A panoráma röntgenfeltvétel a mai modern fogászatban a kezelések alapját jelenti. A röntgen a mi harmadik szemünk, amivel tisztán látjuk, hogy milyen problémával küzdesz, és amivel még a fogászati kezelés előtt aprólékosan megtervezhetünk mindent.

Röntgen felvétel hiányában jóval nehezebb lenne a tünetek forrásának beazonosítása, de olyan problémákra sem derülhetne fény időben, melyek alapvetően nem jeleznek a jól ismert fogfájdalommal, viszont a mélyben munkálkodnak. Ezek a csendes, tünettel nem feltétlen járó, fog eredetű betegségek gócpontoknak számítanak, melyet, ha nem kezelünk, a véráramon keresztül a fertőző baktériumokat más szervekhez továbbíthatják és gócbetegséget váltanak ki.

 panoráma röntgen

panoráma röntgen

Egy jól felszerelt fogászati rendelőnek tehát fontos részét képezik a digitális röntgenkészülékek, így például

  • a panoráma röntgen
  • és az intraorális kisröntgen is,

amelyek nagy segítséget nyújtanak a pontos diagnózis felállításában.

Csak az ilyen professzionális képalkotó berendezések segítségével lehet alapos és precíz egy állapotfelmérés, és csak a röntgenképekkel mérhetjük fel minden kétséget kizáróan a szájüreged egészségi állapotát. Ráadásul a röntgenképek segítségévél a kétkedő páciensek is bizonyítékot nyernek olyan fogproblémákra és gócokra, mint a fogszuvasodás, a ciszta, az állcsontban zajló gyulladásos folyamat vagy egy rosszul fejlődött fog.

Mikor van szükség panoráma röntgen felvételre?

A legtöbbször használt panoráma röntgennel teljes képet kapunk a fogazatodról, míg a kisebb területet mutató intraorális röntgen nagyfelbontású képet mutat az adott problémáról.

A fogakról készült röntgen sok más mellett segít detektálni a szuvas területeket, de rájöhetünk a fogínyvérzés okára, megmutatja a fogíny és a csont sorvadását, a gyulladásos gócokat és a cisztákat is.

Éppen ezért óriási segítség a góckutatás és a rákszűrés során, illetve a fogmegtartó kezelések, a szájsebészeti beavatkozások vagy a fogszabályozás megtervezése előtt.

A képalkotó eljárással még a kezelések megkezdése előtt észrevehetjük a rejtett problémákat, ezáltal könnyedén felvázolhatjuk neked a lehetséges megoldásokat, valamint a kezelési tervet. A képet kivetítve egyszerűen meg tudjuk mutatni a neked az érintett területeket, így a kezelést megelőző kommunikáció is zökkenőmentes.

A röntgen emellett teljesen biztonságos, hiszen a digitális rásegítés miatt csak minimális sugárzást bocsát ki, ez pedig nem terheli meg a szervezetedet.

Kérjen visszahívást

 panorámaröntgen menete

panorámaröntgen menete

Panoráma röntgen alkalmazása a gyakorlatban

Panoráma röntgen készítése a legelső lépés az állapotfelmérésre érkező páciensek esetében. Ez az a diagnosztikai elem, mellyel sikeresen egészíthető ki a fogak manuális vizsgálata, amikor a szájban szabad szemmel látható tünetek, szuvasodás, ínygyulladás, tasakok után kutatnak. Abban az esetben pedig, amikor a páciensünk konkrét panasszal érkezik, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a diagnózis felállítása, hiszen a fájdalomérzet és annak kiindulási helye igen szubjektív, sokszor nehezen beazonosítható, ám a röntgenfelvétel ebben az esetben is pontosítást tesz lehetővé még a beavatkozás előtt.

A röntgenfelvétel készítése – a modern gépeknek hála- semmilyen káros hatással nincsen a szervezetünkre, ehhez azonban bizonyos biztonsági előírásokat, lépéseket be kell tartani.

1. A felvétel készítéséhez minden a fejen, nyakon hordott ékszert, szemüveget le kell venni, mert a fémes alkatrészek torzulást idéznek elő a felvételen, ami pedig kulcsfontosságú információvesztést okoz, tehát meg kell ismételni a felvételt.

2. A készítés idejére ólomköpenyt kell viselni, mellyel a létfontosságú szerveket védjük a sugárzástól. Ezt a röntgen készítője segíti fel a páciensre.

3. A felvétel idején, azaz az exponálás alatt mozdulatlanul, a készítő által beállított és rögzített pozícióban kell várni, hogy a gép végezzen a folyamattal. Ezen idő alatt a készítő egy külső helyiségben várakozik. Panoráma felvétel esetén a gép a fej körül körbejár, mely általában 5-10 másodpercet vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt mozogni tehát nem, de lélegezni természetesen szabad.

