A cirkónium korona előnyei és tartóssága

A cirkon eredete

A cirkon nevű cirkónium-szilikát (ZrSiO4) ásvány apró szemcséi számos kőzetben megtalálhatók.

Ez azonban nem összekeverendő a benne felfedezett cirkónium elemmel (Zr) és a cirkónium-dioxiddal (ZrO2), mely egy szervetlen vegyület. Ezt a felfedezést még 1798-ban Klaproth nevű német vegyész tette, aki a cirkonban (ZrSiO4) megtalálta – felfedezte a cirkóniumot.

Tudtad?!

A cirkont ékszerkőként is ismerhetjük.

A cirkon szép, átlátszó változatai a nemes cirkonok közé tartoznak, ezért drágakőként ismeretesek. A színtelen cirkonokat korábban éretlen gyémántoknak is nevezték. Az idegen anyagoktól teljesen mentes cirkon színtelen. A vörös színűekben valószínűleg króm, a zöldekben króm és vas okozza az elszíneződést.

 

cirkónium

Cirkónium-dioxidot a cirkonhomokból és a cirkonföldből nyerik. A cirkónium-dioxid a cirkon (ZrSiO4) oxidja, vagyis egy égési folyamat terméke. A fogászati ipar alapanyagként kezeli a fehér por, vagy apró kristályos formájú anyagot: yttrium-oxiddal (YO2) keverve olyan rácsszerkezetű anyagot alkot, mely már alkalmas az egészségügyi területen való felhasználásra, például egy fogkorona készítésére.

Milyen tulajdonságokkal bír a fogászat számára előállított cirkónium?

7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a fogászati cirkónium anyagról:

1. Biokompatibilis anyag:

 • fémmentessége révén azon pácienseknek is tökéletes megoldást kínál, akik fémallergiájuk miatt nem vállalták a hagyományos fémkerámia koronákat, vagy idővel arra allergiás reakciót mutattak;
 • nem oldódik a szervezetben és nem is termel ellenanyagot a szervezet;
 • nem lép reakcióba más anyagokkal, fémekkel;
 • szövetbarát, nem kell tartani az íny gyulladásától és visszahúzódásától, éppen ezért a fogágybetegek kezelésében sikeresen alkalmazható.

2. Fehér színű, tehát az esztétikus fogkoronák elsőrangú alapanyaga, az ínyt nem színezi el, tökéletesen élethű, megkülönböztethetetlen fémmentes fogkorona készülhet belőle. Front fogak pótlásánál tehát tökéletes megoldást jelent a cirkon korona.

3. Fémmentes, nem mutat elektromos jelenséget, tehát a fémvázas porcelán fog viselésekor időnként jelentkező fémes íz maximálisan kiiktatható.

4. Rosszul vezeti a hőt, tehát a szövetek irányába nem jutnak el a hideg vagy meleg ételek és italok keltette kellemetlen hőérzetek.

5. Felületén nem tapad meg a lepedék.

6. Rendkívül kemény, kopásálló, hajlító szilárdsága kiemelkedő.

7. Az emberi szervezetre káros hatása nincs.

A cirkónium korona előnyei:

Biokompatibilis: Olyan anyag lévén, – mely az emberi szervezetre nincs semmilyen káros hatással-, megoldást kínál a fémallergiától szenvedő páciensek számára.

Rendkívül szilárd: A cirkónium segítségével a fogászat egy újabb kihívásra lett képes megoldást biztosítani. A több tagú hidak kivitelezése is megoldható lett általa, míg a hagyományos teljes kerámia foghíd nem bírt el ekkora terheléssel. Antiallergén alternatíva a fémvázas porcelán koronák „rugalmassága” mellett.

Pontos-precíz: Tökéletesen illeszkedik, mert számítógépes rendszerben tervezik meg és számítógép vezérelt rendszerben zajlik a gyártása is, tehát az emberi hibalehetőség 100%-ig kizárva. (CAD/CAM) A legmodernebb technológiának köszönhetően a fogtechnikus mester ezredmiliméternyi pontossággal képes megtervezni a fogkorona vázat.

Ragyog a mosoly, fehér a fog: A természetes fogakra jellemző transzparencia – áttetszőség érhető el a cirkónium koronák által, míg a hagyományos fémvázas pótlás esetén a pótlás mattabb, a fényt elnyeli, kevéssé élethű.

Komfortos viselet: nincs fémes íz és nem vezeti a hőt.

Nincs több takargatás: A fémkerámia koronák által előidézet, ínyszéli szürkés elszíneződés maximálisan elkerülhető. Ezek az esztétikailag nem túl vonzó nyomok minden egyes mosolynál elővillanak. Cirkon korona esetén a pótlás váza is fehér színű, nincs többé szégyellni való egy jóízű nevetésnél.

Formák és korrekció: az esztétikum terén a cirkónium koronák adta lehetőségek nem ismernek határokat. Tökéletesen alkalmas a legprecízebb restaurációra, vagy egy teljes „arculatváltásra”.

Tartósság: hajlítószilárdságának és ellenállóképességének köszönhetően jelenleg a legtartósabb megoldásként ajánlhatjuk a hozzánk forduló, klinikánkra ellátogató pácienseknek.

cirkónium korona

  Kérjen időpontot!

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  A cirkon korona és a rá jellemző sokoldalúság

  • készülhet saját fogra vagy implantátumra;
  • alkalmazható front vagy rágó fog esetén is;
  • többtagú hídpótlás készítésére is alkalmas;
  • a rendkívül kényes és érzékeny fogágybetegség esetén is kiváló megoldást jelent;
  • antiallergén;
  • a legkiválóbb esztétikai eredmény érhető el általa.

  Cirkon korona árak

  A cirkónium korona készítése kimagasló színvonalon történik, a fogászati és fogtechnikai szakemberek az alkalmazható legmodernebb technikákat használják a gyártás során. A fogászati iparágban bevetett technológiák a folyamatos innovációknak köszönhetően naprakészen szolgálják a cirkon fogkorona előállításának teljes folyamatát.

  Pácienseinknek az esztétikus fogpótlások készítését a Clinidentben elérhető Dent’ART Solutions® program keretén belül is elérhetővé tettük. A program lényege a professzionális előkészítő tervezés azon elemében rejlik, amikor élő photoshop segítségével szakemberünk mosolyvariációkat tervez és mutat be a páciensnek. Ennek a víziós módszernek köszönhetően a fogkorona készítése egyszerűbb, gördülékenyebb: a fogtechnikus mester egyértelmű képet kap a cirkon koronák vágyott külalakjáról.

  Az egészségtudatosságra, a felhasznált anyagok minőségére tekintettel a cirkon korona ár és a fémmentes porcelán fog ár klinikánkon összehangolásra került. Az árak szinkronizálásával nem titkolt célunk, hogy az egészségügyi okok, fémallergia miatt szükséges döntés meghozatalában ne az ár legyen a döntő érv, sokkal inkább az elérni kívánt eredmény.

  Online bejelentkezés

  Cirkónium fogkoronák Imre szépséghibás fogainak ellátására

  „Imre már több mint 3 éve keresett meg bennünket azzal, hogy fogaira ráférne egy nagytakarítás. Páciensünk saját és őszinte bevallása szerint nagyon elhanyagolta a fogait. Az elmúlt 3 éve a saját vállalkozásának beindítására ment el. Pont akkor járt utoljára fogászaton, azóta pedig éjt nappallá téve azon dolgozott, hogy a családi pizzázót felfuttassa. A terv sikerült, ám a szempillantás alatt elrepült idő alatt fogai igen hányattatott állapotba kerültek. A konzultáció során panaszként hangzott el a fémes szájíz, mely a kedvelt ételek fogyasztása mellett egyre zavaróbb lett számára, de ötlete sem volt, mi okozhatja. Eljött hát az idő arra, hogy specialistához forduljon, s a magára szánt időben egészségére is nagyobb hangsúlyt fektessen.”

