Így zajlik a cirkon korona készítése és felhelyezése

Így zajlik a cirkon korona készítése és felhelyezése

A cirkon korona egy olyan teljesen fémmentes fogászati korona, mely közel 20 éve indult hódító útjára és sikere azóta is töretlen. A rendezett külső és az egészséges mosoly manapság elvárás a dolgozói szférában. A cirkónium oxid anyagú korona olyan megoldást kínál, mely bárki számára megfizethető, tartós és egyben esztétikus fogpótlás. A sztárokéhoz hasonló tökéletes fogsor gyorsan elérhető általa, biokompatibilis anyaga miatt pedig allergiás reakciótól sem kell tartanunk. A Clinident Fogászati Centrum fogorvosai professzionális fogtechinkai háttér mellett, páratlanul élethű koronákkal tökéletesítik a páciensek mosolyát.

Az előkészületek a cirkon koronához a következő módon zajlik:

1. Konzultáció és személyre szabott kezelési terv

Ha a megkopott mosolyodra cirkon koronákat szeretnél, akkor első körben egy konzultáción kell részt venned. Ilyenkor nem csupán a lehetőségeidről beszélgetünk, de teljes állapotfelmérés is készül. Orvosod átvizsgálja a fogaidat, összeveti az elkészített panoráma röntgeneddel, meghallgatja a terveidet és kívánságaidat.

Többször előfordul, hogy a terv részletesebb és pontosabb, mint amire számítottál. Ez azért van, mert egy felelősen gondolkozó és tervező orvos nem csupán a páciens támasztotta elvárásokra koncentrál, de a lappangó problémákat, a röntgen mutatta elváltozásokat is kezelni szeretné egy későbbi állapotromlást előzve meg ezzel. A panorámaröntgen tehát ezért kulcsfontosságú egy fogászati kontroll vagy egy állapotfelmérés alkalmával

Állapotfelmérés

2. Mosolytervezés

Klinikánk szakemberei rendkívüli hangsúlyt fektetnek arra, hogy a páciens nyugodtan vágjon bele cirkónium fogkorona készítésébe, vagy akármilyen más esztétikus porcelán fog vagy porcelán héj fogpótlásba. Ezért megalkottuk az Dent’ART Solutions® programunkat, mely a tervezéstől a gyártáson át egészen a beragasztásig biztonságot nyújt mind a páciensnek, mind az orvosnak, mind pedig a fogtechnikus mesternek. A program része a mosolytervezés, mely során a páciens eredeti fogairól, vagyis az aktuális mosolyáról készített fotók alapján, a „virtuális photoshop” rövid idő alatt megalkotja a fogak tökéletes küllemét. Így előre láthatóvá tesszük azt, ami egyébként csak hetek múlva derülne ki, nem kevés izgalmat és aggodalmat okozva a kérdéssel: „Hogy fogok kinézni az új fogaimmal?”

Az Dent’ART Solutions® program a mosolyszakértőink kedvenc fogesztétika programja.

A program nem más, mint a közös nyelv a fogtechnika – orvos – páciens tengelyén. A kommunikációban korábban sok információ veszett el. Olyan megoldásra volt tehát szükségünk, mellyel maximálisra kapcsolhatjuk az elégedettség faktort az esztétikum tárgyában.

Az Dent’ART Solutions® biztonságot ad a páciensnek, felszabadult alkotói munkát a fogtechnikus mesternek és nyugodt álmokat az orvosnak. Végeredményben valóban az a mosoly készül el, melyet megálmodtunk.

mosolytervezés

3. Ha számít a leendő cirkon korona külalakja, próbáld fel!

Az Dent’ART Solutions® program keretén belül a fogaidról vett lenyomat és a kiválasztott mosolyterv alapján a fogtechnikai laborral karöltve elkészítünk számodra egy tökéletesen élethű, a végső fogkorona formájával megegyező fogformát. Ezt az orvosod ideiglenesen felragasztja a fogaidra, így néhány napig tesztelheted az esztétikai hatást, ismerkedhetsz az új mosolyoddal: az új formákkal, résekkel, csücskökkel, kerekséggel vagy éppen szögletességgel. Pácienseink visszajelzése alapján nagy megnyugvás idő előtt felpróbálni azt a mosolyt, amely jó esetben és gondos ápolás mellett évtizedekre szól.

