Fogékszer rendelőben – Arany, kristály és drágakő fogdivat

Bár manapság fénykorát éli a fogékszer, mégsem mondható a modern világ divat-vívmányának. Régóta vissza-vissza térő divatelem az emberiség történetében, mely egyes időkben státuszszimbólumként volt jelen.

Fogékszerekkel, már az ókori egyiptomiak is a gazdagságukat mutatták meg a környezetünknek, a jólét fokmérője és szimbóluma lehetett, mielőtt még hosszú évszázadokra elfeledtük és homályba süllyedt ez a fog díszítési mód.

Swarovski fogékszer metsző fogra

  Időpontot kérek

  A fogékszerek és piercingek típusai

  A modern világunkban a kulturális forradalom, az egyes zenei irányzatok révén szivárogtak vissza a fogékszerek a köztudatba és váltak előbb szimbolikus divatelemmé, később pedig bárki számára elérhető fog díszítési eszközzé.

  S bár tényleg bárki kérhetné a fogai felékszerezését, mégis inkább a fiatalok eszközének számít, mellyel kihangsúlyozhatják a fogaik szépségét, szabályosságát, kifejezhetik saját egyediségüket, vonzóbb megjelenést érhetnek el.

  Az egyediség kifejezésére manapság nem csak kristályokat vagy arany fogékszer díszeket, de drágaköveket esetleg gyémántot is ragaszthatunk a fogakra. Bizony régóta hódítanak még az ajak és nyelv piercingek is, de újabban – szintén a popkultúrából jövő-, fog grillz vagyis egyedi ékszer „fogvédők” is beszivárogtak a fiatalok világába.

  Száj- és ajakpiercing, nyelvékszer

  Bár az ajak- és nyelv piercingeket nem a fogászaton, hanem piercing szalonokban helyezik be, mégis a száj és a nyelv érintettségével, a lágyrészek átszúrásával bizony fogászati vonatkozásai is vannak.

  Mivel a szájpiercing elhelyezésével átszúrják a lágy szöveteket, így ezek jellemzően nagyobb kockázatot jelentenek az egészségre, mint bármely más testrészen lévő ékszer.

  A piercingek fogászati vonatkozásai

  A fogak egészsége szempontjából pedig, a piercingek sajnos nemcsak nem biztonságosnak, de nem is ajánlottak.

   

  1. Gyógyulás:

  A gyógyulás akár 3-4 hétig is eltart, a duzzanat is jó néhány napig elkísér. Ez idő alatt, a szájüregi seb nyugodtabb gyógyulása érdekében puhább ételeket javasolt fogyasztani, kerülni kell a dohányzást, az alkohol fogyasztást, de még a csókolózást is.

   

  2. Fertőzésveszély:

  Higiénia szempontjából kényes helyen vannak, így hajlamosabbak is a fertőzésekre. Még az egészséges száj is tele van baktériumokkal, de egy elhanyagolt szájhigiénia, vagy a helytelen fogápolási szokások, a fogkő és a kezeletlen fogszuvasodások, a fogínygyulladás növelik a behelyezés utáni fertőzés esélyét.

  3. Fogakra gyakorolt hatás:

  Mint azt már több publikált vizsgálat is bizonyította, a piercing és nyelvékszer roncsolja, koptatja a fogzománcot.  Az ékszerek károsíthatják a lágy ínyszövetet. Hatására, egyes fogakról visszahúzódik az íny, szabaddá és rendkívül érzékennyé válik a fognyak. A piercingek nagyon könnyen súlyos fogbalesetet is okozhatnak. Ráharapva olyan szerencsétlenül is törhet a fog, hogy menthetetlenné válik.

   

  4. Fémallergia:

  Egyes kutatások szerint az állandóan ékszert viselő (fülbevaló, piercing…stb.) betegek 30%-a allergiás a nikkelre, a rézre és a krómra, míg az ékszer nélküli páciensek mindössze 1-3%-a mutat hasonló allergiás túlérzékenységet. A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a szájüregi piercingek, fém fogvédők és fogékszerek divatjával nem csak a nők, de a férfiak is érintettek lehetnek a fémallergia szájüregi tüneteiben.

  Piercing hatása a fogakra

  A megfelelő piercing gondozás

  A piercing behelyezése előtt mindenképpen javasolt egy fogászati állapotfelmérés és a fogkő eltávolítása is, hogy a baktériumokat minimalizáljuk. A szakértő piercer megtalálása mellett a legfontosabb, a megfelelő szájhigiénia fenntartása: a helyes fogmosás és a piercingek tisztán tartása.

