Miből áll a fogszuvasodás kezelése?

fogszuvasodás kezelésMiből áll a fogszuvasodás kezelése?

Az ép fogsor nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. A fogszuvasodás nem jár minden esetben fájdalommal, sajnos így is okozhatnak további szövődményeket, és kedvezőtlen hatással vannak a szervezet egészének optimális működésére. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni a fogszuvasodás megelőzését, valamint annak mihamarabbi felismerését. S hogy mi a helyzet, ha már bekövetkezett a baj? Milyen kezeléssel orvosolható a probléma? Miként történik a fogszuvasodás kezelése és mennyi fájdalommal jár mindez? Olyan gyakran előkerülő kérdések ezek, melyek gyakran megfordulnak azok fejében, akik legszívesebben messziről elkerülnék a fogorvost.  

Ha fogászati kezelésekről van szó, akkor a legtöbben jelentős félelemmel ülnek be abba a bizonyos székbe. Tartunk a kellemetlenségtől, a kezeléssel járó fájdalmaktól és egyébként is szeretnénk, ha minél gyorsabban túl lehetnénk az egész procedúrán. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még a fogfájás és a szuvas fogak ellenére sem fordulnak szakemberhez, s ezzel jelentősen rontják életminőségüket. A frontfogak esetében esztétikai hátrányokkal is számolni kell, amelyek tulajdonképpen a mindennapi érvényesülésre és magabiztosságra nyomhatják rá bélyegüket. Rendkívül fontos, hogy a fogakon megjelenő szürkés-barnás, sőt fehér foltokkal azonnal forduljunk szakemberhez. Ha időben megtesszük ezt, úgy könnyen lehet, hogy még fúrásra sem lesz szükség, és így a legkisebb kellemetlenség nélkül történhet meg a kezelés. Az időben történő fogtöméssel megelőzhető a fogbél gyulladása, és a sokak által rettegett gyökérkezelés.  

Fúrás nélküli kezelés? Lehetséges! 

Legtöbben már attól rosszul vagyunk, ha meghalljuk a fogfúró készülék borzasztó hangját. Ilyenkor nem ritka, hogy még az erős fogfájás is elmúlni látszik. Nem érdemes azonban a rettegés miatt azonnal távozni is váróteremből, ugyanis a fogfájás olyan jelzése szervezetünknek, amely nem fog magától elmúlni. Ha még időben elcsípjük a fogszuvasodást, és az még csak kis kiterjedéssel rendelkezik, akkor lehetőség van a fúró nélküli kezelésre. Igen, ez nem csak álom, hanem olyan bevett szokás, amely biztonságosan és teljesen fájdalommentesen teszi lehetővé a szuvas rész eltávolítását. Létezik egy olyan eszköz, amely víz és por keverékét juttatja a fogakra nagy nyomással, s ennek az úgynevezett levegő abráziós kezelésnek köszönhetően a szuvas részt tulajdonképpen leradírozhatjuk a fogról. A kezdeti fogszuvasodással küzdők számára ideális megoldáshoz még injekcióra sincs szükség, megéri tehát időben orvoshoz fordulni, ha bármilyen elváltozást észlelünk fogainkon.  

Hagyományos fogtömés esztétikus végeredménnyel 

Nem véletlen hívják esztétikus fogtömésnek a napjainkban használatos fajtát, hiszen az színében és formájában is tökéletesen passzol a meglévő fogakhoz. Mindegy, hogy a régi amalgám tömések cseréjéről van szó, vagy a szuvas fog kezeléséről, a kis és közepes méretű szuvas részek remekül eltüntethetőek ilyen módon. A korszerű fájdalomcsillapításnak köszönhetően a fúrás nem jár kellemetlenséggel, a végeredmény pedig garantáltan igényes lesz.  

Jelentős szuvasodás esetén a betét az ideális!  

Az inlay, vagy ismertebb nevén a betét remek választásnak bizonyul akkor, ha jelentős szuvasodásról van szó. Porcelán, műgyanta, vagy arany ötvözetből is készülhetnek a betétek, melyek tökéletesen helyreállítják a fog rágóképességét. A fog óvatos előkészítése után lenyomat készül arról, és a fogtechnikus által elkészített betétet néhány nap múlva a fogüregbe ragasztja az orvos. A megoldást egyre többen választják fogszuvasodás esetén, hiszen a leginkább tartós és esztétikus döntésnek bizonyul.  

A fogászati problémák közül a leggyakrabban a fogszuvasodás fordul elő. Fontos tisztában lenni azzal, hogy számos komolyabb betegség és szájüregi probléma ebből indul ki, ezért a kezeléssel későbbi fájdalmaktól kímélhetjük meg magunkat. A fogszuvasodás megelőzésére javasolt a mindennapi szájhigiéniára való fokozott odafigyelés és persze a rendszeres, legalább félévenként aktuálissá váló fogorvosi kontroll.  

Bővebben a fogtömésről itt olvashat!

Kérjen időpontot!