Fogbeültetés kezelés folyamata- konzultációtól a kész fogpótlásig

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

A fogorvos a hiányzó fogak pótlására javasolhatja a fogbeültetés elvégzését, a foghíd pótlást vagy a kivehető pótlást, ebből a páciens választja ki, mi az, amivel együtt tud élni, amit vállalni tud.

A következő kérdés a fogpótlás anyaga és majd még számos fontos részlet, amelyekkel együtt fogbeültetés ára is meghatározásra kerül. Ez mind látható az összeállított terven. De miből állnak az egyes folyamatok?

Hibátlan mosoly a fogbeültetés után

  Kérjen időpontot!

  Hogyan tervez az orvos és milyen előkészületek szükségesek?

  Fogbeültetés konzultáció és tervezés:

  A konzultáció első és legfontosabb lépése a precíz állapotfelmérés, amikor feltérképezzük a fogazat állapotát, meghatározzuk a feltétlenül szükséges kezeléseket, mindezt pedig a páciens igényeihez igazítjuk.

  Az összeállított kezelés előre megtervezett lépések sorozata, mely pontosságához a modern, 3 dimenziós CT felvétel adja segítséget.

  A személyre szabott fogászati kezelési terv, az orvos által javasolt módszereket ötvözi a páciens kívánságaival.

  Fogbeültetés tervezése 3D cbct segítségével

  Egy implantátum vagy több? Ezek a lehetőségek!

  Ha saját fogaink mellett foghiánnyal is küzdünk, a következők lehetnek a megoldások: (Az implantátum számok állcsontonként értendők.)

  Teljes fogatlanság esetén a műfogsor helyett a következő lehetőségeink vannak: (Az implantátum számok állcsontonként értendők.)

  • 2-3 db implantátumra: fix fogsor az alsó állcsontra. Páciens által kivehető, de az implantátum stabil rögzülést ad.
  • 4-5 db implantátumra: felső fix fogsor; alsó vagy felső All-on-4 foghíd pótlás. A fix fogsorral szemben az All on 4 pótlás csavarral rögzül, a páciens nem tudja eltávolítani.
  • 6-8 db implantátumra: stabil, rögzített fogpótlás, azaz foghíd, másnéven körhíd. A több implantátum jobb az erőelosztást jelent. A pótlás beragasztásra kerül, vagy csavarral tartósan rögzül, tehát a páciens nem tudja eltávolítani.

  Fogbeültetés műfogsor helyett

  A végső, személyre szabott kezelési tervet meghatározza:

  • A fogazat általános állapota: mekkora beavatkozásra lesz szükség.
  • A fogbeültetés ára: melyik modern implantációs rendszert választjuk és hány implantátumra lesz szükség.
  • A fogkorona ára vagy a fogpótlás ára: fémvázas vagy fémmentes, cirkon pótlást szeretnénk.
  argarancia

  ÁRGARANCIA

  Árgaranciát vállalunk! Minden fog implantátum konzultáción kiadott kezelési terv esetén garantáljuk a kezelési árakat, a kiállítástól számított 30 napig! Nem kell azonnal dönteni! A kezelés elkezdése esetén pedig, végig a kezelés időtartama alatt, a tervben feltüntetett fogpótlás árak érvényesek!

  Fogbeültetés előtt – a megfelelő szájhigiénia megteremtése

  • Fogkőeltávolítás:

  Bárminemű beavatkozás első lépéseként a fogkőeltávolítás történik meg, hogy a fog implantátum kilökődésének veszélyei, a műtéti kockázatok minimálisra csökkenjenek, melyeket javarészt az elégtelen szájhigiénia okoz.

  • Foghúzás:

  Amennyiben a romlott fogra foghúzás vár, akkor az eltávolított fogak állapotától függően, általában 4-8 hét gyógyulási idő következik. Itt érdemes megemlíteni a kivételt, ami az azonnali fogbeültetés. Ebben az esetben a fogbeültetés a foghúzással egy időben történik.

  Az azonnali fogbeültetés precíz tervezést igényel és az eltávolítandó fog állapotától függ, hogy megvalósítható-e.

  5 érv a fogbeültetés mellett

  Implantációs műtét menete és gyógyulás fogbeültetés után

  1. Műtéti előkészület:

  A fogbeültetés műtét általában 1-1,5 óra (1-3 műgyökér esetén), melybe bele tartozik a steril előkészület is. Amennyiben a páciens szeretné, ha a fogbeültetés altatásban történjen, úgy annak előkészületei és lebonyolítása minimálisan ugyan, de elnyújtja a beavatkozást.

