8 kérdés a foghiányról, amire választ vársz! – 2. rész

foghiány8 kérdés a foghiányról, amire választ vársz! – 2. rész

A nem pótolt foghiánynak súlyos egészségügyi következményei lehetnek: ezt tudtuk meg kétrészes cikksorozatunk előző részéből, és most arra keressük a választ, hogy milyen lehetőségeket kínál a modern fogászat neked.

Vajon melyik a legjobb, leghatékonyabb fogpótlás? Melyiket használják a legtöbben, és melyikért kell a legkevesebbet fizetnünk?

Kis túlzással élve, ma már nincs olyan probléma, amire ne lehetne megfelelő választ adni, és ehhez csupán egy olyan fogorvos kell, aki alapos diagnosztikával megkeresi, majd józan kezelési terv segítségével megvalósítja a lehetőségeket.

Hogy a végén senkinek se kelljen együtt élnie a foghiánnyal!

5. Melyik a leghatékonyabb fogpótlás?

Ha aszerint kellene felállítanunk egy sorrendet, hogy melyik a ma elérhető legjobb fogpótlás, akkor kérdés nélkül az implantátum mellett tennénk le a voksunkat.

Hogy miért? Azért, mert az implantátumok kapcsán egy modern, biztonságos megoldásról beszélünk, amelyet évente félmilliónál is több páciensnek ültetnek be világszerte.

Kockázatok nélkül, egyedülálló eredményekkel, ráadásul szinte bármilyen fogművet építhetünk rá. A műgyökér ugyanis alapja lehet a fogkoronának és a foghídnak, valamint összeköthető akár egy kivehető fogpótlással is, megadva ezzel a vágyott stabilitást az idősebb páciensek részére is.

A fogászati implantátum egy nagy tisztaságú orvosi titánból készülő műgyökér, amely egyszerűen és tartósan ültethető be az elveszített fog gyökerének helyére, közvetlenül a csontba. Itt aztán 3-6 hónapos gyógyulási időszak után az implantátum szinte összenő a csontállománnyal, megteremtve ezzel a stabil kapcsolatot.

Képzeld magad elé: speciális formájának köszönhetően az implantátum úgy rögzül a csontban, akár egy csavar a falban. A gyógyulási időszak végén pedig erre a csavarra készül el a látható (koronai) pótlás.

Minek köszönheti a fogászati implantátum a hatékonyságát?

A megoldással már évszázadokkal ezelőtt is kísérleteztek a kutatók, de csak a jelenkori implantátumok hozták el az áttörést.

Minek köszönhető mindez? Egyrészt a titánnak, amely nemcsak összenő a csonttal, de mivel nem oldódik a testnedvekben, ezért semmilyen allergiás reakciót nem okoz. Másrészt annak a fájdalommentes és biztonságos protokollnak, amellyel beültetik a helyükre a fogászati implantátumokat.

Egyedülálló esztétikum. A fogászati implantátum az egyetlen olyan pótlás, amely az eredeti fogakhoz hasonló érzetet és esztétikumot adja.

Egyedülálló kényelem. Használatával búcsút inthetsz a kevésbé esztétikus és kényelmetlen megoldásoknak.

Egyszerűbb étkezés. A fogászati implantátum az eredeti fogainknál is erősebben tartja a rá épülő pótlást, legyen az korona, híd vagy fogsor. Nincs többé félsz az étkezéstől, és bátran beleharaphatunk bármilyen finomságba.

Visszatérő magabiztosság. Az egyedülálló esztétikum miatt nincs több önbizalomhiány, csak magabiztos mosoly és önfeledtség.

Tartósság. A megoldás megfelelő szájhigiénia mellett egész életre szól.

Érdekes tények a fogászati implantátumokról

  • A megoldást egy svéd kutatóorvos, Per-Ingvar Branemark fedezte fel, aki mintegy 50 évvel ezelőtt rájött, hogy a nyulak lábszárcsontjába kísérleti jelleggel beültetett titánprotézis szó szerint összenőtt a csontállománnyal. Branemark ezután hozta létre a piacvezető Nobel Biocare-t (mégpedig egy világhírű svéd haditechnikai cég, a Bofors segítségével), amely prémium minőségű megoldásokat kínál a fogpótlások terén.
  • A műgyökér az egyetlen fogpótlás, amelynek használatával megőrizhető a foghiányos terület csontállománya. Az implantátum közvetlenül a csontra közvetíti a rágóerőt, így az nem kezd el sorvadni, és nem kell számolni azzal, hogy az érintett területen elindulnak a kóros folyamatok.
  • A fogászati implantátumok piaca az Egyesült Államokban és Európában 2022-re elérheti a 4,2 milliárd dolláros éves forgalmat.
  • A megoldás sikerességi rátája: 98 százalék. Nincs még egy olyan módszer, amely ennyire sikeres és megbízható lenne a fogpótlás terén.
  • A fogászati implantátum beültetésének feltétele van, és az elegendő csontállomány mellett általánosan jó egészségi állapot szükséges hozzá. 16-18 éves kortól bárkinek beültethető, akinél nem állnak fenn a kizáró tényezők.

Bővebben a fogászati implantátum beültetésről itt olvashat!

