Fogászati híd

Foghiánnyal küzd? Szeretné pótoltatni az elvesztett fogait? A híd megoldást jelent.

Fontos mielőbb orvosolni a helyzetet a komolyabb egészségügyi problémák elkerülése érdekében.

 • A rágóképesség csökken és ennek következtében romlik az emésztés.

 • A szomszédos fogak elmozdulnak, ami az idő előtti meglazulásukhoz vezethet.

 • A hiányzó fogak látványa elhanyagolt fogazat benyomását kelti.

 • A hangképzés és a beszéd érthetősége romlik, főleg az elülső fogak hiánya esetén.

 • A csontleépülés a fokozott az elvesztett fogak helyén, ez pedig a későbbi fogpótláskészítést megnehezíti.

Egy vagy több fog pótlására ajánlott hidat alkalmazni, annak érdekében, hogy eltüntessük a hiányból adódó esztétikai problémákat, és helyreállítsuk a rágás- és beszédfunkciót. A híd hídpillérre ragasztott koronából, és a hiányt pótló műfogakból úgynevezett hídtestből áll. Ezek a műfogak is porcelánból készülnek, és teljesen úgy néznek ki, mint az igazi, természetes fogak. A pillér lehet természetes fog, implantátum, vagy a kettő kombinációja.

Hidakat alkalmazhatunk fogínysorvadás miatt meglazult fogak megerősítésre is. A mozgó fogak összekötésével a híd merevítő, sínező funkcióját használjuk ki, így csökkentve a fogak mozgathatóságát, ezzel megelőzhető az idő előtti elvesztésük.

Mi a fogászati híd pontosan?

Fogászati hídnak vagy foghídnak nevezzük azt a fogpótlást, amikor egy foghiányos területet több korona egymáshoz ragasztásával pótolunk. Egy hagyományos, több mint 100 éves megoldásról beszélünk, amely hatékonyan képes pótolni az elveszített vagy kihúzott fogakat. Költséghatékony és gyors, ezért bár ma már létezik nála jobb megoldás (fogászati implantátum), még mindig sokan választják.

A Clinidentnél alkalmazott hídtípusok

A hiányt határoló pillérfogakon nyugszik a híd, a fogakon lévő porcelán koronák fogják közre a hídtestet, ami pótolja az elvesztett fogakat. Amennyiben csak néhány fog hiányzik egymás mellett, akkor elegendő a szomszédos fogakat igénybe venni, ha azonban kiterjedt a foghiány, akkor szükség lehet további tartófogakat is bevonni a fogpótlásba.

A szabad végű híd lényege az, hogy a hiányt pótló műfog csak a híd egyik oldalán van megtámasztva, a másik oldala a levegőben (az íny felett) „lóg“. Főleg a legutolsó fogak hiánya esetén alkalmazzuk, ha implantátummal vagy fogsorral nem tudjuk megoldani a fogak pótlását. A végeredmény inkább esztétikai funkciót lát el, az előnye pedig az, hogy kevesebb fog kezelésére, lecsiszolására van szükség. Hiányzó őrlőfogak esetében alkalmazzák, amikor csak ezzel a megoldással lehet biztosítani a zárt harapást, vagyis hogy lent és fent is ugyanannyi fog legyen egymással szemben.

Ez a hídtípus szinte kizárólag csak a metszőfogak területén használatos. A legfőbb előnye ennek a hídtípusnak, hogy az egészséges tartófogakat egyik oldalon sem kell csiszolni, ezért az foganyag-veszteség nélkül képes pótolni az elveszített fogakat. A hiányt pótló fog megerősített kerámiából készül és kis “szárnyakkal” rögzül a szomszédos fogak belső felszínéhez, erős fogászati ragasztóanyag segítségével. A “szárnyak” így láthatatlanok maradnak, csak a porcelán látszik kívülről, ami a természetes fog esztétikáját adja vissza.

Az implantátumon megtámasztott híd a hagyományos hídhoz hasonló megoldást kínál, de eredeti fog helyett a pillérkoronák ezúttal az implantátumokra kerülnek

Az implantátumok a hiányzó fogak pótlásának modern eszközei. Az implantátumot az állcsont azon részébe helyezik, ahol a foggyökér eredetileg elhelyezkedett. Amint a csontba tökéletesen beépült az implantátum, korona helyezhető rá, vagy ha több fog is hiányzott, akkor egy egész híd. Ezzel a foghiány tisztán implantátumok segítségével pótolható, és nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására.