Másik konkrét eset, amikor az orvos a panoráma röntgenhez nyúl, amikor a páciens kifejezetten góckutatásra érkezik. Ezt jellemzően más terület szakorvosa kéri, mert a kezelendő betegség nehezen kontrollálható, gyógyszerekre kevésbé reagál, tehát a kiváltó okok keresése indul meg. Ebben az esetben olyan mélyben zajló folyamatok után kutat a fogorvos, melyek baktériumokat továbbíthatnak a szervezetbe. Ilyenek lehetnek a gyökérkezelt fogaknál visszamaradt gyulladások, rejtve maradt kezeletlen gyökércsatornák, ciszták, gyulladt tasakok, de akár a fogágybetegség is vagy egy az állcsontban maradt gyökérdarab is.

Az alábbi röntgenkép által mutatott estben páciensünk körülbelül 6 évig nem látogatott vissza klinikánkra, miután elkészültek az új fogpótlásai. Alul, a kihúzott fogak helyére implantátumokra épülő hidakat kapott. A sok év kihagyás után góckutatásra érkezett újra rendelésünkre.

 panoráma röntgenfelvétel

panoráma röntgenfelvétel

A felvételen jól látható a sajnálatos állapotromlás, mely az egész szájüreget érinti. Fogágybetegség ütötte fel a fejét, melyre abból lehet következtetni, hogy a legtöbb fog gyökere szinte alig van a csontban. A hiányos szájhigiénia, a szűrővizsgálatok és fogkőeltávolítások mellőzése miatt a gyulladást okozó baktériumok a fogakat tartó szöveteket, az ínyt és a csontot is megtámadták, így az implantátumok is veszélybe kerültek. Ezt az implantátumok csúcsa körüli sötét „üreges” terület jelzi, de ugyanígy a foggyökér körüli gyulladások is jól láthatóvá válnak. Mindezek összességében gócpontoknak számítanak, tele olyan baktériumokkal melyek veszélyesek lehetnek a páciens más szerveire, így magyarázatot is adnak a páciens egyéb testi tüneteire.

Ha a panoráma röntgen nem elég: CT felvétel

Azokban az esetekben, amikor a digitális röntgenfelvétel alapján nem pontosan állapítható meg a diagnózis, a CT felvétel segíthet a részletek kiderítésében. A fogászati CT felvétel valójában egy 3 dimenziós röntgenfelvétel, amin a legapróbb részletek is felderíthetők, ezáltal a fogászati beavatkozásokat még pontosabban tudjuk megtervezni. A CT felvétel szeletekben mutatja az állkapcsot, így rendkívül precíz képet kapunk, olyan helyre is bepillantást nyerünk, amit eddig csak egy nézőpontból láthattunk, mivel a panoráma röntgen 2 dimenzióban mutatja csak a szájüreget.  A CT felvétel szeletei mozgathatók, elforgathatók és felnagyíthatók.

CT-t leggyakrabban implantációs műtétek előtt készítenek, azért, hogy pontosan meg tudják ítélni, hogy hová lehet az implantátumot beültetni. A szájsebésznek segít egy műtéti fogeltávolítás kivitelezésében, egy az állcsontban maradt foggyökér vagy ciszták granulómák kiterjedésének megállapításában. Ezen kívül még a gyökérkezeléseknél is egyre gyakrabban alkalmazzák, hogy pontosan megállapíthassák a fog gyökerén levő gyulladás mértékét, a gyökércsatornák számát, vagy korábbi gyökérkezelés során takarásban maradt, feltáratlan gyökércsatornát. Ezek az információk alapvetően határozzák meg a kezelés sikerességét.

A CT felvétel során lehetőség van arra is, hogy csak a kezelendő területről készítsenek felvételt, így még véletlenül sem teszik ki a pácienseket felesleges sugárterhelésnek.

A CT egyébként sem jár nagyobb röntgensugárzással, mint a digitális röntgenfelvétel, ezért teljesen veszélytelen, és rutinszerűen alkalmazható. Klinikánkon olyan digitális berendezést használunk, amely mindkét funkciót betölti és ugyanazon készülékkel készíthető digitális panoráma röntgen és CT felvétel is. A készítés menete sem tér el egymástól, a különbség a gép beállításában van csupán, melyet a felvételt készítő szakember végez el.

Azokban az esetekben, amikor a digitális röntgenfelvétel alapján nem pontosan állapítható meg a diagnózis, a CT felvétel segíthet a részletek kiderítésében. A fogászati CT felvétel valójában egy 3 dimenziós röntgenfelvétel, amin a legapróbb részletek is észrevehetőek, a kezelések még pontosabban tervezhetőek. Leggyakrabban implantációs műtétek előtt készítjük, azért, hogy pontosan meg tudjuk ítélni, hogy hová lehet implantátumot beültetni. Ezen kívül még a gyökérkezeléseknél alkalmazzuk egyre gyakrabban, hogy pontsan meg tudjuk állapítani a fog gyökerén levő gyulladás mértékét, ami azért fontos, mert ez meghatározza a kezelés sikerességét. A CT felvétel során csak arról a területről készítünk felvételt, ami a kezeléshez szükséges, így felesleges sugárterhelésnek nem teszünk ki.

A CT egyébként sem jár nagyobb röntgensugárzással, mint a digitális röntgenfelvétel, ezért teljesen veszélytelen, és rutinszerűen alkalmazható.

