Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Az otthoni szájhigiéniás szokásaink minősége, fontos szerepet játszik a fogászati problémák megelőzésében, de emellett az is elengedhetetlen, hogy fogaink állapotát rendszeresen, szakemberrel is ellenőriztessük. Ez a lépés nem kihagyható, ugyanakkor a helyes fogmosás elsajátításával és a professzionális fogkőleszedés segítségével a fogászati székben töltött időt minimálisra csökkenthetjük. 

Az egészséges mosoly, a száj, a fogágy, a fogak és íny rendkívül értékes tulajdonunk! A jó szájhigiénia növelheti az élet élvezetét, az önbizalmunkat, hozzájárul az egészséges önértékeléshez. Ilyen előnyök mellett pedig bőven van okunk megőrizni és védeni fogaink épségét.

Fogkőleszedés - Clinident Fogászat Budapest

Miből lesz a fogkő?

A száj különböző típusú baktériumok folyamatos lakhelyéül szolgál. Vannak olyanok, melyek elszaporodása a fogszuvasodást indítják be és vannak amelyek a fogkő felhalmozásáért felelősek inkább.

1. A fogkő kialakulásának folyamata tulajdonképpen már a fogmosás után nemsokkal elindul, ugyanis egy vékony, színtelen, baktériumokból álló biofilm réteg képződik a fogaink felszínén, ami szabad szemmel gyakorlatilag még láthatatlan.

2. Ennek a rétegnek baktériumai az étkezés után visszamaradt élelmiszer maradványokat kezdik feldolgozni, melyből a már szemmel is látható sárgás fehéres puha plakk alakul ki és jelenik meg jellemzően a fogak felszínén, a fogak között, a barázdákban és a fognyaknál. 

3. Egy idő után, a nyálban jelenlévő ásványi anyagok is hozzáadódnak ehhez a plakkhoz, amitől az egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt a kemény felrakódást nevezzük fogkőnek.

Milyen jelek utalnak fogkő jelenlétére?

A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, de súlyos fogágybetegséget, fogínysorvadást is előidézhet.

Ínyvérzés: 

A fogkő gyulladást okozhat az ínyben, amely elveszti egészséges, rózsaszín színét, kipirosodik, megduzzad, étkezés vagy fogmosás közben spontán vérezni kezd. 

Krónikus rossz lehelet:

Az ínygyulladást általában kellemetlen szag is kíséri a szájban. 

Fogíny recesszió:

Ha a fogkövet nem távolítjuk el időben, nem szüntetjük meg a fogínygyulladást, akkor az íny egy idő után visszahúzódik, elvékonyodik és sorvadni kezd. 

Laza fogak, fogfájás:

A foggyökerek mentén a gyulladás fokozatosan átterjed az állcsontra, a fogak kilazulnak, mozogni kezdenek, érzékennyé válnak a kopogtatásra, hideg- vagy melegérzetre. 

Korai fogvesztés:

Súlyos és krónikus gyulladás a fogak elvesztésével jár.

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A hagyományos értelemben vett fogkőeltávolítás azt a folyamatot jelenti, amikor rendelői körülmények között, professzionális és a fogakra nézve biztonságos eszközzel lerezegtetik a kemény felrakódást a fogakról. Ez egy olyan ultrahangos eszköz, amely lepattintja a fogkövet a fogakról. Ezzel pedig egy időre megszabadulhatunk az esztétikailag is zavaró elszíneződésektől, a kellemetlen szájszagtól és a gyulladástól is.

Mivel azonban a biofilmet alkotó baktérium kolónia nemsokkal a fogmosást követően megjelenik és egységes réteget képez a fogak felszínén, így a fogkőképződés folyamata is gyorsan újra indul.

A biofilm eltávolítására fókuszáló kezeléssel azonban a fogkő kialakulásáért felelős baktérium rétegtől szabadulhatunk meg. 

A biofilm eltávolításának előnyei

• Félévente történő irányított biofilm terápiás fogtisztítás esetén kemény fogkő már nem is fog keletkezni, csak biofilm és az ún. fiatal fogkő, ami egy sokkal puhább felrakódás, tehát a hagyományos ultrahangos fogkőeltávolításra már nem is lesz szükségünk.

• Az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítás és fogkőeltávolítás 100%-ig alapos.

• Ha betartjuk a dentálhigiénikus vagy az orvos javaslatát a fogápolásra vonatkozóan, akkor sokkal jobb szájhigiéniára tehetünk szert.

• Jó szájhigiéniával olyan problémákat kerülhetünk el, mint például a fogszuvasodás, az ínybetegség, a rossz lehelet (halitosis), a fogvesztés és foghiány, valamint a gócbetegség.

Mi az irányított biofilm terápia és miben más a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Milyen esetekben javasolt az EMS biofilm terápia?

Kinek ajánljuk a biofilm terápiás fogtisztítást?

