gyökérkezelés

gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A fogaidat pusztító szuvasodás először a zománcot roncsolja, majd megtámadja az alatta lévő dentint is. Ha nem állítjuk meg, akkor a szuvasodás a felszínről befelé haladva, a kemény fogállomány után eljut a fogbeledbe (más nevén pulpába) is.
Ebben az esetben az idült folyamat már nem fordítható vissza.
Mi ennek az oka?
Az, hogy amíg a zománc és a dentin nagy része szervetlen anyag idegpályák nélkül, addig a fogbél a sejtek és erek mellett azokat az idegeket is tartalmazza, amelyek a fájdalmat közvetítik az agy felé.
A kezdetben még egy egyszerű töméssel kezelhető problémából így egy nagyobb kellemetlenség születik: a fertőzött pulpa miatt a fogbelet teljes egészében el kell távolítani, majd a baktériumoktól megtisztított gyökércsatornákat le kell fedni.

Milyen tünetek esetén lehet szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés a megbetegedett fogbél gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a következők lehetnek:

Az utolsó pont, amikor fogaidat megmenthetjük

A gyökérkezelés a végső lehetőség, hogy megőrizzük eredeti fogaidat. Évtizedekkel ezelőtt ilyen esetben a fájó fogakat még ki kellett húzni, de szerencsére a fogászat megtalálta az ideális megoldást a problémára.

Egy gyökérkezelésen átesett fog megfelelő odafigyeléssel és szájhigiéniával hosszú évekig vagy évtizedekig kiszolgálhat még téged, tehát nem érdemes félned tőle.

A beavatkozás nagy tapasztalatot és tudást, valamint türelmet és precizitást igényel, de mivel mi naponta végzünk gyökérkezelést, ezért az mára ugyanolyan rutineljárás számunkra, mint az esztétikus tömés.

 gyökérkezelés

gyökérkezelés

 gyökérkezelés

gyökérkezelés

 gyökérkezelés

gyökérkezelés

A fogak gyökérkezelésének lépései

 • A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, és az elkészült gyökértömés is ilyen módon nagy biztonsággal értékelhető.
 • A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében.
 • A teljesen fájdalommentes beavatkozás első lépéseként megtisztítjuk a szuvas területet, majd egy speciális tű vagy lézer segítségével eltávolítjuk a gyökércsatornákból a fertőzött szöveteket.
 • A gyökércsatornát erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.
 • A gyökércsatornát ezt követően gyógyszerrel töltjük fel, majd ideiglenesen lezárjuk. 7-10 nap múlva az ideiglenes tömést és a maradék kórokozókat elpusztító gyógyszert eltávolítjuk, végezetül pedig a gyökércsatornát feltöltjük egy speciális tömőanyaggal.

A jó gyökértömés jellemzője, hogy teljesen kitölti a gyökércsatornádat, ezáltal a fogad a későbbiekben sem okoz kellemetlenségeket.

Tévhitek a gyökérkezelésről:

 • Fájdalmas? Nem az, hiszen a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, így semmit nem érzel majd gyökérkezelés közben.
 • Kockázatos? Nem az, hiszen csak akkor alkalmazzuk, ha a diagnosztika során megbizonyosodtunk szükségességéről. Ilyenkor pedig már csak ez az egyetlen lehetőségünk van a fog megmentésére.
 • A gyökérkezelés megöli a fogat? Nem teljesen, hiszen hiába szüntetjük meg a fog belső vérkeringését, annak tartószerkezete ezután is megmarad.
 • Veszélyes az egészségre nézve? Nem az, mivel a megfelelően elvégzett gyökérkezelés semmilyen káros hatással nincs a szervezetedre nézve.

Ritkán előfordul, hogy a fogat nem szuvasodás, hanem trauma (például baleset vagy fogat ért ütés) miatt kell gyökérkezelni. A beavatkozás menete ebben az esetben sem változik.

Gyökérkezelés eredményessége

A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre. Fontos tudnod, hogy a gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek, mint a még élő fogak, mert kiszáradtak, elvesztették vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.

 gyökérkezelés

gyökérkezelés

A Clinident Fogászati Centrumban az egyik legsűrűbben elvégzett kezelés a gyökértömés. Mivel ez az egyik utolsó stádium, ahol még meg tudjuk menteni a fogadat, kiemelten fontos, hogy ez pontosan hogyan is történik!

 • Miért különleges a Clinident Fogászati Centrumban elvégzett gyökérkezelés?
 • Klinikánkon a diagnózis felállításához minden esetben digitális röntgenfelvételt készítünk, hogy pontosan lássuk a gyökér helyzetét és a gyulladás mértékét
 • A gyökércsatorna hossz az európai szinvonalnak megfelelően számítógépes eszközzel kerül meghatározásra, így tökéletesen pontos értékek mentén tudunk dolgozni
 • A ma elérhető legmodernebb iPad vezérlésű gyökérkezelő motort használjuk rendelőnkben
 • A gyökérkezelést nagyítás alatt végezzük, ami így sokkal precízebb és pontosabb
 • A kezelés gyors és fájdalommentes, klinikánkon átlagosan évente közel ezer sikeres gyökérkezelést végzünk el

Gyakori problémák a gyökérkezelés után

A fájdalom egy szubjektív érzés, mely a saját érzésvilágunkból indul ki. Van, aki jól tűri a fájdalmat, azaz magas a fájdalomküszöbe és van, akit pedig jobban megvisel. A fogászati kezelést azért címkézzük kellemetlennek, mert sok esetben már fájdalom jelzi, ha a fogainknak beavatkozásra van szükségük.

Hála a modern fájdalomcsillapításnak ma már nem kell végig szenvednünk a kezeléseket. A fájdalom csak addig tart, míg “beülünk” az fogorvos székébe.

Kérjen visszahívást

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Gyökérkezelés áraink az árlista menüpont alapján

Gyökérkezelés:

14 900  –  35 900 Ft

A kezelés díja a fogak gyökércsatorna számától függően változik.

• helyi érzéstelenítés

• trepanálás (gyökércsatorna megnyitása)

• csatornák digitális műszeres bemérése

• gyökércsatornák tisztítása, tágítása

• gyökércsatornák fertőtlenítő átöblítése

• ideiglenes fedőtőmés

A kezelés díja az alábbi kezeléseket nem tartalmazza:

Gyökércsatornák ideiglenes gyógyszeres lezárása

6 000 Ft

Gyökércsatornák végleges gyökértömése

13 000 – 16 000 Ft

A kezelés díja a fogak gyökércsatorna számától függően változik.

Időtartam: 45 perc

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Schekk Anna

Dr. Schekk Anna

konzerváló fogászat, protetika
Anna gyermekkori álma vált valóra, amikor orvosként lediplomázott. Azon szerencsések közé tartozik, akik számára a munkája a hivatása. A természetesség és szépség iránti ösztönös vonzódása vezette az esztétikai fogászati irányába. Magával ragadta a mosoly és az arc harmóniája, annak finomítása vagy éppen megalkotása.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.