Fogszuvasodás kezelése

Főoldal / Fogszuvasodás kezelése

Ugye Önnek is volt már érzékeny a foga, esetleg kisebb-nagyobb fogfájással is küzdött már? A tüneteket valószínűleg fogszuvasodás okozta, ami a leggyakoribb fogakat érintő betegség.

A szuvas fogak elhanyagolása komoly következményekkel járhat amellett, hogy a fogakban levő barnás-feketés lyukak látványa sem szép. Az előrehaladott fogszuvasodás a fogbél gyulladását okozhatja, ami nagyon erős fájdalommal jár, és végül a fog elhalásához vezet, amit csak gyökérkezeléssel lehet orvosolni.
Ezek a problémák azonban egyszerűen megelőzhetők, a rendszeres kontroll vizsgálatok során felfedezett folyamat már a kialakulásakor könnyen gyógyítható. A fogszuvasodás kezelésére a súlyosságától függően többféle módszert alkalmazhatunk, melynek mindegyikét megtalálja rendelőnkben.

Fúrás nélküli fogszuvasodás kezelés

Épp csak felütötte a fogszuvasodás a fejét a fogán?
A kis kiterjedésű, kezdődő fogszuvasodások hagyományos fúró nélkül is teljesen fájdalommentesen kezelhetőek érzékeny betegeknél, gyerekeknél és fiatal felnőtteknél is, akiknél a fogszuvasodás még nem jutott a fog mélyére.
Elsősorban még csak a zománcrétegben, vagy kis mértékben az alatti fogszuvasodások esetében alkalmazható.
A kezeléshez a Rondoflex nevű fogorvosi eszközt használjuk, amivel fájdalommentesen tudjuk a fogakat kezelni. A működési elve az, hogy speciális összetételű por és víz keverékét nagy nyomással juttatjuk a fogra, amivel így tulajdonképpen “radírozzuk” azt. Ez az úgynevezett levegő abráziós kezelés.
Nincs injekció, nincs fúrás, nincs kellemetlen érzés a szájban. Érzéstelenítést sem igénylő, fájdalommentes, korszerű kezelés.

 Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

 Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

Betét, inlay

A betét vagy szakszóval inlay a fogra vagy fogba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített nagy tömés. A betétek nagy előnye, hogy sokkal tartósabbak mint a kompozit tömések, így időtállóbb fogpótlás típus. Precízebb kialakítása miatt tökéletesen helyreállítja a fog formáját és a rágóképességet. A rágásban szerepet játszó kis- és nagyőrlő fogak esetében használjuk.
Anyaga lehet a fogakkal megegyező színű porcelán, vagy a porcelán részecskékkel megerősített műgyanta, ezen felül arany ötvözetből is készülhet.

 Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

Esztétikus fogtömés

A kifogástalan esztétikum érdekében klinikánkon olyan töméseket alkalmazunk, amelyek színükben és formájukban is teljesen hasonlóak az eredeti foghoz, szinte észrevehetetlenek.
A Clinident Fogászati Centrumban a legmodernebb fogászati technikákat ötvözzük a legkiválóbb fogtechnikai anyagokkal, így a tömések évekre biztosítják az esztétikum és funkció harmóniáját.
A modern kompozíciós fogtömések anyaga műgyanta és nano méretű üvegszemcsék kombinációja.
A kompozit töméseket használhatjuk szuvas fogak ellátására, vagy régi amalgám tömések cseréje során.
A fehér tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az, hogy az amalgám fogtömésekkel ellentétben nem tartalmaz sem higanyt, sem egyéb toxikus anyagot. Általában egy jól elkészített kompozit tömés élettartama 5-8 év.
Klinikánkon a kompozit töméseket kis- és közepes méretű szuvas területek ellátásánál javasoljuk. Nagyobb kiterjedésű fogszuvasodás esetén jobb megoldásnak tartjuk betét, inlay használatát.

 inlay, onaly, Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

inlay, onaly, Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés

Milyen esetekben alkalmazunk betétet?

 • Olyan nagy méretű szuvas területet kell befednünk, hogy nem maradt elég foganyag ahhoz, hogy ezt töméssel meg tudjuk oldani.

 • Gyökérkezelt fogak esetében a fog letöréstől való megvédésének érdekében.

 • Az őrlőfogak területén korona készítésének elkerülésére abban az esetben, ha elegendő fogszövet maradt az inlay rögzülésére.

 • A tömésnél tartósabb megoldást szeretnénk a szuvas fog ellátására.

A betétek elkészítése két látogatást igényel:

 • Első alkalommal eltávolítjuk a szuvas részt, vagy a régi tömést, és kialakítunk egy speciális formát a betét számára. Ezután veszünk lenyomatot, melyet elküldünk a fogtechnikusnak. A betét elkészültéig mindig kerül ideiglenes betét az üregbe.

 • A második találkozásra kb. 5 munkanap múlva kerül sor, amikor a technikus által készített gyönyörű, természetes hatású betétet a fogba ragasztjuk.

Gyökérkezelés

Ha foga erős fájdalommal jár, mely nehezen, vagy nem szűnik napokon múltán sem, akkor nagy valószínűséggel gyökérkezelést igényel.

A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, melynek során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük. A fogbél (pulpa) speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból, idegekből áll. Gyökérkezelés során ezt a teret fertőtlenítjük, és látjuk el töméssel. A gyökérkezelést endodonciai kezelésnek is nevezzük.

 

 Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés, gyökérkezelés

Fogszuvasodás kezelése, lyukas fog, fogtömés, gyökérkezelés

Milyen tünetek esetén lehet szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés a megbetegedett fogbél gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a következők lehetnek:

 • érzékenység forró és hideg ételekre és italokra

 • érzékenység harapásnál és rágásnál

 • ínyduzzanat a fertőzött fog közelében

 • genny ürülése a fertőzött fog közelében

 • arcduzzanat

 

A fogak gyökérkezelésének lépései

Fogászati klinikánkon a legmodernebb fogorvosi eszközök állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a gyökérkezelés a lehető legideálisabb feltételekkel legyen kivitelezhető. A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, és az elkészült gyökértömés is ilyen módon nagy biztonsággal értékelhető.
A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében.
A gyökércsatornát erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.
Mindezek biztosítják azt, hogy a gyökérkezelés kellemetlenségektől mentes beavatkozás lesz, és az így kezelt fog hosszú évekig jól funkcionálhat még.

 

Gyökérkezelés eredményessége

A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre. Természetesen sem a terápia, sem a pótlás nem olyan tökéletes, mint az egészséges fog.

 

A gyökérkezelt fogak tulajdonságai

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek, mint a még élő fogak, mert kiszáradtak, elvesztették vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.
Ismerje meg a fogászati klinikánkat, szakorvosainkat, az árainkat, és jelentkezzen be hozzánk!

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.