A kóla hatása a fogakra

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás változatról van szó. De ebbe a csoportba tartoznak a száz százalékos gyümölcslevek is, bármilyen meglepő.  Rendszeres, napi szintű fogyasztás esetén ezek a savas kémhatású innivalók fogérzékenységet okoznak, felmarják a fog zománcrétegét és károsítják a foggyökeret is a kutatások szerint. Népszerű kísérletet, hogy kihúzott fogat áztatnak ilyen italokba hosszabb időre, általában egy napra. Természetesen a való életben a fog nem élettelen, más közegben van, a szájüregben, ráadásul nem ázik a fog ennyi időn át semmilyen italban, de a hosszútávú hatást azért valamennyire szemlélteti egy ilyen kísérlet is. Az egyik kísérletben 24 órára áztattak kihúzott fogat száz százalékos almalébe, sima és diétás kólába, Red Bull energiaitalba és Gatotrade sportitalba, majd megvizsgálták, hogy a foggyökeret borító fogcement és a fogzománc mennyire mélyen erodálódott. A fogzománcot leginkább a sportital károsította, ezt követte a Red Bull és a kóla. Valamivel kisebb kárt okozott a diétás kóla és végül az almalé.  A fogcement esetében hasonló volt a sorrend, csak helyet cserélt a sorban az almalé a diétás kólával.

Itt pedig megnézhetnek rövid egy videót arról, hogy néz ki a fog, 24 órás kólafürdő után. 

Igazán nagy mintán nem végeztek még kutatást a cukros italok és a fogkárosodás összefüggéseiről, de számtalan kisebb kutatás kimutatta, hogy fokozott kockázatot jelentenek a fogak számára az ilyen jellegű innivalók.

A legjobb az lenne, ha semmilyen cukortartalmú vagy szénsavas italt nem fogyasztanánk, de már a mértékletesség és a rendszeres, alapos fogmosás is sokat segít. Fontos azonban, hogy ilyen italok elfogyasztása után ne azonnal tegyük ezt. A legrosszabb dolog, amit savas kémhatású étel vagy ital elfogyasztása után tehetünk, hogy azonnal megmossuk a fogunkat, ezzel ugyanis károsítjuk a fogzománcot. Érdemes várni legalább 30-45 percet, addig egy sima vizes szájöblítés, vagy akár egy pohár víz elfogyasztása is segít, ahogy a tejé is, ami visszapótolja az ásványi anyagokat.

Ebben a bejegyzésben elolvashatja, melyek legkárosabb élelmiszerek a fogak szempontjából.

Online bejelentkezés


Szóljon hozzá Ön is

Az e-mail címe nem fog megjelenni a kommentben.

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.

tizenkettő − 2 =