A 7 leggyakoribb kérdés a biofilm terápiás kezelésről

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

A száj egészsége a testünk általános egészségével is összefügg. Például, ha fertőzés van a szájában, az gócnak számít. A baktériumok pedig a véráramon keresztül a test más területeire is eljuttathatnak, ami egyéb, nem kívánt egészségügyi problémákhoz is vezethet: Szív-és érrendszeri betegségek, stroke, endocarditis – szívbelhártya gyulladás, tüdőgyulladás, terhességi szövődmények – koraszülés és alacsony születési súly.

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

A szájhigiénia a száj tiszta és betegségmentes megőrzésének gyakorlata. Ez magában foglalja a napi 2X-i helyes fogmosást, a fogselyem rendszeres használatát, a rendszeres fogászati állapotfelmérést és fogröntgen készítését, valamint a fogkő leszedés elvégzését. Az Irányított Biofilm Terápia (GBT) a fogkő leszedés és szájhigiéniai kezelés legújabb innovációja, a legmodernebb fogkőleszedő készülék.

Az Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés a következőket foglalja magába: 

 • Az alsó és felső fogíven történő biofilm eltávolítását Irányított Biofilm Terápiával.
 • A fogkőleszedést NO PAIN - Piezon technológiával, a fogközök megtisztítását - így a fogínygyulladás megelőzését illetve kezelését is.
 • A megfelelő szájhigiéniás eszközök kiválasztását és az egyéni szájhigiénia fenntartásához szükséges fogápolási szokások kialakítását.

Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedő

Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés 5 lépésben

1. Szájhigiéniás állapotfelmérés – a fogak, az íny, a fogágy és az implantátumok állapotának ellenőrzése a kezelés előtt.

2. Plakkfestés – a biofilm réteg láthatóvá tételével rendkívül precízen távolítják majd el a káros baktérium réteget.

3. Airflow – biofilm réteg eltávolítása a fogakról.

4. A fogkő eltávolítása – Ez a műszer apró, váltakozó intenzitású ultrahang impulzusokkal választja el a fogkövet a fogak felszínétől, működés közben pedig vízsugárral hűti a fogakat.

A NO PAIN technológiának köszönhetően csak akkor lép működésbe, ha fogkővel találkozik, így kevesebb érzékenységgel és kellemetlenséggel jár, mint a hagyományos fogkő leszedés.

5. Tisztítás ellenőrzése, szájhigiénia tanácsadás, kontroll időpont – következő fogkő leszedés egyeztetése.

A fogkő leszedés menete

Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

Megelőzés céljából:

A megelőzés és az egészséges szájhigiénia érdekében, általában évente legalább két szűrést és fogkő leszedést javasolnak a szakértők, de a dohányosoknak, akár gyakoribb kezelésekre is szükségük lehet.

Ínysorvadás különböző stádiumai esetén:

A fogínygyulladás és a fogínysorvadás kialakulása, – amely megfelelő kezelés hiányában akár fogak elvesztéséhez is vezethet-, rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető lenne.

Viszont, ha már kialakult, akkor pedig csak a szoros orvos-páciens együttműködéssel kerülhető el annak súlyosbodása. Ez azt jelenti, hogy a parodontológus orvos határozza meg a kontrollok és a fogkő-eltávolítás gyakoriságát.

Mi a fogínysorvadás, mik lehetnek az ínysorvadás szövődményei?

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

Ínysorvadás kezelés nélkül – ezek az stádiumai

Fogínysorvadás kezelés Irányított Biofilm Terápiával

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

Háttérbetegségek esetén:

Szép számmal léteznek olyan egészségügyi állapotok is, amelyek negatív hatással lehetnek a fogakra és az ínyre is, ezért nagyon fontos komplex szemlélettel kezelnünk az egészségünket.

Ha mi magunk vagy szeretteink az alábbi ​​állapotok bármelyikében szenvednénk, érdemes fogorvos segítségét kérni.

Ezeknél a betegségeknél nagyon fontos tudni, hogy mi az, ami előmozdíthatja és mi támogathatja a megfelelő szájhigiéniát és az általános egészségünket:

• Cukorbetegség.

• Szív- és érrendszeri betegség

• Csontritkulás

• Alzheimer kór …stb.

Működik a fogkőleszedés otthon? Melyik a biztonságos módszer?

Ha a fogkő már régóta a szájban van, akkor nem csak a mennyisége növekszik folyamatosan, de idővel a színe is sötétedik.

A webshopokban vásárolható, a lakosság számára is elérhető fogkőleszedő eszközök veszélyesek! Az a jobbik eset, ha a használata semmilyen eredménnyel sem jár, de akár az ínyben vagy egy már sérült fogban is nagyobb kárt tehetünk velük. A szennyeződéseket mélyebbre is tolhatjuk, ettől pedig mély és gyulladt tasakok keletkezhetnek olyan szájban is, ahol alapvetően nem rossz a szájhigiénia.