  Ragasztott fogszabályozót vagy fogékszert, piercinget viselsz?

  Az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítást ajánljuk a fogszabályzók, piercingek, fogékszerek mellé, a fogak és a száj tökéletes higiéniájához!

  Hogyan zajlik és mi a 7 leggyakoribb páciens kérdés a kezelésről?

  Neked ajánljuk:

  Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

  Fog grillz – a dekoratív fogvédő

  A fog grillz olyan speciális kiegészítő, melynek van olcsóbb és drágább változata is. Ez utóbbi általában aranyból vagy kristályokkal, drágakövekkel bevont nemesfémből készül. Viselésük elsősorban alkalomra, egy buli, fesztivál vagy koncert idejére szól, de vannak akik, akár tartósan is rögzítik. Kiemelhető vele egyetlen fog, de olyan is vásárolható, melyet több fogra lehet felpattintani.

  Nagyon gyakran az önkifejezés eszközeként használják, mert igen látványos megjelenést kölcsönöz. A mainstream popkultúrában még manapság is, több olyan híresség is látványelemként hordja, mint például Nicki Minaj, Katy Perry vagy Madonna, de a férfiak közül Kanye West, Justin Bieber és Jay-z is használta már, hogy kitűnjenek egy-egy eseményen.

  Fog grillz – egyedi fog ékszer

  Az ékszer fogvédő fogászati vonatkozása:

  Sajnos nem ez a legjobb és legegészségesebb módja a mosolyszépítésnek. Fogászati szempontból nem ajánlott sem az állandó, sem pedig az alkalomszerű viselése, mert károsíthatja a fogakat és nehezíti a jó szájhigiénia fenntartását.

  • A csillogó fog ékszer, különböző kivitelben webshopokból már készen is megrendelhető.

  Vannak olyanok is, akik ékszerészhez fordulnak az elkészítéséért, különösen, ha nemesfémből vagy drágakőből készült egyedi, dizájner munkát szeretnének.

  • Ezeknek azonban az a legnagyobb hátránya, hogy a készítőknek és ékszerészeknek nincs fogászati tapasztalatuk, fogászati szakember pedig sem az ékszerhez készülő lenyomatvételt, sem az ékszer felhelyezését, sem pedig a használatát nem kontrollálja.

  A fogékszer és piercing is csak akkor éri el a kellő hatást, ha a fogaink egészségesek és ragyogóan fehérek.

  Mitől függ a fogfehérítés eredménye és mennyi ideig tart?

  Mik a tartós fogfehérítés lépései?

  Mire számíthatunk, ha nem professzionális kezeléssel próbálkozunk?

   

  Neked ajánljuk:

  Fogfehérítés szakértőtől – tartós eredmények

  Ez a divatkiegészítő sajnos jótékony funkciót egyáltalán nem tölt be, nem véd, nem szabályoz, cserébe viszont, akár visszafordíthatatlan kárt is okozhat a viselése.

  Zavart okoz a helyes harapásban, nehezíti a száj és a fogsor rendes összezárását.

  • A szájat természetellenes helyzetben tartva fejfájást és állkapocsfájdalmat is okozhat.

  • Lehetővé teszi a lepedék felhalmozódását, ezért nagyobb a fogszuvasodás és az ínygyulladás kockázata.

  • Tartós rögzítése az íny és a fogzománc súlyos és hosszú távú károsodáshoz vezet.

  • A „ki tudja milyen” fémből készült ékszer irritációt válthat ki a szájban, fémallergiát is előidézhet. 

  Fog grillz – fogpiercing hatása a fogakra

  A grillz ékszer gondozása

  A fog ékszer vásárlása előtt és a használat során mindenképpen javasolt a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és fogkő eltávolítás is, hogy nagy kárt ne okozzunk az ékszer viselésével. A legfontosabb itt is a jó szájhigiénia fenntartása: a rendszeres és alapos fogmosás és az ékszerek tisztán tartása.

  • Minden étkezés előtt el kell távolítani őket.
  • Külön meg kell tisztítani puha sörtéjű fogkefével, hogy a plakk és a baktériumok felhalmozódását elkerüljük.
  • Napi 2x alapos fogmosás szükséges, minden fogközt fogselyemmel és fogköztisztító kefével is tisztítsunk meg mielőtt felhelyeznénk a fogékszert.

