parodontológia, fogínygyulladás

parodontológia, fogínygyulladás

Érzékeny és gyulladt az ínyed? Hiába mosol fogat naponta többször, mégis kellemetlen szagú a leheleted?

Az egészséges fog nemcsak szép és ápolt, de erős és stabil is.

A stabilitásról fogágyad (vagyis a parodontium) gondoskodik, amely biztosítja a rögzülést, és felel azért, hogy fogaid kitartsanak még a legnehezebb pillanatokban is.

Fogágyad – és ezáltal fogaid – azonban súlyos veszélynek vannak kitéve, ha nem gondoskodsz a megfelelő szájhigiéniáról.

A felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka ugyanis:

Az esetek többségében mindkettőt a szájápolási szokások be nem tartása váltja ki, és 99 százalékban mind a kettő megelőzhető a tökéletes szájhigiéniával.

Te mindent megteszel, hogy fogaid erősek maradjanak?

Parodontológia: egy fiatal tudományág

A parodontológia a fogágy megbetegedésével és a lehetséges kezelésekkel foglalkozik. Egy fiatal tudományágról beszélünk, amely az utóbbi két évtizedben alakult ki, és forradalmasította a fogászatot.

Korszerű megoldásainak köszönhetően képes arra, hogy azokat a fogaidat is megmentse, amelyeket régen ki kellett volna húzni.

A parodontológia feladata, hogy a tökéletes szájhigiénia elérésével és a célzott kezelésekkel végül megtarthasd eredeti fogaidat, így azok stabilan maradva akár egy életen át kiszolgálhassanak téged.

Ehhez szükség van arra, hogy a fogágybetegséget időben észrevegyük, és hogy a kezeléseket minden esetben komolyan vegyük. Te és mi, fogorvosok együtt, hiszen közös érdekünk az, hogy a mosolyod ne csak szép és szabályos, de irigylésre méltóan egészséges is legyen.

A parodontológia ehhez harcba hívja a rendszeres fogászati kontrollt és a szájhigiéniás kezeléseket (fogkő-eltávolítás, szükség esetén tasakkezelés), valamint minden esetben megköveteli a szájápolási szokások szigorú betartását.

Csak így menthetjük meg eredeti fogaidat.

 parodontológia, fogínygyulladás

parodontológia, fogínygyulladás

 parodontológia, fogínygyulladás

parodontológia, fogínygyulladás

Hogy ez miért baj?

Azért, mert az esetek többségében a kezeletlen ínygyulladás okozza azt a fogágybetegséget, amely megtámadja fogaid tartószöveteit, és veszélybe sodorja azok stabilitását.

A kezdetben még csupán az ínyedet irritáló és ott gyulladást kiválót betegség idővel behatol a fogágyadba, ahol pusztító folyamatokat indít el.

Fogkő-eltávolítás és szájhigiéniás kezelés nélkül az ínygyulladás idővel mindig fogágybetegséget okoz, ezért érdemes odafigyelned a problémára utaló jelekre.

Az ínygyulladás tünetei:

 • begyulladt, vöröses íny,
 • vérzés (fogmosás után például),
 • tapintáskor fájdalom (ínynél),
 • gennyes tasakok.

A kezeletlen ínygyulladás mellett a fogágybetegséget kiválthatja még:

 • a dohányzás (a nem megfelelő szájhigiénia részeként),
 • a C- és D-vitamin hiánya,
 • bizonyos ásványi anyagok hiánya,
 • nőknél a terhesség és a menopauza,
 • bizonyos genetikai problémák,
 • a különböző gyógyszerek mellékhatásai,
 • valamint egyéb tényezők mellett a bölcsességfoggal kapcsolatos problémák is.
 parodontológia, fogínygyulladás

parodontológia, fogínygyulladás

A fogágybetegség

Avagy a csendes pusztító, amely gyakran látványos tünetek nélkül okoz komoly problémákat.

A páciensek sokszor csak a fogorvosi székben szembesülnek azzal, hogy a korábban tapasztalt apró jelek hátterében komoly betegség áll.

