Mit kell tenned a fog implantátum beültetés előtt?

Mit kell tenned a fog implantátum beültetés előtt?

Az implantáció elsőre ijesztőnek tűnhet, ám a megfelelő tervezés és tiszta kommunikáció lerántja a leplet a ma már rutinbeavatkozásnak számító beavatkozásról. Ha tudod, mikor mi következik, tisztában vagy a beavatkozás lépéseivel, megszűnhet a félelem az ismeretlen és rémisztő fog implantátum kezelés iránt.

  Online bejelentkezés

  A fogbeültetés műtét előkészületei

  Amikor letesszük voksunkat egy fogászati klinika és csapat mellett, megkezdődik az az együttműködés, mely szerencsés esetben hosszú távra, akár évtizedekre szól. Bár legtöbbünk nem szeret fogászatra járni, és egy – egy kezelés után azzal a reménnyel lépünk ki, hogy soha többet nem lesz hasonlóra szükségünk, mégis az egészségtudatos életvitelünkbe be kell, hogy illesszük a rendszeres fogászati kontrollt, hogy a gondok idejében orvosolva legyenek. Ehhez pedig nem árt, ha rátalálunk a „Mi fogorvosunkra”. Jó esetben olyan orvosra találunk rá, aki javaslatát feltétel nélkül elfogadjuk és bízni tudunk benne.

  • 3D CT: A műtét tervezéséhez, a kezelési terv pontosításához elvégzendő CT felvétel olyan 3D képet ad az egyéni viszonyokról, csontminőségről, mellyel minden járulékos beavatkozás szükségessége kiderülhet, ezáltal nemcsak a kellemetlen meglepetések kerülhetők el, de pontos árajánlatot is tudunk biztosítani.
  • Fogkő: A páciens következő feladata, az első fogászati kezelés a fogkőeltávolítás. A fogak tisztítása és polírozása ahhoz kell, hogy a baktériumszámot minimálisra csökkentsük, ezáltal elkerüljük a felesleges kockázatokat.
  • Kiegészítő vizsgálatok: Amennyiben a páciens valamely alapbetegséggel küzd, amire vérhígítót szed, vagy cukorbeteg, a beavatkozás előtt laborvizsgálat szükséges. A vérhígító beállítása, vagy más készítményre való átállás a kezelőorvossal együttműködésben kell, hogy történjen, melyet igazolni kell a műtétet végző szájsebész felé. Cukorbetegség esetén a vércukorszint megállapítása pedig azért fontos, mert minél magasabb, annál nehezebb a gyógyulás, a csontosodás annál nagyobb rizikónak van kitéve. Altatásos fogbeültetés, vagy szájsebészeti műtét esetén komplex laborvizsgálat szükséges, melyből az altató team megtervezi és biztosítja az altatás biztonságos körülményeit.

  implantátum feltételei

  Szájsebészeti műtét folyamata – fájdalommentes beavatkozás

  Szundi üzemmód – implantátum altatásban

  Bár a műtéti beavatkozás a helyi érzéstelenítés által is tökéletesen fájdalommentes, előfordul, hogy olyan szorongással állunk a fogbeültetés előtt, melyek távol tartanak attól, hogy átessünk egy életminőségünket nagyban meghatározó kezeléstől. Ha ilyen szorongással küzdünk, keressünk olyan fogászatot, ahol az altatásban végzett kezelések rutin beavatkozásnak számítanak.

  A Clinident fogászatán szigorú és szabályozott keretek között biztosítjuk az altatásos fogászat beavatkozásait. Ebben az esetben nincs más teendőd, mint a műtétre megérkezve felkészülni egy jóízű szundira, miközben az altató team a szájsebésszel karöltve elvégzik a munka oroszlán részét.

  Helyi érzéstelenítés:

  Altatás nélkül sincs aggodalomra ok, hisz a műtétből semmivel sem érzel többet, mint akármilyen más beavatkozás esetén, azaz semmit. A ma használatos érzéstelenítők hatásfoka messze túlszárnyalja az előző generációs érzéstelenítőkét. A műtéti beavatkozások végzését első sorban helyi érzéstelenítésben javasoljuk elvégezni, hiszen -bár az alátatást szervezetten és hatóságok által szabályozott módon végezzük – mégis plusz kockázati tényezőt jelent.

  Fogbeültetés – csontpótlás – szinusz emelés:

  A megfelelő steril körülmények biztosítása mellett orvosod a szükséges mértékű bemetszés mellett végzi el a beültetést. Ha a CT felvételed arról árulkodott, hogy a fogbeültetés elvégzéséhez nincs elég csont, vagy a felső állcsontnál nincs elég csont és a szinusz nyálkahártya (arcüreg nyálkahártya) megemelése nélkül csontpótlónak sincs elég hely, akkor összetettebb beavatkozásnak nézünk elébe. Ezek kiküszöbölése valamivel elnyújtják a műtét idejét és meghatározzák azt is, hogy egy ülésben elvégezhetők e a különböző beavatkozások.

  A műtét végén egy varrattal zárják a sebet és ha mindezt átaludtad, akkor lassanként az ébresztés következik.

  A fogbeültetés utáni első 10 nap

  Implantátum beültetés, szájsebészet műtét után – a beavatkozás nagyságától függően – lehet kissé kótyagos a páciens, ám a legtöbben ugyanúgy szállnak ki a székből, mint bármilyen más kezelés után. Mint ahogy minden eset és páciens egyedi, úgy minden műtéttel és műtét utáni lábadozással kapcsolatos tapasztalat is egyedi.

  A legtöbbek meg sem érzik, másnap gond nélkül dolgozni indulnak, természetesen az orvos által előírt gyógyszerek szedése mellett. Az előírt gyógyszerek szedéséről rendkívül fontos tudni, hogy soha ne írjuk felül annak adagolását és szedését a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül. Ha antibiotikumot írnak elő, akkor a dobozban található összes szemet az előírt ütemben kell szedni. Ha hamarabb leállunk, -mondván nincs semmi bajunk-, többet ártunk magunknak.

  Ha egyéb túlérzékenységi tünet jelentkezik a gyógyszer szedése kapcsán, azt mihamarabb jelezzük a kezelőorvosnak, hogy alternatív megoldást tudjon javasolni.

  A munkát illetően egy fontos szempontot érdemes betartani: ne erőltessük meg magunkat. A hajolgatás, fizikai munka (a háztartási is ide tartozik), kerti munka egy időre pihenhet. Legalább a varratszedésig kíméljük magunkat. A beavatkozás végén a páciens kap egy műtét utáni tájékoztatót, mely írásos mankóként szolgál a gyógyulásról, a „lehet” és „nem lehet” dolgokról.

  Kezelést végző orvosaink:

  Online bejelentkezés