Hogyan fog legkevésbé fájni a fogászati kezelés?

Fogászati kezelés utánHogyan fog legkevésbé fájni a fogászati kezelés?

A vonzó mosoly nagymértékben hozzájárul a magabiztos megjelenéshez. Az egészséges fogsor érdekében azonban mindennapi odafigyelést igényelnek a fogak. Legtöbben nem szívesen megyünk fogorvoshoz, pedig legalább félévente egyszer célszerű egy kontrollt beiktatni a fogak hosszú távú egészségének megőrzésének érdekében. Ha a legkisebb szuvasodást is időben elkapja a fogorvos, akkor gyakorlatilag nem kell tartani a komolyabb fogászati beavatkozások szükségességétől és a saját fogállomány is megőrizhető akár egy életen át.

Legtöbbünkben azonban nagyon sok félelem megbújik a fogorvosi rendelőkkel kapcsolatban. Gyermekkorunkból talán mindannyian emlékezünk arra, amikor az iskolai fogorvos látogatás alkalmával egyfajta „nagyüzemben” történtek a fogtömések és a húzások. Napjainkra sokat változott a terület és az igazán jó szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a páciensek félelem nélkül üljenek be a fogászati székbe. Sokan azért tartunk a fogorvosi kezelésektől, mert a fájdalommal kapcsolatban rossz élményeink vannak. Fontos tudni azonban, hogy mind a fájdalomcsillapításra használt készítmények, mind a beavatkozások technikája sokat változott az elmúlt évtizedekben. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a foghúzást tartották a legegyszerűbb megoldásnak akkor, ha problémás fogról volt szó, manapság minden profi a saját fogak megőrzésén munkálkodik. Még olyan esetekben is megvalósítható ez, ha a szuvasodás nagy fogrészt érint, hiszen az inlay, valamint az onlay betétekkel a fog jelentős része pótolható, s így az használható lesz még hosszú távon.

A beavatkozás fájdalommentessége nem csak a páciens, de a fogorvos érdekeit is szolgálja. Legyen szó akár fogtömésről, akár például gyökérkezelésről, a szájban végzett tevékenységhez nélkülözhetetlen, hogy a páciens nyugodt legyen, és ne kelljen attól tartani, hogy esetleg „megugrik” a beavatkozás ideje alatt. Különösen fontos ez akkor, ha szájsebészeti eljárásokról van szó. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen sok múlik a szakember hozzáállásán. A fogászati kezelések esetében különösen nagy hangsúly helyeződik az orvos-beteg közötti bizalmi kapcsolatra. Az eljárások kellemetlensége is nagymértékben enyhül akkor, ha olyan szakember kezei között tudhatjuk magunkat, aki empatikus, emberbarát módon igyekszik tenni a dolgát. A megfelelő minőségű és mennyiségű kommunikáció segíthet abban, hogy a félelmek enyhüljenek, és páciensként tisztában lehessünk azzal, mi vár ránk.

Az emberi hozzáálláson túl természetesen a fájdalomcsillapításhoz használt anyagok is lényegesek. A korszerű fájdalomcsillapítókkal kikapcsolható az érzékelés, a hatékonyságra pedig a legjobb példa, hogy órákon keresztül érzéketlen lesz az érintett terület. Sokan vannak, akik már az injekció beadásától is tartanak. Számukra lehetőség van egy speciális érzéstelenítő zselé használatára, mely zsibbasztó hatásának köszönhetően már a szúrást is észrevétlenné teszi. Külföldön sokkal inkább elterjedt az altatásban, vagy legalábbis kábított állapotban történő fogorvosi kezelés, de nálunk is lehetőség van erre olyan indokolt esetekben, mint például a bölcsességfog eltávolítása, vagy komolyabb szájsebészeti műtétek alkalmával. Alapvetően azonban a helyi érzéstelenítés az elterjedt fájdalomcsillapító módszer a hazai klinikákon.

Fontos tudni, hogy a lidokain injekcióra ritkán allergiás reakció léphet fel. Amennyiben tehát tisztában vagyunk azzal, hogy az anyagra allergiásak vagyunk, akkor erről mindenképpen tájékoztatni kell a szakembert. A megfelelő érzéstelenítőt kismamák esetében is bátran lehet alkalmazni, így a várandósság ideje alatt fokozott odafigyelést igénylő fogak kezelése megoldható a baba veszélyeztetése nélkül. A fájdalomcsillapítás ekkor azért is nagyon fontos, mert az emberi szervezetben a félelem hatására termelt adrenalin mennyisége sokkal inkább káros lehet a kis pocaklakóra, mint az, ha a megfelelő, ártalmatlan fájdalomcsillapítót alkalmazza a szakember.

Már számtalanszor bebizonyosodott, hogy az emberi tudat akár a fájdalmat is képes kikapcsolni, valamint annak mértékét jelentősen csökkenteni. A fogászati kezelésektől való félelem azonban pontosan ennek ellentettjeként működik. Ha nagyon félünk a beavatkozástól, akkor az esetlegesen fellépő kellemetlenségeket is megsokszorozódva érezzük. Rendkívül fontos tehát, hogy a megfelelő lelkiállapotban üljünk a fogászati székbe, és csak olyan szakemberre bízzuk a kezelést, aki felé maximális bizalommal tudunk fordulni. A fogászati beavatkozásokat halogatni nem érdemes, hiszen minél előbb túl vagyunk rajtuk, annál nyugodtabbak lehetünk. Válasszon olyan hozzáértő profit, aki emberként is elnyeri szimpátiáját és bizalmát, s ezzel már nagyon sokat tehet saját félelmei ellen!

Pánciensvéleményeinket itt olvashatja el!

Kérjen időpontot!