Mikor kezdjem gyermekemnél a fogszabályozást? 

fogszabályozás

Mikor kezdjem gyermekemnél a fogszabályozást? 

 

A vonzó mosoly titka nem pusztán a fogak fehérségében rejlik, hanem azok egymáshoz való elhelyezkedésében is. A gyermekek és felnőttek számára egyaránt elérhető fogszabályozás azonban az esztétikai szerepen túl a fogsor egészségének védelmében is rendkívül lényeges. A torlódott, aszimmetrikus fogak sajnos hajlamosak a fogszuvasodásra, mely kezelés hiányában további fogászati betegségekhez, és akár a saját fog elvesztéséhez is vezethet. Előfordulhatnak fogágy-betegségek is, melyek szintén további egészségügyi kockázatokkal járnak. Megelőzésként tehát nélkülözhetetlen a szájhigiéniára való odafigyelés és persze az időben elkezdett fogszabályozás.  

 

A speciális eszközöknek és azok korszerű kialakításának köszönhetően a fogszabályozás ma már egy tudatosan irányítható, és legtöbbször esztétikailag sem zavaró lehetőség. Sokan vannak, akik felnőtt fejjel teszik le mellette a voksot, de szülőként is szembesülhetünk a problémával. Míg néhány évtizede még kevés olyan gyerkőc volt a közösségekben, akin fogszabályzót lehetett látni, mára viszont ez elterjedtebbé vált. A gyermek fogszabályozás célja nem más, mint a fogazat és az állkapcsok fejlődésének helyes irányba mozdítása. A harapási rendellenességek kiküszöbölésével megvalósítható, hogy az alsó és a felső állkapocs megfelelően találkozzon egymással.  

 

Lehetőség van arra, hogy már négy éves korban elkezdjük a fogszabályozást. Erre főként azoknak a gyermekeknek az esetében van szükség, akik nehezen szoknak le az ujjszopásról, vagy nyelvmozgásaik nem megfelelőek. Ilyenkor a kivehető fogszabályozó készülékek jó választásnak bizonyulnak és segítségükkel a fejlődés a megfelelő mederbe terelhető.  

 

A 4-6 éves korosztály körében a fogszabályozás célja elsősorban a keresztharapás kezelése. Ez nem más, mint az a jelenség, amikor az alsó állkapocsban levő fogak a felső állkapocsban levők előtt helyezkednek el. Szintén ekkortájt tapasztalható az úgynevezett nyelvlökéses nyelés, melyre szintén jótékony hatással van a megfelelő fogszabályzó készülék használata. Fontos megemlíteni, hogy a fejlődési problémák kiküszöbölése érdekében akár logopédus felkeresése is szükségessé válhat ebben az életkorban.  

 

6-12 éves korban már maradandó és tejfogak is vannak a szájban, ezért a fogszabályozást ennek megfelelően kell alakítani. Ebben az életkorban még viszonylag egyszerűen alakítható az állcsont és a fogak növekedése. Főként az egyszerűen használható készülékeket részesítik ekkortájt előnyben a szakemberek. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a maradandó fogazat kialakulásával a torlódás gyakran csak a saját fog eltávolításával oldható fel, vagy akár állkapocs-sebészeti eljárás is szükségessé válhat a fejlődési rendellenességek korrigálására. Ma már nagyon sokféle fogszabályzó készülék közül válogathatnak a szakemberek, így gyermekek számára is megtalálhatóak azok az ideális típusok, melyek a viselést, a tisztítást és persze a hatékonyságot illetően is tökéletesnek mondhatóak.  

 

S hogy miért ilyen fontos a szabályos fogsor? A korábbiakban már említettük az egészségügyi kockázatok kiküszöbölését és a fogszuvasodás megelőzését. Míg gyermekkorban a fogszabályozás viszonylag egyszerűen és gyorsan megoldható, addig felnőttként legalább másfél-két évet vesz igénybe a tökéletes mosoly megteremtése. Szülőként legyünk tisztában azzal, hogy gyermekünk magabiztossága és ezzel együtt boldogsága is múlhat azon, mennyire elégedett fogaival. Lehet, hogy kisiskolásként még csak gúnyolódás tárgyát képezik azok a gyermekek, akik az átlagostól eltérő fogazattal rendelkeznek, de a későbbiekben számos további hátrányát is megélhetik ennek mind a munkavállalás, mint a párkapcsolat kialakítása és persze a mindennapi önbizalom kapcsán.  

 

Természetesen gyermekek esetében a hatékony fogszabályozáshoz az is szükséges, hogy a gyermek ne rettegjen a fogorvostól. Ez akár több éves munka eredménye lehet, és nyilván az sem mindegy, hogy milyen az első élménye, mennyire empatikus szakemberrel találkozik elsőként a rendelőben. A szájhigiéniára való odafigyelés és a rendszeres fogorvos látogatás szükségessége olyan területek, melyekkel felelős szülőként meg kell ismertetnünk a csemetét. 

A Clinidentnél történő fogszabályozásról bővebben itt olvashat!