  A legbiztonságosabb fogékszer – Clinident fogászat

  Az összes, szájban hordható vagy rögzíthető ékszer közül a fog felszínére ragasztott, apró kövek, díszek a legbiztonságosabbak.

  Egy szép és rendezett mosolyt egy apró, csillogó kövecske bizony fiatalosabbá, látványosabbá varázsolhat, ám mégsem mindenkinek ajánlott a viselése.

  Akármilyen furcsán hangzik, de még egy apró, kristály fogékszer felhelyezésének is vannak feltételei, ugyanis az eljárás nem teljesen veszélytelen. Mivel a fog ékszer felhelyezése a fogak külső felszínére történik, így az ékszer felhelyezéséhez egészséges fogakra és megfelelő előkészületekre van szükség. 

  Fogpiercing

  A fogpiercing felhelyezésének feltételei:

  • Szükséges egy fogászati állapotfelmérés, hiszen szuvas, repedezett, szabálytalanul álló, érzékeny, fogköves fogak esetén tilos az ékszer felhelyezése!

  • Előbb a fontos fogászati kezelések elvégzése szükséges: fogtömés, fogkőeltávolítás, irányított biofilm terápia, fogszabályozás.

  • Fontos, hogy a felhelyezést mindenképpen fogászati szakember végezze!

  A legfontosabb érveink a fogszabályozás mellett

  Milyen fogszabályozó készülékek közül válogathatunk?

  A Damon fogszabályozó és előnyei

  Leggyakoribb páciens kérdés: melyik esztétikus fogszabályozó a legjobb?

  Damon clear fogszabályozó ár – Összehasonlítottuk, mi éri meg jobban

  Neked ajánljuk:

  Damon Clear fogszabályozó, a láthatatlan csoda

  A fogékszerek felhelyezése

  Fogorvosaink azt az elvet vallják, hogy az egészséges fogaknak, csupán divat szempontok miatt nem szabad kárt okozni. Ezért, a biztonságos fogpiercing felhelyezéshez nem fúrják meg az ép fogzománcot.

  Rendelőnkben a fogékszereket, a fogtömésekhez is használt fogászati ​​​​ragasztókkal és folyékony kompozittal rögzítik a fogak felszínére, így azok később – szintén rendelői körülmények között, megfelelő eszközökkel-, a fogak sérülése nélkül is eltávolíthatók. 

  A fogékszerek felhelyezésének egészségügyi kockázatai lehetnek, mellyel fontos tisztában lennünk még a ragasztás előtt:

  • A fogékszereket a fogorvosok általában nem javasolják, mert bármennyire szakszerű a rendelői felhelyezés, mégis károsíthatják a fogakat.

  • Napi, precíz tisztítás nélkül „plakkcsapda” alakulhat ki, ami baktériumok felhalmozódásához, idővel pedig fogszuvasodáshoz vezethet.

  • A fog ékszer megfelelő rögzülése érdekében a fogzománc felszínt fogászati savval kell előkezelni, így az ékszer gyakori cserélgetése káros lehet a fogakra.

  Fogékszer felhelyezés 5 lépésben:

  Az ékszer felhelyezése rendelői körülmények között kb. 20-25 percet vesz igénybe és a már említett ragasztásos, adhezív technikával és nem fúrás által rögzítik

  1. Első lépésként kiválasztjuk a fog ékszer pontos helyét. A legszebb hatást a felső metszők, kismetszők valamely sarkában történtő felragasztással érhetjük el.

  2. A kiválasztott fog előkészítése során előbb átpolírozzuk a fog felszínét, hogy a szabad szemmel nem látható szennyeződéseket is eltávolítsuk.

  3. Egy speciális zselés – savas, felületkezelő anyaggal előkészítjük a fog felszínét. Az anyagot 30-60 másodpercig hagyjuk a fogzománcon, majd a fogat leöblítjük és megszárítjuk.

  4. Fogpiercing ragasztásához is alkalmas, ún. bondot viszünk fel az előkezelt felszínre, ám annak érdekében, hogy a legtermészetesebb hatást érjük el, nem közvetlenül a ragasztóba, hanem fogszínű, folyékony kompozitba helyezzük el a kiválasztott fogékszert.

  5. Végezetül, a tömésekhez is használt LED-lámpával világítjuk meg, hogy megszilárduljon az anyag és rögzüljön az ékszer.