Még abban az esetben is alkalmazható implantátumokon nyugvó rögzített híd, ha valamennyi fog hiányzik már egyik vagy mindkét állcsontból.

Miért kell pótolni az elveszített fogakat?

Azért, mert a foghiánynak akár súlyos szövődményei is lehetnek, hiszen felborul a szájüregedben lévő egyensúly. Ijesztően hangzik, de a kontaktpontrendszer megbomlása miatt a harapáskor létrejövő erők nem vezetődnek el egyenletesen, és ez komoly következményekhez vezethet.

Vegyünk ki egy fogat a fogaskerékből, és látni fogod, hogy hirtelen milyen döcögőssé válhat egy rendszer működése. Fogazatunkkal sincs ez másképp, hiszen a hiány esetén számolni kell a következőkkel:

 • a fogak túlterhelődése miatt fogágy-károsodás léphet fel,
 • az érintett területen leépül a csontállomány,
 • a hiányt határoló fogak bedőlnek a résbe,
 • a hiánnyal szemközti fogak kijjebb emelkednek a helyükről,
 • károsodik a fog tartószerkezete.

Akár egyetlen fog hiánya is elindíthat egy olyan folyamatot, amely újabb és újabb fog elveszítésével jár.Í gy okoz egyetlen rossz döntés – a foghiány pótlásának elmulasztása – fájdalmas következményeket.

Ugye, ilyet te sem szeretnél megkockáztatni?

Ha ez nem volna elég indok, kutatások már arra is rávilágítottak, hogy a jelentős foghiány idővel demenciát (időskori elbutulást) okozhat, hiszen a rágásra képtelen pácienseknél romlani kezd az agyi véráramlás.

Az elveszített, kihúzott fogak pótlására szerencsére ma már számtalan megoldás létezik.

 • részleges vagy teljes kivehető fogsor,

 • fogászati híd (és annak tartópillére, a fogászati korona)

 • fogászati implantátum.

A fogászati híd elkészítésének lépései

 • Diagnosztika

  A fogászati probléma felismerését a diagnosztika segíti: a fizikális vizsgálat és a képalkotó-eljárás miatt átfogó képet kapunk szájüregi képleteidről, így összeállíthatunk egy precíz, megvalósítható kezelési tervet.

 • Előkészítés

  Eltávolítjuk a fog sérült részeit, lecsiszoljuk (preparáljuk) 1mm mélységben, így kialakítjuk azt a formát, ami a korona alapját képezheti.

 • Lenyomat és fogszín kiválasztása

  Lenyomatot készítünk és lemintázzuk a lecsiszolt fog formáját. Közben a pácienssel együtt meghatározzuk a kívánt fogszínt.

 • Ideiglenes korona készítése

  A fogra mindig kerül ideiglenes korona a rendelőben, hogy megvédje a lecsiszolt fogakat és az ínyt, valamint megfelelő esztétikai megoldást biztosítson a végleges fogpótlás elkészültéig.

 • A híd elkészítése a fogtechnikai laborban

  A lenyomat alapján minta készül és erre a mintára készíti el a fogtechnikus a hidat. A végleges híd 1 hét alatt készül el.

 • Híd beragasztása a rendelőben

  A végleges híd elkészültekor az ideiglenes korona helyére bepróbáljuk, és ha mindent rendben találunk, az megfelelően illeszkedik, színe és formája tökéletes, a korona a fogra ragasztóval rögzítésre kerül.

 • Végeredmény a gyönyörű és természetes mosoly!

  A fog megjelenésében is funkciójában is megtévesztésig hasonló lesz a természetes fogakhoz. Megfelelő gondozással hosszú évekre biztosíthatja gyönyörű mosolyod és egészséges harapásod!

Klinikánkon az elmúlt 14 évben több ezer páciens mosolyát varázsoltuk szebbé a foghiány megszűntetésével, azzal, hogy gyönyörűen kidolgozott, az igazi foghoz megtévesztésig hasonló hidat készítettünk el.

 • Miért  gyere Te is hozzánk a fogsorod megszépítésére?
 • Kiváló minőségű svájci CAD/CAM tervezésű koronákat alkalmazunk.
 • A számítógépes tervezésnek köszönhetően a korona hajszálpontosan fog  illeszkedni a foghoz.
 • A kidolgozás minősége miatt a Clinidentnél páratlanul szép, természetes hatású és észrevehetetlen fogpótlást fogsz kapni.
 • Fémmentes cirkónium hidat alkalmazunk a magas esztétikai igényű területeken.
 • Implantátumokat is alkalmazunk, amennyiben szükséges a híd megtámasztásához.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.