4. Előkészítés

Amikor a cirkónium korona fogtervek elfogadásra kerültek, megkezdődhetnek a tényleges előkészületek, a manuális munkálatok. Itt már valóban beavatkozás történik, nem csupán elméleti síkon tárgyaljuk a koronák gyártását. Páciens szempontjából ez a legunalmasabb része a folyamatnak. Ez ugyanis arról szól, hogy a teljes érzéstelenítés mellett az orvos eltávolítja a beteg szuvas, megsérült, csorbult fogrészeit, vagy éppen a meglévő régi koronákat.

Tehát az előkészítés csiszolást jelent, finom és apró csiszoló hegyek segítségével alakítja ki a tökéletes formát és azokat az aprócska vállakat, melyeken a cirkónium koronák csücsülni fognak. A vállak azon túl, hogy a támasztékot adják a cirkon korona számára, biztosítják a helyet a porcelán leplezéshez és meglétük – a tisztíthatóságnak köszönhetően – védi a fogágy egészségét.

Ennek a folyamatnak az időigényessége attól függ, hogy hány fog előkészítéséről van szó, van-e régi, eltávolítandó korona, kell-e bármelyik fogat olyan további kezelésben részesíteni, mint például a gyökérkezelés.

Cirkon korona

5. Lenyomat – fogszín véglegesítés és az ideiglenes korona készítése

Ennél a lépésnél a gondosan lecsiszolt fogakról az orvos lenyomatot vesz. A lenyomat általában két fázisból áll, egy keményebb és egy folyékonyabb anyag segítségével is elvégzik ezt a lépést. A lenyomat pontossága rendkívül fontos, hiszen a fogtechnika az ebből kiöntött minta alapján fog dolgozni, vagyis megtervezni a fogkorona vázát.

A mosolytervezéskor megállapított fogszínt véglegesítik. Ha nem készült mosolyterv, akkor ebben a fázisban, közösen az orvossal kiválasztjátok azt a színt, amelyet viszont szeretnél látni a tükörben.

Egy, a csiszolás előtt levett lenyomat alapján a rendelőben azonnal ideiglenes korona készül, mely némi utómunkálat után rögtön beragasztható. Így kíméljük a fogaidat a próbák között, a végleges cirkon korona beragasztásáig.

Online bejelentkezés

Az élethű porcelán fogak gyártása 5 lépésben az alábbi módon történik:

1. Cirkónium vázkészítés a fogtechnikán CAD/CAM tervezéssel

A CAD CAM technológiával való tervezés a fogkorona készítés legizgalmasabb pontja. Az orvos által küldött lenyomat alapján számítógéppel tervezik meg és faragják ki az esztétikus porcelán korona vázát.

A CAD számítógép vezérelt tervezést, míg a CAM számítógép vezérelt gyártást jelent. Ennek a lényege tehát abban rejlik, hogy az emberi tévedésből eredő hibák teljesen kiküszöbölésre kerültek az által, hogy a munkafolyamat teljes egésze számítógép vezérelt. Az orvos által elküldött lenyomat alapján készítenek egy mintát, ezt a gép szkennerje letapogatja, az adatokat rögzíti. Az adatok előhívása után a fogtechnikus előtt megjelenik egy kép, melyen virtuálisan megtervezi a fogkorona vázát.

A tervek alapján a frézgép munkálatai következnek, mely egy cirkon tömbből kifaragja a későbbi cirkónium korona vázát. Ez a folyamat sok esetben nem is Magyarországon, hanem egy nemzetközi gyártó műhelyében történik, ilyenkor interneten továbbítják a 3D tervezés adatait. A páciensek sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy mekkora utat tesz meg leendő fogacskájuk, mire a beragasztásra sor kerül

2. Vázpróba a fogászaton – a tökéletes illeszkedés próbája

A fogtechnika továbbította a cirkónium fogkorona vázát a rendelőbe. A számítógépes tervezésnek és faragásnak köszönhetően ezredmilliméter pontosságú művet kapunk vissza, ám a biztonság kedvéért még így is lepróbálásra kerül a váz. Fontos, hogy tökéletesen illeszkedjen az orvos által preparált vállakra, hiszen az csak így tud megfelelő széli zárást biztosítani a korona felhelyezése után.  Amikor ezt az orvos is rendben találta, visszaküldi a fogtechnikára.

