Fogszuvasodás kezelése

Főoldal / Fogszuvasodás kezelése

Ugye Önnek is volt már érzékeny a foga, esetleg kisebb-nagyobb fogfájással is küzdött már? A tüneteket valószínűleg fogszuvasodás okozta, ami a leggyakoribb fogakat érintő betegség.

A szuvas fogak elhanyagolása komoly következményekkel járhat amellett, hogy a fogakban levő barnás-feketés lyukak látványa sem szép. Az előrehaladott fogszuvasodás a fogbél gyulladását okozhatja, ami nagyon erős fájdalommal jár, és végül a fog elhalásához vezet, amit csak gyökérkezeléssel lehet orvosolni.
Ezek a problémák azonban egyszerűen megelőzhetők, a rendszeres kontroll vizsgálatok során felfedezett folyamat már a kialakulásakor könnyen gyógyítható. A fogszuvasodás kezelésére a súlyosságától függően többféle módszert alkalmazhatunk, melynek mindegyikét megtalálja rendelőnkben.

Fúrás nélküli fogszuvasodás kezelés

Épp csak felütötte a fogszuvasodás a fejét a fogán?
A kis kiterjedésű, kezdődő fogszuvasodások hagyományos fúró nélkül is teljesen fájdalommentesen kezelhetőek érzékeny betegeknél, gyerekeknél és fiatal felnőtteknél is, akiknél a fogszuvasodás még nem jutott a fog mélyére.
Elsősorban még csak a zománcrétegben, vagy kis mértékben az alatti fogszuvasodások esetében alkalmazható.
A kezeléshez a Rondoflex nevű fogorvosi eszközt használjuk, amivel fájdalommentesen tudjuk a fogakat kezelni. A működési elve az, hogy speciális összetételű por és víz keverékét nagy nyomással juttatjuk a fogra, amivel így tulajdonképpen “radírozzuk” azt. Ez az úgynevezett levegő abráziós kezelés.
Nincs injekció, nincs fúrás, nincs kellemetlen érzés a szájban. Érzéstelenítést sem igénylő, fájdalommentes, korszerű kezelés.

Betét, inlay

A betét vagy szakszóval inlay a fogra vagy fogba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített nagy tömés. A betétek nagy előnye, hogy sokkal tartósabbak mint a kompozit tömések, így időtállóbb fogpótlás típus. Precízebb kialakítása miatt tökéletesen helyreállítja a fog formáját és a rágóképességet. A rágásban szerepet játszó kis- és nagyőrlő fogak esetében használjuk.
Anyaga lehet a fogakkal megegyező színű porcelán, vagy a porcelán részecskékkel megerősített műgyanta, ezen felül arany ötvözetből is készülhet.

Esztétikus fogtömés

A kifogástalan esztétikum érdekében klinikánkon olyan töméseket alkalmazunk, amelyek színükben és formájukban is teljesen hasonlóak az eredeti foghoz, szinte észrevehetetlenek.
A Clinident Fogászati Centrumban a legmodernebb fogászati technikákat ötvözzük a legkiválóbb fogtechnikai anyagokkal, így a tömések évekre biztosítják az esztétikum és funkció harmóniáját.
A modern kompozíciós fogtömések anyaga műgyanta és nano méretű üvegszemcsék kombinációja.
A kompozit töméseket használhatjuk szuvas fogak ellátására, vagy régi amalgám tömések cseréje során.
A fehér tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az, hogy az amalgám fogtömésekkel ellentétben nem tartalmaz sem higanyt, sem egyéb toxikus anyagot. Általában egy jól elkészített kompozit tömés élettartama 5-8 év.
Klinikánkon a kompozit töméseket kis- és közepes méretű szuvas területek ellátásánál javasoljuk. Nagyobb kiterjedésű fogszuvasodás esetén jobb megoldásnak tartjuk betét, inlay használatát.

Milyen esetekben alkalmazunk betétet?

 • Olyan nagy méretű szuvas területet kell befednünk, hogy nem maradt elég foganyag ahhoz, hogy ezt töméssel meg tudjuk oldani.

 • Gyökérkezelt fogak esetében a fog letöréstől való megvédésének érdekében.

 • Az őrlőfogak területén korona készítésének elkerülésére abban az esetben, ha elegendő fogszövet maradt az inlay rögzülésére.

 • A tömésnél tartósabb megoldást szeretnénk a szuvas fog ellátására.

A betétek elkészítése két látogatást igényel:

 • Első alkalommal eltávolítjuk a szuvas részt, vagy a régi tömést, és kialakítunk egy speciális formát a betét számára. Ezután veszünk lenyomatot, melyet elküldünk a fogtechnikusnak. A betét elkészültéig mindig kerül ideiglenes betét az üregbe.

 • A második találkozásra kb. 5 munkanap múlva kerül sor, amikor a technikus által készített gyönyörű, természetes hatású betétet a fogba ragasztjuk.

Gyökérkezelés

Ha foga erős fájdalommal jár, mely nehezen, vagy nem szűnik napokon múltán sem, akkor nagy valószínűséggel gyökérkezelést igényel.

A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, melynek során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük. A fogbél (pulpa) speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból, idegekből áll. Gyökérkezelés során ezt a teret fertőtlenítjük, és látjuk el töméssel. A gyökérkezelést endodonciai kezelésnek is nevezzük.

 

Milyen tünetek esetén lehet szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés a megbetegedett fogbél gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a következők lehetnek:

 • érzékenység forró és hideg ételekre és italokra

 • érzékenység harapásnál és rágásnál

 • ínyduzzanat a fertőzött fog közelében

 • genny ürülése a fertőzött fog közelében

 • arcduzzanat

 

A fogak gyökérkezelésének lépései

Fogászati klinikánkon a legmodernebb fogorvosi eszközök állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a gyökérkezelés a lehető legideálisabb feltételekkel legyen kivitelezhető. A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, és az elkészült gyökértömés is ilyen módon nagy biztonsággal értékelhető.
A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében.
A gyökércsatornát erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.
Mindezek biztosítják azt, hogy a gyökérkezelés kellemetlenségektől mentes beavatkozás lesz, és az így kezelt fog hosszú évekig jól funkcionálhat még.

 

Gyökérkezelés eredményessége

A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre. Természetesen sem a terápia, sem a pótlás nem olyan tökéletes, mint az egészséges fog.

 

A gyökérkezelt fogak tulajdonságai

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek, mint a még élő fogak, mert kiszáradtak, elvesztették vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.
Ismerje meg a fogászati klinikánkat, szakorvosainkat, az árainkat, és jelentkezzen be hozzánk!

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.