Válasszon magának paradontológust Budapesten!

Válasszon magának paradontológust Budapesten!

A páciensek sokszor nehezen veszik rá magukat, hogy rendszeresen járjanak ellenőrzésre vagy fogkőeltávolításra, pedig ilyenkor még gyorsan kiszűrhető és orvosolható a kezdődő probléma. A nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló ínygyulladás lenne a legkönnyebben megelőzhető, hiszen itt „csak” rossz szokásokat kell a fogmosás helyes módszereivel felülírni, hogy megelőzzük a fogágybetegség kialakulását.

A fogágybetegségnek azonban van egy olyan típusa is, amelyik valamilyen betegség talaján alakul ki.  Ez jellemzően a cukorbetegség, mivel a magas vércukorszint kedvez a gyulladások kialakulásának a szervezetben. Ez – egy nem megfelelő szájhigiéniával párosulva – a fogágyban is egy agresszívabb, rövid idő alatt súlyos szövetpusztuláshoz vezető gyulladást idézhet elő.

A másik fogágybetegségre hajlamosító állapot a test hormonális változása. Ez jelentkezhet a pubertás, a várandósság vagy akár a változó kor idején. A pubertáskori hormon ingadozás miatti ínygyulladás mindkét nemet veszélyeztetheti, s ha ez, az ilyenkor jellemző hanyag fogmosással párosul, akkor komoly fogágy problémák elé nézhetnek a fiatalok.

Paradontológus Budapesten

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  Kérjen visszahívást

  A parodontológia segít megőrizni a fogak épségét!

  Az ínybetegség hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 80-90 százalékát érinti. Meglepő ez a szám? Ennek ellenére tény, hogy meglepően kevesen vannak tisztában a probléma jelentette egészségügyi kockázatokkal. A fogmosás során vérző íny és a vöröses elszíneződés sokak számára a mindennapok velejárójának számítanak, és nem is gondolják, ennek következtében akár saját fogaikat el is veszíthetik. A gyulladt íny viszont előbb vagy utóbb fogágybetegséghez vezethet, amely során már olyan pusztító folyamatok indulnak be, melyek kockáztathatják a fogak megmaradását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogak elvesztésének leggyakoribb oka a kezeletlen fogszuvasodás és az említett fogágybetegség.

  Parodontológia a szájhigiénia szolgálatában

  Amikor a tökéletes szájhigiénia kerül szóba, akkor legtöbben a napi többszöri, alapos fogmosásra gondolnak. Ugyan tény, hogy ez nélkülözhetetlen, de a táplálkozási szokások, vagy például a fogmosás nem megfelelő kivitelezésének következtében még így is előfordulhat, hogy fogászati betegségek fordulnak elő. A parodontológus szakemberek tehát azt javasolják, hogy érdemes évente legalább kétszer felkeresni a fogorvost, és elvégeztetni azokat a szájhigiéniás kezeléseket, amelyek a parodontológus feladat körébe tartoznak. Melyek ezek?

  A fogkő rendszeres eltávolításával megelőzhetjük, hogy a hemzsegő baktériumok megtámadják a fogzománcot, és egyre mélyebb szuvasodásokat okozzanak. Amennyiben már fogágybetegség kezelése válik szükségessé, akkor az esetlegesen keletkezett gyulladt tasakok megszüntetése mellett sem mehetünk el, hiszen ez a későbbi problémák megelőzése érdekében fontos szerepet játszik.

  Konzultáció a paradontológus budapesti rendelőjében

  Fogágybetegség, és ami mögötte van

  A fogágybetegség sokáig nem okoz különösebb fájdalmat vagy problémát, viszont amikor már komoly tünetek jelentkeznek (pl.: fogak elvándorolnak a helyükről, mozgathatóvá válnak), akkor a gyulladás már elburjánzott a fogágyban. A háttérben azonban nem csak az elégtelen szájhigiénia fordulhat elő, hanem a parodontológus szerint is befolyással bírhatnak egyes életmódbeli tényezők.

  A dohányzás alapvetően befolyásolja a szervezet immunrendszerének és ásványi anyagokkal való ellátottságát, és ennek a levét gyakran a fogak isszák meg. A C-és D-vitaminok hiánya szintén hatással vannak arra, hogy milyen állapotban vannak a fogak, de a genetikai tényezők is ide sorolhatóak. A várandós nők körében nem ritkák a fogászati betegségek, és akár a különféle gyógyszerek is befolyásolhatják azt, miként alakul a szájhigiénia. Kevesen tudják, de a bölcsességfogakkal előforduló problémás helyzetek szintén állhatnak a fogágybetegség hátterében. A helyzet tehát legalább olyan komplex, mint a probléma maga.

   Online bejelentkezés

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   A parodontitisz kezelése segít megőrizni a saját fogakat

   A parodontológia nemcsak a megelőzés terén áll rendelkezésre, hanem a fogágybetegség kezelése kapcsán is. A kezdeti stádiumban még hatékonyan visszafordítható a folyamat, ám ehhez mindenképpen szükséges a gyulladt tasakok felszámolása. A Clinident szakemberei is azt javasolják, hogy már a fogínyvérzés kezdeti észlelésekor érdemes fogorvoshoz fordulni, hiszen, ha időben sikerül elkapni a bajt, akkor a fogínysorvadás kezelése, és a gyulladásos folyamatok megszüntetése is eredményesebb és kevesebb beavatkozással jár, mint az előrehaladottabb állapotban.

