Akut kezelések

Elviselhetetlenül fáj a foga? Bedagadt az arca?

Mielőbbi sürgősségi beavatkozásra van szüksége?
Összegyűjtöttük Önnek a leggyakoribb akut problémákat, és azok megoldásának lehetőségeit. Klinikánkon gyorsan és szakszerűen tudjuk orvosolni ezeket sürgősségi kezelés keretében.

Fogfájás

Nagyon sok oka lehet a fogfájásnak, amit egy orvosi vizsgálattal gyorsan ki lehet deríteni. Amennyiben szeretne minél előbb megszabadulni a kínzó fájdalomtól és elkerülni, hogy a kezeletlen probléma miatt még gyötrelmesebb állapotba kerüljön, mielőbb forduljon egy hozzáértő fogorvoshoz. Ha azonnali segítségre szorul, hívja most a 06 20 264 5840-es telefonszámon a Clinident Fogászati Centrumot, ahol soron kívüli időpontot kaphat, és gyorsan megszüntetjük a fájdalmat, feltárjuk az okát, majd fogbarát, tartós, esztétikus megoldást kínálunk rá.

 fogfájás,

fogfájás,

Mitől fájhat a foga?

A fogfájás hátterében sok ok állhat, leggyakrabban fogszuvasodás, bölcsességfoggal kapcsolatos probléma, fogínysorvadás, fizikai sérülés, a fog kopása, éjszakai fogcsikorgatás, vagy például a fogak túlterhelődése.
Ha rövid ideig tartó, éles fájdalom jelentkezik, főként hideg, vagy édes étel/ital hatására, akkor vélhetően fogszuvasodás vagy a visszahúzódó fogíny miatt szabaddá vált fognyaki érzékenység áll fent. A szuvasodás töméssel megszüntethető, míg a fognyaki érzékenység ecseteléssel, töméssel, illetve speciális szájápolási termékek otthoni alkalmazásával orvosolható.

Ha hirtelen éles, lüktető fájdalom kínozza, ami sokáig elhúzódik, akkor valószínűleg súlyosabb szuvasodás miatti foggyulladás állhat a probléma hátterében. Ha lefekszik, akkor még jobban fokozódik a fájdalom, a fejben megnövekedett vérnyomás hatására. A fájdalomcsillapításon túl sokat már nem lehet tenni otthon, a legjobb sürgősen felkeresni egy fogorvost, ugyanis minél mélyebbre hatol a szuvasodás, annál erőteljesebb a fájdalom és annál kisebb az esélye, hogy a fog megmenthető. Ilyenkor fogtömésre, vagy gyökérkezelésre lehet szüksége.
A lüktető fájdalom utalhat még fogíny eredetű problémára is. Ilyenkor a fogmosás fájdalmas, és ínyvérzés kíséri, továbbá a fogak felszínén fogkövek és elszíneződések láthatók. Ezen is csak a fogorvos segíthet a fogkő eltávolításával.

Ha az erős fájdalom leghátul, a rágófogak mögött jelentkezik és ínygyulladás kíséri, vélhetően a bölcsességfoga okozza a problémát. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy az esetleges gyógyszeres kezelés mellett mi segíthet, például az íny egy részének eltávolítása, de az is lehet, hogy a bölcsességfogtól kell búcsút venni.

Ha az arca bedagadt, megduzzadt és állandó, tompa fogfájást, feszítést érez, az krónikus gyulladásra utal. A fájdalom általában folyamatos, és inger hatására fokozódik, így rágásnál, vagy a fogak összekoccanásakor, mozgatásnál, illetve forró ital/étel fogyasztásánál. Ilyenkor nagy valószínűséggel gyökérkezelésre van szüksége, mégpedig sürgősen.

 panoráma röntgen elemzés

panoráma röntgen elemzés

Kiesett tömés

Ha a tömés már régi, vagy nem megfelelő módon készítették el, akkor előfordulhat, hogy körülötte a fog tovább szuvasodik és emiatt egy idő után kiesik. A fog további károsodásának megelőzése érdekében ilyenkor a megoldás egy új, esztétikus fogtömés, vagy betét.

Leesett korona

Az évekkel, vagy akár a hónapokkal korábban felhelyezett korona leeshet, aminek több oka is lehet: fogszuvasodás, pontatlan fogtechnikai kivitelezés, ha a fogat túlságosan lecsiszolták, vagy ha a felrakásnál használatos ragasztócement lassan kioldódik. Amennyiben megtörtént a baj, a visszaragasztás általában csak átmeneti megoldás, az esetek többségében újra kell készíteni a koronát. Rendelőkben tartós, élethű, természetes hatású koronákkal és fogpótlásokkal segíthetünk a problémán.

Ínyvérzés

A vérző ínyt gyakran nem veszik elég komolyan, holott súlyosabb problémák is állhatnak a háttérben, és akár a fog elvesztéséhez is vezethetnek. Érdemes kivizsgáltatni, hogy nem fogínysorvadás áll–e a háttérben a tartós gyulladás miatt, amit kezelni kell. Ha a probléma nem annyira súlyos és a fogíny még nem károsodott, akkor szájhigiéniai kezeléssel orvosolható a probléma.

Mozgó fog

Ha tartósan fennálló gyulladás miatt az íny szövete károsodik, akkor ínyvisszahúzódás jön létre, és a gyulladás átterjed a fogágy többi részére, károsítja a rostokat és a csontokat, ami miatt gyengül a fog megtámasztása, és mozgathatóvá válik. Ilyen esetekben paradontológiai kezelés a megoldás és csontpótlásra is szükség lehet.

 ínygyulladás

ínygyulladás

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.