A nyelv felőli fogszabályozás menete és ára

A nyelv felőli fogszabályozás menete és ára

A rendezetlenül álló fogak okozta esztétikai problémák akár a magabiztosság alakulására is rányomhatják bélyegüket, ezért korántsem mindegy, hogy foglalkozunk-e azokkal. Ma már felnőtt fejjel is bátran dönthetünk a fogszabályozás mellett, sőt bizonyos esetekben akár láthatatlan, nyelv felől felhelyezett belső fogszabályozó készüléket is választhatunk.

Egy kezelés során a fogak közötti hézagok, a torlódások éppúgy alakíthatók a megfelelően felhelyezett és megtervezett fogszabályozóval, mint a megdőlt fogak. Ugyan akár hosszú évekre is szükség lehet a fogszabályzó készülékre annak érdekében, hogy a kívánt végeredmény köszönjön vissza a tükörből, de akik megtapasztalták már az esztétikai hátrányokat, azok számára ezért garantált kárpótlást jelent az elért hatás.

Nem csak esztétikai problémáról van szó!

A rendezetlen fogakra sokan kizárólag esztétikai problémaként tekintenek, pedig beszédzavart, szájhigiéniai gondokat és a rágóerő csökkenését is magukkal hozhatják. Hosszú távon a szájhigiéniai nehézségek miatt szuvasodás vagy fogágybetegségek is jelentkezhetnek, melyek már egyértelműen egészségügyi kockázattal járnak. A szabálytalan mosoly részben örökölhető, de bizonyos anatómiai tényezők és gyermekkori szokások is hatással lehetnek annak kialakulására.

Ma már akkor sem kell lemondani az esztétikus fogsor előnyeiről, ha gyermekkorban valamiért elmaradt a fogaink rendezése. Igaz, felnőttként is legalább másfél-két év szükséges ahhoz, hogy a fogak a kívánt irányba rendeződjenek, de az eredmény messze megéri a befektetést. S ha a kezelést követő 1,5-2 évben lelkiismeretesen használjuk a retenciós készüléket, nem csupán szép, de tartós is lesz a mosolyunk.

 Nyelv felőli fogszabályzó

Nyelv felőli fogszabályzó

Többféle fogszabályozó készülék közül lehet választani

Többféle fogszabályozó módszer közül válogathatunk a láthatatlan, speciális műanyagból készült megoldástól kezdve a klasszikus készüléken keresztül egészen a nyelv felőli fogszabályozásig.

A leggyorsabb és leglátványosabb eredményeket még mindig a fogak külső felszínére ragasztott

készülék biztosítja. De, mint azt már oly sokszor oly sokan hangsúlyozták, ezek ma már egyáltalán nem csúfítják el a megjelenésünket, nem ciki sem tinédzser, sem felnőtt korban. Sőt bizonyos körökben már önmagában is státusz szimbólum, hiszen mindenképpen egy igényességről árulkodik, ha valaki tesz a fogaiért és nem együtt él a rendezetlen fogakkal.

A kívülre ragasztott szabályozók esetén a hagyományos és az esztétikus fajtát különböztetjük meg, melyek zömmel lágy erőkkel dolgozó eszközök, így kíméletesek is a pácienssel. Az esztétikus esetén a fehér vagy áttetsző tappancsokba szintén fehér ívet fűznek, így az, csak közelről észrevehető.

Az, hogy melyik gyártó melyik készülékét kaphatjuk, az leginkább orvos vagy klinika függő. Érdemes inkább fogszabályozó szakorvost választani, mert a kölcsönös szimpátia rendkívül fontos egy több éves kezelési folyamat kapcsán, bár a modern készülékek sokszor rövidebb idő ráfordítást is igényelnek.

Akik ragaszkodnak a kivehető fogszabályzó készülékhez, azoknak fontos tudni, hogy ezek a műanyag fogszabályozó sínek akkor tudnak igazán hatékonyak lenni, ha minél többet, akár 18-20 órán át is bent tartjuk őket. Tehát csak evéskor és fogmosáshoz vegyük ki, vagy egy rendkívül fontos szerepléshez. Minden más estben, még beszéd közben is ajánlott használni. Ha nem így teszünk, nem vesszük komolyan, csak elhúzódik a fogszabályozó kezelés és nem látjuk az eredményt. Bár rendkívül kényelmes és esztétikus, komolyabb torlódásokat, vagy harapási rendellenességet nem tudunk kezelni velük.

A belső fogszabályozó egy rendkívül kényelmes megoldás azoknak, akik munkájuk, karrierjük kapcsán fontosnak tartják, hogy a fogszabályozás ténye rejtett maradjon. Bár erre már a kivihető víztiszta sín is alkalmas.

A nyelv felőli, rögzített fogszabályozót klinikánkon nem teljes fogszabályozó kezelésként alkalmazzuk, hanem retenciós készülékként. A kezelés végén, a kívülre rögzített szabályozó eltávolítása után a fogak belső felszínére kerül fel egyfajta belső szabályozóként. Mivel a külső szabályzókkal gyorsabb a kezelés, ezért a belülre ragasztottat “helyben tartóként” alkalmazzuk, mely a fogak új pozícióban történő rögzülését segíti. Viselése kényelmes, a beszédet egyáltalán nem zavarja.

Nyelv felőli fogszabályozó alapos tervezéssel

A fogszabályozás tulajdonképpen az alkalmazott eszköztől függetlenül jelentős körültekintést igényel. Amennyiben a nyelv felől használatos eszközre esne a választás, úgy különösen fontos az egyénre szabottság. Nem véletlen, ugyanis a fogak belső felszíne nagyobb változatosságot szokott mutatni, mint a külső felszín. A linguális szabályozás esetében is fém ívet és bracketeket használ a szakember, melyek ívét egyedileg tervezik meg egy lenyomat alapján. Ugyan a testreszabottságnak és a láthatatlanságnak megvan a maga ára, de sokak számára ezek az előnyök valóban sokat érnek a mindennapokban.