   A fogkő, amely a gyulladást előidézi, felrakódhat a fogak felszínén és az íny alatt is. Egy parodontológiai kezelés első és legfontosabb lépése a fogakra felrakódott fogkő eltávolítása – melyet a tasakok mélységétől, illetve a betegség stádiumától függően végezhet dentálhigiénikus vagy parodontológus. Ha szükséges, akkor ezt követi a szakorvos általi további kezelés, melyet kürettálásnak nevezünk.

   A kezelés későbbi fázisában – az oki terápia után – a regeneratív készítmények alkalmazásának is fontos szerep jut. De ezt csak akkor ajánlja fel az orvos, ha páciens együttműködő (nem dohányzik és betartja a szájhigiéniás tanácsokat) és nem krónikus parodontitisszel áll szemben, ahol horizontális a csontpusztulás. Ott ugyanis nincs lehetőség regenerálni, azaz visszaépíteni azt, ami a betegség hatására elveszett.

   Paradontológus budapesti rendelője

   Azt azonban, hogy kürettálásnál mekkora beavatkozásra kell számítanunk, az orvos dönti el. Speciális mérőműszerrel, a fogkőtől megtisztított íny mellett végez méréseket, mely során képet kap arról, mely területeken mekkora a gyulladás, emellett pedig a fogak mozgathatósága is árulkodik a gyulladás mértékéről. Ha a folyamat egy-egy területen mélyre terjedt, a nyitott küret mellett dönthet az orvos. Ilyenkor, helyi érzéstelenítésben, ínylebeny készítése mellett éri csak el a mélyen fekvő gyulladásos szöveteket. A beavatkozás végén a sebet varratokkal látja el, az otthoni gyógyuláshoz pedig a páciens megkapja a listát, a tilos és szabad dolgokról. Ennél a nagyobb gyulladásnál jellemző még a fogak mozgathatósága, mely a kezelés után felerősödhet. A stabilizálás érdekében alkalmazzák a sínezést a fogak belső felszínén, mellyel a fogakat úgy rögzítik egymáshoz, mint egy fogszabályzó.

   A kürettálás egyszerűbb formája a zárt küret, ami szintén az íny alatti fogkő és gyulladás maradéktalan eltávolításra fókuszál a feltárás nélkül elérhető területeken. Az orvos speciális és nagyon finom műszerekkel dolgozik, a kezelt területet (a fogak környékét, az ínytasakokat) közben speciális antibakteriális oldattal öblíti át. A folyamat végén pedig gyulladáscsökkentő gélt applikál a kezelés helyére.

   A kezelés sikerességéhez hozzá tartozik a szoros együttműködés is. Ehhez pedig az orvos tanácsait javasolt megfontolni és a gyors gyógyulás érdekében betartani.

   • A kürettálást követő 24 órában tilos szeszes italt fogyasztani, a kezelt területet piszkálni, és megerőltető munkát végezni, nehéz tárgyat emelni.
   • A kezelés után 1-2 napig a forró, fűszeres, szénsavas ételeket, italokat kerülni kell.
   • A beavatkozás utáni dohányzás, a rossz szájhigiénia a szövődmények kialakulásának kedvez, és ez a beavatkozás sikerét is csökkenti, tehát jobb leszokni róla.

   Parodontitisz kezelése

   A kezelést végző orvosaink:

   Dr. Koncz Andrea
   parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

   Dr. Koncz Andrea

   Paradontológus Budapesten

   A leggyakoribb hiba, amit a páciensek elkövetnek, hogy nem tulajdonítanak jelentőséget az ínyvérzésnek, vagy az, hogy egy új fogkrém beszerzésével igyekeznek kezelni. Pedig a fogínyvérzés a gyulladásnak azt a fázisát jelzi, amelyre egy speciális fogkrém már nem elegendő. Persze hasznosak ezek a készítmények, de leginkább a megelőzés és a jó szájhigiénia fenntartása terén jelentenek segítséget. A fogkő okozta gyulladásos folyamatot a fogkő eltávolítása nélkül lehetetlen megfékezni, s mire a páciens az orvoshoz kerül, már egy egész szájra kiterjedő, általános gyulladásos állapotot kell kezelni.

   A parodontológia éppen ezek megelőzésében, kezeléséven és az újra elért jó szájhigiénia fenntartásában nyújt segítséget a fogak megőrzése mellett.

   Amennyiben a cél a legjobb parodontológus Budapest területén való elérése, akkor érdemes a Clinident Fogászati Centrum mellett letenni a voksot. A klinika jelentős tapasztalattal rendelkezik a parodontológia területén is, és szakemberei emberközeli, empatikus hozzáállással végeznek bármilyen fogászati beavatkozást, beleértve természetesen a megelőzéshez szükséges szájhigiéniai kezeléseket is. A saját fogak megőrzése mindenképpen megéri az odafigyelést, hiszen, ha már túl későn fordulunk orvoshoz, akkor azzal a fogvesztést is kockáztathatjuk.

   Online bejelentkezés