Ezeket a lerakódásokat tehát kizárólag fogászati rendelőben, professzionális eszközökkel lehet maradéktalanul eltávolítani. 

 • A fogkő eltávolítása során ultrahangos műszerrel távolítják el a fogak felszínén lerakódott, elmeszesedett plakkot, azaz a fogkövet.
 • A fogászati rendelőkben elérhető, speciális frekvenciájú ultrahangos fogkő leszedés csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcot nem károsítja.
 • Az ultrahangos tisztításnak és a szakértő közreműködésének köszönhetően a fogakon lerakódott szennyeződés eltűnik, a fogzománc visszanyeri eredeti, egészséges színét, fényét és selymes tisztaságát.

Fogkőleszedés ár – Clinident Fogászat Budapest

Az Irányított Biofilm Terápia a legújabb innováció a fogkő leszedés és szájhigiéniás kezelések területén, így nem is minden fogászaton érhető el! Rendelőnk élen jár az innovációk fogászati alkalmazásában és fontos, hogy pácienseinknek mindezt megfizethető áron tegyük elérhetővé. 

A speciális, Irányított Biofilm Terápiás fogkő leszedés ár némileg eltér a hagyományos fogkőeltávolítás árától. Rendelőnkben azonban ez a különbség olyan csekély mértékű, hogy nem teszi elérhetetlenné a kezelést. 

Guided Biofilm Therapy fogászat – Budapest

A fogaink hosszútávú egészségét illetően pedig olyan sok előnnyel jár, hogy érdemes rendszeresen is eljárni erre a speciális fogkőleszedésre. Fontos tudni, hogy a fogak, a fogsor és a rágóképesség helyreállítása mindig többe kerül, mint rendszeres ellenőrzéssel megelőzni a bajt.

• Megelőzhető a szuvasodás, így pedig elkerülhető a nagy méretű és költségesebb fogtömés vagy a gyökérkezelés.

• Jó szájhigiéniával a fogak épek és egészségesek nincs szükség korona készítésére.

• Elkerülhetjük a fogvesztést, a foghúzást, így pedig a foghiányt pótló implantátum beültetést is.

A GBT tisztítás minden olyan esetben javasolt, amikor a szükségtelen fájdalmakat, a nagyobb, költségesebb beavatkozásokat kerülnénk el. A megelőzéssel tehát nem csak a fogaink épségét óvjuk, de a pénztárcánkat is.

Mire számíthatunk fogpótlás nélkül, miért van szükségünk rá?

Milyen típusai léteznek, melyiket válaszd?

Leggyakoribb páciens kérdések a fogpótlás készítéséről

Hogyan készül, milyen garancia vonatkozik a fogpótlásra?

Neked ajánljuk:

Fogpótlás fogászati híddal: a leggyorsabb megoldás foghiányra

Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés – Kinek ajánlott?

 • Annak, akinek fontos, hogy fogai egészsége érdekében a legmodernebb kezelést alkalmazzák.
 • Annak, akinek fontos a fogszuvasodás megelőzése, a jobb szájhigiénia elérése.
 • Annak, akinek fognyaki érzékenység miatt a hagyományos fogkőleszedés sok kellemetlenséggel jár.
 • Annak, aki nagyobb orvosi vagy fogorvosi beavatkozás előtt áll, fontos, hogy a gyógyulását a jó szájhigiéniával is támogassa.
 • Annak, aki a fogkorona szépségét és tartósságát szeretné megőrizni.
 • Annak, aki egészséges fogágyat szeretne biztosítani a beültetett implantátumok számára.
 • Annak, aki fogszabályozó viselése mellett is tiszta és fogkőmentes szájra vágyik.
 • Annak, aki fogágybetegséggel küzd és a legkíméletesebb terápiát keresi.

Az egészséges fog és mosoly tehát rendkívül értékes kincsünk, mellyel sokszor csak akkor szembesülünk, amikor a problémák elkezdődnek. Fogainknak azonban nagyon fontos szerepük van az életünkben. Amellett, hogy segítik szerveztünk mindennapi működését, még a lelki egyensúly fenntartását is támogatják. 

Egészséges mosoly ultrahangos fogkőleszedés után

A fogpótlás halogatásának legfőbb hátrányai

A fog implantátum előkészületei, konzultáció az implantátum hátrányairól

Miből állnak a fogászati implantátum árak?

Fog implantátum árak garanciája a Clinidentben

Neked ajánljuk:

Fog implantátum árak – mitől függ a műtéti költség?

Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítást végző dentálhigiénikusunk:

Irányított Biofilm Terápiás parodontológiai gondozást végző orvosunk:

Dr. Koncz Andrea

Dr. Koncz Andrea

parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

Kérjen időpontot!