12 tény a fogászati implantátumokról

fogászati implantátum12 tény a fogászati implantátumokról

A fogászati kezelések során a saját fogállomány megőrzése mindig elsődleges szempontnak számít. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a fog károsodása ezt nem teszi lehetővé. Ilyenkor többféle pótlási lehetőség közül választhatunk, így a korona, a híd vagy a részletes és teljes fogpótlás is szükséges lehet. Akár ezekkel kombinálva is remek választás lehet az a korszerű megoldás, amely már negyven éves múltra tekint vissza. A fogászati implantátumok beültetése a szomszédos fogak fogállományának feláldozása nélkül kínálja a fogpótlás lehetőségét. A fogbeültetés iránt egyre többen érdeklődnek, s mind az eljárás menetét, mind az esetleges kizáró tényezőket illetően sok kérdés fel szokott merülni a páciensekben. Nézzük most azokat a legfontosabb információkat, melyekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni akkor, ha az implantátumok kínálta előnyökön gondolkodik!

1. Nincs szükség csiszolásra 

A hagyományos fogpótló megoldásoknál gyakran előfordul, hogy a szomszédos fogak lecsiszolása válik szükségessé. Az implantátum esetén saját foganyagot nem kell feláldozni a rögzítés érdekében, hiszen az csavar beültetésével, majd arra felépítmény helyezésével történik.

2. 98 %-ban sikeres megoldás 

Mint minden fogászati beavatkozásnak, így a fogbeültetésnek is megvan a maga kockázata. A nem megfelelő csontállomány szokta a legtöbb problémát okozni, de ez egyrészt kiszűrhető, másrészt lehetőség van csontpótlásra is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a beavatkozások 98 %-os arányban sikeresen végződnek.

3. Jelentősen javítható az életminőség 

A hiányzó fogak nem csak a fogsor megjelenésére, de a rágóképességre és a beszédre is rányomhatják bélyegüket. Az implantáció után jelentősen javul az életminőség, és megakadályozható az érintett területen a fogíny elsorvadása, valamint a fogsor deformálódása. A fogak pótlásával visszanyerhető az önbizalom és a társas kapcsolatok is teljesebben megélhetőek.

4. A legkorszerűbb fogpótlási megoldás

Az implantációs technikák jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, és mind a technikát, mind a felhasznált anyagokat illetően tökéletesítésre került az eljárás. A szövetbarát anyagok nem okoznak kilökődést és minden gond nélkül viselhetőek éveken át.

5. Megszűnnek a gyomorpanaszok 

Sokaknál kifejezetten a fogsor hiányosságai miatt jelentkeznek gyomorpanaszok, ugyanis a rágás elégtelensége rányomja bélyegét az emésztésre. Amint a rágás képes ellátni eredeti funkcióját, a gyomorbántalmak is meg szoktak szűnni az érintetteknél.

6. Híd, korona és műfog rögzítésére is alkalmas

Az implantáció előnyeit nem csak egyetlen fog pótlásakor lehet kihasználni, hanem akkor is, ha a korona vagy híd rögzítésének körülményeit szeretnénk megkönnyíteni. Sokszor előfordul, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő pillér ehhez, ám a beültetett foggal megoldhatónak bizonyul ez a helyzet is.

7. A rossz szájhigiénia kizáró ok lehet 

Alapvetően elmondható, hogy a szájhigiéniára minden esetben fokozottan kell figyelni. Amennyiben szuvas fogak, gyulladt fogíny jellemző a páciensre, úgy előbb ezeket a problémákat érdemes orvosolni, és csak azt követően foglalkozni az implantáció körülményeinek megteremtésével.

8. Titán implantátum hosszú élettartammal 

Ha valaki vállalkozik a beavatkozásra, akkor természetes, hogy időtálló minőséget vár el. A titánból készült implantátumok nem csak szövetbarátnak bizonyulnak, de tartós megoldásként is állnak rendelkezésre. A fogbeültetés eredménye évtizedekig változatlan marad, ám ennek érdekében folyamatosan tenni kell a szájhigiéniára való odafigyeléssel.

9. Implantációt kizáró betegségek 

A szakemberek számára fontos ismerni a páciens általános egészségi állapotát. Néhány betegség kizáró tényezőként tartható számon az implantációt illetően. Cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, erős dohányzás és csontritkulás esetén érdemes más megoldást keresni a fogpótlásra.

10. Csontpótlás a megfelelő rögzüléshez 

Azoknál a pácienseknél, akik nem rendelkeznek elegendő csontszövettel az implantátum rögzüléséhez, csontpótlással is lehetőség van a körülmények megteremtésére. A csontpótló anyagok éppen úgy jó választásnak bizonyulhatnak, mint a saját csont átültetése.

11. Több hónapot is igénybe vehet az eljárás

Az állkapocscsontba beültetett implantátumnak éppen úgy időre van szüksége a rögzüléshez, mint az esetlegesen szükségessé váló csontpótlásnak. Az implantátum végső eredményéig többször fel kell majd keresni a szakembert.

12. Fokozott odafigyelés a szájhigiéniára 

A fogbeültetés után már a műtét utáni második naptól érdemes fogat mosni, és a speciális öblögetésről sem szabad elfeledkezni. A kezdeti fájdalmak fájdalomcsillapítóval enyhíthetőek, a duzzanat pedig hideg borogatással gyorsabban lelohadhat.

Bővebben a klinikánkon történő fogászati implantátum behelyezéséről itt olvashat!

Online bejelentkezés