Ezek a modern, digitális, több funkciós röntgen készülékek előnyei:

  • digitális röntgenfelvétel készítése során a hagyományos röntgenfelvétel sugárzásának töredékét alkalmazzuk

  • a röntgenképet számítógép jeleníti meg, sokkal részletgazdagabb, mint a hagyományos felvétel

  • a digitális kép kielemzése könnyebb, évek múltán is ugyanolyan minőségű a páciens panoráma röntgen felvétele, ami segít a kiindulási és aktuális állapotot összevetni.

  • digitális formában tárolt felvételt készítünk, amit, ha a páciens kér, akkor CD-re mentjük, vagy e-mailben továbbítjuk a számára

  • három dimenziós CT felvételt alkalmazunk, ha ez a pontos diagnózis felállításához szükséges

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Képalkotó diagnosztika biztonságosan, a Clinidentnél

A röntgen felvételek készítése külön engedélyhez kötött, melyet az Országos Atomenergia Hivatal felé kell bejelenteni. Az engedély rendkívül szigorú szabályozáshoz kötött és számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy egy fogászat röntgen készüléket működtethessen. Az engedélyek kiállítását követően pedig meghatározott időnként különböző bevizsgálásokat kell elvégezni a gépeken, melyekkel kiszűrhető, ha a készülék nem rendeltetésszerűen működne.

A klinikánkon használt készülékek érvényes engedélyekkel rendelkeznek. Pácienseinket teljeskörűen tudjuk vizsgálni, hiszen rendelkezünk intraorális röntgennel, valamint egy többfunkciós készülékkel, mellyel panoráma röntgen, teleröntgen és CT felvétel is készíthető. A felvétel során a sugárterhelés minimális, kizárólag a felvétel készítésére koncentrálódik, tehát a készülékek nem bocsájtanak ki sugárzást az exponáláson kívül.

Röntgenfelvétel készítése az évi rendes kivizsgálás alkalmával egyszer történik. Ekkor a teljes szájüreget mutató panoráma röntgent készítik el, mely alátámasztja a szájüregi vizsgálatot és pontos kezelési terv állítható fel a segítségével.

További vizsgálatokat kell azonban elvégezni, ha olyan beavatkozás történik, mint a gyökérkezelés, amihez az intraorális, más nevén a kis fogászati röntgent használják elsősorban.

Komplikáltabb foghúzás, szájsebészeti beavatkozás vagy implantáció tervezéséhez a CT felvétel a leginkább informatív eszköz, míg ugyanennek egy kisebb változatát szintén használják nehezebb, több gyökerű fogak gyökérkezelésének a pontosításához.

Fogszabályozó kezelés elindításához és a kezelés tervezéséhez egyrészt szintén a panoráma röntgent alkalmazzák a szakemberek, másrészt pedig teleröntgent készítenek.

A klinikánkon alkalmazott röntgen és CT felvétel készítésétől azért sem kell tartani, mert azon túl, hogy minimális sugárterheléssel jár, rendkívül precíz képet ad, így professzionális kezelést tudunk elvégezni a segítségükkel. A felvételek készítése tehát korántsem felesleges, de hasznosak és ugyanakkor rendkívül informatívak, számos felesleges procedúrától kíméljük meg betegeinket, ha a digitális röntgen technológiát is segítségül hívjuk.

A fogak egészségnek megőrzése szempontjából a rendszeres fogászati kontroll – mint ahogy a fenti esetleírás is bizonyítja-, rendkívül lényeges. Orvosaink minden lehetséges alkalommal hangsúlyozzák is a fontosságát, ám mégis előfordul, hogy a páciensek hosszabb ideig nem térnek vissza, pedig a rendszeres ellenőrzés olyannyira hatékony, hogy segítségével az elharapózó szuvasodások is időben kezelhetők, mellyel a gyökérkezelés is megelőzhető, illetve időben kontrollálható lenne a fogvesztést előidéző fogágybetegség is. Ezeken kívül elcsíphetők a gócok, melyek sajnos további egészségügyi problémához vezetnek a kezelés hiányában.

A Clinident Fogászat szakemberei nem csupán a kezelésekre fókuszálnak, de a korábbi fogászati beavatkozások után is nyomon követik a pácienseket. Rendkívüli elhivatottságukat és szakmaiságukat tükrözi az az alaposság is, mellyel a rendszeres kontrollra érkező páciensekkel törődnek, s talán éppen ezért ilyen kiterjedt az elégedett és egészséges pácienseink tábora.

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Fogröntgen és CT felvétel áraink az árlista menüpont alapján

Panoráma röntgenfelvétel:

7 900 Ft

Intraorális röntgenfelvétel:

3 900 Ft

3D CT felvétel – kis térfogatú:

11 900 Ft

3D CT felvétel – nagy térfogatú:

19 900 Ft

3D CT + panoráma felvétel együtt:

17 900 Ft

Teleröntgen felvétel:

7 900 Ft

Időtartam: 10 perc

A kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.