Azonnal terhelhető implantátum – fogpótlás gyorsan, pár nap alatt

Azonnal terhelhető implantátum – fogpótlás gyorsan, pár nap alatt

Egy fog eltávolítása után a sebgyógyulás folyamata néhány hónapot vesz igénybe. A gyógyulás során a fogat eredetileg tartó csont egy része gyorsan felszívódik, az állcsont vastagsága akár ötven százalékkal csökkenhet a fogeltávolítást követő hónapokban. A fog implantátum -lehetőség szerinti mihamarabbi beültetése- megoldást jelent a csontvesztés elkerülésére.

 azonnal terhelhető impantátum

azonnal terhelhető impantátum

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Ha túl sokat várunk a foghiány pótlásával…

Teljesen egyéni a felszívódás mértéke, de fokozottabb, ha a fog eltávolítása csak nagy trauma árán sikerül, illetve, ha a csontmennyiség már eleve csekély volt a fogat érintő krónikus gyulladás miatt.

Ez a gyors ütemű csontvesztés a beavatkozás utáni fél-egy évre jellemző, később a felszívódás üteme lelassul, de a foghiány miatt terhelés nélkül maradt állcsonton továbbra is megfigyelhető. Ilyenkor csontpótló műtéttel kell pótolni a hiányzó mennyiségű csontot, amely rögzülésére és szervülésére szintén időt kell szánni.

Az íny is változik a gyógyulási folyamat során, ami később szintén korrekciót igényelhetnek. Ezek a folyamatok megnehezítik az implantációt, a felszívódás miatt csontpótlásra lehet szükség, valamint az íny is korrekcióra szorulhat. Ínykorrekciós műtéttel a implantátum körüli ínylefutás esztétikáját és funkcionalitását támogatjuk. Ezek a beavatkozások a páciens számára nagyobb műtéti megterhelést és magasabb költségeket jelentenek.

Fogbeültetés azonnal: pro és kontra

Az azonnali implantáció előnyei:

 • nincs szükség külön műtétre az implantátum beültetéséhez; megelőzhetők a fogeltávolítás utáni kedvezőtlen íny- és csontváltozások;

 • lerövidül a kezelési idő;

 • megfelelő stabilitás esetén akár azonnal terhelhető implantátum fogkorona;

 • megmarad az eredeti vagy ahhoz közeli ínykontúr;

 • a műgyökér az eredeti fog helyére kerül;

 fogbeültetés

fogbeültetés

Az azonnali implantáció hátrányai:

 • az eltávolított fog és az implantátum alakja közötti különbség miatt csontpótló használata szükséges lehet;

 • az eltávolítandó vagy a szomszéd fogakat érintő gyulladás esetén nem alkalmazható;

 • ellenjavallatot jelenthetnek helyi anatómiai tényezők, mint például az eltávolítandó gyökerek;

Azonnali implantátum, azonnali fogkorona pótlást is jelent?

Csak az esetek egy részében. Akkor amikor rendkívül jó minőségű és mennyiségű csontba történtik fogbeültetés, és az implantátum már a beültetéskor szorosan rögzül, lehetőség van implantátumra készülő ideiglenes pótlás viselésére. Amikor önmagában, pusztán a mechanikai tulajdonságainak köszönhetően is stabilan áll, akkor akár azonnal terhelhető és ideiglenes korona kerülhet rá.

Mi az azonnali terhelés?

Az azonnali terhelés azt jelenti, hogy az implantátum elsődlegesen még csak mechanikusan rögzül a csontban, a teljes csontosodás ugyanannyi időt vesz igénybe, mint normál fogbeültetés esetén, a rendkívüli elsődleges stabilitásának köszönhetően mégis készülhet rá ideiglenes pótlás.  Az azonnali terheléses beavatkozást nem lehet akármilyen implantátummal elvégezni, fontos az implantátum felszínének felületkezelése.  A gyógyulási fázis idején fontos, hogy az implantátum ne mozogjon míg a csont benövi, behálózza a speciális kialakítású implantátum felszínt, ezért az ideiglenes pótlás is úgy készül el rá, hogy az a legkisebb rágóerőt közvetítse az implantátum felé.

 azonnali implantáció

azonnali implantáció

Ideiglenes fogpótlás implantátum gyógyulásához

Foghúzás után a páciens részéről természetes és érthető elvárás a foghiány esztétikus és azonnali pótlása. Amíg a végleges fogkorona vagy foghíd pótlás elkészül függően a választott eljárástól – híd, vagy implantátum fogkorona-, különböző ideiglenes korona fajták állnak rendelkezésre.

Ha fogbeültetés után, a gyógyulási időszakra van szükségünk esztétikus ideiglenes fogpótlásra, akkor attól függően, hogy mely módszerrel történt a beültetés, készíthetünk ideiglenes pótlást.

 fogbeültetés

fogbeültetés

Fogpótlást, de mikor?

 • Azonnali terhelés: ha a beültetett implantátum elsődleges stabilitása, mechanikus rögzülése elég erős ahhoz, hogy bár kíméletesen, de azonnal terhelve legyen, akkor az implantátumhoz csatlakozó ideiglenes felépítményre néhány napon belül, -a végleges fopótláshoz megszólalásig hasonlító-ideiglenes korona kerülhet fel. Ez az ideiglenes fogkorona ilyenkor tehermentesítve van, hogy biztonságban és elmozdulás nélkül csontosodhasson.
 • Korai terhelés: az azonnali vagy korai terhelés több tényezőtől függ, de minden esetben az orvos dönt arról, hogy egy implantátum mikor válik terhelhetővé. Az orvos véleményén kívül nagyban függ még a beültetett implantátum fajtájától is és annak felületkezelésétől. A korai terhelés esetén már néhány héttel a beültetés után a csontosodás olyan mértéket érhet el, ami lehetővé teszi a fogpótlás készítésének elkezdését. Ám amíg eljön ez az időszak, kivehető pótlással tudjuk a hiányt pótolni.
 • Normál terhelés: az implantátum csontosodásához idő kell, csakúgy, mint egy csonttörés gyógyulásához. Ahhoz, hogy a csont regenerálódjon, vagy éppen benője az implantátumot, időre van szüksége. A legtöbb implantátum beültetés esetén a normál terhelést választják a szakemberek.

Csontpótlás, traumás foghúzás után, nem kielégítő stabilitás esetén biztosítanunk kell a csontosodás zavartalan folyamatát. A végleges fogpótlás elkészültéig ideiglenes kivehető fogpótlás készülhet, vagy egy szárnyakkal a szomszéd fogakhoz tapadó ún. maryland-híd.

A kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés