Gyökérkezelés

A fogaidat pusztító szuvasodás először a zománcot roncsolja, majd megtámadja az alatta lévő dentint is. Ha nem állítjuk meg, akkor a szuvasodás a felszínről befelé haladva, a kemény fogállomány után eljut a fogbeledbe (más nevén pulpába) is.
Ebben az esetben az idült folyamat már nem fordítható vissza.
Mi ennek az oka?
Az, hogy amíg a zománc és a dentin nagy része szervetlen anyag idegpályák nélkül, addig a fogbél a sejtek és erek mellett azokat az idegeket is tartalmazza, amelyek a fájdalmat közvetítik az agy felé.
A kezdetben még egy egyszerű töméssel kezelhető problémából így egy nagyobb kellemetlenség születik: a fertőzött pulpa miatt a fogbelet teljes egészében el kell távolítani, majd a baktériumoktól megtisztított gyökércsatornákat le kell fedni.

Milyen tünetek esetén lehet szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés a megbetegedett fogbél gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a következők lehetnek:

Az utolsó pont, amikor fogaidat megmenthetjük

A gyökérkezelés a végső lehetőség, hogy megőrizzük eredeti fogaidat. Évtizedekkel ezelőtt ilyen esetben a fájó fogakat még ki kellett húzni, de szerencsére a fogászat megtalálta az ideális megoldást a problémára.

Egy gyökérkezelésen átesett fog megfelelő odafigyeléssel és szájhigiéniával hosszú évekig vagy évtizedekig kiszolgálhat még téged, tehát nem érdemes félned tőle.

A beavatkozás nagy tapasztalatot és tudást, valamint türelmet és precizitást igényel, de mivel mi naponta végzünk gyökérkezelést, ezért az mára ugyanolyan rutineljárás számunkra, mint az esztétikus tömés.

A fogak gyökérkezelésének lépései

 • A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, és az elkészült gyökértömés is ilyen módon nagy biztonsággal értékelhető.
 • A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében.
 • A teljesen fájdalommentes beavatkozás első lépéseként megtisztítjuk a szuvas területet, majd egy speciális tű vagy lézer segítségével eltávolítjuk a gyökércsatornákból a fertőzött szöveteket.
 • A gyökércsatornát erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.
 • A gyökércsatornát ezt követően gyógyszerrel töltjük fel, majd ideiglenesen lezárjuk. 7-10 nap múlva az ideiglenes tömést és a maradék kórokozókat elpusztító gyógyszert eltávolítjuk, végezetül pedig a gyökércsatornát feltöltjük egy speciális tömőanyaggal.

A jó gyökértömés jellemzője, hogy teljesen kitölti a gyökércsatornádat, ezáltal a fogad a későbbiekben sem okoz kellemetlenségeket.

Tévhitek a gyökérkezelésről:

 • Fájdalmas? Nem az, hiszen a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, így semmit nem érzel majd gyökérkezelés közben.
 • Kockázatos? Nem az, hiszen csak akkor alkalmazzuk, ha a diagnosztika során megbizonyosodtunk szükségességéről. Ilyenkor pedig már csak ez az egyetlen lehetőségünk van a fog megmentésére.
 • A gyökérkezelés megöli a fogat? Nem teljesen, hiszen hiába szüntetjük meg a fog belső vérkeringését, annak tartószerkezete ezután is megmarad.
 • Veszélyes az egészségre nézve? Nem az, mivel a megfelelően elvégzett gyökérkezelés semmilyen káros hatással nincs a szervezetedre nézve.

Ritkán előfordul, hogy a fogat nem szuvasodás, hanem trauma (például baleset vagy fogat ért ütés) miatt kell gyökérkezelni. A beavatkozás menete ebben az esetben sem változik.

Gyökérkezelés eredményessége

A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre. Fontos tudnod, hogy a gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek, mint a még élő fogak, mert kiszáradtak, elvesztették vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.

A Clinident Fogászati Centrumban az egyik legsűrűbben elvégzett kezelés a gyökértömés. Mivel ez az egyik utolsó stádium, ahol még meg tudjuk menteni a fogadat, kiemelten fontos, hogy ez pontosan hogyan is történik!

 • Miért különleges a Clinident Fogászati Centrumban elvégzett gyökérkezelés?
 • Klinikánkon a diagnózis felállításához minden esetben digitális röntgenfelvételt készítünk, hogy pontosan lássuk a gyökér helyzetét és a gyulladás mértékét
 • A gyökércsatorna hossz az európai szinvonalnak megfelelően számítógépes eszközzel kerül meghatározásra, így tökéletesen pontos értékek mentén tudunk dolgozni
 • A ma elérhető legmodernebb iPad vezérlésű gyökérkezelő motort használjuk rendelőnkben
 • A gyökérkezelést nagyítás alatt végezzük, ami így sokkal precízebb és pontosabb
 • A kezelés gyors és fájdalommentes, klinikánkon átlagosan évente közel ezer sikeres gyökérkezelést végzünk el

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Gyökérkezelés áraink az árlista menüpont alapján

Gyökérkezelés:

14 000  –  35 000 Ft

A kezelés díja a fogak gyökércsatorna számától függően változik.

• helyi érzéstelenítés

• trepanálás (gyökércsatorna megnyitása)

• csatornák digitális műszeres bemérése

• gyökércsatornák tisztítása, tágítása

• gyökércsatornák fertőtlenítő átöblítése

• ideiglenes fedőtőmés

A kezelés díja az alábbi kezeléseket nem tartalmazza:

Gyökércsatornák ideiglenes gyógyszeres lezárása

7 000 Ft

Gyökércsatornák végleges gyökértömése

6 000 – 11 000 Ft

A kezelés díja a fogak gyökércsatorna számától függően változik.

Időtartam: 45 perc

A kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.