  Biztonságos fogékszer felhelyezés

  Ha meguntuk a fogékszerünket és mosolyunkat inkább a maga természetességében mutatnánk meg, akkor az ékszer eltávolításához is szakemberre lesz szükség. Otthon, még csak megpróbálni sem szabad az ékszer eltávolítását egyedül. A kristályt a foghoz rögzítő fogászati anyag rendkívül erős, szakember felügyelete nélkül maradandó -, kellemetlen -, ugyanakkor költséges sérüléseket okozhatunk a próbálkozással.

  A fogpiercing fogékszer gondozása

  • Napi 2x-i alapos fogmosás
  • Fogselyem és fogköztisztító használata minden este.
  • Rendszeres fogorvosi ellenőrzés és fogkőleszedés 6 havonta.

  A gyors, elektromos fogkefe semmilyen kárt nem okoz az ékszerben, alaposan tisztít, így nyugodtan használható. A fogmosásra szánt 2 perc alatt, összességében jobb eredményeket érhetünk el, mint a kézi fogkefékkel. Ez idő alatt nem csak a fogak, de az apró ékszerek is tökéletesen tiszták lesznek.

  Meddig tart a fogékszer?

  A fogékszer egy jó szájhigiénia mellett addig maradhat a fogon, amíg a ragasztás tart, amíg le nem válik az ékszer magától. Ez általában 1-2 év is lehet. Más a helyzet azonban akkor, ha rossz a szájhigiénia és sok a lepedék vagy a fogpiercing mérete vagy alakja miatt nem kényelmes a viselése. Dörzsölhetik az ajkakat, az arcot, de akár az ínyt is irritálhatja.

  Ha kényelmetlenség, irritáció vagy fájdalom jelentkezne, az annak a jele, hogy esetleg el kell távolíttatni a fogról.

  Fogékszer ragasztás otthon

  A fogékszerek felhelyezése házilag nem biztonságos, de még szépségszalonokban sem ajánlott ilyesfajta szolgáltatást igénybe venni. A felragasztás a fogak alapos, fogászati előkészítését igényli, mely sem otthon, sem pedig egy szalonban nem biztosított.

  Az interneten vásárolható fogékszer ragasztó a legtöbbször nem is fogászati eredetű, az összetétel nem tisztázott, így használata sem biztonságos. A nem előkészített felszín a fog sérülését, a fogak és az íny károsodását okozhatja, a rosszul illeszkedő ékszer pedig a zománcot sérti meg. Ha az otthoni ragasztással a spórolás a cél, akkor fontos tudni, hogy bizony a nem fogászati szakember által végzett munka után, a károk helyreállítása – például egy esztétikus cirkon koronával-, sokkal többe kerül, mint egy rendelői fogékszer ára.

  Milyen esetben ajánlott a cirkónium korona és milyen érvek szólnak mellette?

  Hogyan történik a cirkónium korona tervezése és készítése

  Mi a titka a Clinidentben készült cirkon korona tartósságának?

  Hogyan gondoskodj a cirkónium koronáról a következő kontrollig?

  Neked ajánljuk:

  Cirkónium korona – élethű fogkorona fémmentesen

  Fog ékszer árak

  A fogékszer ára minden esetben a választott ékszer típusától és minőségétől függnek. 

  A ragasztható fogékszerek több fajtája ismert. Az arany fogékszer mellett az olyan kristályok is rendkívül népszerűek, mint például a swarovski fogékszer. Válogathatunk tehát sárga- és fehérarany vagy éppen ezüst ékszerekből, de vásárolhatunk gyémántot is a fogak feldíszítéséhez.

  Az ékszert beszerezhetjük egyénileg, de a fogászat által kínáltak közül is válogathatunk, akár már a fogorvosi konzultáció során is. Fontos tudni, hogy a fogékszer ár általában nem tartalmazza az ékszer felhelyezésének díját. A fog polírozása, előkészítése és az ékszer rögzítése külön, mint fogékszer felhelyezés fizetendő.

  Bármilyen ékszert is tervezzünk a mosoly szépítésére, esztétikai kérdésben, érdemes előtte egy fogorvos véleményét is kikérnünk. Hasznos észrevételei lehetnek a kezelendő fogat illetően. Egyszerű és könnyen betartható, ugyanakkor teljesen személyre szabott szájápolási tanácsokat kaphatunk.

  Amennyiben tehát fog- vagy szájékszer viselése mellett döntünk, a fogaink számára úgy lehet az a lehető legbiztonságosabb, ha mindezt fogorvosi kontroll mellett tesszük.

  Fog és fogékszer ellenőrzés

  Kérjen időpontot!