A kóros elváltozás a fogágyra összpontosul, ahol az ínyről továbbterjedt gyulladás tasakokat hoz létre a fogágyban. A fogkefével elérhetetlen tasakokban baktériumok burjánzanak, és ezek a kórokozók felelnek azért a pusztító folyamatért, amelynek végén a fogak kilazulnak, majd ki is esnek helyükről.

Fogaidat meg lehet menteni, ha idővel észleljük a bajt

A fogágybetegség kezdeti stádiumban még visszafordítható: ehhez először megtisztítjuk a területet a fogkövektől, valamint gondoskodunk a tasakok alapos felszámolásáról.

Létfontosságú, hogy a területen ne maradjanak kórokozók, amelyek később újra bajt okozhatnak. A leghatékonyabb munkát ezen a téren a fogászati lézer végzi, amely vérzés- és fájdalommentes pusztítja el a baktériumokat az érintett területen.

Ha szükséges, speciális készítményeket (így például Emdogain gélt) is használunk a tasakok feltöltése érdekében, hiszen a regeneratív készítmény segít a tartószövetek megerősítésében, így a fog ideális esetben visszanyerheti stabilitását.

Késői stádiumban ugyanakkor a fogágybetegség már nem kezelhető, legfeljebb a folyamatát lassíthatjuk le.

A Clinident szakorvosai ezért már kezdődő ínybetegségnél kihangsúlyozzák a rendszeres kontroll és a megfelelő szájhigiénia fontosságát, valamint gondoskodnak arról, hogy elsajátítsd a helyes szájápolás alapjait.

 parodontológia, fogínygyulladás, fogröntgen

parodontológia, fogínygyulladás, fogröntgen

Ne hanyagold el a probléma kezelését! A fogágybetegségről azóta több kutatás is kiderítette, hogy nem csak fogaid elvesztéséhez vezet, de akár súlyos hatásai is lehetnek szervezetedre nézve:

 • szívbetegségeket,
 • cukorbetegséget,
 • demenciát,
 • ízületi gyulladást is okozhat.

Szájhigiéniás tanácsok

 1. Sajátítsd el a helyes szájápolási technikát, valamint gondoskodj a napi kétszeri fogmosásról és egyszeri fogselymezésről. Ne hagyd ki se a reggeli, se a lefekvés előtti szájápolást!
 2. Ne dohányozz, és étkezz egészségesen!
 3. Járj rendszeres fogászati kontrollra, és kérj fogkő-eltávolítást.
 4. Fogyassz kevesebbet az olyan italokból, amik elszínezhetik fogaidat (kávé, szénsavas üdítő, vörösbor)! Igyál viszont több élő kultúrás tejterméket!

A megfelelő szájhigiéniára való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért gondoskodj időben gyermekeid fogászati ellenőrzéséről is.

A megfelelő fogtisztítási technikát a Clinident fogorvosai és dentálhigiénikusai örömmel tanítják meg neked, hogy a mosoly ne csak szép, de egészséges is legyen.

 parodontológia, fogínygyulladás, szájhigiéniai tanácsok

parodontológia, fogínygyulladás, szájhigiéniai tanácsok

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Parodontologiai áraink az árlista menüpont alapján

Parodontológiai státus, diagnózis, kezelési terv

10 000 Ft

Subgingivális küret foganként

9 000 Ft

Subgingivális küret quadránsonként

25 000 Ft

Parodontális tasakkezelés gyógyszerrel

3 500 Ft

Fix sinezés foganként (kompozittal)

7 000 Ft

Fix sinezés foganként (szálerősítéssel)

9 900 Ft

Lézeres tasakkezelés foganként

5 000 Ft

Lézeres tasakkezelés qadránsonként

15 000 Ft

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Andrea

Dr. Koncz Andrea

parodontológia
Andrea olyan munkahelyen szeret dolgozni, ahol már felismerték a fogágy egészségének fontosságát és a szakterület felelősét partnerként ismerik el más kezelések során is. A parodontológiai kezelés szoros orvos-beteg együttműködést kíván, ettől alakulhat ki az a bizalom, amely feltétlenül szükséges az eredményes kezeléshez és a hosszútávú sikerhez.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.