  2. A műtéti folyamat:

  A páciens a fogászati székben foglal helyet, hasonló rendelői környezetben van, mint amit már megszokott korábbi kezelései során, a különbséget az eltérő felszerelés, a speciális műtéti eszközök és gépek jelentik.

  • A páciens megkapja a helyi érzéstelenítést, mellyel a fogbeültetés teljesen fájdalommentessé válik.
  • Az érzékelés kiiktatását követően a szájsebész bemetszést ejt az ínyen, lebenyt készít, azaz leválasztja az ínyt a csontról, hogy tökéletes belátást nyerjen a területre.
  • A sebészi motorral és az implantátumhoz való fúróval az orvos előkészíti a csontfészket, majd ebbe a furatba betekeri az implantátumot.
  • Az implantátum bemenetét zárócsavarral fedi, mielőtt a sebszéleket varratokkal egyesíti. Egészséges szájhigiénia mellett- a lezáró csavar helyett-, ínyformázó is kerülhet az implantátumba. Ilyenkor a sebszéleket az ínyformázó körül zárják, ami egy apró csonkként lesz jelen a szájban, amíg a csontosodás tart.

  3. Varratszedés:

  A műtét után kb. 10 nappal az orvos eltávolítja a varratokat.

  4. Gyógyulási idő:

  Az alsó állcsontba helyezett implantátum általában gyorsabban gyógyul, a csont tömörebb szerkezetű. A gyógyulási idő 2-4 hónap. Felső állcsontba történt fogbeültetés esetén a gyógyulási idő már hosszabb, általában 4-6 hónap.

  A gyógyulási idő alatt az 1-2 alkalommal kontrollon kell megjelenni, amikor panoráma röntgen készül, hogy a csontosodási folyamatot a szakorvos nyomon követhesse.

  Cikkajánló:

  Implantológus

  Fontos számodra a műtét utáni gyors regenerálódás és gyógyulás? Ebben a cikkünkben minden hasznos információt megtalálsz hozzá, legyen szó implantációról, csontpótlásról vagy az arcüreget is érintő beavatkozásról.

   Kérjen visszahívást

   A gyógyulási idő arra szolgál, hogy a beültetett implantátum csontosodni tudjon: a titán műgyökér speciális kialakítású felszínét a csontsejtek behálózzák, benövik. A szervezet gyógyulási folyamatához idő szükséges: ahogyan egy csonttörés regenerációjához idő kell, úgy a beültetés csontosodásához is.

   Hogyan készül el a fogpótlás az implantátumodra?

   1. Ínyformázás:

   A beültetésre készülő fogpótlás következő lépése a feltárás, amikor a műgyökér egy gyógyulási csavar hozzáadásával ínyformázóvá lép elő, amely az íny alakításán keresztül biztosítja, hogy a készülő fogkorona körül természetesen szép és feszes legyen az ínylefutás. Ennek az idejét az orvos határozza meg. Általában 7-10 napot vesz igénybe.

   Amennyiben az implantátum a behelyezéskor nem zárócsavart, hanem ínyformázót kapott, akkor az előbbi lépésre nincs szükség, azonnal elkezdhető a fogpótlás készítése.

   2. Lenyomatvétel:

   A kiválasztott implantátumhoz számos egyéb elem kapcsolódik, amire a fogkorona, annak elkészülését követően beragasztásra kerül. Több komponenssel a páciens nem is találkozik, mert azt az orvos használja, vagy éppen a fogtechnikus. A lenyomatot például, lenyomati fej segítségével veszi az orvos, hogy a technikus megformázhassa a felépítményt és elkészülhessen rá a fogkorona váza.

   DIGITÁLIS GARANCIA

   3. Vázpróba:

   A kiválasztott korona fajta szerinti váz készül el, különböző, modern technikákkal. A fémkerámia korona fémötvözetből készülő vázon alapul, míg cirkónium korona fogak váza fehér színű, fémmentes, biokompatibilis, robottechnikával tervezett és készített váz.

   4. Mattpróba – nyerspróba: 

   A vázra felhordásra kerül a porcelán, mely a fogkorona formáját adja. Mielőtt a fényét adó réteg is felkerülne, az orvos beállítja a harapási magasságokat, ellenőrizhető a forma és a szín.