  “A konzultáció és állapotfelmérés során, az elkészült panoráma röntgen alapján, a szakorvossal felállították azt a cirkónium korona készítésére vonatkozó kezelési tervet, mely mind az esztétikai, mind pedig a funkcionális problémákra választ adott. Konzultációkor nem csupán a kezelés összeállítására fókuszálunk, hanem az páciens egyéniségére is, amely segít majd a fogak külalakjának (szín, forma) harmonizálásában. Azonban minden olyan esetben, amikor a fogak hosszú ideig elhanyagoltan sínylődtek, muszáj felhívnunk a figyelmet az elkészült cirkónium fogkorona garanciális feltételei és a páciens – előírás szerinti- szájápolásának szoros kapcsolatára. Fogászatunkon folyamatos a páciensek egészéségének és egészséges szájhigiéniájának nyomon követése. Klinikánk által, a fogpótlás viselésére biztosított garancia akkor él, ha a páciens együttműködik a kezelő orvosával és betartja a szájápolási sztenderdeket. Egyébként sajnos nem garantálható az, hogy egy elhanyagoltság mellett a fogak sokáig szolgálnák gazdáját.

  Imre komoly változást akart, feltétel nélkül elfogadta szakembereink tanácsát és legelső lépésként a dentálhigiénikus fogkőeltávolító kezelésén vett részt, ahol nem csupán arra hívták fel figyelmét, hogy a fogkő eltávolítás félévenként – illetve – évenként szükséges lehet, de szájápolási tanácsokat és eszközöket is  kapott.

  A tervek szerint – a legfőbb kezeléseket tekintve-, a felső állcsonton hét darab cirkónium korona készült a front területre fókuszálva. Találtunk itt, – a rossz fogmosási technikának köszönhető- fognyaki kopásokat, hiányos, elszíneződött tömésfelszíneket, egy régen gyökérkezelt és szemlátomást csúnyán elszíneződött fogat, valamint két régi, fémkerámia koronát, melyek implantátumon nyugszanak. A fogkő és az elégtelen szájhigiánia miatt az íny teljesen visszahúzódott a fémkerámia koronák körül, mely így szabad utat engedett a baktériumoknak az implantátum felé. Továbbá a több, mint 14 éves koronák voltak a felelősek -az Imre által említett-, fémes ízért is.

  Az alsó állcsont esetén négy darab cirkon fogkorona készült a front területen. A terveket 14 nap alatt sikerült csapatunknak megvalósítania.

  A fogkorona színének kiválasztásakor szem előtt tartottuk, hogy Imre nem tör sem színészi, sem szónoki babérokra, nem kíván közszereplővé válni. Természetes, de rendezett, szép fogakat akart, így a fogak színét a saját fogak színéhez igazítva állapítottuk meg.”

  cirkon fogkorona előtt

  cirkónium fogkorona

  Szeretnél szebb mosolyt, elégedetlen vagy fogaid formájával és színével, vagy le szeretnéd cserélni a régi koronáidat esztétikusabbra?Amennyiben a fogsorod esztétikai problémája olyan mértékű, hogy tömés vagy porcelán héj segítségével nem korrigálható, abban az esetben alkalmazzuk a cirkónium vázas porcelán koronákat.

  A fogászat egy olyan, folytonos kihívást magába foglaló iparág, melynek a különböző technológiai innovációk jelentik az újabb és újabb lendületet. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően tudunk a páciensek igényeire mind magasabb színvonalú, modern és csúcsminőséget képviselő fogászati megoldásokkal szolgálni.

  Amikor arra az elhatározásra jutottál, hogy fogaid küllemén végre változtatni szeretnél, és cirkon korona a kiszemelt megoldás, első körben konzultációra érkezel a fogászatunkra. Ilyenkor nem csupán a lehetőségeidről beszélgetünk, de teljes állapotfelmérés is készül. Orvosod átvizsgálja a fogaidat, összeveti az elkészített panoráma röntgeneddel, meghallgatja a terveidet és kívánságaidat.

  A kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!