Fog implantátum precízen: szakértő diagnosztika és tervezés

Fog implantátum precízen – A sikeres műtét feltételei

Foghúzás után több lehetőségünk is van a foghiány pótlására. Dönthetünk például a fog implantátum beültetése mellett, mellyel élethosszig tartó megoldást nyerünk, de első lépésként jó, ha feltérképezzük a klinikák adta lehetőségeket és kiválasztjuk azt a fogászati csapatot és orvost, akik a beavatkozásokat elvégzik.

Teljes körű állapotfelmérés során a rólunk készült panoráma röntgen felvétel kiértékelése után a fogorvostól információkat kapunk a lehetséges terápiákról és beavatkozásokról.

egészséges mosoly fog implantátum után

Egy konzultáció során több kérdés is ott lebeg a páciens szeme előtt, mely alapján a döntését meghozza, de vajon tudjuk-e mik a létfontosságú szempontok, mire figyeljünk egy-egy konzultáció alkalmával? Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük neked, hogy a fogorvos iránti szimpátián túl mire van még szükséged ahhoz, hogy rátalálj a legjobb fogászati implantátum specialistára.

Állapotfelmérés – az első és legfontosabb lépés a fogbeültetéshez

• Az első konzultáció során a fogorvos az egészségi állapotunkra vonatkozó kérdésekkel szűkíti a terápiás lehetőségeket, felméri az egyes beavatkozások előnyeit és mérlegeli az esetleges kockázatokat.

• Természetesen, mint minden műtét, a fog implantátum beültetés is akkor járhat kockázatokkal és szövődményekkel, ha egészségi állapotunk nem kielégítő.

• Ha már tudott alapbetegségeink vannak, akkor érdemes leleteinkkel a kezünkben érkezni, így az orvossal a friss eredmények alapján tudunk mérlegelni és döntést hozni a választható kezelésekről.

Melyik szakorvosi konzultációt válaszd?

A legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig.

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Milyen egy precíz fogorvosi konzultáció?

 • A fogorvos tájékoztat a ránk váró beavatkozás menetéről, aminek köszönhetően teljesen meg tudjuk tervezni az elkövetkező fogászati találkozókat is.

 • Feltehetjük a kérdéseinket, melyekre türelmes, érthető, szakzsargontól mentes válaszokat kapunk.

 • Egy jó és alapos fogorvosi konzultáción tájékoztatást kell kapnunk a kivehető, ideiglenes korona vagy fogsor készítéséről, melyet a műtétet követően használhatunk majd, a gyógyulási idő alatt.

 • Attól függően, hogy mennyire komplex a tervezett fogimplantáció, más - más gyógyulási idővel kell számolni, de még e közben is rendszeres kontroll vizsgálatokon kell megjelennünk.

 • A konzultáció végére tehát biztosan tudni fogjuk, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás, mennyibe kerül a ránk váró kezeléssorozat, milyen fogsor vagy fogkorona készül majd az implantátumra és ahhoz milyen implantátum fej kell, vagyis fém vagy cirkónium felépítménnyel dolgozik majd a fogtechnika.

 • Bizonyos esetekben, ha nem azonnal egyeztetünk műtéti időpontot, hanem gondolkodási idő miatt a döntést későbbre halasztjuk, akár újabb konzultáción is részt vehetünk, hogy a műtéttel kapcsolatban minden kérdésünkre biztosan választ kapjunk.

Fontos számodra a műtét utáni gyors regenerálódás és gyógyulás? Ebben a cikkünkben minden hasznos információt megtalálsz hozzá, legyen szó implantációról, csontpótlásról vagy az arcüreget is érintő beavatkozásról.

Neked ajánljuk:

Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

Fog implantátum konzultáció – ezek a beültetés ellenjavallatai

Az implantológus szakemberek és a szájsebész szakma megfogalmazták azokat az ellenjavallatokat, melyek megléte mellett nem javasolt a fogbeültetés műtét, mert kockázatokkal és súlyos szövődményekkel kell számolnunk.

Fogászati implantátum beültetés általános ellenjavallatai, melyek mellett nem vállalható sikeres implantációs műtét:

 • Súlyos immunológiai kórképek (SLE)

 • Sugárkezelés alatt álló daganatos betegségek

 • Szív- és érrendszeri betegségek, vérképzőszervi és véralvadási zavarok

 • Súlyos és/vagy nem kontrollált cukorbetegség

 • Súlyos csontritkulás és ez esetben szedett gyógyszerek

 • Erős dohányzás, alkoholizmus, drog- vagy gyógyszerfüggőség esetén

 • Nagyfokú harapási rendellenesség

 • Nem tisztázott eredetű arcfájdalom esetén

 • A megfelelő szájhigiénia fenntartására képtelen páciensek esetében

 • Az állkapocs fejlődésének ideje alatt

 • Terhesség idején

 • Korlátozott szájnyitás, mely hátsó foghiányokra történő műgyökér beültetést ellehetetleníti

Ha az orvos úgy tervezi a műtétet, hogy nem érdeklődik az egészségi állapotod iránt és nem tájékoztat az ellenjavallatokról, akkor érdemes tovább keresgélni.

