A döntés: cirkon korona vagy fémmentes porcelán korona készüljön?

A fogászat egy olyan, folytonos kihívást magába foglaló iparág, melynek a különböző technológiai innovációk jelentik az újabb és újabb lendületet. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően tudunk a páciensek igényeire mind magasabb színvonalú, modern és csúcsminőséget képviselő fogászati megoldásokkal szolgálni. Ilyenek például a rögzített fogpótlások körében közkedvelt szövetbarát és allergiát nem kiváltó fémmentes fogkorona pótlások, melyek készülhetnek cirkóniumból vagy éppen teljes kerámiából. Laikusként azt eldönteni, hogy melyik mellett tegyük le a voksunkat, nem egyszerű. A különbség sokszor nem is látványos, az ördög inkább a részletekben rejlik.

Miben különbözik a cirkon korona és a teljes kerámia korona, vagyis a préskerámia?

1. Alapanyagában

A cirkónium-szilikátból oxidációval kinyert anyaghoz yttrium-oxidot keverve kapjuk a fogászati pótlások készítésére alkalmas fehér színű anyagot, mely tömbökbe tömörítve várja milyen cirkon korona váz kerül kifaragásra belőle.

A teljes kerámia korona a préstechnológiával előállított korona líthium-disilikát alapú kerámia anyagból készül.

2. Gyártásában

A cirkónium koronák esetén az stabilitást és a hajlítószilárdságot a váz adja. A vázra felvitt porcelán pedig a fogkorona végső formáját adja.

fémmentes porcelán korona

 

Préskerámia korona készítése más technikával történik. A kerámia anyagot egy géppel a fog végső formájának megfelelően préselik egybe. Ez azt jelenti, hogy nincs külön váza a fogkorona pótlásnak. Az teljes kerámia korona tehát egyben készül el.

3. Esztétikumban

A legyártott cirkónium korona tehát egy cirkónium vázra készült esztétikus, porcelánból készült, élethű, fogzománc imitáció. A váznak köszönhetően az elkészült fog stabil szerkezetű, viszont a váz nem teszi lehetővé, hogy a fény akadály nélkül haladjon át a fogon.

A teljes kerámia korona esetén nincsen váz, a préskerámia a gyártási technológiának köszönhetően egyben készül el, így a zománcot imitáló kerámia rétegek egy teljesen valóságos külsőt, élethű fogzománcot alkotnak, ahogyan a fény áthatol a felületén.

Kinek jelent megoldást a teljes kerámia korona és kinek a cirkónium korona?

Mindkét koronafajta anyagát és gyártási technológiáját tekintve prémium minőséget képvisel. Amennyiben a fő szempont az esztétikum, az eredetire megtévesztésig hasonlító, élethű küllem, úgy az indikációs szempontok figyelembevételével dönthetünk valamely fémmentes pótlás mellett.

Neked való a cirkónium korona, ha:

 • elégedetlen vagy a fogaid színével, és fogaid tartósan, tovább már nem fehéríthetők;
 • elégedetlen vagy a fogaid külalakjával, szabályos formájú fogakat szeretnél;
 • vágysz egy bátran vállalható mosolyra, melynél a szín és a forma is tökéles összhangban áll egymással;
 • nem akarsz hosszas fogszabályzó kezelést, gyors megoldást szeretnél;
 • a kisebb foganyagvesztéssel járó porcelán héj készítésére fogaid nem alkalmasak: gyökérkezelt és erőteljesen elszíneződött, letöredezett fog, túl nagy rések a fogak között, harapási diszfunkciók…stb.;
 • régi és elszíneződött, gyökérkezelt fogaid is vannak;
 • egy vagy több fog hiányával is küzdesz;
 • implantátumodra szeretnél esztétikus megoldást;
 • rágófogaid finomhangolását szeretnéd;
 • fémallergiától szenvedsz, bizonyos ékszerektől kiütéses leszel, viszket a bőröd;
 • fogágybetegséggel küzdesz;

  Kérjen időpontot!

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  Neked való a teljes kerámia korona, vagyis a préskerámia korona, ha:

  • fogaid színének és formájának összehangolását, egységesítését szeretnéd;
  • gyors megoldást szeretnél, kusza fogaidat nem akarod szabályoztatni;
  • teljesen új mosolyt terveztetnél, fogaid esztétikai felújítását tervezed;
  • a létező legtermészetesebb hatású fogkorona pótlást szeretnéd;
  • a sorban csupán egy-egy fog szépészeti „tuningja” a cél, de az olyan legyen, hogy ne lehessen a sajátoktól megkülönböztetni;
  • fémallergiával küzdesz, vagy csak nem akarsz semmilyen fémet a szervezetedben;
  • nem küzdesz olyan foghiánnyal, melynek pótlása lenne a cél.

  Fémmentes préskerámia porcelán fog – cirkon korona pro és kontra

  Biokompatibilitás: mindkettő fémmentes, ismert allergia nincs egyik fogkorona pótlás esetén sem.

  Szilárdság: a cirkónium korona az erős váznak köszönhetően ellenállóbb, a teljes kerámia korona – váz híján- érzékenyebb, sérülékenyebb, indikációs területeit tekintve szűkebb a felhasználhatósága.

  Esztétikum: a teljes kerámia korona és a cirkon korona is az esztétikai szempontok tükrében kerülnek bevetésre, ám a teljes kerámia korona – a fényt elnyelő váz híján- mégis valódibb hatású, mint a cirkon.