3. Leplezés a fogtechnikán

Ha a váz rendben, a mosolytervek alapján a művészi vénával rendelkező technikus – köznapi nevén porcelános -, leplezést hord fel a vázra. Ez a leplezés porcelánpor és egy speciális folyadék elegyéből áll. A leplezés a mosolyterv tökéletes tükörképét adja, természetesen most már a valóságban, a mintán ülő cirkónium korona képében, és nem csupán papíron. A porcelánnal nem egyszerűen alaki, de színbeli korrekciót is elvégezhetünk. Ezért fontos a fogszín pontos megállapítása. A porcelánt ezután magas hőfokon kiégetik, ettől válik keménnyé, akárcsak a páciens természetes fogai.

A fogszínedet legalább 16 különböző árnyalat közül választhatod ki. A rendelőkben általában 3D fogszínkulcs alapján kerülnek meghatározásra a fogak színei. A 3D itt azt jelenti, hogy a fog világosságán, sötétségén túl meghatározásra kerül a fog színének telítettsége és az árnyalata, vagyis az intenzitása és tónusa. A fog színének érzékelését több tényező is befolyásolja, mint például a fényforrás színhőmérséklete, az érzékelő szeme és a fog szerkezete. Emellett fontos szem előtt tartani a páciens egyedi – szemszín, bőrszín, hajszín – jellemzőit is. Mindezek ismeretében, – ugye már számodra is körvonalazódott -, hogy az esztétikai fogászat és fogtechnika szakemberei igazi művészek is egyben?

4. Nyerspróba vagy matt próba – fogforma és szín ellenőrzés

Amikor a szín és a forma sok pontosítást igényel, vagy nem készült mosolyterv és te még bizonytalan vagy a cirkon korona nyújtotta küllemeddel, az orvosod plusz próbákat iktat be. Ezt hívjuk nyerspróbának. Ilyenkor a fogkorona felülete még matt, de a forma és a szín már látható.

Az orvos a küllemen kívül még ellenőrzi a harapást: magas-e, emel-e valahol a korona, vagyis zavar-e a rágásban. Ez pont ugyanúgy zajlik, mint töméskészítés után a barázdák magasságának beállítása. Ez egy nagyon fontos lépés a pótlások készítésekor. Ha ezt nem vennénk komolyan, vagy nem profin kezelnénk, akkor az a fog túlterhelődéséhez vezetne. Ha ezen a ponton tetszik a végeredmény, akkor a technikára már csak az utolsó simítások miatt küldik vissza a cirkónium koronákat. Ez pedig a fény. Az plusz kis csillogás, amely minden mosolygáskor odavonzza a tekinteteket az ajkaidra.

5. Beragasztás

A fogkorona felhelyezése során te búcsút mondasz a műanyag, ideiglenes koronák sokaságának, orvosod pedig egy speciális fogkorona ragasztóval mindent koronát, vagy éppen hidat a helyére illeszt. Ragasztás után érdemes 2-3 órát kímélni a koronákat, tehát a ragasztásra ne éhgyomorra érkezz, vagy érd be egy könnyű levessel.

Ha a beragasztás után először étkezve még mindig érzel kényelmetlenséget a fog magasságát illetően, egy korrekció alkalmával orvosod tovább finomítja a cirkon koronák rágófelszínét.

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Évtizedekkel ezelőtt a fogkoronák másféle csiszolási technikával készültek. Az előkészítés során az orvosok nem a vállas előkészítést, hanem az ún. tangencionális módszert alkalmazták. Ilyenkor a porcelán fog nem vállakon ült, hanem a korona és fog határát az orvos határozta meg, a pótlás pedig erre munkára készült el. Ez nem igényelt olyan precíz munkát, mint a vállas előkészítés, pont ezért az esztétikum számos ponton kérdésessé vált. Az esetleges hibákat azonban a gingiva (íny) jótékonyan eltakarta.

Páciens szempontból viszont a teljes biztonságot az adja, ha a cirkon koronák vállakon ülnek, ahogyan azt a Clinident fogorvosai is javasolják. Ha azonban a régi fémkerámia korona lecserélése a cél, azon fogak esetén, ahol még a régi módszerrel csiszoltak, ott nem biztos, hogy lehet majd vállalat preparálni. A cirkon korona ilyenkor is elkészíthető, csak más ápolási és tisztítási szabályok vonatkoznak rá, mint a hagyományos koronákra és hidakra.

Kérjen időpontot!