Implantátum beültetés átmeneti ellenjavallatai:

Bizonyos tünetek, állapotok, betegségek megszűnése után vagy annak megfelelő kontrollja mellett, ha a páciens képes az egészséges szájhigiénia fenntartására, akkor vállalható a műgyökér beültetése:

 • A nyálkahártya fertőzései, az állcsontban maradt letört fogak, gyökerek, ciszták esetén a fókusz ezen gócok megszüntetésén, a gyulladás, a fertőzés felszámolásán van, hiszen ezek akadályozzák a sikeres fogbeültetés kivitelezését.

 • A kontrollálatlan cukorbetegség negatívan befolyásolja a sebgyógyulást és a csontosodás folyamatát, ezért a vércukorszintet be kell állítani az egészséges szintre és rendszeresen ellenőrizni is kell azt. A cukorbetegség egyik velejárója a fogágybetegség, mely a cukorszint eltolódását is jelzi, a már beültetett műgyökér pedig veszélyben lehet.

 • Jelentős csonthiány esetén a csontpótló műtét valamely változata megoldást kínálhat, mielőtt fogbeültetést hajtatnánk végre. Ilyenkor a beavatkozás helyén végrehajtott csontblokk műtét után már alkalmassá válhat a terület az implantátum beültetésére.

Ezért fontos az implantációt megelőző gondos előkészítés

A személyre szabott kezelési terv része a szanálás, vagyis a fennálló baktérium források megszüntetése.

Azért hangsúlyozzuk, hogy az összeállított kezelési terv személyre szabott, mert nem csupán egy kérdésre – az adott foghiányra és problémára – koncentrálunk az összeállítás során, hanem az egész szájüreg egészségét szem előtt tartva állapítjuk meg az optimális kezelési folyamatot.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Elképzelhető, hogy a pácienst egy fog hiánya zavarja igazán, de egyéb kezelések hiányában, biztonsággal nem lehet tartós és hosszú távra is megoldást nyújtó fogpótlást készíteni.

Ez nem a páciens „lehúzásáról” szól, hanem az ő biztonságáról és a biztonsággal vállalható garanciáról. Szájsebészeti műtétek előtt a patogén baktérium flóra minimálisra csökkentése szükséges, hogy a beültetéskor a kockázati tényezőket elkerüljük.

fogkőeltávolítás implantátum beültetés előtt

A fog implantátum beültetése előtt tehát, minden olyan fogat is kezelni kell, amely fertőzés kockázatával járhat. Éppen ezért az első lépés mindig a fogkőeltávolítás, hiszen a fogkő tömény baktérium, s így egy tiszta műtéti területen nincs is keresnivalója. Precíz, fogászati szanálással elkerülhető a fog implantátum beültetés utáni fájdalom és a gyulladás kiváltotta implantátum kilökődés is.

Ha a fogorvos fogkőeltávolítás és az egyéb beteg fogak kezelése nélkül tervezi a műtétet, érdemes tovább keresgélni, más szakember után nézni.

Miért kell 3D CT felvétel alapján tervezni a fogbeültetést?

Az implantátum beültetésre épülő fogpótlás tervezésében megkerülhetetlen és kihagyhatatlan elem a röntgen és a CT felvétel. Ennek hiányában való tervezés és kezelés nem lesz pontos és személyre szabott.

3D fog CT nélkül a műtét közben derülhetnek ki olyan tényezők, melynek kezelése többletköltséggel jár a páciens számára, elnyújtja a kezelést, vagy felkészültség hiányában lehetetlenné teszi a beültetést.

Ha az orvos röntgen és fog CT felvétel nélkül vágna bele egy összetett műtétbe, érdemes tovább keresgélni.

fogimplantátum tervezés 3D CT-vel

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A 3D CT ma már kihagyhatatlan lépést jelent mind a beavatkozások megtervezésénél, mind pedig a fogbeültetés műtét kivitelezésénél. Nagyfokú pontosságot biztosít egy anatómiai helyzet áthidalására, de egy általa tervezett implantációs sablon például az egész műtét folyamatát képes úgy irányítani, hogy az biztonságos és kényelmes lesz a legelső csontfészek kialakításától az utolsó implantátum betekerésééig.

 

Fog implantátum precízen, mindent az irányított fogbeültetésről

Klinikánkon, a legbiztonságosabb beültetést segítő modern technikával és szakembereink naprakész tapasztalatával biztos megoldást kínálunk akár a reménytelennek tűnő helyzetekre is.

Bizonyos anatómiai képletek – szinusz nyálkahártya, idegpálya – túlzott közelsége a műtéti területhez, egy extra keskeny csontfal vagy a csont egyenetlen felszíne alapvetően ellehetetleníthetik a fogbeültetés folyamatát.