  Gyártás – precizitás: rendelői előkészületeit tekintve mindkettő vállas csonkelőkészítő technika alkalmazásával indul. A koronák az előkészített vállakon ülve támogatják a szájhigiénét az egészséges íny megtartása mellett. Mindkét fémmentes pótlás hasonlóan precíz tervező folyamatokon megy keresztül, újabban pedig már a teljes kerámia tervezésénél is bevetik a számítógépes tervezést, akárcsak a cirkon esetében.

  Míg a cirkónium tömbökből a korona vázát faragják ki, s ez a fogkorona stabilitását biztosítja, addig a teljes kerámia préstechnikával, egyben kerül kialakításra, nincs külön váza a pótlásnak, a végső finomhangolást pedig, – a szín és forma tökéletesítését- porcelánnal fogtechnikus mester végzi el.

  Viselet: mindkét pótlás fémmentes, tehát egyik esetén sincs fémes íz, a hővezetést tekintve egyik viselésekor sem kell kellemetlenségekre számítanunk.

  Online bejelentkezés

  cirkon korona eset

  Fémmentes teljes kerámia korona a szépségbakik kijavítására

  „Zsuzsa 20 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozik telefonos ügyfélszolgálat vezetőként. Páciensünk igen szembetűnő esztétikai problémával keresett fel bennünket. Korábban, gyökérkezelt fogai törékennyé váltak és elszíneződtek. Egy friss alma pedig enyhe reccsenést idézett elő a láthatóan meggyengyült fogában. A kellemetlen hang alaposan ráijesztett a hölgyre, hiszen azonnal a fogászatunkig űzte őt. A front fogában meglazult tömés adta a fura, kellemetlen hangot, de a kezelés nem tűrt halasztást. Bár fogászati kontroll és fogkőeltávolítás céljából fogászatra rendszeresen, évente jár, az évek óta egyre rosszabb látványt nyújtó fogai esztétikai beavatkozását mindig csak halogatta. Ha nem a reccsenés akkor lánya közelgő esküvőjének apropóján hamarosan egyébként is megkeresett volna bennünket.”

   

  “Az állapotfelméréskor orvosával a felső négy front fogára terveztek tökéletesítést: a fogak egységesítését és fehérítését teljes kerámia koronák által, mely természtes hatású, tökéletesen esztétikus megoldás a front régió szépítésére.”

  cirkon fogkorona előtt

  cirkon fogkorona előtt

  Koronák alkotás közben:

  fényáteresztő fogkoronák, élethű fogzománc

  A kész mosoly készen áll a gratulációkra:

  ragyogó üdeséget varázsoltunk Zsuzsának, mely éveket fiatalít viselőjén.

  cirkon fogkorona

  Jelige: „Régi, fémkerámia hidamat fehér színű és ragyogó cirkon kerámia korona pótlásra cserélném”

  cirkon korona

   

  „Zita szépségszalont vezet, ahol minden tekintet a bőrének egészségére, a természetes hatású megjelenésére és a mosolyára szegeződik. A fémkerámia pótlása még a fogfehérítések kora előtt készült. Néhány évig jó szolgálatot is tett viselőjének, ám páciensünk – érthető okokból- fehérebb fogakat szeretett volna. Próbaképp belevágott a fehérítésbe, ami olyan jól sikerült és hozzá tartós eredménnyel járt, hogy elhatározta pótlásait a világosabb, saját fogszínéhez igazítja.

  Az állapotfelmérésen orvosa elmagyarázta, hogy az esztétikus megoldások közül a cirkónium korona készítését javasolja, hiszen rendkívüli hajlítószilárdsága miatt az a legkiválóbb alternatíva foghiány pótlására.

  A hat darab cirkónium korona a mosolygáskor hangsúlyosan előtérbe kerülő, felső front területre készült, középen osztással a természetes hatás fokozására.”

  cirkon fogkorona eset

  A cirkon nevű cirkónium-szilikát (ZrSiO4) ásvány apró szemcséi számos kőzetben megtalálhatók.Ez azonban nem összekeverendő a benne felfedezett cirkónium elemmel (Zr) és a cirkónium-dioxiddal (ZrO2), mely egy szervetlen vegyület. Ezt a felfedezést még 1798-ban Klaproth nevű német vegyész tette, aki a cirkonban (ZrSiO4) megtalálta – felfedezte a cirkóniumot.

  Szeretnél szebb mosolyt, elégedetlen vagy fogaid formájával és színével, vagy le szeretnéd cserélni a régi koronáidat esztétikusabbra?Amennyiben a fogsorod esztétikai problémája olyan mértékű, hogy tömés vagy porcelán héj segítségével nem korrigálható, abban az esetben alkalmazzuk a cirkónium vázas porcelán koronákat.

  Amikor arra az elhatározásra jutottál, hogy fogaid küllemén végre változtatni szeretnél, és cirkon korona a kiszemelt megoldás, első körben konzultációra érkezel a fogászatunkra. Ilyenkor nem csupán a lehetőségeidről beszélgetünk, de teljes állapotfelmérés is készül. Orvosod átvizsgálja a fogaidat, összeveti az elkészített panoráma röntgeneddel, meghallgatja a terveidet és kívánságaidat.

  A kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!