   5. Fogkorona vagy foghíd átadása:

   A technikus fényre égeti a korona vagy híd pótlást, ami már átadható végre. Ilyenkor a választott fajta szerint beragasztható vagy egy speciális csavar segítségével a felépítményhez rögzítik. A fogkorona vagy foghíd elkészülte általában a munka nagyságától függően 7-14 nap alatt készül el és kb. 5 alkalommal kell ehhez a rendelőben megjelennünk.

   Az elkészült fogpótlás, akár egy fog esetén is, elsőre fura érzést kelthet a szájban. Nagynak érezhetjük, többeknek elsőre az a benyomása, hogy nincs elég hely a nyelvnek vagy az arc belső felének és beharapják azt.

   Ez azért történik, mert megszoktuk a fogak hiányát. A lágy részek, mint a nyelv és a bukka kitöltötték a hiányt, így megváltozott a rágás, nagyobb hiány esetén a beszéd. Hogy mihamarabb összeszokjunk az új pótlással a rágásra is érdemes odafigyelni, a nyelv pedig néhány napon belül alkalmazkodik az új terepviszonyhoz, csak türelmesnek kell lennünk. Új fogsor esetén pedig akár a hangképzést is újra kell tanulni.

   Sikeres fogbeültetés eredménye

   Élethossz garancia fogbeültetés után? – Ezt kell tenned érte!

   A klinikánkon beültetett implantátumok gyártói élethossz garanciát biztosítanak a termékeikre. Teszik ezt azért, mert a legmodernebb gyártási technológia olyan magas minőségi követeleményeknek felel meg, melyek szinte 100%-ig kizárják az implantátum hibáját, sérülését, törését.

   Élethossz garancia jár tehát a termék hibájára, sérülésére, mégis az ismert kilökődések zöme nem is a műgyökér hibájából adódik.

   ÉLETHOSSZ GARANCIA

   Implantátum kilökődésének okai lehetnek:

   • Dohányzás
   • Elhanyagolt szájhigiénia, fogkő, baktériummal teli gyulladt tasakok
   • Elhanyagolt fogorvosi kontroll
   • Kontrollálatlan háttérbetegség pl.: diabétesz

    Kérjen visszahívást

    Fogpótlás után – mire van szükség a garancia érvényességéhez?

    A rendelőnkben elvégzett kezelésekre garanciát vállalunk, mert 100%-ig bízunk:

    • fogorvosaink szakértelmében,

    • a felhasznált anyagok kiváló minőségében,

    • a fogpótlások kimagasló esztétikumában, tartósságában és funkcionalitásában.

    A garanciához már csupán egyetlen egy dolog kell, az pedig a páciens elköteleződése saját egészsége iránt.

    Fogbeültetés és az elkészült fogpótlás után szükséges teendők:

    • Fogászati kontroll vizsgálat: 6 havonta

    • Szájhigiénés kezelés – fogkőeltávolítás: 6-12 havonta

    • Dohányzásról való leszokás

    • Rendszeres általános orvosi szűrővizsgálat: évente

    Fogbeültetés és fogpótlás a Clinident rendelőjében

    A páciens visszajelzések szerint rendelőnk az egyik legjobb fogászat Budapest belvárosában, amire büszkék is vagyunk. Fogászati rendelőnk az elmúlt 20 évben erős szakmai munkát folytatott, nagy hangsúlyt fektettünk a klinika alakítására és a páciens igények kiszolgálására:

    • Személyre szabott gondozás: mindig az egyéni igényeket tartjuk szem előtt.
    • Lelkiismeretes orvosok: pácienseink a kezelést követő években is számíthatnak ránk, igény esetén élethosszig gondozzuk a hozzánk fordulókat.
    • Modern rendelő: egy helyen el tudjuk végezni az összes szükséges vizsgálatot és beavatkozást.
    • Tapasztalt szakemberek: Fogorvosaink számtalan sikeres beavatkozást végeztek már el, több ezer pácienst és fogat gyógyítottak már meg.
    • Elismert szájsebész specialisták: Rendelőnkben állandó szájsebészeti rendelés zajlik, folyamatos a fogbeültetés, felkészültek vagyunk a gyakori, komplexebb esetek ellátására is.

    Fogbeültetést végző orvosaink:

    Fogpótlást készítő orvosaink:

    Dr. Koncz Zsófia

    Dr. Koncz Zsófia

    konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
    Dr. Sas Krisztina

    Dr. Sas Krisztina

    konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

    Kérjen időpontot!