A navigációs, másnéven irányított implantáció lényege, hogy a páciens CT felvétele alapján század milliméter pontosan határozzuk meg a beültetni kívánt műgyökér helyét és a behelyezés szögét, ezáltal pedig a teljes fogpótlást digitálisan is lemodellezhetjük.

Az irányított fogbeültetés előnyei

 • A vezető sebészeti sablont 3D CT alapján tervezik és egy speciális gyártás folyamán készül el.

 • A sebészi sablon rendelkezik a szükséges orvostechnikai minősítésekkel és engedélyekkel, mellyel a legmagasabb európai minőségi sztenderdeknek is megfelel.

 • Az egyedi gyártási technológia biztosítja az elvárható legmagasabb minőséget, és a műtéti területre való egyedi illeszkedését.

 • A sablonon lévő apró lyukak század milliméter pontossággal megegyeznek a páciens foghiányainak helyével, dőlésszögeik pedig a behelyezés irányát és szögét hivatottak vezetni.

 • Az irányított implantáció gyors, biztonságos és a legpontosabb fogbeültetési technika.

Még többet szeretnél tudni a sablonos fogbeültetésről?

Tudni szeretnéd, hogyan zajlik és mennyibe kerül?

Érdekel a legprecízebb és legmodernebb fogbeültetés?

Neked ajánljuk:

Irányított implantáció – fogbeültetés kockázat nélkül

Bizalom és együttműködés orvos és páciens között

Fontos, hogy amennyiben megtehetjük, több szempont szerint mérlegeljünk, amikor a foghiány pótlására klinikát és fogorvost választunk.

 • A legtöbb páciens számára a döntő tényező a kezelés megfelelő ár-érték aránya. Ebbe a kérdéskörbe azonban az is beletartozik, hogy elfogadjuk orvosunkat, bízzunk a döntésében és elfogadjuk a kezelésünkre vonatkozó iránymutatását.
 • Bármilyen jelentéktelennek is tűnik a szimpátia kérdése, ha nem érezzük biztonságban magunkat, nem kapunk válaszokat, nem figyelnek ránk, akkor érdemes tovább keresgélnünk, hiszen a sikeres gyógyulásunk is ezen múlik.
 • A beavatkozások és fogpótlások hosszú távú sikerének alapkövei a bizalom és együttműködés fogorvos és páciense között.

Ha nincs meg a „kémia”, akkor még a beavatkozás előtt keressünk tovább, máskülönben orvostól orvosig járva a kezelés árak magasabbak lesznek, a fogpótlásunk végül többe kerül, mint amire eredetileg készültünk és az egész folyamat egy hosszadalmas tortúrává válik.

Honnan tudhatod, hogy a fog implantátum beültetésed rendelőnkben sikeres lesz?

A fogászati implantátum beültetés és a ráépülő fogpótlás megtervezése komplex, akár több szakembert is igénybe vevő folyamat.

Több fog hiánya esetén a tervezés felelősségteljes folyamat. Nem csupán a küllem, a megjelenés fontos, hanem a megfelelő terhelés elosztása és a rágóerők kiegyensúlyozása is. Ehhez olyan szakemberek szükségesek, akik kellő tapasztalattal a hátuk mögött terveznek implantátum fogpótlásokat.

clinident-guarantee-badge

fogászati garancia

Kompetencia és szaktudás egy helyen – team munka a kivitelezésben

Klinikánkon a tervezés ezen lépését a smile makeover-nek, – a mosoly alapjait érintő-, újratervezési folyamatnak nevezzük. Ilyenkor az elkészült felvételeket nem csak az implantológus, de a protetikus szakorvos együttesen elemzik és értékelik.

Mennyibe kerül a fogbeültetés, mik az előkészületek, hogyan zajlik az operáció, mikor lesz belőle kész fogpótlás? Ezt mind és még sok más fontosat is megtudhatsz a műgyökérrel kapcsolatban!

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

Miért jó döntés a Clinident szakértő csapatát választanod?

 • A fogbeültetéseket és szájsebészeti beavatkozásokat nemzetközi tapasztalattal rendelkező specialistáink végzik.
 • Rendelőnk implantációs műtétekre és esztétikus fogpótlások készítésére szakosodott.
 • Évente átlagosan 500 sikeres műtétet végzünk.
 • Nem érhet meglepetés! A beavatkozásokat professzionális konzultáció és kezelés tervezés előzi meg.
 • 3D digitális tervezést végzünk a műtétek előtt.
 • Kizárólag kiváló, prémium minőségű implantátumokat alkalmazunk: Straumann, Nobel Biocare, Zimmer-Biomet
 • Személyre szabott gondoskodással, szakértő odafigyeléssel törődünk pácienseinkkel.
 • Fogaid és szájüreged egészségét komplexen kezeljük, góckutatással kiküszöböljük a műtéted rizikó tényezőit.
 • Nincsenek rejtett költségeink! Rendelőnkben az implantációs beavatkozásokat ár és minőségi garancia biztosítása mellett végezzük!

Fog implantátum beültetést végző orvosaink:

Kérjen időpontot!