Mi a teendő fogfájás esetén?

Mi a teendő fogfájás esetén?

Éles fogfájdalom kíséri végig napjait? Minden fogmosásnál vérzik az ínye és már a legkisebb fogkefemozdulatnál is sajgó panaszokat észlel? Kevés kellemetlenebb dolog képzelhető el, mint a fogfájás, hiszen az egész közérzetre rányomja bélyegét. A rossz fog és a vele kapcsolatos gyulladások további egészségügyi kockázattal is járnak, így korántsem mindegy, mennyire figyelünk oda fogaink állapotára, valamint a kialakult panaszok enyhítésére. Ugyan szükséghelyzetben jól jöhet a jeges borogatás, a fájdalomcsillapító vagy a sokak által favorizált szegfűszeg rágcsálása, viszont ha komoly a baj, akkor bizony nincs más hátra, mint felkeresni a fogorvost.

Fog- vagy ínyprobléma?

Mivel a foggyökereknél nagyon sok idegvégződés van, így fogaink már a legkisebb probléma esetén is igencsak érzékenyek. Először is azt kell eldönteni, hogy tulajdonképpen a fog fáj, vagy az íny. Sokan összekeverik, pedig a kezelés módját illetően komoly különbségek vannak. Bár talán banálisnak tűnhet, de érdemes leellenőrizni, hogy nem ételmaradék szorult-e be két fog közé, hiszen ez is feszítő érzéssel járhat. Ennek legjobb módja egy alapos fogmosás, mely során a fogselyem használatát se hagyjuk el. Ha a fájdalom továbbra is megmarad, akkor tükörben is célszerű ellenőrizni, hogy nincs-e kivörösödve valahol az így. Az ínygyulladás ugyan visszavezethető a fogágybetegségre, de egyszerűen a szájhigiénia elhanyagolása, a túl erős vagy nem megfelelő fogmosás is gyulladáshoz vezethetnek. Kaphatóak olyan szájvizek és ecsetelők, amelyekkel már néhány nap alatt enyhíthető a gyulladás és ezzel együtt a fájdalom.

Más a helyzet azonban akkor, ha a foggal vannak problémák, hiszen ekkor aligha oldható meg a helyzet otthon. Legyen szó azonban akár fogszuvasodásról, akár mélyebben fekvő gócpontról, a fogászati beavatkozás során a kellemetlenség ma már teljesen minimalizálható a korszerű érzéstelenítők használatával. Nem érdemes tehát túl sokáig várni a szakember felkeresésével, hiszen napról napra csak rosszabb lehet a helyzet.

Leggyakoribb ok a fogszuvasodás

Világszinten is az egyik leggyakrabban előforduló betegség a fogszuvasodás. A megfelelő szájhigiéniával ugyan csökkenthető annak előfordulása, de sajnos tény, hogy egyéb okok is befolyásolhatják megjelenését. A fogzománc erőssége részben a genetikán, részben életmódbeli tényezőkön is múlhat, ez pedig egyértelműen befolyásolja a fogak épségét. A fogak felszínén plakkok alakulnak ki, melyek tele vannak baktériumokkal és egyrészt fogkövet, majd ezzel együtt fogszuvasodást okoznak. A kisebb szuvasodások gyakran nem is járnak fájdalommal, a méretesek esetén viszont már visszatérő panaszokkal lehet számolni. Az esetek többségében egy pár perc alatt elvégezhető tömés megoldja a helyzetet. Ha a lyuk nagyobb és a tömés nem bizonyul jó választásnak, akkor a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő inlay lehet a megfelelő döntés, mely tökéletesen illeszkedik a saját foghoz.

Fogíny gyulladás és ami vele jár

Ha a fogínyt érinti a fájdalom, akkor a legtöbbször gyulladás áll a háttérben. A fogak felszínén keletkezett fogkő irritálja az ínyt, ami ennek következtében begyullad. Ha elmarad az időben történő kezelés, akkor a fogínysorvadás és a fogágy-gyulladás kialakulását kockáztatjuk, tehát huzamosabb ideig begyulladt íny esetében is érdemes szakemberhez fordulni.

Komoly fájdalmat okozhat a bölcsességfog

A fogfájások másik tipikus esete az, amikor a bölcsességfog nem megfelelően növekszik. A felnőttkorban kinövő fog alapesetben is okozhat fájdalmat, hiszen az ínyt át kell törnie, ami feszítő érzéssel, valamint érzékenységgel jár. Probléma akkor van, ha rendellenesen nő a bölcsességfog, és ez sajnos tény, hogy sokaknál előfordul. Ilyenkor nem csak a szomszédos fog fájdulhat meg, de sérülhet a száj nyálkahártyája, sőt, az egész fogsor és az állkapocs is kárát láthatja a helyzetnek. A szakemberek sok esetben a bölcsességfog eltávolítását szokták javasolni, hiszen ezzel szó szerint gyökerénél kezelhető a probléma.

A fogfájásra- legyen az bármilyen mértékű is- mindig intő jelként kell tekintetni, hiszen arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nem működik megfelelően a szájhigiéniát illetően. Bár a munkahelyen vagy iskolában gyorsan bekapott fájdalomcsillapító ideig-óráig gyógyírt hozhat a bajra, de végleges megoldásnak gyakran a fogorvos felkeresése bizonyul. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése nem csak egészségtelen, de a hozzászokást is kockáztathatjuk vele. A legjobb tehát szakemberhez fordulni akkor, ha két-három napon belül nem enyhül a fájdalom, vagy rendszeresen visszatér az. Megelőzés gyanánt pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a napi többszöri, alapos és megfelelő ideig tartó fogmosásra.

Bővebben a klinikánkon történő akut esetek kezeléséről itt olvashat!

Online bejelentkezés