Ha csak a foghúzás segíthet

FoghúzásHa csak a foghúzás segíthet

Meddig érdemes küzdeni a saját fogak megőrzéséért, és mikor bizonyul jobb választásnak a húzás? Melyek azok az esetek, amikor ténylegesen is csak a fog eltávolítása jelenthet megoldást a fájdalmakra? Napjainkban a szakemberek igyekeznek úgy megválasztani a kezelés módját, hogy lehetőleg a saját fogakat sikerüljön megőrizni. Mégis vannak azonban olyan helyzetek, amikor a foghúzás és a gyakran azt követő fogpótlás bizonyul a jó választásnak.

Míg a régi időkben a foghúzás mutatkozott az egyetlen módszernek a fájdalom enyhítése érdekében, addig mára korszerű készülékek és anyagok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy minél több saját fogat sikerüljön megőrizni. A mai fájdalomcsillapítóknak köszönhetően pedig sokkal kevesebb fájdalommal járnak a fogmegtartó beavatkozások, mint azt a legtöbben gondolják. Ugyan a fogorvosok a saját fogak megmentését tartják elsődlegesnek, de tény, hogy ezt nem mindig és nem minden áron érdemes így tenni. A szakemberek mindig egyénre szabottan, az összes információ birtokában javasolják a foghúzást, természetesen előrevetítve a fogpótlásban rejlő lehetőségeket. Nem csak a beteg fog indokolhatja az eltávolítást, hanem fogszabályozás, vagy a rendellenesen növekvő bölcsességfog is.

Nem mindegy, mekkora az elváltozás!

A foghúzás mellett leggyakrabban akkor szoktak dönteni a szakemberek, ha az elváltozás már olyan mértékű, hogy a gyulladás jelentős csontpusztulást okoz. Hasonló a helyzet akkor is, ha a szomszédos fogak is érintettek és a folyamat agresszívnek bizonyul. Míg egy kisebb szuvasodás gond nélkül betömhető, vagy akár az inlay kínálta lehetőségekkel is lehet élni, addig a mély szuvasodás, a foggyökér környéki genny és gyulladás bizonyos esetekben bizony szükségessé tehetik a húzást.

Természetesen a kor és a fogazat állapota is befolyásolhatják, hogy milyen kezelést érdemes választani. A fiatal páciensek esetében a saját fog megtartása sokkal intenzívebb szerepet játszik a kezelésben, mint idősebbeknél. Vannak olyan fogak, melyek egy-egy fogpótlás esetén komoly tartópillér szerepet töltenek be, így megmentésükért szintén érdemes fáradozni. Ellenben egy fájós bölcsességfog nem csak nélkülözhető a rágás során, de eltávolításával a fájdalomtól is meg lehet szabadulni. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a már többszörösen gyökérkezelt fogak ritkán gyógyulnak meg teljesen, ezért eltávolításukat célszerű megfontolni.

Beteg és egészséges fog is eltávolítható! Mutatjuk, mikor!

Alapvetően érdemes megkülönböztetni azt a két esetet, amikor beteg, illetve egészséges fogat távolít el a szakember. Mindkettőnek megvannak a maga okai, melyek végső soron a fájdalommentességet, a szájhigiénia megőrzését és az esztétikus fogsort célozzák. Már tejfogak esetében is szükségessé válhat a foghúzás. Ennek tipikus példája az, ha a maradó fog áttörését vagy helyes irányba történő növekvését akadályozza a tejfog.

Nem ritka, hogy a maradó fogak nem megfelelő irányba nőnek, beékelődnek, nyomják a mellettük levőket, és a fogszuvasodás veszélyét is magukban hordozzák rendellenességük miatt. Ilyenkor szintén az eltávolítás lehet a legjobb megoldás. Sokak számára okoz problémát a bölcsességfog, mely akár komoly egészségügyi kockázatokat és a teljes fogsor torzulását is magában hordozhatja. Mivel konkrétan a rágásban a bölcsességfogak nem vesznek részt, így nem csak fogszabályozás előtt, hanem gyakorlatilag fájdalom esetén is célszerű lehet megszabadulni tőlük. A fogorvos ilyenkor mindig azt mérlegeli, hogy eltávolítható-e gond nélkül a bölcsességfog.

Ha lehetetlen a fogmegtartó kezelés…

Ugyan a gyökérkezeléssel és a fogtöméssel gyakran elkerülhető a húzás, de vannak olyan helyzetek, amikor ezekkel a módszerekkel nem lehetséges a kezelés. A laza, mozgó fogak, a görbe gyökerek sokszor ellehetetlenítik a fogmegtartó kezeléseket. Amennyiben egy fog folyamatosan gyulladást okoz, és ez átterjed a mély rétegekre is, akkor is megfontolandó az eltávolítás. Továbbá az állcsonttöréssel járó balesetek során megsérült fogaktól szintén jobb megszabadulni.

Mit tehetünk a gyors gyógyulás érdekében húzás után?

Annak érdekében azonban, hogy az eltávolított fog helye zökkenőmentesen gyógyuljon majd, érdemes néhány fontos tanácsot betartani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fájdalom nem azonnal jelentkezik, hanem a beavatkozást követő 3-4. napon. Legtöbbször két hét alatt teljesen elmúlik, és a seb is begyógyul. Addig viszont hőemelkedés, érzékenység és duzzanat tapasztalható. A fájdalomcsillapító gyógyszerek jó szolgálatot tehetnek, és a megfelelő szájhigiéniára is fokozottan kell figyelni. Használjunk finom sörtéjű fogkefét, és a seb környékét csak óvatosan tisztítsuk. Legjobb, ha a szájöblögetést elhagyjuk a gyógyulás időszakában. Fontos, hogy ne piszkáljuk nyelvünkkel sem a seb környékét, ez ugyanis akadályozza a gyógyulás folyamatát.

Bővebben a klinikánkon történő foghúzásról itt olvashat!

Szóljon hozzá Ön is

Az e-mail címe nem fog megjelenni a kommentben.

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.

6 − egy =