1-2 másodpercig tart, de naponta akár többször is ismétlődhet.

   • Az intenzív fájdalom az arcot egy merev grimaszba „rántja össze”.

   Arcidegzsába miatt fájó fog

   Kezelése:

   A jó hír, hogy a legtöbb fogorvos képes felismerni a betegséget, ám kezelését már egy neurológusra kell bízni. A betegségnek nincs meghatározó oka, így csak a tüneteket lehet mérsékelni vagy megelőzni, leginkább gyógyszeres kezelés során. Az alternatív megoldásokat is kereső páciensek még az akupunktúrával is megpróbálkozhatnak.

   A gyógyszeres kezelés többnyire sikeres, ám a megfelelő orvos és a gyógyszeres terápia eléréséig álmatlanság, kimerültség, depresszió is társulhat a beteg életét megkeserítő tünetek mellé.

   2. Arcüreggyulladás

   Sokaknál előfordul, hogy az arcüreg nyálkahártyáját és a felső fogak gyökereit elválasztó a csontréteg hiányzik, a foggyökerek így egészen az arcüregig érnek. Ez a szoros kapcsolat pedig mindkét irányba problémát okozhat. Nem csak az arcüreg gyulladása terjedhet át egy-egy fogra, de a fog eredetű gyulladás is terjedhet az arcüreg irányába és kiválthat ott helyi gyulladást, fájdalmat. Ezeket kiszűrni vagy megelőzni a rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával lehet, amikor panoráma röntgen is készül.

   Ha már fennáll az arcüreg gyulladás gyanúja, akkor a fogászati vizsgálattal és kezeléssel egyidőben érdemes egy fül-orr gégész szakorvost is felkeresni, mert esetleg célzott antibiotikum kúrára vagy arcüreg átmosására is szükség lehet.

    Kérjen időpontot!

    Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

    3. Rágóízületi gyulladás

    Bár a rágóízületi gyulladás nagyon sok páciensnél előfordul, mégis kevesen kezeltetik. Tartós jelenléte ugyanakkor igencsak megkeserítheti a mindennapokat, de akár komolyabb fogproblémák is kialakulhatnak miatta.

    Lehetséges kiváltó okai:

    • A felső és alsó fogsor helytelen illeszkedése.
    • Hiányzó fogak miatti egyenetlen terhelés.
    • A rágóízületet ért traumás sérülés – ütés.
    • Fertőzéses eredetű gyulladás, ami gócbetegség következménye is lehet.

    Rágóízületi gyulladás tünetei:

    • Kattogó hang rágáskor, szájnyitáskor

    • Fejfájás, migrén

    • Ismeretlen eredetű fogfájás

    • Fülzúgás, szédülés

    • Éjszakai szorítás, csikorgatás (bruxizmus)

    Bruxizmus miatt fáj a fogam

    A bruxizmus egy olyan jelenség, melyet a feldolgozatlan stressz, depresszió és alvászavarok idézhetnek elő. Az éjszaki csikorgatással, szorítással extrém terhelésnek tesszük ki a fogainkat, melyek miatt nappal állkapocs- és fogfájdalom, migrén jelentkezhetnek. Kezeletlenül a fognyakon ék alakú bemélyedések, kopások jelentkeznek, a rágófelszíni barázdák eltűnnek, a rágóízület túlterheltté válik és begyullad.

    Rágóízületi gyulladás kezelése:

    A megoldás a fogászat oldaláról a fogproblémák kezelése, a száj teljes rehabilitációja: a helyes harapási magasság beállítása, a foghiányok megszüntetése a cél. A terápiához gnatológusra is szükséges lehet, valamint egy gyakorlott csontkovácsra, aki otthoni szájtornát, valamint nyaki és gerinctornát is előír a terápiáján túl.

    Ezért nem megoldás a gyógyszer!

    A fájdalom, akárhol is jelentkezzen, mindig arra utal, hogy szakemberhez kell fordulni. A „Fáj a fogam, de nincs idő orvoshoz menni” elkerülésnek hosszú távon csak mi magunk isszuk meg a levét.

    A recept nélkül kapható készítmények tüneti kezelésre alkalmasak és csak ideig óráig működnek. Sajnos újra és újra szembesülni fogunk a problémával. Ráadásul nem ritkán olyan okok állhatnak a háttérben, melyek komplexebb kezelést igényelnek.

    Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a cél minden esetben a betegség gyökereinek kezelése, és a valódi kiváltó ok feltárása. A megfelelő orvosi és fogorvosi kezeléssel megszüntethető a fájdalom. Gyakran sokkal kisebb a probléma, ha már az első tüneteknél szakemberhez fordulunk, de a cél az lenne, hogy rendszeresen járunk a szűrővizsgálatokra.

    Kérjen időpontot!