Kiesett a fogtömésem, mit tegyek?

kiesett forgtömésKiesett a fogtömésem, mit tegyek?

A fogszuvasodás napjaink egyik leggyakoribb betegségének számít. A nem megfelelő szájhigiénia és a genetikai okokból adódóan gyenge fogzománc is hozzájárulhat ahhoz, hogy a fog szuvasodni kezdjen. A problémát észlelve nem érdemes túl sokáig várni a szakember felkeresésével, ugyanis idővel csak még mélyebb gócpontok alakulhatnak ki. A rutin beavatkozásnak számító fogtömés során az esztétikus fehér tömés a leggyakrabban választott, de lehetőség nyílik arany, vagy éppen porcelánból készített betét behelyezésére is. Ha az évek múlásával a ragasztás meggyengül, akkor a fogtömés kieshet a helyéről. Mi a teendő ilyenkor? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

Meglazult fogtömés? Ismerje fel időben!

A fogtömések cseréje általában 10-15 év után válik aktuálissá. Nem törvényszerű azonban, hogy kiessen a tömés. Előfordulhat, hogy meglazul vagy elvándorol helyéről, amit nem is biztos, hogy laikusként észrevesz majd. A félévente javasolt fogászati ellenőrzés azonban remek alkalmat teremt arra, hogy a szakember ellenőrizze a tömések állapotát, és amennyiben lazának látja egyiket vagy másikat, akkor azonnal gondoskodhat is a cseréről. Mivel mind az amalgám, az esztétikus kompozit tömés, mind az arany, vagy az inlay betét ragasztóanyaggal kerül rögzítésre, így természetesen szót kell ejteni a ragasztóanyag sérüléséről. A rágás folyamán olyan erőhatások érhetik azt, aminek következtében a ragasztóanyag meggyengül. Ennek pedig egyenes következménye a fogtömés lazulása, kiesése.

Elhagytam a fogtömésem. Mi a teendő?

A meglazult fogtömések általában étkezés során szoktak kiesni. Amennyiben észreveszi, hogy idegen anyag került szájába, ne harapjon rá, és köpje ki azonnal. Természetesen akkor sincs gond, ha az amalgám vagy az esztétikus tömés a bélrendszerbe kerül, hiszen onnan rendszerint gond nélkül távozik. Ha kiköpné ezeket, akkor sem érdemes megtartani, ugyanis az új tömés készítésekor már felhasználhatatlanok. Másként van ez azonban az arany és az inlay esetében, melyeket az orvos gyors felkeresése után még vissza lehet helyezni.

Előfordulhat, hogy nyaralás, vagy hétvége miatt nem tud azonnal fogorvoshoz menni. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő szájhigiéniára, hiszen a fogban levő üreg kiváló búvóhelyet teremt a baktériumok számára. Legjobb, ha másik oldalon rág, ezzel is megelőzve, hogy ételmaradék kerüljön az üregbe. A napi minimum két fogmosás alapvetőnek számít ilyenkor is, de a szájvíz se maradjon el.

Miért fájdul meg a fog?

Nem ritka, hogy a tömés kiesése után megfájdul a fog. Ennek igen egyszerű az oka, ugyanis a tömés lezárta a dentincsatornákat, s annak kiesését követően a hideg, a meleg mind hatással vannak a fogidegekre. A fájdalom enyhítésére érdemes fájdalomcsillapítót bevenni, ám a fogorvos felkeresését semmiképp ne halogassuk. Ha a fogüreg szabadon marad, ott nem csak elszaporodnak a baktériumok, de komolyabb gyulladást és további romlást is okozhatnak azok. A házilagos megoldások, az „ideiglenes” fogtömések már csak azért sem érik meg, mert csak a fogorvos tudja úgy kitisztítani az üreget, hogy ott a későbbiekben ne jelenjen meg gyulladás. Rendkívül fontos tehát, hogy kiesett fogtömés esetén mihamarabb fogorvoshoz forduljunk, aki helyreállítja a tömést, s ezzel megmenti a saját fogat a további romlástól.

Fogtömés: milyen lehetőségeink vannak?

Ha korábban is elégedettek voltunk a fogtömés típusával, akkor természetesen kérhetünk ugyanolyat. Ha viszont az egykori amalgámtömés helyett valami korszerűbbre vágynánk, akkor a kiesett tömés pótlása megfelelő alkalmat kínál a változtatásra. Abban az esetben, ha a fog jelentős része hiányzik, akkor az inlay jelenthet megfelelő megoldást. A fogtechnikus által készített betét tökéletesen passzol az ínyhez és a többi foghoz, s szinte teljesen úgy néz ki, mint az eredeti fog. A lenyomatvételt követően készül el porcelánból vagy aranyból a betét, melyet a fogorvos rögzít a helyére speciális ragasztóval. Míg a porcelán betét esztétikai okoknál fogva népszerű, az arany inkább tartósságának apropóján. Az inlay kínálta lehetőséget főként a rágófogaknál lehet kihasználni.

A frontfogak esetében fehér színű kompozit tömés vagy korona ajánlható. A korona főként olyankor javasolt, ha a frontfogakból nagy rész hiányzik, és a tömés előbb vagy utóbb úgyis kiesne. Miután a fogorvos visszacsiszolja a fogakat, mintát vesz azokról, és ennek megfelelően fogtechnikus készíti el a vázat, majd a kerámiát. A felragasztást követően garantáltan nem lesz probléma a foggal legalább 10-15 éven keresztül. Természetesen a hagyományos fogtömés mellett is dönthetünk azokban az esetekben, ha a szuvas rész csak kis fogfelületet érint, és a tömés minden gond nélkül, tartós eredménnyel megoldható.

Bővebben a klinikánkon történő fogtömésről itt olvashat!

Online bejelentkezés


Szóljon hozzá Ön is

Az e-mail címe nem fog megjelenni a kommentben.

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.

négy × kettő =