Tejfogak: a legfontosabb tudnivalók a gyerek fogápolásról

Tejfogak: a legfontosabb tudnivalók a gyerek fogápolásról

A gyermekek fogápolása nem az első fogak előbújásától kezdődik. Ha igazán erős és egészséges fogakat szeretnénk a gyermekeinknek, akkor bizony már a csecsemőkorban el kell kezdeni a gondoskodást. Az újszülött szájhigiéniája ugyanolyan fontos, mint a nagyobb gyermekek fogmosása. A kicsik táplálásától a szülők higiéniás szokásáig minden hatással van arra, hogy milyen fogazata lesz gyermeknek. A hiedelemmel ellentétben nem a rossz fogakat lehet örökölni, hanem a gyengébb minőségű foganyagot. Tehát minden azon is múlik, hogy a fog megjelenésével felnőttként, hogyan birkózunk meg, mit teszünk meg a kicsik fogaiért, milyen rossz szokást hagyunk rájuk.

Mit kell tudni a tejfogakról?

Az első fogak előtörése a fogzás, sokszor egy erőt próbáló időszak. Ilyenkor a kicsi nyűgössé válhat, a szülők pedig elsőre általában nem a fogak növekedésére gyanakodnak. Ennek az időszaknak van néhány egyértelmű tünete, melyek összességében segíthetnek megkülönböztetni a nyűgösséget a „mezei” hasfájástól, vagy megfázástól:

  • nyugtalan, rossz alvás;
  • hőemelkedés, ritkán láz;
  • a baba nappal is nyugtalan, kedvetlen, nyűgös;
  • az arc és fül dörzsölgetésével jelezheti, ha a fájdalom kíséri a fogak előbújását;
  • a játékok, a saját ujjak, az ökle fokozott rágcsálása, harapdálása, mellyel az ínyben érzett feszülést, bizsergést enyhítené;
  • a rágcsálás miatt fokozottabb lesz a nyáltermelés, ami köhögésre késztetheti, tehát megfázáshoz hasonló tüneteket produkálhat;
  • az ínye érzékenyebb, duzzadtabb, pirosabb lehet;
 Tejfogak előbújásának sorrendje

Tejfogak előbújásának sorrendje

Számos praktika létezik a fogzás könnyítésére. Adhatunk neki hűsítő rágókát, masszírozhatjuk az ínyét erre a célra használatos illóolaj keverékkel, vagy használhatunk borostyánt is a tünetek enyhítésére. Az első fogak (az alsó középső metszőfogak) általában 6 hónapos korban bújnak elő, majd ezt követik a felső, középső metszők előtörése. Időbeni és sorrendbeli eltérés is lehet a gyerekek között, de 2 és fél éves korukra általában már mind a 20 tejfoguk kinőtt.

A tejfogak gyökerei normál hosszúságúak, ám a fogváltás idejére, az alóluk előtörő maradó fog nyomásának hatására felszívódnak. A tejfog anyaga gyengébb, így nagyon könnyen romlik. Egy szuvasodás gyorsan gyulladássá alakulhat és mélyre hatolhat, ami ugyanúgy fájdalmas, mint egy maradó fog esetén. A húsz tejfogunk mindegyike fontos szerepet tölt be, így az nagyon fontos, hogy minél tovább a szájban maradjanak, hiszen ők biztosítják a helyet a következő maradandó fogaknak. Ezért fontos a rendszeres orvosi kontroll, hiszen a tejfogat meg lehet -és kell is- menteni: lehet tömni és gyökérkezelni is.

Legfontosabb tudnivalók a tejfogak ápolásáról

A tejfogakra a legnagyobb veszélyt a fogmosás hiánya, a cumisüveg használata és a rossz szokások jelentik. A legfontosabb azzal tisztában lennünk, hogy a baba szájának baktériumflórája teljesen eltér a felnőttekétől.

A szülő a fogszuvasodást okozó baktériumot könnyen átadhatja a gyermeknek, ha a lepottyant cumit lenyalja, ha a meleg ételt a kicsi kanalával előkóstolja, vagy bizonyos ételeket „előrág” neki. Tehát a rossz fogat nem örökli, hanem óvatlanságból, mi magunk adhatjuk át a fertőzést. A legegyszerűbb tehát a cumit víz alatt lemosni, a kóstoláshoz másik kanalat használni, valamint megfelelő szilárdságú ételeket adni, ami rágásra készteti, de nem tartalmazhat szálkát vagy csontot.

 

Online bejelentkezés

10 pontos útmutató a fogak épségének megőrzéséhez!

1. Cumisüveg helyett, még egy éves kora előtt szoktasd a babádat kiskanálhoz vagy csészéhez!

2. Ha mégis használtok cumisüveget, akkor csak tiszta vizet adj neki benne és soha ne aludjon el úgy, hogy az a szájában lóg!

3. Minden étkezés után tisztítsd az ínyét, a nyelvét és az előbújt fogacskáit!

4. Soha ne mártsd a cumiját cukorba, mézbe vagy cukros folyadékba!

5. Életkorának megfelelő szilárdságú ételeket adj neki!

6. A leesett cumit soha ne vedd a szádba, és soha ne egyetek egyszerre, lemosás nélkül ugyanazzal az evőeszközzel!

7. Ne adj neki szénsavas, cukros üdítőket, teákat!

8. Kerüljétek a ragacsos édességeket, cukrokat!

9. Naponta 3x mosd meg a fogait és minden nassolás után is kb. 20-30 perccel!

10. Az első fogorvosi vizitre már az első fogak előbújása után vidd el!

Ha a tejfogak szuvasodás áldozatává válnak, azt mihamarabb kezelni kell. A beteg tejfog kiszűrése és ellátása, nagyon fontos ahhoz, hogy a maradó fog csírája ne fertőződjön meg. Azonban, ha a romlás előrehaladott és a tejfog már menthetetlen, akkor nagy körültekintés mellett ugyan, de el kell távolítani. A tejfog húzásával tulajdonképpen a maradó fog megmentéséért teszünk ilyenkor lépéseket. Foghúzás után pedig egy helyfenntartó használatával segíthetjük majd az elkövetkező fogváltás lezajlását.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Mikortól, hogyan érdemes mosni a baba fogait?

Fontos mérföldkő az is, hogy vezetjük be és tesszük rendszeressé a fogmosást úgy, hogy az szorosan kapcsolódjon majd a mindennapos, tisztálkodási szokásokhoz.

Amíg elő nem bújnak a baba a saját fogai, mi lelkesen mossunk fogat előtte, a művelet végén pedig mosolyogjunk rá elégedetten, hogy kedvet kapjon hozzá. Az első fogacska kibújásakor azonban azonnal kezdjük el a tisztítást. A legegyszerűbb módszer, ha a mutató ujjunk köré tekerünk egy steril, benedvesített gézlapot, és ezzel törölgetjük át a fogacska felületét naponta kétszer. Fogkrémre ilyenkor még nincs szükség.

Ha már a legtöbb fogacska, illetve a zápfogak is kibújtak, akkor a gézből készült dörzsinél mindenképpen jobb megoldás a nagyon puha sörtéjű, kis fejű fogkefe, amivel a fogak közötti résekhez is hozzá lehet férni. Az első születésnapja környékén lehet szükség az első saját fogkefére, innentől lehet közösen, egymás mellett fogat mosni. Először még bevethetjük a kis barátait is, jöhetnek a plüssök, babák.  Kérjük meg, hogy mossa meg ő a mi fogunkat a fogkefénkkel, és próbáljunk úgy tenni, mintha nagyon élveznénk. Ha megmosta cseréljünk, és mossuk meg mi az ő fogát. Arra azért a játék hevében is ügyeljünk, hogy a felnőtt fogkefét ne vegye a szájába és ne is engedjük, hogy az övével mossa a mi fogunkat.

Idővel a kicsik maguk is szeretik a fogkefét kézbe venni, rágcsálni, harapdálni, de hosszú idő lesz (általában 7-8 éves korban), amíg maga képes lesz arra, hogy alaposan megtisztítsa a saját fogait. Hagyjuk tehát, hogy ismerkedjen a saját fogkeféjével, de utána, mi magunk is járjuk körbe vele a fogait. Fogkrém használatához kikérhetjük szakember (fogorvos vagy védőnő) tanácsát is, hiszen a kicsik általában még lenyelik a fogkrémet, tehát olyan összetevőkel kell annak rendelkeznie, ami csupa természetes hatóanyag.

 tejfogak ápolása

tejfogak ápolása

Sok gyerek fél a hátsó fogak mosásától, mert fullasztó érzésnek tartja, ezért soha ne azokkal kezdjünk. Először az elülső metszőfogakat mossuk meg, és csak utána menjünk a zápfogak felé, így könnyebb lesz azt elviselni a gyerkőcnek. Amikor elkezdjük a fogkrém használatát figyeljünk, hogy nem kell nagy mennyiség, csupán egy negyed borsónyival számoljunk.

Tanácsaink a szülők számára

A gyerekek 3 éves koruk előtt nem tudják elég alaposan megmosni a fogukat. Ha már önállóan végzi is a műveletet, mindenképpen végezzünk utómunkát, és mossuk meg mi is az ő fogait!

A jó fogkrém

Bár sok szülő már kerüli a fluoridos fogkrémet, azért az sok esetben szükségszerű lehet a gyermek fogainak ápolása során. Erre azonban csak akkor van szükség, ha a gyermekfogorvos kifejezetten ezt tanácsolja. A fluoridos fogkrémet azonban nem javasolt lenyelni. Ezért jó, ha már a természetes összetevőjű fogkrém használata során megtanítjuk hogyan köpje ki a szájban felgyülemlett nyálas habot. Játékossá lehet tenni a tanulást, ha például a csapban van egy célpont (mondjuk egy kis golyó), amit le kell köpnie.

A helyes technika

Sok gyerek a fogkrém tömény íze miatt utasítja el a fogmosást, amiben pedig a lényeg nem is a fogkrém, hanem a megfelelő technika. Ezért minimális mennyiséget használjunk csak, s ha nem vagyunk biztosak abban, mi a legjobb a fogak számára, nyugodtan forduljunk a gyermekfogorvoshoz, aki ilyenkor elsősorban a szülőnek tanítja meg a tejfogápolás csínját-bínját.

 tejfogak mosása gyermekkorban

tejfogak mosása gyermekkorban

A fogmosás ideje

Egyes drogériákban már fogmosó homokórát is lehet kapni, ami pont két perc alatt pereg le, így a gyerkőc láthatja, mennyi idő van még hátra. Kipróbált módszer az is, ha közben megszámoljuk a fogacskákat, hozzá pedig mondókázunk (egy, érik a meggy…), de verselhetünk, dalolhatunk is neki, hogy jobban menjen az idő. Később pedig, amikor áttérünk az elektromos fogkefe használatára, annak a kijelzője fogja segíteni őt abban, hogy a fogmosás megfelelő erővel és elegendő ideig történjen.

A Clinident gyermekfogászati csapata már hosszú évek óta azon dolgozik, hogy mind a gyermekeknek, mind pedig a szülőknek stresszmentes fogászati élményt nyújtson. Az időben elkezdett fogászati szűrésekkel ugyanis nagyon sokat tehetünk azért, hogy a gyermekben ne alakuljon ki olyan félelem, mint ami bennünket esetleg visszatartott olykor a fogászati vizitektől. Szülőként a 10 pontos útmutató betartásával sokat tehetünk a gyermekfogak egészségéért, viszont fájdalom, vagy akár már a maradó fogakkal való probléma esetén azonnal keressük meg a szakértő gyermekfogorvost, aki a legjobb megoldást és kezelést fogja nyújtani a csemeténknek.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:

Clinident gyermekfogászat – szakértő gondoskodás a legapróbbaknak

Szűnni nem akaró fogfájás, amitől nem tud aludni a pici? Átvirrasztott éjszaka és aggódás a másnapi kezelés miatt?

Sok szülő küzd hasonló problémával, pedig a gyerekeknek is szükségük van a segítőkész szakemberekre és a gyors kezelésekre.

A teljes életen át tartó szájhigiénia gyermekkorban kezdődik

Az egészséges, vakítóan fehér fogsor a legtöbbünk álmai között ott szerepel. Annak érdekében azonban, hogy a mindennapi táplálkozás mellett sikerüljön megőrizni szájhigiéniánkat, nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű fogmosás. Az üzletek polcai zsúfolásig vannak jobbnál-jobb fogkrémekkel, fogselymekkel, és szájápolási eszközökkel, de sokan még ennek ellenére is rendszeresen problémákkal küzdenek.

A kezelést végző orvosunk:

Online bejelentkezés