6. Melyik a leggyakrabban használt fogpótlás?

A fogászati híd azok közé a hagyományos, több mint száz éve használt megoldások közé tartozik, amely a mai napig képes arra, hogy kedvező áron, mégis eredményesen és fix módon szüntesse meg a foghiányodat.

A foghíd lényege az, hogy a hiányt két oldalról határoló eredeti fogakra pillérkorona kerül, amelyekkel összeköthető a hiányt megszüntető hídelem.

Nem véletlen, hogy ilyen nevet kapott a megoldás, hiszen az áthidalja a hiányos területet.

Az íny felett, kvázi a “levegőben” lógó hídelemet a fogtechnikai laborban a pillérkoronákkal együtt dolgozzák ki, azok váza egy és ugyanaz, ezáltal megfelelő tartósság és stabilitás biztosítható.

Előnye, hogy akkor is megvalósítható, ha a foghiányos területen nincs elég csont (nem ültethető be oda implantátum), és hogy megfelelő esztétikumot biztosít.

A foghíd univerzális, bizonyított módszer, amit a fogorvosok is előszeretettel használnak.

Hátránya, hogy az ép és egészséges szomszédos fogakat le kell hozzá csiszolni, hogy azokra végül pillérkorona kerülhessen. A fogászati implantátummal sem  tartósság, sem esztétikum, sem hatékonyság terén nem veheti fel a versenyt, de a páciensek előszeretettel használják, hiszen megfizethető és fix.

A kivehető megoldásokkal szemben ezt a páciens nem tudja eltávolítani, megfelelő szájápolás mellett pedig hosszú ideig kiszolgálhatja tulajdonosát.

Bővebben a fogászati hídról itt olvashat!

 7. Melyik a legolcsóbb megoldás?

A legolcsóbb fogpótlásnak egyértelműen a kivehető fogsort tartjuk. A több száz éves megoldás ráadásul egy igazi Jolly Joker, amit szinte bármikor és bárkinél használhatunk.

A fogművet a páciens saját maga is el tudja távolítani, ezért:

  • nincs szükség arra, hogy rögzítsük a szájban (bármilyen rossz csontminőség és akár teljes foghiány esetében is megvalósítható);
  • egyszerűbb a tisztán tartása.

Kétfajta kivehető fogsort különböztethetünk meg: a részlegest és a teljest.

A részleges kivehető fogsorral általában a sorvégi hiányokat, vagyis az őrlőfogak elveszítését restaurálhatjuk, akár úgy is, hogy a protézist hozzákapcsoljuk eredeti fogainkhoz.

A teljes kivehető fogsorral a totális foghiányokat lehet pótolni: a protézis lényegében egy összefüggő megoldás műínnyel és műfogakkal, valamint tartós alaplemezzel.

Mindkét kialakítás célja, hogy visszaadja a rágás lehetőségét, valamint hogy segítse a hangképzést és a megfelelő esztétikumot. Ráadásul nem szabad úgy tekinteni a fogsorra, mint valami kellemetlen, társadalmilag elítélt dologra.

Kicsit hasonló a helyzet, mint a fogszabályozás kapcsán: nem lehet ciki az, ha gondoskodsz a foghiányod pótlásáról (vagy fogszabályozás esetén a fogaid rendezetté tételéről), sőt, ez inkább az odafigyelés és az igényesség jele.

Légy büszke rá, és semmi esetre szégyelld magad emiatt!

A fogsor rögzítéséhez ráadásul nem kell feltétlenül fogsorragasztó, hiszen 2,3 vagy épp 4 beültetett implantátummal ma már összeköthető a protézis, amelynek használata így stabilabb és kényelmesebb lehet.

Bővebben a kivehető fogsorról itt olvashat!

8. Tényleg ügyelni kell a szájhigiéniára, ha fogpótlásom van?

Igen!

Legyen szó bármilyen fogpótlásról, és válaszd bármelyiket is, a megfelelő szájhigiénia fenntartása ezután sem lesz kevésbé fontos.

Való igaz, hogy a fogpótlást nem támadja meg a szuvasodás, így e tekintetben “biztonságban” vagy, csakhogy mielőtt kényelmesen hátradőlnél, jusson eszedbe, hogy a fogkő viszont ugyanúgy veszélyt jelenthet a különböző fogművekre.

A Clinident fogorvosai minden fogpótlás után elmondják a pácienseknek az alapvető szájhigiéniai teendőket, és segítik őket abban is, hogy megtanulják a legfontosabb dolgokat.

A fogak tisztításában ugyanis nincs semmi ördöngösség.

Fogászati implantátum vagy fogkorona/foghíd esetében a szájápolásnak ugyanúgy szerves része marad a fogkefe, a fogkrém és a fogselyem (vagy a fogköztisztító kefe). Hídnál (főleg a hídelem alatt) sokat segíthet a speciális fogselyem (superfloss), a fogsorokat pedig fogsortisztító tabletták és fogkefék segítségével tarthatjuk tisztán.

A szájhigiéniáról szóló következő cikkünkben megtalálhatod a számodra leginkább ideális megoldásokat, és elsajátíthatod azokat a technikákat, amikkel nemcsak az eredeti fogak, hanem a fogpótlások élettartama is meghosszabbítható.