A tappancsok felhelyezése hasonlóképp működik, mint a külső ragasztás esetében, ám jóval nagyobb körültekintést igényel. Vannak készülék fajták, melyekhez komputer vezérelt tervezés szükséges. Ez nagyobb pontosságot, kevesebb hibalehetőséget biztosít a fogorvosnak, míg vannak, amelyek maximálisan a szakember precizitásától függnek. Mindezen tényezők természetesen a fogszabályozás árakban is különbséget jelentenek.

A speciális ápolás nélkülözhetetlen

A hagyományos fogtisztítástól eltérő, fokozott odafigyelést igényel a szájhigiénia akkor, ha fogszabályozó készüléket viselünk. Ehhez fogköz tisztító kefe és speciális fogkefe javasoltak, melyek helyes használatával megelőzhető a fogszuvasodás. Fontos, hogy szánjunk időt a helyes fogtisztításra, ugyanis hiába a szabályozással elért eredmény, ha közben a fogak általános állapota leromlik. Mivel a nyelv felőli fogszabályozó esetén is szükség van időnként a készülék állítására, ezért az esetlegesen romló fogakra azonnal fény is derülhet. A cél természetesen nem más, mint a megelőzés, tehát a kezelési idő alatt is rendkívül fontos, hogy rendszeresen eltávolíttassuk a fogkövet.

Fogszabályzó készülék árak a Clinidentnél

A fogszabályozó kezelés összességében az egyik legkomplexebb eljárás, mind anyagilag, mint szakmailag, hiszen nem csak az adott készülékkel kell kalkulálni, de a lyukas fogat is be kell tömni, az útban levő fogat ki kell húzni, mielőtt bármibe belekezdünk. Ezen felül a készülékek áraiban alapvetően is jelentős különbség lehet. Sok esetben az is előfordul, hogy az, amit mi elképzelünk magunknak, a választott készülékkel nem elvégezhető, így akár lehet a kezelés a vártnál drágább, de akár olcsóbb is.

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a lépéseket, melyek ugyan költséggel járnak a páciens számára, mégsem kihagyhatók, mert fontos részei a teljes folyamatnak. Egy fogszabályozó kezelés legfontosabb lépése egy szakemberrel való első konzultáció. Klinikánk népszerű fogszabályozó orvosai rendkívüli tapasztalattal és empátiával állnak minden gyerekhez és felnőtthöz egyaránt és arra törekednek, hogy a lehető leghatékonyabb kezelésbe fogjanak bele, mely mind eredményben mind árban elfogadható.

 Fogszabályzó árak

Fogszabályzó árak

Konzultáció

Az első találkozáson panoráma röntgen készül, mely alapján el az orvos fel tudja mérni az előzetesen elvégzendő kezeléseket (pl.: fogkőeltávolítás, fogtömés, foghúzás), valamint el tudnak beszélgetni a páciens elképzeléseiről, valamint a preferált készülékről.

Tervezés

Az orvos egy lenyomat és egy teleröntgen alapján személyre szabott fogszabályozási kezelési tervet állapít meg, mely azt is elárulja, hogy mennyibe kerül majd az eljárás.  Természetesen az sem mindegy, milyen időtávban gondolkodunk a kezelések számát illetően.

Előzetes kezelések

Klinikánkon, házon belül elvégezzük az előzetes kezeléseket, professzionális szájsebészeink pedig fájdalommentesen távolítják el azokat a fogakat, melyek a fogszabályozó szempontjából akadályt jelentenek.

A fogszabályozó árak közötti különbséget a készülék anyaga, a felhasznált technológia adja. A legújabb fejlesztés egyben a drágább készüléket is jelenti, mint például a nyelv felőli szabályozás esetén. Azonban, ha nem ragaszkodunk a készülék láthatatlanságához -mint egy esztétikus vagy a fog belső felszínére rögzített fogszabályzó esetén-, akkor mindenképp olcsóbban úszhatjuk meg a kezelést, hiszen ezen elvárásoknak jellemzően mindig a drágább eszközök felelnek meg.

A nyelv felőli szabályzás során használt számítógép vezérelt technológia az egyik legmagasabb árkategóriát képviseli a fogszabályozás piacán, melyhez általában külföldi laborban készülnek a rögzítésre váró eszközök. És bár a legtöbb esetben jól alkalmazható a belső készülék, ne felejtsük el, hogy a kezelési idő leteltével, a rögzített fogszabályozód eltávolítása után egy retenciós eszközre is szükséged lesz, hogy megelőzzük a fogak visszarendeződését.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

A fogszabályozás iránt egyre többen érdeklődnek napjainkban, hiszen ma már nem jelent kellemetlenséget az eszköz viselése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kifejezetten divatossá vált az, ha akár felnőttként odafigyelünk arra, hogy fogaink kifogástalan állapotban és esztétikai formában legyenek. Természetesen nagyon fontos, hogy a megfelelő szakemberre bízzuk a feladatot, hiszen az odafigyelésen és a megbízhatóságon sok múlik.

A szabályos mosoly nem elérhetetlen álom, hanem olyan, felnőttként is megvalósítható cél, amelyhez akár láthatatlan fogszabályozó felhelyezésén keresztül vezet az út. A ráfordított idő ellenére is megéri a megoldást választani, hiszen az út végén az önbizalom és a magabiztos mosoly várnak.

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés